Αναζητάς εργασία; Αυτά είναι τα πέντε πράγματα που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου!

Αναζητάς εργασία; Αυτά είναι τα πέντε πράγματα που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου!

Για να περάσεις την όλη διαδικασία ανώδυνα και... like a boss!

Η αλήθεια είναι πως όσες φορές κι αν μπει κάποιος στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας, κάθε φορά θα είναι το ίδιο δύσκολη. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που γράφτηκε το σημερινό Coverstory! Όλοι βγαίνοντας στην «αρένα» της αγοράς εργασίας χρειαζόμαστε ένα μικρό boost που θα μας βοηθήσει να πάρουμε τα πάνω μας. Ναι, η αναζήτηση μιας νέας απασχόλησης δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά όταν τις περισσότερες ώρες της ημέρας τις περνάς ως εργαζόμενη σε κάποια άλλη θέση από την οποία προσπαθείς να απεγκλωβιστείς. Μην ξεχνάς, βέβαια, πως δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι τόλμησαν και πήραν το ρίσκο να μείνουν για λίγο «ξεκρέμαστοι».

Το βασικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει κάποιος ο οποίος βρίσκεται σε μία κατάσταση όπως η παραπάνω, είναι η κούραση σε συνδυασμό με μερικές αρνητικές απαντήσεις, που σε βάθος χρόνου καταλήγουν να τον απογοητεύουν και να τον οδηγούν στην παραίτηση. Πράγματι, περιμένοντας μία καλή ευκαιρία στον ορίζοντα, μία αρνητική απάντηση από κάποιον εργοδότη, μπορεί να σε κάνει να χάσεις τις ελπίδες σου.

Ωστόσο, όσο κι αν αργεί να έρθει η πολυπόθητη πρόσληψη από την dream job σου, έχοντας τα πέντε παρακάτω πράγματα στο μυαλό σου, μπορεί να είσαι σίγουρη πως η διαδικασία εύρεσης εργασίας θα γίνει για εσένα πολύ πιο ανώδυνη και εύκολη.

No Nos GIF from Iwillnottakenoforananswer GIFs

Ανακάλυψε μία νέα οπτική

Πάω στοίχημα πως έχεις στείλει αμέτρητες αιτήσεις και βιογραφικά, σχεδόν σε κάθε εταιρεία ή φορέα που γνωρίζεις και είναι απολύτως λογικό να σε «παίρνει» από κάτω το γεγονός πως δεν έχεις λάβει κάποια απάντηση. Όχι όμως, αν δεις τα πράγματα από την… ανάποδη. Καλώς ή κακώς ποτέ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος είναι ο παραλήπτης της αίτησης ή του βιογραφικού μας. Δεν είναι λίγες οι φορές, μάλιστα, που μπορεί τυπικά να «ανοίξει» μία θέση, αλλά στην πραγματικότητα ο εργοδότης έχει ήδη κάποιους υποψήφιους στο μυαλό του, τους οποίους θέλει να συναντήσει πριν περάσει στη «μέθοδο» των βιογραφικών και της αγγελίας. Μην παίρνεις, λοιπόν, προσωπικά τη «σιωπή» που συνήθως ακολουθεί έπειτα από την αίτησή σου για τη θέση. Το πιο πιθανό είναι πως δεν σχετίζεται με τις δικές σου ικανότητες ή το βιογραφικό σου.

Application GIF from Application GIFs

Είσαι μία από τους εκατοντάδες ή και χιλιάδες

Οκ, αυτό μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό αλλά είναι σίγουρα ένας καλός λόγος που περιμένεις τόσο καιρό μία απάντηση. Σκέψου απλά πόσοι είναι εκείνοι που έχουν πρόσβαση στις ίδιες αγγελίες και αιτήσεις που έχεις εσύ μέσω ηλεκτρονικών σελίδων, LinkedIn ή γνωστών και φίλων. Το ζήτημα είναι πως όσο ταιριαστό κι αν είναι το βιογραφικό σου για τη θέση που είναι διαθέσιμη, ίσως χρειάζεται να προηγηθούν πολλά βιογραφικά πριν φτάσει το δικό σου στα χέρια του εργοδότη. Ναι, σαν βελόνα στα άχυρα ένα πράγμα. Φρόντισε λοιπόν να οπλιστείς με μπόλικη υπομονή γιατί θα σου χρειαστεί.

Michelle Taking Forever GIF from Michelle GIFs

Μην στέλνεις παντού το βιογραφικό σου

Μπορεί οι περισσότεροι να θεωρούν και να ισχυρίζονται πως όσες περισσότερες είναι οι αιτήσεις που στέλνουν, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα, ωστόσο, οι υπεύθυνοι προσλήψεων μεγάλων εταιρειών έχουν άλλη γνώμη. Για την ακρίβεια, προτείνουν να αφιερώσεις τον χρόνο και την ενέργειά σου στο να κάνεις καλύτερο το βιογραφικό σου παρά στο να απαντήσεις μαζικά σε πολλές διαφορετικές αγγελίες. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχεις τη δυνατότητα να επικεντρωθείς ακόμη περισσότερο στις θέσεις που πραγματικά σε ενδιαφέρουν και να προσαρμόσεις και το βιογραφικό σου στα «μέτρα» τους. Άνθρωποι που λαμβάνουν καθημερινά εκατοντάδες βιογραφικά, είναι ικανοί να καταλάβουν με ένα πρόχειρο ξεφύλλισμα ή διαβάζοντας απλά το «σώμα» του email ποιος είναι ο… τεμπέλης που έστειλε το ίδιο βιογραφικό σε όλους, καθώς και ποιος μπήκε στον κόπο να διαμορφώσει μία αίτηση συγκεκριμένα για αυτή τη θέση. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάσαι πως η συνοδευτική επιστολή σου δίνει πάντα ένα extra bonus.

Mariah Carey Quality GIF from Mariahcarey GIFs

Δείξε πόσο πολύ το θες

Μου έχει τύχει πολλές φορές να γνωρίζω ανθρώπους που ενώ υποτίθεται πως ψάχνουν μανιωδώς για την επόμενη απασχόλησή τους, δεν δείχνουν καθόλου ενθουσιασμένοι ή έστω ανυπόμονοι για τις αιτήσεις που έχουν κάνει. Αυτό συμβαίνει γιατί στην πραγματικότητα, μπορεί να ψάχνουν σαν τρελοί αλλά δεν ξέρουν ακριβώς τι είναι αυτό που ψάχνουν. Οι υπεύθυνοι που προσλαμβάνουν εργαζόμενους, δεν ενδιαφέρονται μόνο για ένα «γεμάτο» βιογραφικό, μία καλή συνέντευξη και μία προσεγμένη παρουσία. Θέλουν να δουν στα μάτια σου τη σπιρτάδα που επιβεβαιώνει πως εσύ θες αυτή τη θέση περισσότερο από τον καθένα, για αυτό και την αξίζεις. Η θέληση, η επιμονή και το πάθος σου, είναι τα αναγκαία χαρακτηριστικά που θα σε κάνουν πάρεις άμεσα το προβάδισμα.

Pouting GIF from Pouting GIFs

Σταμάτα να ντρέπεσαι

Ένα από τα λάθη που κάνουν συχνά οι υποψήφιοι είναι πως ντρέπονται να απευθυνθούν σε ανθρώπους που ξέρουν πως μπορούν να τους βοηθήσουν να βρουν μία θέση, γιατί θεωρούν πως αν προσληφθούν, οι συνάδελφοί τους θα έχουν την εντύπωση πως πήραν τη θέση εξαιτίας του συγκεκριμένου γνωστού. Μακάρι και στην πραγματική ζωή να ήταν τα πράγματα τόσο εύκολα, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Αρχικά, το να μπεις στη διαδικασία να ρωτήσεις κάποιον γνωστό σου αν υπάρχει μία θέση για σένα εκεί που εργάζεται, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εξασφαλίσεις τη θέση ή ότι είσαι αρκετά ικανή να παραμείνεις σε αυτή. Δεν είναι καθόλου αναξιοπρεπές να δημιουργήσεις ευκαιρίες για να αποδείξεις στον άλλο τι αξίζεις. Ακόμη και μέσω κάποιου γνωστού, πάλι θα πρέπει να καταθέσεις το βιογραφικό σου και να περάσεις από συνεντεύξεις. Το αν θα σε πάρουν και κατ’ επέκταση αν θα σε κρατήσουν, είναι κάτι που δεν εξαρτάται από κανέναν γνωστό, παρά μόνο από εσένα την ίδια.

Hello, Ms. Lady. I'm Dale. GIF from Interview GIFs