Μήπως αυτοί είναι οι λόγοι που δεν πέρασες τη συνέντευξη;

Μήπως αυτοί είναι οι λόγοι που δεν πέρασες τη συνέντευξη;

Όλες έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση...

«Αγαπητή…

Kαλησπέρα. Ευχαριστούμε πολύ για την αίτηση και το ενδιαφέρον σου. Λάβαμε μεγάλο αριθμό αιτήσεων και μας πήρε αρκετό χρόνο να τις δούμε όλες με προσοχή. Ωστόσο, ψάχναμε κάτι πολύ συγκεκριμένο και θα θέλαμε να σε πληροφορήσουμε ότι η θέση συμπληρώθηκε. Θα διατηρήσουμε το βιογραφικό σου για πιθανή μελλοντική χρήση.

Με εκτίμηση…»

Το παραπάνω email δεν είναι παρά ένα μικρό δείγμα από τα αμέτρητα που υπάρχουν στον φάκελο με τα «εισερχόμενά» μου. Είναι τόσα πολλά μάλιστα, που με βεβαιότητα μπορώ να γράψω πως δεν υπάρχει τίποτα πιο αποκαρδιωτικό από την παραπάνω παράγραφο ή τέλος πάντων, μία που της μοιάζει. Ομολογουμένως η επαγγελματική απόρριψη είναι από τα χειρότερα συναισθήματα, ένα απρόβλεπτο «χτύπημα» κάτω από τη ζώνη που μπορεί να βγάλει «νοκ άουτ» κάποιον που βρίσκεται στη σκληρή αρένα της αγοράς εργασίας. Από την άλλη πλευρά όμως, όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση και μετά την πρώτη ή δεύτερη -επίπονη- φορά, δεν έχουμε πλέον καμία αυταπάτη πως θα είναι η τελευταία.

Όταν καταφέρουμε πλέον να «ξεμουδιάσουμε» και να συνέλθουμε από αυτό το επαγγελματικό «χαστούκι», η αμέσως επόμενη κίνηση είναι να αναρωτηθούμε, τι είναι αυτό το «κάτι» που έχουν οι τελικοί επιλαχόντες, αλλά όχι εμείς. Χωρίς να θέλω να φανώ αθεράπευτα αισιόδοξη, ο ενδιάμεσος χρόνος που μας δίνεται από τη στιγμή που θα «σηκωθούμε» μέχρι τη στιγμή που θα «πέσουμε» πάλι στη «μάχη», είναι η μεγάλη ευκαιρία που πρέπει οπωσδήποτε να αρπάξουμε για να προετοιμαστούμε ακόμη καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση, το μοτίβο «δεν φταις εσύ, αλλά εγώ», είναι εξαιρετικά πιθανό να εφαρμοστεί σε ένα επαγγελματικό πλαίσιο, δηλαδή η απόρριψή σου να μην οφείλεται σε εσένα, αλλά σε εξωτερικούς παράγοντες, οι οποίοι εν τέλει εμπόδισαν την πρόσληψή σου.

Why? GIF from Why GIFs

Ακριβώς για να μην χρειαστεί να «σπάσεις» το κεφάλι σου, προσπαθώντας να βρεις τι πήγε λάθος, στο κείμενο που ακολουθεί υπάρχουν ορισμένοι από τους πιο συνηθισμένους λόγους που μπαίνουν εμπόδιο στα επαγγελματικά σου σχέδια.

#1 Δεν ανταποκρίθηκες στις προδιαγραφές

Σκληρό αλλά αληθινό φίλη μου. Μπορεί να είσαι γεμάτη όρεξη να εργαστείς και να βγάλεις στην επιφάνεια τα ταλέντα σου, όμως είναι εξαιρετικά πιθανό αν δεν έχεις συγκεντρώσει τα απαραίτητα «τικ» στη λίστα με τα απαιτούμενα προσόντα, να μην καταφέρεις να ακούσεις το μεγάλο «ναι». Ναι, υπάρχουν αρκετοί εργοδότες που λαμβάνουν υπόψη τους τη θετική στάση του κάθε υποψήφιου, αλλά τις περισσότερες φορές εκείνος που διαθέτει το «πακέτο» μπορεί και προπορεύεται. Μην μπεις στη μάταιη διαδικασία να το πάρεις προσωπικά και να… αυτόμαστιγωθείς, επειδή κάποιος άλλος είχε την απαιτούμενη σφραγίδα, πιστοποίηση ή βεβαίωση. Ακόμη και αν η dream job σου, γλίστρησε μέσα από τα χέρια σου, έχεις τον χρόνο να «χτίσεις» ένα βιογραφικό, στο οποίο κανείς δεν θα μπορεί να αντισταθεί

Lucy Lawless IHave Many Skills GIF from Lucylawless GIFs

#2 Δεν προσάρμοσες το βιογραφικό και το cover letter

Όσο βρίσκεσαι σε συνεχές ψάξιμο για την επόμενή σου απασχόληση, λογικό είναι να στέλνεις αμέτρητα email και αιτήσεις σε πιθανούς εργοδότες. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάς, είναι κάθε φορά προτού πατήσεις το κουμπί «αποστολή», να σιγουρεύεσαι πως τα υλικά που έχεις συγκεντρώσει στην αίτησή σου (βιογραφικό, cover letter, portfolio) στοχεύουν συγκεκριμένα σε αυτή τη θέση και αντιστοιχούν στις προϋποθέσεις κάλυψης. Αν υποθέσουμε ότι ο παραλήπτης του βιογραφικού θα το εξετάσει εξονυχιστικά, θα πρέπει να του παρουσιάσεις με επιχειρήματα, τους λόγους για τους οποίους είσαι η πλέον κατάλληλη για τη συγκεκριμένη θέση. Πριν προχωρήσεις με την αποστολή, λοιπόν, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να αναδιαμορφώσεις το βιογραφικό σου και να εστιάσεις στις δεξιότητες που διαθέτεις και ζητούνται στην αγγελία.

It Sended! - Modern Family GIF from Modernfamily GIFs

#3 Δεν παρουσίασες με επιτυχία τον εαυτό σου

Στον επαγγελματικό τομέα, η αυτοπεποίθηση είναι το «κλειδί» της επιτυχίας που ανοίγει αν όχι όλες, τις περισσότερες πόρτες. Είναι λογικό, όταν στέκεσαι μπροστά από τον πιθανό μελλοντικό σου εργοδότη, να μην αισθάνεσαι άνετα, να έχεις άγχος και να είσαι νευρική, αν αφήσεις όμως αυτό το συναίσθημα να σε «πλημμυρίσει» και να βγει παραέξω, να είσαι σίγουρη πως ο συνομιλητής σου θα το «μυριστεί». Να θυμάσαι πως ακόμη και οι πιο έμπειροι επαγγελματίες, είναι ικανοί να τα «θαλασσώσουν» σε μία ανάλογη φάση. Για να αισθάνεσαι ακόμη πιο σίγουρη και έτοιμη φτάνοντας στον χώρο της συνέντευξης, φρόντισε να βρεις εγκαίρως τι θα φορέσεις, να προετοιμαστείς για τα ερωτήματα που μπορεί να σου τεθούν και να κάνεις… φύλλο και φτερό την ιστοσελίδα του φορέα στον οποίο απευθύνεσαι, ώστε να έχεις μία γενική εικόνα και να θέσεις και εσύ τις δικές σου ερωτήσεις στο τέλος της συνέντευξης.

Me Thats Me GIF from Me GIFs

#4 Η εταιρεία «πάγωσε» τη διαδικασία και συνεπώς την πρόσληψη

Μπορεί να είναι ό,τι χειρότερο πιστεύεις πως μπορεί να σου συμβεί κατά τη διάρκεια αναζήτησης εργασίας όμως, ταυτόχρονα πρόκειται για ένα εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο. Μερικές φορές, λόγω προϋπολογισμού ή εσωτερικών οργανωτικών αλλαγών, οι εταιρείες αποφασίζουν να αποσύρουν την αγγελία που έχουν αναρτήσει και να μην προχωρήσουν σε κάποια πρόσληψη. Το κακό στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και σε πολλές άλλες, είναι πως ο υπεύθυνος της συνέντευξης δεν μπαίνει στον κόπο να σε ενημερώσει πως η διαδικασία αναβάλλεται ή έστω, πως δεν θα προχωρήσει με την πρόσληψη, με αποτέλεσμα να «τρώγεσαι» -χωρίς λόγο- με τα ρούχα σου. Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι δεν πρέπει να γίνεσαι αυστηρή με τον εαυτό σου έπειτα από ένα επαγγελματικό «άκυρο», καθώς είναι πολύ πιθανό να μην ευθύνεσαι καθόλου για τη δυσάρεστη εξέλιξη των πραγμάτων.

Chandler Friends GIF from Chandler GIFs

#5 Έχεις υψηλές απαιτήσεις μισθοδοσίας

Τέλος, μία από τις πιο καίριες ερωτήσεις που γίνονται σε μία συνέντευξη, είναι εκείνη που ο εργοδότης με αινιγματικό ύφος σε ρωτάει να του αποκαλύψεις το ποσό με το οποίο θα ήσουν ικανοποιημένη. Εδώ τα τινά είναι δύο: Είτε θα δηλώσεις έναν χαμηλό αριθμό ο οποίος θα καταλήξει να υποβιβάζει εσένα και τις ικανότητές σου, είτε θα θέσεις ένα ψηλό «ταβάνι» που θα σε βγάλει εκτός επαγγελματικής κούρσας, αφού ο εργοδότης δεν δύναται να σου προσφέρει έναν τέτοιο μισθό. Μπορεί να σου ακούγεται παράξενο, όμως έχει συμβεί αμέτρητες φορές. Λαμβάνοντας υπόψη σου όλα τα παραπάνω, το μοναδικό «κόλπο» που μπορεί να σε βγάλει από τη δύσκολη θέση, είναι να πραγματοποιήσεις μία έρευνα σχετικά με τους μισθούς που κυμαίνονται στην αγορά, μερικές ημέρες πριν τη συνέντευξη. Με αυτόν τον τρόπο, θα είσαι σε θέση να βρεις κάπου στη μέση -σύμφωνα πάντα και με τα προσόντα σου- τον μισθό που θεωρείς πως σου αναλογεί. Σε κάθε περίπτωση, μην δώσεις απλά έναν «ακατέβατο» τριψήφιο, αλλά ένα εύρος σε ό,τι αφορά στον μισθό που θέλεις, άρα και ένα περιθώριο στον εργοδότη, να διαπραγματευτεί μαζί σου.

Divas Getting Money Cash Fan GIF from Divasgettingmoney GIFs