Ψηφιακή γήρανση: Πώς το smartphone βλάπτει σοβαρά την ομορφιά σου

Ψηφιακή γήρανση: Πώς το smartphone βλάπτει σοβαρά την ομορφιά σου

Πρόωρη γήρανση, ρυτίδες, ακμή και κουρασμένη όψη. You name it!

 

Είτε ανήκεις στη γενιά των Millennials είτε σε εκείνη της Generation Z, το πιθανότερο είναι πως η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σου. Στη νέα ψηφιακή εποχή στην οποία ζεις, οι τεχνολογικές εξελίξεις διευκολύνουν σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητά σου και την ίδια ώρα, σου προσφέρουν πολλές επιλογές διασκέδασης και επικοινωνίας.

Το ζήτημα είναι πως ακόμη και αν δεν συγκαταλέγεσαι στην κατηγορία των λάτρεων της τεχνολογίας, πιθανότατα χρησιμοποιείς smartphone και μάλιστα, αφιερώνεις αρκετό χρόνο σε καθημερινή βάση πάνω από την οθόνη του, σκρολάροντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απαντώντας σε μηνύματα, διαβάζοντας τα emails σου και σερφάροντας στις αγαπημένες σου ιστοσελίδες.

«Και πού είναι το κακό;», θα με ρωτήσεις για να σου απαντήσω ότι αν χρησιμοποιείς καθημερινά και σε σημαντικό βαθμό το «έξυπνο» τηλέφωνό σου, τότε ενδέχεται να γεράσεις πριν την ώρα σου. Δεν το λέμε εμείς αλλά, οι ειδικοί και για την ακρίβεια οι δερματολόγοι οι οποίοι υποστηρίζουν πως η υπερβολική χρήση κινητού τηλεφώνου -ή άλλων «έξυπνων» συσκευών, όπως των tablets- μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από δερματολογικά προβλήματα καθώς και αρκετές ανεπιθύμητες αλλαγές στην επιδερμίδα σου.

Η πρόωρη γήρανση, οι ρυτίδες, η ακμή και η κουρασμένη όψη είναι μερικά μόνο από αυτά. Αξίζει, λοιπόν, να αφιερώσεις λίγο από τον χρόνο σου προκειμένου να κατανοήσεις πώς το smartphone σου βλάπτει την ομορφιά σου και να μάθεις τι μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς, όσο είναι ακόμη νωρίς.

Κουρασμένα μάτια, μαύροι κύκλοι και γραμμές συνοφρύωσης

Κοίταξε προσεκτικά το πρόσωπό σου στον καθρέφτη. Μήπως τον τελευταίο καιρό τα μάτια σου δείχνουν συνεχώς κουρασμένα; Άραγε, μήπως μέσα σε λίγα χρόνια απέκτησες μερικές ανεπιθύμητες γραμμές ανάμεσα στα φρύδια και γύρω από τα μάτια;

Αν περνάς αρκετή ώρα μπροστά από την οθόνη του κινητού σου σε καθημερινό επίπεδο, τότε ενδεχομένως η αγαπημένη σου, «έξυπνη» συσκευή ευθύνεται για την κουρασμένη όψη των ματιών σου, τους μαύρους κύκλους που έχεις αποκτήσει και μερικές από τις γραμμές που έχουν δημιουργηθεί γύρω από αυτά ή και στο μέτωπό σου. Μπορεί να μην το αντιλαμβάνεσαι, αλλά όταν προσπαθείς να διαβάσεις ένα μήνυμα και δυσκολεύεσαι ή «τσεκάρεις» τις αναρτήσεις των φίλων σου στα social media, κάνεις συχνούς μορφασμούς. Με τον καιρό, λοιπόν, και μέσα από τις συχνές και επαναλαμβανόμενες κινήσεις των μυών, δημιουργούνται ρυτίδες και μικρές γραμμές γύρω από τα μάτια σου.

Το κινητό σου μπορεί επίσης να ευθύνεται και για τους μαύρους κύκλους που έχεις αποκτήσει. Διότι κοιτώντας συνεχώς προς τα κάτω και συγκεκριμένα, την οθόνη του smartphone σου, συμβάλλεις στην κακή κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία γύρω από τα μάτια σου. Όταν, λοιπόν, αυτά τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, κάνουν το δέρμα γύρω από τα μάτια σου να δείχνει πιο σκούρο.

Τι να κάνεις: Προφανώς και είναι δύσκολο να σταματήσεις να χρησιμοποιείς το κινητό σου. Ωστόσο, σίγουρα μπορείς να προσπαθήσεις να περιορίσεις τον χρόνο που περνάς πάνω από την οθόνη του σε καθημερινή βάση. Δοκίμασέ το τώρα και θα ευχαριστείς τον εαυτό σου σε μερικά χρόνια από σήμερα.

Ακμή και δερματικές μολύνσεις

Δεν είναι δύσκολο να κατανοήσεις πώς το κινητό σου τηλέφωνο μπορεί να σου προκαλέσει ακμή ή άλλα δερματικά προβλήματα. Πάνω στην αγαπημένη σου, «έξυπνη» συσκευή ζουν εκατομμύρια βακτήρια -πολλά από τα οποία μεταφέρονται σε αυτή από τα χέρια σου ή τις επιφάνειες στις οποίες ακουμπάς το τηλέφωνό σου. Όταν μεταφέρεις, λοιπόν, το smartphone σου κοντά στο πρόσωπο για να μιλήσεις, τα βακτήρια αυτά μεταφέρονται στο πρόσωπό σου. Αρκεί να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, τα κινητά τηλέφωνα έχουν επτά έως δέκα φορές περισσότερα βακτήρια από μια δημόσια τουαλέτα!

Τι να κάνεις: Σε ό,τι αφορά στην προστασία σου από τα βακτήρια που υπάρχουν στις επιφάνειες του κινητού σου τηλεφώνου, τα πράγματα είναι περισσότερο απλά. Μπορείς απλώς να αρχίσεις να χρησιμοποιείς ακουστικά -τα οποία, φυσικά, θα φροντίζεις να καθαρίζεις συχνά με αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια.

Tech neck και… σώσε τον λαιμό σου

Tech neck. Ένας ακόμη όρος που «γεννήθηκε» πρόσφατα για να περιγράψει το πώς η τεχνολογία -και για την ακρίβεια, η υπερβολική χρήση κινητού τηλεφώνου- μπορεί να κάνει το δέρμα γύρω από τον λαιμό σου να γεράσει πρόωρα. Μπορεί να μην το γνώριζες όμως, κοιτώντας συνεχώς προς τα κάτω για να διαβάσεις τα μηνύματα στο κινητό ή το tablet σου και να σερφάρεις στο Διαδίκτυο, δημιουργείς άθελά σου βαθιές, οριζόντιες ρυτίδες στον λαιμό αλλά και το ντεκολτέ σου. Το γεγονός πως το δέρμα σου στα δύο αυτά σημεία είναι περισσότερο λεπτό και ευαίσθητο, εξηγεί το γιατί η δημιουργία γραμμών και ρυτίδων είναι πιο εύκολη.

Τι να κάνεις: Ο περιορισμός της χρήσης κινητού σου τηλεφώνου θα σε βοηθήσει και σε αυτή την περίπτωση. Το ίδιο και το να προσπαθήσεις να χρησιμοποιείς στο εξής το τηλέφωνό σου φέρνοντάς το πιο κοντά στο ύψος των ματιών σου, ούτως ώστε να μην σκύβεις πολύ το κεφάλι. Σε κάθε περίπτωση, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φροντίζεις να μην ξεχνάς να φροντίζεις τον λαιμό αλλά και την περιοχή του ντεκολτέ, όπως κάνεις και με το πρόσωπό σου. Η εβδομαδιαία απολέπιση, η συχνή ενυδάτωση και η χρήση ενός ειδικού προϊόντος σύσφιξης αποτελούν απαραίτητα βήματα για να μην δεις τον λαιμό και το ντεκολτέ σου να γερνούν πριν την ώρα τους.

Το μπλε φως και ηπρόωρη γήρανση

Πιθανότατα δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζεις ότι το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών, όπως εκείνη του smartphone σου, φέρεται να σχετίζεται με το φαινόμενο της πρόωρης γήρανσης.

Είναι όμως, σημαντικό να γνωρίζεις ότι σύμφωνα με έρευνες που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, το High Energy Visible (HEV) light, δηλαδή το μπλε φως που εκπέμπουν οι υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα, φέρεται να είναι επιβλαβές για το δέρμα, καθώς επιταχύνει τη γήρανση και επιβραδύνει την ικανότητα της επιδερμίδας να αναπλάθεται.

Το μπλε φως μπορεί επίσης να προκαλέσει ρυτίδες αλλά και να συμβάλλει στη δημιουργία αποχρωματισμών και μαύρων στιγμάτων. Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι, βέβαια, τα νέα για τον… ανθρώπινο εγκέφαλο αφού σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Όρεγκον των ΗΠΑ, η παρατεταμένη έκθεση στο μπλε φως των κινητών τηλεφώνων και των tablets, μπορεί να καταστρέψει τα κύτταρα του εγκεφάλου αλλά και του αμφιβληστροειδούς, επηρεάζοντας με αυτόν τον τρόπο αρνητικά τη μακροζωία μας!

Τι να κάνεις: Να κατανοήσεις πως το κινητό σου τηλέφωνο δεν είναι -και δεν πρέπει να είναι- η προέκταση του χεριού και του… εαυτού σου. Ξεκίνα προσπαθώντας να μην είναι το smartphone σου το πρώτο αντικείμενο που αγγίζεις όταν ξυπνάς και το τελευταίο που κοιτάς προτού κοιμηθείς και συνέχισε προς αυτή την κατεύθυνση.

Δερματίτιδα εξ επαφής

Τέλος, η δερματίτιδα εξ επαφής αποτελεί ένα ακόμη δερματικό πρόβλημα το οποίο μπορεί να προκληθεί από την υπερβολική χρήση του κινητού σου τηλεφώνου. Τι ακριβώς είναι και πώς προκαλείται; Πρόκειται για μια φλεγμονή του δέρματος που προκαλείται όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με διάφορους παράγοντες που μπορούν να το ερεθίσουν. Στην περίπτωση του κινητού σου τηλεφώνου, οι παράγοντες αυτοί είναι το χρώμιο και το νικέλιο. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε, λοιπόν, πριν από μερικά χρόνια με τη συνεργασία ερευνητών από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Gentofte στη Δανία και την σχολή Ιατρικής Loma Linda στην Καλιφόρνια, τα κινητά τηλέφωνα ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για συμπτώματα αλλεργικής δερματίτιδας καθώς και για την αύξηση των παθήσεων που οφείλονται στα βλαβερά μέταλλα (χρώμιο, νικέλιο κ.α) από τα οποία είναι κατασκευασμένα.

Τι να κάνεις: Ο περιορισμός της χρήσης κινητού τηλεφώνου μπορεί να σε βοηθήσει στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και το να προμηθευτείς με ένα πλαστικό ή γυάλινο προστατευτικό οθόνης.

Όσο και αν αγαπάς την τεχνολογία και δη το smartphone σου, σίγουρα αξίζει να το χρησιμοποιείς στο εξής με μεγαλύτερη προσοχή. Αναλογιζόμενη τις αρνητικές επιδράσεις που η υπερβολική χρήση των «έξυπνων» συσκευών ενδέχεται να έχει στην επιδερμίδα σου, θα καταφέρεις να προστατευτείς και να περιορίσεις ή να καθυστερήσεις τα πρώτα «σημάδια» της ψηφιακής γήρανσης. Tech neck, αντίο!