Τέσσερις λόγοι που η Elle Woods είναι η κολλητή που χρειάζεσαι

Τέσσερις λόγοι που η Elle Woods είναι η κολλητή που χρειάζεσαι

Και όχι, το χορευτικό «bend and snap» δεν είναι μέσα σε αυτούς

Παρότι ο αμερικάνικος κινηματογράφος έχει κατηγορηθεί αμέτρητες φορές για το σεξιστικό του «πρόσωπο» τόσο μπροστά, όσο και πίσω από τις κάμερες, όπως αποκάλυψε το κίνημα #MeToo δύο χρόνια πριν, κατά καιρούς μας έχει χαρίσει μερικά πραγματικά «θρυλικά» φεμινιστικά πρότυπα, όπως για παράδειγμα το «Erin Brockovich» του 2000, το -ανυπέρβλητο- «Norma Rae» του 1979 και το κάπως πιο φαντεζί «Nine to Five» του 1980.

Ωστόσο, όταν αναφερόμαστε σε φεμινιστικές ταινίες που μέσα από τις αφηγήσεις ή τους χαρακτήρες τους έχουν καταφέρει να ενδυναμώσουν γυναίκες σε κάθε γωνία του κόσμου, αναρωτιέμαι γιατί κανενός το μυαλό δεν πάει ποτέ στο «Legally Blonde», γνωστότερο στη χώρα μας ως «Η εκδίκηση της ξανθιάς». Προφανώς αναφέρομαι στην πρώτη ταινία, η οποία προβλήθηκε πίσω στο 2001, τότε που η Reese Witherspoon ήταν 25 και τρία χρόνια μικρότερη από ό,τι είμαι εγώ σήμερα. Ω ναι! Τόσο παλιά. Σε κάθε περίπτωση, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η συγκεκριμένη ταινία από τότε «απορρίπτεται» είτε με τον αδικαιολόγητο υποτιμητικό χαρακτηρισμό του chick flick, είτε με αυτόν του romcom. Στην πραγματικότητα, πίσω από το ασφυκτικό ροζ, την αφελή, αξιαγάπητη καρικατούρα της Elle και τους εξυπνακίστικους διαλόγους, «κρύβονται» μερικά από τα πιο σημαντικά μαθήματα ζωής και αναμφίβολα η πιο υποστηρικτική κολλητή, που κάθε κορίτσι χρειάζεται στο πλευρό της.

Αν δεν την έχεις δει, μην χάνεις καιρό! Διάβασε το κείμενο που ακολουθεί, ψήσε μπόλικο ποπ κόρν και κάλεσε τις κολλητές σου για μία girl power σπιτική προβολή!

Bruiser Woods GIF from Bruiser GIFs

Μετατρέπει το κακό σε καλό

Όλες έχουμε βρεθεί λίγο πολύ σε μία ανάλογη θέση με την Elle. Ένας ξαφνικός, επίπονος χωρισμός με τον άνθρωπο που ονειρευόμασταν πως θα συμπορευόμασταν στις δυσκολίες της ζωής, είναι αρκετός για να ρίξει την καθεμιά μας στα τάρταρα. Η Elle, όπως και εμείς, είχε πιστέψει πως θα παντρευτεί τον Warner, εκείνος όμως είχε εντελώς διαφορετικά και κρυφά από εκείνη σχέδια. Όταν την άφησε... ξεκρέμαστη και δακρισμένη στα κρύα του λουτρού, η Elle έχασε για λίγο τη γη κάτω από τα πόδια της, μέχρι που αποφάσισε πως κάτι πρέπει να κάνει και τον ακολούθησε μέχρι τη Νομική Σχολή του Harvard. Ενόσω οι φίλες της πάρταραν ασύστολα, απολαμβάνοντας το τελευταίο εξάμηνο στο κολλέγιο, η Elle είχε «βουτήξει» στο διάβασμα, κατάφερε να πιάσει μία αξιοσημείωτη βαθμολογία και ξεκίνησε τη νέα της ζωή στη Βοστόνη. Μπορεί η παρουσία του Warner σε συνδυασμό με τη νέα του σχέση (Vivian) να την τάραξε στην αρχή, αλλά με το πέρας την ταινίας ανακηρύχθηκε σε valedictorian του τμήματος, έγινε σύμμαχος και κολλητή με τη (μετέπειτα πρώην) Vivian και απέκτησε ένα γοητευτικό καινούργιο αμόρε. Που πάει να πει πως, ακόμη κι αν νομίζεις πως ήρθε η συντέλεια του κόσμου, ποτέ μην εγκαταλείπεις την προσπάθεια. Την επόμενη ημέρα μπορείς πάντα να τον φτιάξεις από την αρχή -και ακόμη καλύτερο! Μπορεί να έχασες μία ευκαιρία, αλλά στο χέρι σου είναι αν θα προκύψουν επόμενες.

Reese What GIF from Reese GIFs

Δεν τη σκιάζει φοβέρα καμία

Πόσω μάλλον οι haters που της έκαναν τη ζωή δύσκολη καθόλη τη διάρκεια της ταινίας. Μοχθηρές ατάκες όπως «Malibu Barbie» ή το γεμάτο κακία ερώτημα του Warner «YOU (?) got into Harvard Law School», αποδεικνύουν πως οι περισσότεροι στεκόντουσαν στην εξωτερική εμφάνιση της Elle, στο ροζ ταγιέρ, τις ξανθές μπούκλες, το τσιουάουα και έμειναν το λιγότερο έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι είναι πολύ πιο ικανή από όσο ήθελαν να πιστεύουν. Αυτό που την ανακύρηξε σε νικήτρια, είναι πως μπορεί να δεχόταν τα ανελέητα πυρά των haters, ωστόσο δεν άφησε τη γνώμη τους να επηρεάσει την εσωτερική της ισορροπία, ούτε να μπει εμπόδιο στα σχέδιά της. Όλοι γελούσαν μαζί της, για το γεγονός πως ανέλαβε να υπερασπιστεί μόνη της μία κατηγορούμενη για φόνο, όμως κατάφερε και κέρδισε την εμπιστοσύνη της, την γλίτωσε από βέβαιο εγκλεισμό και συγχρόνως έκανε τσακωτό τον πραγματικό δολοφόνο διασταυρώνοντας σαν έμπειρος δικηγόρος τις πληροφορίες της. Όλα αυτά βέβαια, γιατί δεν έχασε ούτε στιγμή την πίστη στον εαυτό της, δεν άφησε τα στερεότυπα που της «φόρτωναν» οι άλλοι να την καθορίσουν, ούτε έκανε εκπτώσεις για να γίνει αρεστή από τους γύρω της.

Elle Woods GIF from Elle GIFs

Κάνει τα πάντα για την αγάπη

Παρότι η βάση της ταινίας «χτίζεται» γύρω από το γεγονός ότι η Elle αποφασίζει να δώσει εξετάσεις στο Harvard για να ακολουθήσει τον Warner, στην πορεία βλέπουμε πως για εκείνη οι φίλες της έχουν μεγαλύτερη σημασία από έναν άντρα και είναι πάντα η πρώτη της προτεραιότητα. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για εκείνες, που δεν χάνουν ευκαιρία να στηρίξουν με κάθε τρόπο τα όνειρά της, ακόμη και μπαίνοντας με πανό «VOTE FOR ELLE» σε μία δικαστική αίθουσα. Βοηθάει την κολλητή της Paulette να πάρει πίσω τον σκύλο από τον πρώην άντρα της και έπειτα να τα φτιάξει με τον ταχυδρόμο, γιατί ξέρει πως είναι το καλύτερο για αυτήν και είναι διατεθειμένη να προσπαθήσει για αυτό, ακόμη και αν δεν θα έχει κάποιο προσωπικό όφελος. Δεν μπήκε στο Harvard με σκοπό να κυνηγήσει/κάνει stalking στον Warner, αλλά σε μία ύστατη προσπάθεια να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να έχει πλάι της αυτόν που αγαπάει. Μπορεί σε κάποιον αυτό να φαίνεται κάπως αντιφατικό, όμως σε μία δεύτερη ανάγνωση της ταινίας, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το κίνητρο που τη σπρώχνει να κάνει πράγματα, δεν είναι κανένα άλλο πέρα από την ανιδιοτελή αγάπη της για τους άλλους. Μην ξεχνάς άλλωστε πως είχε ανακηρυχθεί και ομόφωνα πρόεδρος της γυναικείας αδελφότητας ΔΝ (Delta Nu) στο πανεπιστήμιο!

Elle Woods 179 GIF from Ellewoods GIFs

Η υπερδύναμή της είναι η καλοσύνη της

Μπορεί στην ταινία να υπερτονίζεται από την ίδια την Elle η σημασία που δίνει στην εξωτερική εμφάνιση και το στυλ, ταυτόχρονα όμως οι πράξεις της δείχνουν πως κατά βάθος γνωρίζει ότι αυτό που μετράει περισσότερο είναι ο εσωτερικός κόσμος του άλλου. Αυτό είναι άλλωστε που σταδιακά καταλήγει να την απομακρυνεί από τον Warner. Ακόμη και τις φορές που η Vivian γίνεται πικρόχολη και απότομη μαζί της, η Elle επιμένει να της απαντάει με ευγένεια, ενώ δεν αφήνει το κακό παρελθόν τους να σταθεί εμπόδιο από το να ξεκινήσει μεταξύ τους μία δυνατή φιλία στο τέλος της ταινίας (η οποία συνεχίζεται και στο sequel «Legally blonde 2»). Παρόλα αυτά, δεν αφήνει την καλοσύνη της να μετατραπεί σε αδυναμία και να την εκμεταλλευτούν οι άλλοι. Ξέρει καλά πότε και πως πρέπει να στηρίξει τον εαυτό της και τα «πιστεύω» της, κάτι το οποίο αποδεικνύει περίτρανα και η απόφασή της να κινηθεί εναντίον του αγαπημένου της beauty brand παρά τις απειλές που δέχτηκε, μόλις έμαθε πως χρησιμοποιεί ζώα για τα κλινικά του πειράματα.

Wink! - Legally Blonde GIF from Legallyblonde GIFs