5 «επενδύσεις» που πρέπει να κάνεις μέχρι τα 30

Σοφία Μαυραντζά
5 «επενδύσεις» που πρέπει να κάνεις μέχρι τα 30

Δεν χρειάζεται να βάλεις το χέρι στην τσέπη για όλες

Η παραδοχή πως όσο μεγαλώνεις «κάτι πρέπει να βάζεις στην άκρη» είναι αναπόφευκτη όσο πλησιάζεις τα 30. Ναι, στο λέμε εμείς που τα «πατήσαμε» πρόσφατα και τώρα -περισσότερο από ποτέ- ηχούν στα αυτιά μας σοφότερες οι προτροπές της μητέρας μας. «Να μη σπαταλάς όλα σου τα χρήματα, να βάζεις κάτι στην άκρη» ήταν η 658η φορά που το άκουσα από τη μητέρα μου, όταν πήρα χαρτί και μολύβι και αποφάσισα να καταγράψω πέντε «επενδύσεις» που θα έκανα και θα της αποδείκνυα πως όντως μπορώ να συγκρατηθώ και να μην αγοράσω ακόμη ένα ζευγάρι παπούτσια. Δες τη λίστα μου και ίσως συμφωνήσεις κι εσύ:

Πάρε ένα καλό smartphone

Πάρε ένα καλό κινητό. Ο λόγος δεν είναι ούτε για να μιλάς στο Messenger, ούτε για να ποστάρεις στο Instagram. Ένα κινητό με δυνατό επεξεργαστή και καλής ανάλυσης κάμερα είναι απαραίτητο. Και όσο κι αν δεν το καταλαβαίνει η μητέρα σου, το smartphone έχει αντικαταστήσει πλήρως κάποιες διαδικασίες που αφορούν στην καθημερινότητά μας. Καταρχάς μπορείς να διευκολύνεις καθημερινά tasks που αφορούν στην εργασία σου. Από το να δεις ένα e-mail και να απαντήσεις με μεγαλύτερη άνεση, μέχρι να δουλέψεις σε μία παρουσίαση που είναι προγραμματισμένη για το meeting της ερχόμενης Δευτέρας. Επιπλέον, καθώς το κινητό μας τηλέφωνο έχει αντικαταστήσει πλήρως την πάλαι ποτέ ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, θα πρέπει οι φωτογραφίες που τραβάς (και μιλάμε για αναμνήσεις μιας ζωής) να είναι άριστης ποιότητας. Ωστόσο, μην ξεχνάς πού και πού να εκτυπώνεις και καμία. Και φυσικά, πάντοτε να της ανεβάζεις στο cloud. Μηχανήματα είναι και καμία φορά κρασάρουν.

Κάνε μία ασφάλειαζωής

Θες να το πεις ασφάλεια ζωής, θες να το πεις αποταμιευτικό πρόγραμμα, θες να το πεις συνταξιοδοτικό, ό,τι κι αν επιλέξεις, καλό είναι. Τίποτα δεν είναι πιο χρήσιμο από ένα πρόγραμμα στο οποίο θα δίνεις -για παράδειγμα- 50 ευρώ το μήνα, αλλά στο μέλλον θα τα αξιοποιήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είτε ως αποζημίωση για όταν θα φέρεις στον κόσμο το μωρό σου, είτε ως ένα καλό «πακέτο» μετά από 20 χρόνια για να πας το ταξίδι των ονείρων σου (και να κάνεις και τις αγορές των ονείρων σου), ένα πρόγραμμα που ουσιαστικά θα λειτουργεί ως αποταμιευτικό, είναι η πιο έξυπνη κίνηση που μπορείς να κάνεις σήμερα.

Μπες σε μία «άδοξη»σχέση

Καμία σχέση δεν ξεκινά με την προϋπόθεση πως θα ναυαγήσει. Ωστόσο, όταν γνωρίσεις τον άνθρωπο εκείνο που θα βλέπεις ότι δεν βγάζει πουθενά, μην βιαστείς να τον ξαποστείλεις. Κάθισε μαζί του, επένδυσε το χρόνο σου, ερωτεύσου κι ας είναι λάθος. Γιατί, πίστεψέ μας, αυτά είναι τα ωραιότερα λάθη της ζωής. Και μη διανοηθείς να πεις «έχασα τον χρόνο μου». Διότι από όλη αυτή τη διαδικασία θα έχεις βγει σοφότερη και ακόμη πιο έτοιμη να συναντήσεις τον άντρα εκείνο που θα σε κάνει να εκτιμήσεις τα πάντα επάνω του, αλλά κυρίως επάνω σου.

Πες στα σε έναψυχολόγο

Τώρα είναι η ώρα. Μην περιμένεις να μεγαλώσεις για να λύσεις όλα εκείνα που σε απασχολούν, γιατί τότε δεν θα το κάνεις ποτέ. Επένδυσε τα χρήματά σου σε μερικές συνεδρίες και πού ξέρεις; Μπορεί να ανακαλύψεις πως δεν σου χρειάζεται κιόλας! Το θέμα είναι να ανακαλύψεις σε τι ποσοστό αγαπάς τον εαυτό σου. Διότι αν τα έχεις καλά με τον εαυτό σου, τότε θα τα έχεις καλά με όλους -τους γονείς σου, τους συναδέλφους σου, τους φίλους σου, το αγόρι σου. Άκουσέ μας, ίσως να ξέρουμε κάτι λίγα παραπάνω.

Προμηθεύσουένα έργο τέχνης

Περίεργο; Μπορεί. Όμως, ακόμη κι αν δεν είσαι λάτρης της τέχνης, θα δεις πόσο θα αλλάξει η ζωή σου όταν το αποκτήσεις. Πήγαινε σε μία γκαλερί και ανάλογα με τα βαλάντια που μπορείς να διαθέσεις, προμηθεύσου ένα έργο τέχνης (από μεταξοτυπία έως πρωτότυπο). Ύστερα τοποθέτησέ το σε ένα σημείο του σπιτιού που θα το βλέπεις πιο συχνά. Η εξοικείωσή σου με την Τέχνη δεν θα αργήσει να έρθει, ενώ μέρα με τη μέρα θα νιώθεις υπερήφανη που αντί για μία τσάντα έβαλες έναν Σταθόπουλο στο σαλόνι σου. Για να μην μιλήσω για τη χαρά της μητέρας σου όταν δει πού επένδυσες αυτή τη φορά τα χρήματά σου. Στα συν, η αξία που θα πάρει το έργο με τα χρόνια, ενώ θα αποτελεί το ιδανικό δώρο για το παιδί/ανιψάκι/βαφτιστήρι σου. Η επένδυση στην Τέχνη, δεν χάνει ποτέ την αξία της.