Οι ειδικοί αποφάνθηκαν: Το overthinking «σκοτώνει»

Οι ειδικοί αποφάνθηκαν: Το overthinking «σκοτώνει»

Όσο πιο «δραστήριος» είναι ο εγκέφαλός σου, τόσο μικρότερο ενδέχεται να είναι το προσδόκιμο ζωής σου

Υπερβολική σκέψη ή overthinking, αγγλιστί. Στην περίπτωση που συνηθίζεις να υπεραναλύεις τα πάντα, ή η εργασία σου απαιτεί τη διαχείριση ενός… καταιγισμού πληροφοριών και κάνει συχνά τα μηνίγγια σου να «καίνε», τότε ενδεχομένως θα πρέπει να στραφείς άμεσα στον διαλογισμό.

Διότι οι επιστήμονες έκαναν τις έρευνές τους και αποφάνθηκαν ότι όσο πιο «δραστήριος» είναι ο εγκέφαλός σου, τόσο μικρότερο ενδέχεται να είναι το προσδόκιμο ζωής σου.

Στην εποχή του Διαδικτύου, των social media και του ατελείωτου… σκρολαρίσματος, τα εν λόγω νέα φαντάζουν ολίγον τι τρομακτικά. Διότι είτε ανήκεις στη Gen Z είτε στη γενιά των Millennials, πιθανότατα «βομβαρδίζεσαι» καθημερινά από εκατοντάδες πληροφορίες, emails, μηνύματα, ειδοποιήσεις, «like» και «καρδούλες». Αυτό σημαίνει πως δέχεσαι έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών τον οποίο, άθελά σου ή όχι, υπεραναλύεις, είτε για επαγγελματικούς είτε για προσωπικούς λόγους. Με λίγα λόγια, λοιπόν, τον «καις» (τον εγκέφαλό σου, φυσικά)!

Υπερανάλυση τέλος

Ακόμη και αν είχες, λοιπόν, μία υποψία πως η υπερβολική σκέψη βλάπτει την υγεία σου, τώρα ήρθαν οι ειδικοί με τα στοιχεία τους για να επιβεβαιώσουν αυτό που βαθιά μέσα σου ήδη γνώριζες και αισθανόσουν: Το overthinking «κλέβει» χρόνια από τη ζωή σου και μάλιστα, σε γερνάει πριν την ώρα σου!

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Ινστιτούτου Blavatnik της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, η υπερβολική νευρική δραστηριότητα του εγκεφάλου συνδέεται με ένα μικρότερο προσδόκιμο ζωής και η καταστολή της, μπορεί πράγματι να σου χαρίσει χρόνια και ενδεχομένως, να επιβραδύνει τις επιπτώσεις της γήρανσης!

Προκειμένου να είναι σε θέση να προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι ειδικοί θα χρειαστεί να διεξάγουν περισσότερες έρευνες. Ωστόσο, τα πρώτα στοιχεία από τις μελέτες τους τα οποία είδαν πρόσφατα το «φως» της δημοσιότητας είναι αναμφίβολα αποκαλυπτικά και κατά την άποψή μας, κατά κάποιον τρόπο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως δεν εκπλαγήκαμε μαθαίνοντας πως η νευρική δραστηριότητα συνδέεται με τη μακροζωία. Διότι ο μηχανισμός ο οποίος ευθύνεται για τη διέγερση των νευρώνων του εγκεφάλου συνδέεται στενά με εκείνον που ελέγχει τον μεταβολισμό μας και ο οποίος έχει εδώ και πολλά χρόνια συσχετιστεί με τη διάρκεια της ζωής μας.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε ότι ο περιορισμός και η καταστολή της εγκεφαλικής δραστηριότητας, μπορούν να επιμηκύνουν τη διάρκεια της ζωής μας.

Όταν όμως, οι ειδικοί αποφάσισαν να βάλουν για μία ακόμη φορά τον ανθρώπινο εγκέφαλο κάτω από το μικροσκόπιό τους, διαπίστωσαν πως ο εγκεφαλικός ιστός των ατόμων που εξέτασαν και έφυγαν από τη ζωή στην ηλικία των 90 και των 100 ετών «έδειχνε» μικρότερη εγκεφαλική δραστηριότητα. Στο επίκεντρο των ερευνών βρέθηκε η πρωτεΐνη REST (έχει αποδειχθεί πως διαθέτει προστατευτική επίδραση για την άνοια), τα επίπεδα της οποίας στους πυρήνες των εγκεφαλικών κυττάρων των ανθρώπων που έζησαν μέχρι την ηλικία των 100 ήταν σημαντικά υψηλότερα από τα αντίστοιχα εκείνων που πέθαιναν νέοι.

Βέβαια, για να δουν στην πράξη όσα είδαν και στα εργαστήριά τους, οι επιστήμονες χρησιμοποιήσαν σκουλήκια και ποντίκια. Τι διαπίστωσαν; Πως όσο μεγαλύτερη ήταν η καταστολή της νευρικής δραστηριότητας, τόσο περισσότερο ζούσαν!

Και τώρα τι;

Τα αποτελέσματα της νέας αυτής έρευνας είναι σίγουρα ανησυχητικά, πόσω μάλλον για εμάς που βρισκόμαστε από το πρωί μέχρι το βράδυ μπροστά από μία οθόνη και δεχόμαστε κάθε λεπτό αμέτρητες πληροφορίες και ερεθίσματα και φυσικά, δεν σταματάμε να υπεραναλύουμε τα πάντα: Από εκείνη την κουβέντα που μας είπε ο σύντροφός μας μέχρι τον τρόπο που μας κοίταξε ο υπεύθυνός μας στο γραφείο -και σίγουρα… κάτι «κρύβει».

Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες καταστάσεις τις οποίες δεν έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε, το σίγουρο είναι πως μπορούμε να πάρουμε στα χέρια μας την κατάσταση σε ό,τι αφορά στην υπερβολική σκέψη.

Mindfulness, διαλογισμός και γιόγκα

Σε αυτό το πρώτο στάδιο των ερευνών, οι ειδικοί απέφυγαν να κάνουν υποδείξεις και να προτείνουν λύσεις που ενδεχομένως μπορούν να μας βοηθήσουν να περιορίσουμε ως ένα βαθμό την υπερβολική λειτουργία του εγκεφάλου μας. Ωστόσο, υποστήριξαν πως υπάρχουν φυσικοί και απλοί τρόποι για να κάνουμε τον εγκέφαλό μας… λιγότερο δραστήριο, να αυξήσουμε το προσδόκιμο ζωής μας και να περιορίσουμε το overthinking και τις αρνητικές επιδράσεις της γήρανσης. Ποιοι είναι αυτοί; Μα φυσικά η γιόγκα και ο διαλογισμός!

Με λίγα λόγια πες «ναι» στο mindfulness -δηλαδή, την ενσυνειδητότητα- και βοήθησε τον εγκέφαλό σου να κάνει «pause» κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν θέλεις να ζήσεις περισσότερα χρόνια. Aνήκει στις τελευταίες τάσεις του wellness και αποτελεί ουσιαστικά μία μορφή διαλογισμού. Με την εξάσκηση του mindfulness θα καταφέρεις να εστιάζεις στο εξής την προσοχή σου στο τώρα, όπου και αν βρίσκεσαι και ό,τι και αν συμβαίνει γύρω σου και στο YouTube θα ανακαλύψεις πολλά tutorials τα οποία θα σε βοηθήσουν να μάθεις πώς να γίνεις η πιο ζεν εκδοχή του εαυτού σου.

Για τους ίδιους τους ερευνητές, το να βρεθεί η «χρυσή τομή», η απαραίτητη εκείνη ισορροπία ανάμεσα στον περιορισμό της υπερβολικής εγκεφαλικής δραστηριότητας και τη διατήρηση της απαραίτητης λειτουργίας του εγκέφαλου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όλα όμως, είναι εφικτά και τα καλά νέα είναι πως εν έτει 2019, γνωρίζουμε τουλάχιστον λίγο καλύτερα το απίθανο αυτό ανθρώπινο όργανο.

Να θυμάσαι απλώς πως ό,τι και αν επιλέξεις να κάνεις για να περιορίσεις το overthinking και να κάνεις τον εγκέφαλό σου λιγότερο δραστήριο, οι προσπάθειές σου ενδέχεται να μην έχουν αποτέλεσμα αν δεν περιορίσεις έστω και σε μικρό βαθμό τη χρήση του Διαδικτύου και των social media που σε «βομβαρδίζουν» με πληροφορίες κάθε λεπτό και σε οδηγούν συχνά στο... overthinking!