Θέλεις αύξηση; Τι δεν πρέπει να πεις για να… την πάρεις!

Θέλεις αύξηση; Τι δεν πρέπει να πεις για να… την πάρεις!

Πώς θα διαπραγματευτείς σωστά τον μισθό σου με το big boss

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή για έναν εργαζόμενο είναι σαφώς η προαγωγή – όταν αυτή συνοδεύεται από αύξηση του μισθού. Τι να τα κάνεις τα «γαλόνια», αν από αυτά προκύπτουν μόνο αυξημένα καθήκοντα, υποχρεώσεις και ευθύνες και όχι το αντίστοιχο οικονομικό αντάλλαγμα; Δεν θα αρνηθείς φυσικά την προαγωγή όταν έρθει η ώρα και ανακοινωθεί, αλλά είναι η κατάλληλη στιγμή για να διαπραγματευτείς τα χρήματα που παίρνεις και να πετύχεις το καλύτερο δυνατό. Αφού αναγνωρίζεται η αξία σου, καλό θα ήταν να αναγνωριστεί και… εμπράκτως. Το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι βεβαίως το μοναδικό ώστε να διαπραγματευτείς καλύτερα τον μισθό σου, καθώς πάντα υπάρχει μια καλή αφορμή να συναντηθείς με το αφεντικό και να ζητήσεις αύξηση του μισθού σου: Είτε γιατί είσαι πολύ καιρό στη δουλειά, είτε γιατί ατύπως έχεις αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες, είτε γιατί θέλεις να αναλάβεις περισσότερες αρμοδιότητες, είτε γιατί δουλεύεις πολύ σκληρά και αξίζεις μια αναγνώριση, οι λόγοι για να ζητήσεις αύξηση από το αφεντικό σου μπορεί να είναι πάρα πολλοί.

Ο τρόπος για να ζητήσεις την αύξηση αυτή όμως είναι πάντοτε ο ίδιος. Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή συζήτηση που κάνεις μόνο όταν ισχύουν κάποιες προϋποθέσεις και μπορεί να αποβεί τόσο σημαντική όσο η συνέντευξη πρόσληψης. Είναι δεδομένο ότι πρέπει να είσαι εξαιρετικά προσεκτική και στην παραμικρή λεπτομέρεια, καθώς μια λανθασμένη εντύπωση που τυχόν προκύψει από τη συζήτηση αυτή μπορεί να μείνει μαζί σου σε όλο τον υπόλοιπο εργασιακό βίο - με τους συγκεκριμένους συνεργάτες, τουλάχιστον. Έτσι, στη συζήτηση αυτή πηγαίνεις πάντα πολύ προετοιμασμένη και απολύτως «διαβασμένη». Πρέπει να είσαι πανέτοιμη να απαντήσεις και να συζητήσεις όλα τα ενδεχόμενα που ίσως προκύψουν, να γνωρίζεις καλά τις εργασιακές σχέσεις του χώρου και -εννοείται- να γνωρίζεις άριστα το αντικείμενο. Δεν μπορείς να ζητήσεις περισσότερα χρήματα, που συνήθως έρχονται με περισσότερες ευθύνες και καθήκοντα, αν δεν γνωρίζεις εκ των προτέρων αν και τι μπορείς να αναλάβεις.

Raise You Get ARaise GIF from Raise GIFs

Στη συζήτηση για μία αύξηση όμως, υπάρχουν και κάποια πράγματα που ΔΕΝ μπορείς να αναφέρεις, γιατί αυτομάτως θα χάσεις όλους τους «πόντους» που έχεις συγκεντρώσει και που σε ώθησαν στη συζήτηση αυτή. Ας δούμε αναλυτικότερα κάποιες τέτοιες περιπτώσεις ώστε να γνωρίζεις και να κατανοήσεις ποιες ατάκες δεν λέγονται σε μια τέτοια περίπτωση.

«Χρειάζομαι ταχρήματα για να μετακομίσω, να παντρευτώ, να…»

Όχι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να δικαιολογήσεις τι τα θέλεις τα έξτρα χρήματα. Δεν ζητάς αύξηση για να καλύψεις κάποια ανάγκη σου, πόσο μάλλον κάποιο συγκεκριμένο έξοδο της ζωής σου. Χρειάζεσαι την αύξηση ώστε ο μισθός σου να αντικατοπτρίζει την εργασία σου. Γι’ αυτό σε πληρώνει η εταιρία σου, γιατί είσαι η καλύτερη στη δουλειά σου και δεν θέλει με τίποτα να σε χάσει. Γι’ αυτό και θα αυξήσει το μισθό σου και όχι για να μπορέσεις εσύ να πάρεις καλύτερο αυτοκίνητο, να βρεις πιο ωραίο σπίτι, να κάνεις παιδιά και οικογένεια, να κάνεις διακοπές στη Χαβάη κάθε χρόνο. Το τι θα τα κάνεις τα παραπάνω χρήματα που θα προκύψουν από την αναπροσαρμογή του μισθού σου είναι δικό σου θέμα – απολύτως.

Clothes GIF from Clothes GIFs

«Η Ελένη είναι εδώλιγότερο καιρό από εμένα, παίρνει περισσότερα και όλη μέρα παίζει παιχνίδια»

Αλήθεια τώρα; Πιστεύεις ότι μπορεί ποτέ να αποκτήσεις οτιδήποτε με το να κατηγορείς τους συναδέλφους σου; Η κάθε «Ελένη» παίρνει τα χρήματα που παίρνει για κάποιο λόγο. Δεν είναι δικό σου θέμα το αν αξίζει τα χρήματα αυτά και σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να το αναφέρεις σε μια συζήτηση κατά την οποία ζητάς αύξηση. Ο δικός σου μισθός πρόκειται να αυξηθεί ή όχι και η δική σου εργασία τίθεται στο προκείμενο. Αξίζει η εργασία σου περισσότερα χρήματα; Αυτό είναι το θέμα μας τώρα και ένας προϊστάμενος συνήθως εισηγείται αύξηση αναλόγως με τη γενικότερη εικόνα του εργαζόμενου – μετρώντας και τη συναδελφικότητα, μεταξύ άλλων.

Basic White GIF from Basic GIFs

«Το ξέρω ότι δενείναι σωστή στιγμή και τα οικονομικά δεν είναι καλά, αλλά…»

Αφού το ξέρεις, γιατί ζητάς αύξηση; Και αφού δίνεις τη δικαιολογία έτοιμη στο αφεντικό, γιατί να μην την χρησιμοποιήσει και να σε απορρίψει; Δεν μπορείς να κάνεις μια συζήτηση κατά την οποία θα ζητάς αύξηση αν δεν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου ότι θα την πάρει! Αντίθετα, σε περίπτωση που η «άλλη πλευρά», το αφεντικό, χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο επιχείρημα, πρέπει να είσαι έτοιμη να το αντικρούσεις, με στοιχεία αν είναι δυνατόν. Τι εννοούμε με αυτό; Μα να πας «διαβασμένη» και προετοιμασμένη ακόμα και με οικονομικά στοιχεία που θα χρησιμοποιήσεις, εάν χρειαστεί. Επιπλέον έτσι αποδεικνύεις γιατί ένα τέτοιο στέλεχος, πάντα σε θέση να «πολεμήσει» με επιχειρήματα είναι όχι μόνο απαραίτητο, αλλά και πολύτιμο για την εταιρία.

Im Right GIF from Imright GIFs

«Όχι, δεν δέχομαι,με προσβάλλετε με αυτή την πρόταση»

Γενικά το κάθετο «όχι» και οι βαριές κουβέντες, καλό είναι να λείπουν από μια τέτοια συζήτηση. Ο σκοπός είναι να πάρεις ό,τι καλύτερο μπορείς κι αυτό θα γίνει πραγματικότητα μόνο με τη διαπραγμάτευση. Αν το αφεντικό δίνει το χ ποσό, ενώ εσύ ζητάς το ψ, κράτησε το χ και προσπάθησε να προσθέσεις κάτι σε αυτό: Μια έξτρα άδεια, μια άλλου τύπου διευκόλυνση, κάτι που θα σε κάνει να νιώθεις ικανοποίηση με όσα πέτυχες. Παράλληλα, κράτα την ψυχραιμία σου και βάλε στην άκρη όποια διάθεση για δράματα γιατί το μόνο που δεν θα πετύχεις με μια τέτοια στάση είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ζητάς.

Business GIF from Business GIFs

«Φυσικά και συμφωνώ,ευχαριστώ»

Ακόμα κι αν φαίνεται σαν την εύκολη λύση, δεν είναι σωστό για ‘σένα να δεχτείς την πρώτη προσφορά που θα σου κάνει το αφεντικό σου. Εφόσον είναι διατεθειμένος να δώσει αυτό που ζητάς, αυτό που αξίζεις ίσως είναι κάτι παραπάνω. Δεν θα το μάθεις, αν δεν το διαπραγματευτείς, σωστά; Σε κάθε περίπτωση, δεν έχεις τίποτα να χάσεις!

Bb20 Angela Rummans GIF from Bb20 GIFs

Βεβαιώσου πως έχεις κατανοήσει τι πρέπει να πεις και κυρίως τι δεν πρέπει, ζήτα το ραντεβού με το αφεντικό και…. Συγχαρητήρια και εις ανώτερα!