Τέσσερα Instagram accounts που μας διδάσκουν ιστορία της μόδας

Τέσσερα Instagram accounts που μας διδάσκουν ιστορία της μόδας

Και υπόσχονται να «πλημμυρίσουν» γούστο και φινέτσα την αρχική σου σελίδα

Αν υπάρχει κάτι που επιβεβαιώνει περίτρανα τη φράση «η ιστορία επαναλαμβάνεται», αυτό είναι σίγουρα η μόδα. Έχουμε υπογραμμίσει πολλές φορές, άλλωστε, ότι τα ρούχα που φοράμε δεν είναι απλώς κάποια τυχαία, άψυχα κομμάτια από ύφασμα που βρέθηκαν κατά λάθος στα καταστήματα και τις ντουλάπες μας. Έχουν και εκείνα το δικό τους παρελθόν, τη δική τους «αφήγηση», την οποία μπορούμε να ανακαλύψουμε μελετώντας την ιστορία της μόδας. Διότι με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουμε να ενημερωθούμε για τις εξελίξεις που προηγήθηκαν στον χώρο της μόδας, όταν για παράδειγμα η έννοια του haute couture, δεν είχε καθιερωθεί ακόμη.

Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως το να μελετήσουμε ολόκληρη την ιστορία της μόδας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ακριβώς για αυτό, ακολουθώντας τους κατάλληλους ανθρώπους στα social media, ίσως ακόμη και εμείς που δεν γνωρίζουμε τα πάντα για τις τάσεις της μόδας, αλλά θέλουμε να γευτούμε λίγη από τη «μαγεία» του λαμπερού της κόσμου, καταφέρουμε να «ξετρυπώσουμε» θησαυρούς του παρελθόντος, οι οποίοι αποκαλύπτουν πολλά για τα ενδύματα, τα παπούτσια και τα αξεσουάρ που μας «συντροφεύουν» σήμερα.

Παρακάτω, λοιπόν, υπάρχει μία λίστα με πέντε Instagram λογαριασμούς που μας μαθαίνουν ιστορία της μόδας μέσα από τις αναρτήσεις τους και θα δώσουν ακόμη περισσότερο γούστο και φινέτσα στα timeline μας.

Από την Ιαπωνία στα runway των 90’s


Στην πρώτη θέση της λίστας μας βρίσκεται το αγαπημένο παιδί της αμερικανικής Vogue, Shahan Assadourian. Το 2019, μάλιστα, το γνωστό περιοδικό είχε αναρτήσει ένα άρθρο στην ιστοσελίδα του, προτείνοντας το account του archivings.stacks ως ένα πολύτιμο «θησαυροφυλάκιο» σπάνιας ιαπωνικής μόδας και δυσεύρετων fashion items. Φωτογραφίες από σόου που πραγματοποιήθηκαν πίσω στα ‘80s και τα ‘90s, κομμάτια αξέχαστων runways όπως το εμβληματικό patchwork κοστούμι της ανοιξιάτικης, αντρικής κολεξιόν του 2000 από το brand Comme des Garçons ή το ακόμη πιο παλιό, πρωτοποριακό zip jacket διά χειρός Issey Miyake, είναι μόνο μερικά από τα… stylish καλούδια που βρίσκει κανείς σκρολάροντας στον συγκεκριμένο λογαριασμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι ο Assadourian έχει δημιουργήσει μία από τις πιο συναρπαστικές και «πλούσιες» συλλογές, διαθέσιμες και ανοιχτές στο ευρύ κοινό. Σύμφωνα πάλι με τον ίδιο, «οι λογαριασμοί αρχειοθέτησης δεν αξιοποιούν μόνο τη σκέψη μας πάνω στη μόδα, αλλά δημιουργούν και μια ελπίδα για το μέλλον. Όπως ο Vincent van Gogh θεωρήθηκε ιδιοφυΐα μόνο μετά τον θάνατό του, κάποιος που αισθάνεται πως δεν εκτιμάται σήμερα, μπορεί να φυτέψει έναν σπόρο που στο μέλλον κάποιος θα μπορούσε να τον καταλάβει». Όπως και να έχει, εμείς τον ευχαριστούμε!

https://www.instagram.com/p/B5GOx0IAo60

The ultimate vintage fashion andart resource

Μπορεί το πρόσωπο πίσω από το rarebookparis να μην έχει αποκαλυφθεί, η δουλειά όμως και η «έρευνα» που έχει κάνει στο Instagram account του, είναι σκέτη αποκάλυψη για όσους αγαπούν τη μόδα! Αυτό που γνωρίζουμε για τον διαχειριστή του, είναι πως στο παρελθόν έχει εργαστεί επί 15 χρόνια ως fashion designer στο Παρίσι, γεγονός που ίσως εξηγεί και την τεράστια συλλογή έντυπου υλικού που διαθέτει στο account του. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους λογαριασμούς που υπάρχουν στο σημερινό cover story, ο συγκεκριμένος δεν εστιάζει σε συγκεκριμένα brands ή designers, αλλά παρέχει στο κοινό ένα ανεξάντλητο και ποικιλόμορφο υλικό, από βιβλία, λευκώματα, φωτογραφίες και print, όπως για παράδειγμα ένα σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο από επίδειξη του Margiela το 1999. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί ως «the ultimate vintage fashion and art resource». Πολλά, μάλιστα, από τα αντικείμενα που υπάρχουν στον λογαριασμό του, παρέχονται προς πώληση για όποιον ενδιαφέρεται. Ίσως κάποιος σκεφτεί πως όλη αυτή η ποικιλία φωτογραφιών, εντύπων και περιοδικών, δεν έχει ιδιαίτερη αξία στη σημερινή ψηφιακή εποχή, ωστόσο αυτό δεν ισχύει στον χώρο της μόδας. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως η διαφορά των χρωμάτων, της αίσθησης ακόμη και της δουλειάς του σχεδιαστή, χάνει κάτι όταν μεταφέρεται από το χαρτί στην οθόνη.

https://www.instagram.com/p/CBgG63fDGjG

Από τη Miuccia Prada στο σημερινό athleisure

Λίγοι είναι οι designers οι οποίοι κατάφεραν να αφήσουν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στην pop κουλτούρα και αδιαμφισβήτητα μία από αυτούς είναι η (θεότητα) Miuccia Prada με την κολεξιόν του 1997 Prada Linea Rossa, η οποία ήταν πολύ, πολύ, πολύ μπροστά για την εποχή της -για αυτό, άλλωστε, «έγραψε» και ιστορία. Σε αυτό περίπου το κομμάτι επικεντρώνεται και το account του Nat Tong, prada.archive, το οποίο συμπυκνώνει όλο τον πολιτισμικό αντίκτυπο, τη φουτουριστική κατεύθυνση και την ομορφιά που χάρισε η «generation Prada» (αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι), σε μία από τις πιο ρηξικέλευθες εποχές του σύγχρονου design, δηλαδή τα αγαπημένα μας '90s! Με άλλα λόγια, αναβιώνει μέσω του λογαριασμού του, μία από τις κορυφαίες περιόδους του οίκου, τότε που το νάιλον μεσουρανούσε και η οποία διήρκησε από το 1998 μέχρι το 2003. Υπήρξε, μάλιστα, τόσο δημοφιλής και κομβική που επανέρχεται στο «σήμερα» μέσα από διεθνή ντεφιλέ ή εξαιρετικά δημοφιλή trends, όπως είναι αυτό του athleisure. Όπως έχει πει και ο ίδιος ο Tong στο παρελθόν, στόχος του account του, είναι να «ρίξει» φως στο παρελθόν μεγάλων brands και σχεδιαστών που έθεσαν τα θεμέλια και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να εμπνέουν νεότερους και ανερχόμενους σχεδιαστές.

https://www.instagram.com/p/B_ZvbZdgZeS

Ο ιδιόμορφος μικρόκοσμος του Martin Margiela

Ακόμη πιο λίγοι είναι, βέβαια, εκείνοι που αποπνέουν στο πέρασμά τους τον μύθο που περιβάλει το όνομα Martin Margiela. Αναλογίσου, λοιπόν, πόσο δύσκολο είναι για κάποιον, να έχεις αναλάβει τον ρόλο του «πρεσβευτή» αυτής της ιδέας, συγκεντρώνοντας σε έναν διαδικτυακό λογαριασμό την «πλούσια» και διφορούμενη κληρονομιά του ξεχωριστού αυτού σχεδιαστή: Ό,τι κάνει δηλαδή o Darius Fischbacher στο margiela.archive. Σύμφωνα με τον διαχειριστή, αρχικός σκοπός του λογαριασμού, ήταν να καταφέρει να συγκεντρώσει ένα ικανοποιητικό υλικό, το οποίο θα του επιτρέπει να μελετήσει και να αποκρυπτογραφήσει το «μήνυμα» του Margiela αναφορικά με τον χώρο της μόδας. Ας μην ξεχνάμε πως ο διάσημος designer δημιουργεί αποκλειστικά luxury κομμάτια, τα οποία όμως αμφισβητούν και στηλιτεύουν με τον τρόπο τους τη βιομηχανία της μόδας. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που ο Fischbacher θέλει να πετύχει, είναι να γίνει το account του ένα μέσο το οποίο θα συστήνει το έργο του Margiela στο ευρύ κοινό και συνεπώς, την αινιγματική στάση και τα ερωτήματα που θέτει ο ίδιος ο σχεδιαστής.

https://www.instagram.com/p/B2oAznqoLc1

Στην περίπτωση, λοιπόν, που λατρεύεις τη μόδα, την επόμενη φορά που θα σκρολάρεις στο Instagram, φρόντισε το timeline σου να είναι γεμάτο γούστο και φινέτσα. Το μόνο που χρειάζεται για να το πετύχεις, είναι να ακολουθήσεις τα κατάλληλα accounts!