No regrets: Επτά πράγματα που αξίζει να κάνεις σήμερα για να μην μετανιώνεις αύριο

No regrets: Επτά πράγματα που αξίζει να κάνεις σήμερα για να μην μετανιώνεις αύριο

Καθώς μεγαλώνουμε και συγκεντρώνουμε περισσότερες εμπειρίες και γνώσεις, όλοι μας αντιλαμβανόμαστε πως έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή μας που πρέπει να πάρουμε ορισμένες αποφάσεις και να επιλέξουμε τα μονοπάτια στα οποία θα πορευτούμε. Καθώς τα χρόνια παίρνουν, ωστόσο, πέρα από τις επιλογές που καλούμαστε να κάνουμε, κατανοούμε πως είναι σχεδόν αναπόφευκτο να μην αισθανόμαστε ενοχές και να μην μετανιώνουμε για πράγματα που δεν κάναμε, για λόγια που δεν είπαμε και για δρόμους που διστάσαμε να πάρουμε.

Η εξέλιξη είναι μέρος της φύσης μας και αυτό σημαίνει πως χθες δεν είχαμε ενδεχομένως τις ίδιες προτιμήσεις, την ίδια αυτοπεποίθηση ή τις απαραίτητες γνώσεις για να κάνουμε εκείνο που σήμερα αντιλαμβανόμαστε πως θα ήταν καλύτερο για εμάς.

Με λίγα λόγια, λοιπόν, όλοι έχουμε κρυφές «πληγές» και όλοι ανεξαιρέτως αισθανόμαστε ενοχές απέναντι σε άλλα άτομα ή τον ίδιο μας τον εαυτό. Ωστόσο, μια ερώτηση σε φίλους, γνωστούς, συναδέλφους ή συγγενείς σου, μπορεί να σε βοηθήσει να περιορίσεις το επίπεδο των… τύψεων που μπορεί να αισθανθείς στο μέλλον για όσα δεν έκανες ή δεν είπες.

«Αλήθεια, υπάρχει κάτι για το οποίο μετανιώνεις στη ζωή σου;». Αυτή η απλή ερώτηση είναι αρκετή για να «ξυπνήσει» γλυκόπικρες αναμνήσεις σε πολλούς. Το πιο πιθανό σενάριο είναι, βέβαια, πως θέτοντάς τη στα αγαπημένα σου πρόσωπα, θα καταφέρεις να διαπιστώσεις πως οι περισσότεροι άνθρωποι μετανιώνουν για τα ίδια περίπου πράγματα.

Ιδού, λοιπόν, μερικά από τα συμπεράσματα που έβγαλα όταν ρώτησα κάποια κοντινά μου πρόσωπα αν υπάρχει κάτι για το οποίο μετανιώνουν ή αισθάνονται ενοχές.

«Δενταξίδεψα πολύ»

Αν δεν έχεις κάνει πολλά ταξίδια στη ζωή σου, τότε καλό είναι να αρχίσεις να σχεδιάζεις το επόμενο. Διότι όπως φαίνεται, πολλοί είναι οι άνθρωποι οι οποίοι καταλήγουν να αισθάνονται τύψεις για το γεγονός πως δεν κατάφεραν να δουν από κοντά και να ανακαλύψουν περισσότερα μέρη στον κόσμο. Άρχισε, λοιπόν, να κάνεις από τώρα αποταμίευση για να μπορέσεις φέτος να κάνεις εκείνο το μακρινό ταξίδι που ονειρεύεσαι και το οποίο θα σε βοηθήσει να διευρύνεις τους ορίζοντές σου. Στην περίπτωση δε που η παρέα σου δεν μπορεί να σε συνοδεύσει, ταξίδεψε μόνη σου ή γίνε μέλος μια ταξιδιωτικής ομάδας. Μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις πως σε ό,τι αφορά στα ταξίδια σήμερα, οι επιλογές είναι πολλές.

«Δενφρόντιζα την υγεία μου»

Όταν είσαι νέα, νιώθεις άτρωτη και αισθάνεσαι πως ο χρόνος δεν μπορεί να σε «αγγίξει». Γιατί να προσέξεις αν θα φας και πάλι junk food; Γιατί να ξεκινήσεις γυμναστήριο όταν μπορείς να πας για ποτό με τις φίλες σου; Γιατί να κάνεις ξανά εξετάσεις αίματος; Γιατί να πας πάλι στον οδοντίατρο; Γιατί να ξεβάφεις κάθε βράδυ την επιδερμίδα σου; Γιατί να μην κάνεις ένα ακόμη τσιγάρο; Είσαι νέα και τα αντέχεις όλα. Αν ρωτήσεις κάποιον γνωστό σου όμως, αν υπάρχει κάτι για το οποίο μετανιώνει στη ζωή του, ενδέχεται να σου πει πως θα ήθελε είχε φροντίσει καλύτερα για την υγεία του όταν ήταν νέος. Ζήσε τη ζωή στο έπακρο όμως, μην ξεχνάς πως σε μερικά χρόνια από τώρα, θα ευχαριστείς τον εαυτό σου για το γεγονός πως έβαλες την άσκηση στη ζωή σου, για το ότι σταμάτησες το κάπνισμα, γιατί φρόντιζες να βάζεις κάθε μέρα το αντηλιακό και την ενυδατική σου, διότι έμαθες να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή και φυσικά, γιατί φρόντιζες να κάνεις τακτικά τις απαραίτητες εξετάσεις για είσαι σίγουρη πως είσαι υγιής.

«Δενκράτησα επαφή με φίλους, συμφοιτητές, συναδέλφους»

Η καθημερινότητά σου είναι πιθανότατα απαιτητική και στις περισσότερες περιπτώσεις, επιλέγεις να αφιερώνεις τον ελάχιστο χρόνο που έχεις στη διάθεσή σου στον σύντροφό σου ή στους πιο κοντινούς σου φίλους. Κάποια στιγμή στη ζωή σου όμως, θα αντιληφθείς πως το γεγονός ότι δεν προσπάθησες να βγεις από τη βολή και το πρόγραμμά σου για να πας για εκείνον το καφέ με την παλιά σου συμφοιτήτρια, για να δεις καλύτερη φίλη από το σχολείο, για να επισκεφτείς την ξαδέρφη σου, για να τα πεις με τη συνάδελφο από την παλιά σου εργασία, ήταν ένα μεγάλο λάθος. Έρευνες έχουν δείξει πως όσο πιο κοινωνικός είναι ένας άνθρωπος, τόσο πιο ευτυχισμένος είναι. Φρόντισε, λοιπόν, να επενδύσεις στη διεύρυνση του κοινωνικού σου κύκλου και μην ξεχνάς να διατηρείς επαφή με άτομα και ανθρώπους με τους οποίους βίωσες διάφορες καταστάσεις. Καλό είναι, επίσης, να αναλογιστείς αν τα άτομα στα οποία αφιερώνεις σήμερα τον ελεύθερό σου χρόνο, αξίζουν πραγματικά την προσοχή σου.

«Ήμουνσυνεχώς απαισιόδοξη και μίζερη»

Αν υπάρχει ευτυχία, τότε δεν είναι θέμα τύχης, αλλά θέμα επιλογής. Χρειάζεται να εργαστείς σκληρά με τον εαυτό σου και τους γύρω σου για να είσαι περισσότερο ευτυχισμένη. Αν γκρινιάζεις με το παραμικρό, αν νιώθεις συχνά πως πνίγεσαι σε μια κουταλιά νερό, αν είσαι συνεχώς αγχωμένη, αν είσαι καχύποπτη με όλους, αν βλέπεις το μέλλον γκρίζο ή μαύρο, τότε πιθανότατα πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου και να φροντίσεις να αποκτήσεις ένα περισσότερο αισιόδοξο και θετικό mindset. Φρόντισε να δίνεις στο εξής νόημα στην κάθε σου μέρα, δες τα πράγματα λίγο πιο χαλαρά, προσπάθησε να απολαμβάνεις περισσότερο τις μικρές και απλές χαρές της ζωής και αν πιστεύεις ότι θα σε βοηθήσει, ζήτα βοήθεια. Η ζωή είναι μικρή και το σίγουρο είναι πως όταν τα χρόνια περάσουν, θα μετανιώνεις που δεν την απόλαυσες στο έπακρο, που επίλεξες να είσαι μίζερη, που κάθισες ένα ακόμη βράδυ για να δεις τηλεόραση στο σπίτι και να υπεραναλύσεις τα προβλήματά σου, αντί να πας για έναν καφέ, αντί να βγεις έξω και να περπατήσεις, αντί να μαγειρέψεις ή να κάνεις κάτι όμορφο για εσένα. Ακόμη και όταν η ζωή γίνεται δύσκολη και σκληρή, υπάρχει τρόπος για να δεις τη θετική της πλευρά.

«Δενέκανα μια αυθεντική ζωή»

«Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι άλλοι άνθρωποι. Οι σκέψεις τους είναι οι απόψεις κάποιου άλλου, η ζωή τους μια μίμηση, τα πάθη τους ένα ρητό», είχε γράψει κάποτε ο Όσκαρ Ουάιλντ και είχε απόλυτο δίκιο. Το να είσαι ο εαυτός σου σε έναν κόσμο όπου όλοι έχουν άποψη για τα πάντα και μάλιστα, θέλουν να την επιβάλουν, σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το ίδιο και το να βάζεις πάντα τις δικές σου ανάγκες σε πρώτο πλάνο. Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου είναι να φροντίσεις να ζεις μια περισσότερο αυθεντική ζωή. Άρχισε να εκφράζεις πιο ανοιχτά τις απόψεις σου, διεκδίκησε αυτά που θέλεις, θέσε προτεραιότητες και μην παραμελείς τις ανάγκες σου. Άρχισε επίσης να εργάζεσαι πιο σκληρά για την εκπλήρωση των στόχων σου, μην εγκαταλείπεις τα όνειρά σου, κόψε ή βάψε τα μαλλιά σου αν αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι πιο άνετα με τον εαυτό σου. Να θυμάσαι πως στο τέλος της ζωής τους, οι περισσότεροι άνθρωποι μετανιώνουν για όλα όσα δίστασαν να κάνουν και όχι για εκείνα που τόλμησαν να δοκιμάσουν.

«Δούλευα περισσότερο από όσο έπρεπε»

Πόσα ραντεβού έχεις ακυρώσει επειδή έπρεπε να καθίσεις περισσότερο στο γραφείο; Πόσες φορές αποφάσισες να μείνεις σπίτι επειδή αισθανόσουν το άγχος για την εργασία σου να σε τρώει; Πόσα Σαββατοκύριακα είπες «όχι» στις προτάσεις των φίλων σου για εξόδους και εκδρομές επειδή έπρεπε να δουλέψεις; Αν τα παραπάνω ερωτήματα θυμίζουν κάτι από την καθημερινότητά σου, τότε ίσως χρειάζεται να θέσεις ορισμένες προτεραιότητες. Σίγουρα είναι στιγμές που η εργασία μας απαιτεί να αφιερώνουμε σε αυτή περισσότερο χρόνο, ωστόσο, όταν όλη σου η ζωή περιστρέφεται γύρω από τη δουλιεά σου, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι πως σε αρκετά χρόνια από τώρα, θα μετανιώνεις που έβαλες την εργασία σου πάνω από σχέσεις, φίλους, οικογένεια και τον ίδιο σου τον εαυτό. Μην λες «ναι» σε όλα, μην επιτρέπεις στο εργασιακό άγχος να «κλέβει» πολύτιμες στιγμές από τη ζωή σου και κυρίως, βρεις τη «χρυσή» ισορροπία ανάμεσα στο «εργάζομαι για να ζω» και το «ζω για να εργάζομαι».

«Δεν ρίσκαρα καιδεν ακολούθησα το πάθος μου»

Μια ματιά στο παλιό σου ημερολόγιο ή σε ένα από τα σχολικά σου λευκώματα είναι αρκετή για να σου θυμίσει πως κάπου ανάμεσα στην εφηβεία σου και τα πρώτα χρόνια της ζωής σου ως ενήλικας, ξέχασες να ονειρεύεσαι. Ένας χαμηλός αλλά σταθερός μισθός, μια σχέση που σε ικανοποιούσε αλλά δεν σε ενθουσίαζε και μια ρουτίνα που σου επέτρεπε να αισθάνεσαι άνετη και ασφαλής, αρκούσαν για να σε κάνουν να διαγράψεις από το λεξιλόγιό σου τη λέξη ρίσκο. Τι νόημα έχει όμως η ζωή, χωρίς εκπλήξεις, περιπέτεια, ενθουσιασμό και ρίσκο; «Ζήσε τη ζωή σου στο έπακρο, ζήσε τη ζωή και μην φοβάσαι». Αυτή τη συμβουλή θα σου έδινε μια γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας που πέρασε τη ζωή της μέσα σε μια «ζώνη ασφαλείας», που φοβήθηκε να πάρει εκείνο το ρίσκο μόνο και μόνο επειδή φάνηκε παράτολμο σε κάποιον, που δεν δοκίμασε να αλλάξει εργασία, σχέση, φίλους ή τόπο διαμονής, επειδή έτρεμε τη σκέψη της αποτυχίας, γιατί φοβόταν πως θα μείνει μόνη.

Να θυμάσαι, λοιπόν, πως δεν είναι τα πράγματα που πρέπει να κάνεις, αλλά τα πράγματα που κάνεις με ευχαρίστηση τα οποία καθορίζουν τη ζωή σου. Άρχισε να ζεις την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία σου και δεν θα χάσεις!