Happy Blue Monday: Ξορκίζοντας την πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου!

Happy Blue Monday: Ξορκίζοντας την πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου!

Ένας από τους βασικότερους λόγους που κάθε Ιανουάριο καταλήγουμε να «τρωγόμαστε» με τα ρούχα μας, οφείλεται κατά κύριο λόγο στις άσκοπες σπατάλες που προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Παρότι ειδικοί και επιστήμονες επιμένουν πως η θεωρεία περί «Blue Monday» είναι εντελώς αβάσιμη, οι περισσότερες από εμάς τη γιορτάζουμε κάθε χρόνο πατροπαράδοτα και με κάθε… επισημότητα, πλημμυρισμένες από μία απροσδιόριστη (ή και όχι) μελαγχολία. Αν μέχρι σήμερα η μόνη Blue Monday που γνώριζες ήταν αυτή που συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ «Brotherhood» των New Order πίσω στα 80’s, τότε είναι χρέος μου να σε ενημερώσω και να σε προετοιμάσω πως η τρίτη κατά σειρά Δευτέρα της χρονιάς, σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή Cliff Arnall, είναι μαθηματικά επιβεβαιωμένα (#not) η πιο θλιβερή μέρα από τις 365 του χρόνου.

Πιο συγκεκριμένα, η εξίσωση του Arnall, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας μέσω της Guardian το 2005, λαμβάνει υπόψιν τους εξής παράγοντες: Τον καιρό (W), τα έσοδα (D), τα χρέη (d), τον χρόνο από τα Χριστούγεννα (T), τον χρόνο από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (Μ) και την ανάγκη για δράση (Na), οδηγώντας μας με… αλματική ανακρίβεια στη Blue Monday, που όπως και πολλά ακόμη hoaxes κατάφερε μέσω των media να εξαργυρώσει σε βάθος χρόνου τη δική της «αλήθεια».

Έπειτα από δεκατρία χρόνια και αμέτρητες επιθέσεις της επιστημονικής κοινότητας, από το βήμα που του έδωσε η εφημερίδα The Independent αυτή τη φορά, o Arnall εξήγησε με λίγα λόγια πως δεν είχε καμία πρόθεση να βυθίσει ολάκερη την ανθρωπότητα στη θλίψη, αλλά αντίθετα, μέσω της Blue Monday θεωρίας του, να εμπνεύσει τους ανθρώπους να λάβουν δράση και να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή τους.

Κακά τα ψέματα και παρά τις αναλήθειες του Arnall, οι τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου που η φρενίτιδα των Χριστουγέννων έχει σβήσει, δεν βλέπουμε το Πάσχα ούτε με τηλεσκόπιο και το κρύο μάς κρατάει παρά τη θέλησή μας σπίτι, η διάθεσή μας ομολογουμένως δεν είναι και στα ντουζένια της. Ακριβώς για αυτό και σε περίπτωση που τρέμεις και μόνο στην ιδέα της επερχόμενης μπλε Δευτέρας, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικά δοκιμασμένα κόλπα που θα σε βγάλουν αλώβητη από την πιο δακρύβρεχτη ημέρα του χρόνου!

Ξεκίνα αποταμίευση!

Ένας από τους βασικότερους λόγους που κάθε Ιανουάριο καταλήγουμε να «τρωγόμαστε» με τα ρούχα μας, οφείλεται κατά κύριο λόγο στις άσκοπες σπατάλες που προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ας είμαστε ειλικρινείς, τα στραφταλιζέ μποτάκια που αγόρασες για το βράδυ της Πρωτοχρονιάς πιθανότατα δεν θα τα φορέσεις σύντομα και εκείνο το ολοήμερο spa σε resort της Αράχωβας ίσως ήταν αρκετά out of your budget. Σε κάθε περίπτωση φίλη μου, ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσεις αποταμίευση, ακόμη και τώρα που είσαι… πανί με πανί. Επιστρέφοντας από το γραφείο, πέρασε το απόγευμά της μπλε Δευτέρας σου, σκεπτόμενη τον επόμενο μεγαλεπήβολο στόχο σου. Κάποιο μακρινό ταξίδι που ονειρεύεσαι από μικρή, ένα μεταπτυχιακό πάνω σε κάτι που αγαπάς, η εκμάθηση μίας γοητευτικής ξένης γλώσσας, είναι μερικοί αρκετά καλοί λόγοι για να πεισμώσεις και να γεμίσεις τον κουμπαρά σου. Ψάξε εισιτήρια, προγράμματα, αιτήσεις, μαθήματα, ιδιαίτερα. Σχεδίασε το όνειρό σου και υποσχέσου στον εαυτό σου πως μέχρι το τέλος της χρονιάς θα είσαι ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό.

Sailor Moon Piggy Bank GIF from Sailormoon GIFs

Φέρε τα πάνω κάτω στον χώρο σου!

Το σπίτι σου είναι κατά κάποιον τρόπο το φυσικό σου περιβάλλον και ένας παράγοντας που επηρεάζει άμεσα και σε μεγάλο βαθμό τη διάθεσή σου. Για παράδειγμα, αν ο προσωπικός σου χώρος είναι μονίμως ακατάστατος ή «μπουκωμένος» άχρηστα πράγματα που δεν έχουν κάποια σημασία για εσένα, δεν σου επιτρέπει να χαλαρώσεις όσο θα μπορούσες ή ιδανικά θα ήθελες. Αντί, λοιπόν, να αφήσεις τη… Δευτερίλα να σε παρασύρει στη μελαγχολία της, προμηθεύσου σακούλες σκουπιδιών, χαρτόκουτες για όσα είναι για «δόσιμο», βάλε να παίζει στα ηχεία η αγαπημένη σου playlist και ξεκίνα το ξεσκαρτάρισμα χωρίς… φόβο και πάθος. Όταν αποφασίσεις τι θα κρατήσεις, τι όχι και ο χώρος θα έχει απελευθερωθεί κάπως, σειρά έχουν τα έπιπλα. Αν θεωρείς πως είναι αναγκαίο (μόνο εσύ μπορείς να το κρίνεις αυτό), μην διστάσεις -εν ανάγκη- να φέρεις τούμπα όλο το σπίτι, μέχρι να βρεις τη διάταξη που θα κάνει ακόμη πιο άνετη και ευχάριστη την καθημερινότητά σου.

Uglycry Sad GIF from Uglycry GIFs

Κάνε κάποιον άλλον χαρούμενο!

Σύμφωνα με ένα τραγούδι του Paul Williams που ακουγόταν και στην ταινία του ’76 «Bugsy Malone», αν δώσεις λίγη αγάπη, αυτή θα γυρίσει πίσω σε εσένα ή αλλιώς «You give a little love and it all comes back to you». Κι όμως φίλη μου, δεν υπάρχει καλύτερο «αντίδοτο» για τη θλίψη από μία γενναιόδωρη πράξη καλοσύνης, απέναντι σε έναν γνωστό ή άγνωστο. Γιατί στην τελική, αν η παραπάνω θεωρεία του Cliff Arnall ισχύει, τότε η πιο επαναστατική πράξη που μπορούμε να τολμήσουμε τη Blue Monday, δηλαδή την πιο μίζερη ημέρα του χρόνου, είναι να κάνουμε κάποιον χαρούμενο. «Μεταμορφώσου», λοιπόν, σε Tinkerbell, καλό Σαμαρείτη, Amélie Poulain, καλή νεραϊδονονά και σπείρε στο διάβα σου χαμόγελα. Ξεβολέψου για μερικές στάσεις και πρόσφερε τη θέση σου στα μέσα μεταφοράς σε ένα άτομο που τη χρειάζεται περισσότερο από εσένα, αγόρασε κρουασάν και χυμό σε κάποιον που συνάντησες στον δρόμο και ξέρεις πως τα έχει ανάγκη, πες στη συνάδελφό σου πόσο όμορφη είναι ή πόσο τυχερή νιώθεις που την έχεις κάθε μέρα στο πλευρό σου, χάρισε το χαμόγελό σου σε έναν γοητευτικό άγνωστο που διασταυρώθηκαν τα βλέμματά σας, γέμισε ένα μπολ γατοτροφή ή σκυλοτροφή για τα αδεσποτάκια της γειτονιάς σου. Μερικές φορές τέτοιες μικρές πράξεις καλοσύνης, είναι ικανές να λύσουν τα… κακά μάγια που περιβάλλουν τον δυστοπικό κόσμο που ζούμε.

Amelie Spying GIF from Amelie GIFs

Μοίρασε απλόχερα αγκαλιές και «οχύρωσε» την υγεία σου!

Όχι μόνο τη δική σου, αλλά και την υγεία όσων αγαπάς. Δεν έχει σημασία αν θα είναι η μαμά, η κολλητή, ο μπαμπάς, η γιαγιά, η αδερφή ή το αγόρι σου ο αποδέκτης της αγκαλιάς, αρκεί να την προσφέρεις στον άλλο σαν ένα ζεστό καταφύγιο για αυτή την… ψυχρή και ανάποδη Δευτέρα του χειμώνα που τείνει να μας παίρνει από κάτω. Σύμφωνα με την έγκυρη γνώμη της επιστήμης, μία αγκαλιά δεν είναι μόνο ένας τρυφερός τρόπος να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας στον άλλο, αλλά μας ανακουφίζει από το στρες και λειτουργεί ως ένα φυσικό «boost» για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, όπως απέδειξε ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Τι περιμένετε; Αγκαλιαστείτε λοιπόν!

Bromance GIF from Friends GIFs