Ethical Fashion: Τα πρώτα βήματα για μία βιώσιμη γκαρνταρόμπα

Ethical Fashion: Τα πρώτα βήματα για μία βιώσιμη γκαρνταρόμπα

Για εσένα που το ταξίδι για έναν βιώσιμο τρόπο ένδυσης δεν φαντάζει εύκολη υπόθεση

Ο καθένας και η καθεμία από εμάς, έχει μία ξεχωριστή σχέση με τα ρούχα. Κάποιοι πιο «ζωτική», αφού εκτός από καταναλωτές είναι και δημιουργοί, άλλοι πιο πειραματική, «παίζοντας» με τα κομμάτια που διαθέτουν και δημιουργώντας πρωτότυπους συνδυασμούς. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, όσο στενή ή «χαλαρή» κι αν είναι η σχέση μας με τη μόδα ή τη γκαρνταρόμπα μας, όλοι ανεξαιρέτως φοράμε ρούχα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός πως διανύουμε εδώ και χρόνια μία ανεξέλεγκτα υπερκαταναλωτική εποχή, δεν είναι εντελώς παράλογο τα ρούχα να έχουν αποκτήσει την αξία αλλά και τη διάρκεια ζωής… ποτηριών μίας χρήσης. Με άλλα λόγια, με τις τάσεις να έρχονται και να παρέρχονται αστραπιαία, κάνοντας την αναγκαία «παρέλαση» στα SoMe, εμείς τείνουμε να αγοράζουμε κακής ποιότητας ρούχα, γνωρίζοντας πως θα τα φορέσουμε μία φορά (ή και ποτέ), για να επενδύσουμε λίγο αργότερα στο επόμενο ανερχόμενο trend και να συνεχίσουμε έναν «κύκλο» καταστροφικό, όχι μόνο για το πορτοφόλι, αλλά και τον πλανήτη μας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως η βιομηχανία τη μόδας διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα οικολογικά αποτυπώματα. Αν έχεις αρκετά «γερό» στομάχι, μία σπιτική προβολή του ντοκιμαντέρ «Τhe True Cost», θα σε πείσει και με το παραπάνω.

Αυτό που έχει σημασία να κατανοήσουμε, είναι τον μικρό αλλά σημαντικό ρόλο που παίζει η καθεμιά από εμάς στη συγκεκριμένη κατάσταση. Αν θέλεις να κάνεις, λοιπόν, τα πρώτα βήματα για να αποκτήσεις μια βιώσιμη γκαρνταρόμπα, συνέχισε να διαβάζεις.

Επαναπροσδιόρισε την ντουλάπα σου

Πόσες φορές έχεις αντικρίσει τις στοίβες με τα ρούχα στη ντουλάπα σου, σκεπτόμενη… «δεν έχω τίποτα να φορέσω»; Ένα μικρό detox από βιτρίνες, καταστήματα και online αγορές, θα σε πείσει πως έχεις όσα ρούχα χρειάζεσαι και ακόμη περισσότερα. Περιορίζοντας τον εαυτό σου στα κομμάτια που ήδη διαθέτεις, θα υποχρεωθείς -κατά κάποιον τρόπο- να γίνεις ακόμη πιο δημιουργική και πρωτότυπη με τις εμφανίσεις σου. Αν μάλιστα ανήκεις και στην κατηγορία «fashion addicts», να είσαι βέβαιη πως θα εκπλαγείς από το πόσα ρούχα που βρίσκονται στην ντουλάπα σου έχεις φορέσει ελάχιστες φορές!

Δώσε στα ρούχα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Αφιέρωσε ένα απόγευμα μέσα στο Σαββατοκύριακο για να κάνεις ένα γερό ξεσκαρτάρισμα στην ντουλάπα σου. Ξεχώρισε τα ρούχα που φοράς συχνά, αυτά που έχουν παλιώσει πολύ, εκείνα που δεν εφαρμόζουν πλέον καλά επάνω σου διότι το σώμα σου έχει αλλάξει και αυτά που απλώς… υπάρχουν για να πιάνουν χώρο. Αφού φυλάξεις πίσω στα ράφια τα ρούχα της πρώτης κατηγορίας, θα συγκεντρώσεις σε μία σακούλα εκείνα που με μία μικρή μεταποίηση θα συνεχίσεις να φοράς και θα ανακυκλώσεις τα outfits που έχεις αποφασίσει πως δεν θέλεις πια. Στο διαδίκτυο υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι με τους οποίους μπορείς να χαρίσεις μία «δεύτερη» ζωή σε ένα παλιό ρούχο (όπως να το μετατρέψεις σε πανάκι καθαρισμού ή γέμισμα για τα μαξιλάρια σου), αν και η δωρεά σε κάποιον οργανισμό που συλλέγει ρούχα για ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, είναι πάντα η καλύτερη λύση.

Anastasia Princess GIF from Anastasia GIFs

Τριάντα διαφορετικές φορές το ίδιο κομμάτι

Ή αλλιώς το δημοφιλές challenge #30wears, είναι ένα διασκεδαστικό και μεγάλο βήμα για να κάνεις την «είσοδό» σου στη βιώσιμη μόδα. Τι πρέπει να κάνεις; Να φορέσεις το ίδιο ρούχο (παντελόνι, φόρεμα, πουκάμισο, παλτό) τριάντα φορές και γιατί όχι, με τριάντα διαφορετικούς τρόπους. Σκοπός της συγκεκριμένης πρακτικής, είναι να γίνεις πιο περιποιητική και προσεκτική με τα ρούχα που αγοράζεις, να απαλλαγείς μία για πάντα από το ερώτημα «τι να φορέσω» και από την παρόρμηση να αγοράζεις συνεχώς καινούργια ρούχα για συγκεκριμένες περιστάσεις. Ακολουθώντας αυτό το fashion «παιχνίδι», την επόμενη φορά που θα βρεθείς μπροστά από ένα στυλάτο (αλλά πιθανότατα περιττό) item που σε «προκαλέσει» να το αγοράσεις, θα σκεφτείς την ερώτηση κλειδί: «Θα φορέσω αυτό το ρούχο περισσότερες από τριάντα φορές»;

Extra tip: Δεν χρειάζεται να έχεις μία ξέχειλη ντουλάπα για να είσαι στυλάτη. Μία πιο περιορισμένη γκαρνταρόμπα, με καλοραμμένα ρούχα που μπορούν να φορεθούν με διαφορετικούς τρόπους, είναι που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάς την ultimate ατάκα της Vivienne Westwood: «Buy less, choose well, make it last».

Περιηγήσου στα second hand της πόλης

Και μαζί με τον πλανήτη, σώσε το πορτοφόλι και το στυλ σου! Καλώς ή κακώς, τα ethical brands δεν είναι ιδιαίτερα οικονομικά, ακόμη και αν αποτελούν μία value for money επένδυση. Αν σου φαίνονται και εσένα εξίσου «τσιμπημένα», τότε η αμέσως επόμενη επιλογή είναι τα thrift shops, τα bazaar ανταλλαγής ρούχων και τα καταστήματα με vintage ρούχα, τα οποία τα τελευταία χρόνια «ανθίζουν» και σε άλλες συνοικίες πέρα από το κέντρο της πρωτεύουσας. Ναι, μπορεί να σπαταλήσεις λίγο παραπάνω χρόνο ψάχνοντας ανάμεσα σε αμέτρητες κρεμάστρες και ράφια, όμως σε αυτά θα βρεις μοναδικά κομμάτια σε χαμηλές τιμές, κομμάτια που θα δώσουν μία νέα «πνοή» στην γκαρνταρόμπα σου και θα κάνουν το στυλ σου να ξεχωρίσει!

Vintage So Adorable GIF from Vintage GIFs