Μήπως η σχέση με τη μαμά σου χρειάζεται επανεκκίνηση;

Μήπως η σχέση με τη μαμά σου χρειάζεται επανεκκίνηση;

Αν η απάντηση είναι «ναι», παρακάτω θα βρεις τις κατάλληλες συμβουλές για να αρχίσετε πάλι από την αρχή...

Υπάρχει μία αναντικατάστατη σχέση στη ζωή μας, η οποία θέλοντας και μη μας καθορίζει αμετάκλητα και αυτή είναι το δέσιμο με τη μητέρα μας. Καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας, η σχέση με τη μητέρα μας περνάει από πολλά και απρόβλεπτα σκαμπανεβάσματα, δοκιμάζεται, εξελίσσεται και αλλάζει, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους περισσότερους ανθρώπους που έχουν την τύχη (και ταυτόχρονα την ατυχία) να συμπεριλαμβάνονται στον πολύ, πολύ, πολύ στενό μας κύκλο.

Πριν πολλά χρόνια, όταν ήσουν ακόμη μικρή, δεν άντεχες ούτε δευτερόλεπτο μακριά της, στην εφηβεία σου υπήρχαν μέρες που δεν είχες το κουράγιο ούτε να την κοιτάξεις από τον θυμό σου, ενώ λίγα χρόνια μετά, φεύγοντας από το πατρικό και ανοίγοντας «πανιά» για τη φοιτητική σου ζωή, αναρωτιόσουν κλαμένη και γεμάτη αγωνία πώς θα τα καταφέρεις να επιβιώσεις χωρίς την καθημερινή παρουσία της στη ζωή σου.

Σιγά, σιγά κατάφερες να βρεις τα δικά σου «πατήματα», έκανες λάθη και μέσα από αυτά έμαθες να στηρίζεσαι και αν στηρίζεις μόνη σου στον εαυτό σου, μετακόμισες σε ένα δικό σου σπίτι το οποίο μπορείς και συντηρείς, κέρδισες μία θέση εργασίας που πάντα ονειρευόσουν. Αισίως πέρασες την «τάξη» και πλέον έχεις αρχίσει να τρως τη ζωή με το… κουτάλι, οπότε και εκείνη μπορεί επιτέλους να πάρει... σύνταξη από τον απαιτητικό ρόλο της «μαμάς» σου.

Αν η μαμά σου ήταν η αγαπημένη σου δασκάλα στο Δημοτικό, θα της έκανες στο τέλος της χρονιάς ένα αναμνηστικό δώρο και θα την καταχώνιαζες μαζί με άλλες εξίσου εκλεκτές προσωπικότητες της ζωής σου σε κάποιο από τα συρτάρια του μυαλού σου. Όμως είναι η μαμά σου και της αξίζουν πολλά περισσότερα από έναν «διακοσμητικό» ρόλο. Ακριβώς για αυτό, είναι σημαντικό να αναθεωρήσεις τη σχέση σας. Φαντάσου κάτι σαν την τελετή ανανέωσης όρκων αιώνιας πίστης και αγάπης, που κάνουν τα παντρεμένα ζευγάρια στο εξωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα καλωσορίσετε μία μεταξύ σας «new era», αλλά θα βάλετε και τα πρώτα λιθαράκια για το χτίσιμο ενός ακόμη πιο δυνατού δεσμού, που θα σας κρατάει τη μία πλάι στην άλλη, μέχρι τα βαθιά σας γεράματα.

Μία «δεύτερη» γνωριμία

Από τη στιγμή που ήρθες στον κόσμο, η σχέση με τη μαμά σου δομήθηκε πάνω στο παραδοσιακό μοτίβο όπου εκείνη «δίνει» και εσύ «παίρνεις». Αυτό σημαίνει πως για ένα μεγάλο διάστημα της ζωής της, εκείνη ήταν που σου μαγείρευε το φαγητό σου, που έπλενε τα ρούχα σου, που φρόντιζε με άλλα λόγια να μην σου λείπει ποτέ τίποτα. Όσο κουραστικό κι αν υπήρξε για τη μαμά σου το παραπάνω pattern και όσο βολικό κι αν ήταν για εσένα, είναι δύσκολο να φανταστείτε και οι δύο τους εαυτούς σας και τη σχέση σας χωρίς αυτό. Ωστόσο, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάς είναι πως η μαμά σου, εκτός από «μαμά σου» μπορεί να είναι δεκάδες άλλα και πολύ πιο ενδιαφέροντα πρόσωπα, όπως γυναίκα, φίλη, εργαζόμενη, σύζυγος, καλλιτέχνις, τα οποία αξίζει να ανακαλύψεις. Ο χρόνος που θα επενδύσεις για να τη γνωρίσεις καλύτερα, οι ερωτήσεις που ίσως κάποτε ντρεπόσουν αλλά πλέον έχει έρθει ο καιρός να της θέσεις, είναι όλα αυτά που θα σε κάνουν να κοιτάξεις βαθύτερα σε εκείνη.

Blue Ivy GIF from Kiss GIFs

Ανακάλυψε όλα αυτά που σας ενώνουν

Πιάνοντας την πρώτη μου απασχόληση, η οποία παραδόξως ήταν η ίδια με της μητέρας μου όταν ήταν στην ηλικία μου, τίποτα δεν με ξεκούραζε περισσότερο από τα βράδια που καθισμένη στο σκαμπό της διηγούμουν τα ευτράπελα της ημέρας, ενώ εκείνη μαγείρευε και μοιραζόταν μαζί μου τα δικά της. Αυτό το κοινό έδαφος που δημιουργήθηκε, εξαιτίας του ότι και οι δύο υπήρξαμε πωλήτριες παπουτσιών, άρχισε να εξομαλύνει την άγραφη ιεραρχία «παιδί- γονιός» που υπήρχε μέχρι τότε αναμεσά μας. Ακόμη κι αν δεν μοιράζεστε την ίδια καριέρα, σίγουρα υπάρχει κάτι που έχετε κοινό, είτε αυτό είναι η αγάπη σας για ένα συγκεκριμένο είδος κουζίνας, για έναν καλλιτέχνη, για μία ταινία, είναι σε κάθε περίπτωση αρκετό για να δημιουργήσει μία μικρή «γέφυρα» και να ενώσει το μεταξύ σας χάσμα.

Cheese GIF from Mom GIFs

Άκου (επιτέλους) τι έχει να σου πει

Μερικές φορές κοιτάζοντας πίσω, ούτε θέλω να σκέφτομαι πόσο χρόνο έχασα από τη ζωή μου και από τη μητέρα μου, παριστάνοντας πως την ακούω ενώ στην πραγματικότητα δεν είχα ιδέα τι έλεγε και απλά περίμενα να σταματήσει την ακατάσχετη πάρλα συμβουλών, προτροπών, απαγορεύσεων. Παρότι μένω αρκετά χρόνια μακριά από την πατρική στέγη, την «πιάνω» αρκετές φορές ακόμη και σήμερα να μου λέει: «Αυτό που πρέπει να κάνεις…» (συμπλήρωσε το κενό με τη φράση που ακούς πιο συχνά από εκείνη). Ενστικτωδώς, η συγκεκριμένη ατάκα στο μυαλό μου, προμήνυε πάντα έναν εκρηκτικό καβγά, με εμένα να ωρύομαι φέρνοντας αντιρρήσεις και επιμένοντας πως θέλει να κάνει κουμάντο στη ζωή μου (τόσα λίγα ήξερα), ενώ εκείνη να ανταπαντά λέγοντας το ultimate classic: «Μα εγώ για το καλό σου το λέω». Αυτό που τελικά εξομάλυνε την κατάσταση, είναι το γεγονός πως συνειδητοποίησα ότι πλέον ως ενήλικη έχω το περιθώριο να επιλέξω αν θα ακολουθήσω τη συμβουλή της ή όχι. Αυτό με τη σειρά του ανέβασε τον «πήχη» της επικοινωνίας μας σε ένα νέο level. Ναι μεν εκείνη συνέχισε να λέει τα δικά της, απλά η δική μου αντίδραση δεν ήταν πλέον η ίδια. Κάποτε, οποιαδήποτε προτροπή της ακουγόταν λάθος στα αυτιά μου, ακόμη κι αν δεν την είχα ακούσει. Μου ήταν αρκετό το ότι την έλεγε εκείνη, δηλαδή η μαμά μου. Δίνοντας μεγαλύτερη σημασία σε αυτά που με συμβουλεύει, όχι μόνο μπόρεσα να δω τα πράγματα από μία άλλη οπτική, αλλά γνωρίζοντας τι θα έκανε αν ήταν στη θέση μου σε κάποιες καταστάσεις, μου έδωσε την ευκαιρία να τη γνωρίσω ακόμη καλύτερα.

Kris Jenner GIF from Keepingupwiththekardashians GIFs

Αποδέξου πως δεν θα συμφωνείτε στα πάντα

Όπως συμβαίνει με όλους τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν, έτσι και με τη μητέρα σου θα υπάρξουν φορές που θα διαφωνήσετε έντονα πάνω σε ένα ζήτημα, είτε αυτό αφορά στην καριέρα σου, στο αγόρι σου, στον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σε εκτιμάει, ότι δεν σε αγαπάει ή ότι η σχέση σας περνάει κάποια βαθιά ρήξη. Δεν υπάρχει τίποτα πιο υγιές από το να διαφωνείς με τη μαμά σου, σημαίνει πως κατάφερες να ξεφύγεις και να σχηματίσεις μία δική σου αντίληψη για τα πράγματα και δεν έμεινες προσκολλημένη στις διδαχές της οικογένειας. Αυτό που έχει σημασία και πρέπει να θυμάσαι, είναι πως αυτό που την κάνει σημαντική είναι πως συνεχίζει να σε αγαπάει το ίδιο, ακόμη και τις φορές που αδυνατεί να σε καταλάβει.

Cool Mom GIF from Meangirls GIFs