Πώς θα αποκτήσεις μία πιο υγιή σχέση με τα social media

Πώς θα αποκτήσεις μία πιο υγιή σχέση με τα social media

Eίναι δυνατόν να επιτρέπουμε στην ψηφιακή μας ζωή, να σαμποτάρει την πραγματική;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, τι είναι αυτό που σε απομακρύνει από τους στόχους σου; Είναι άραγε η αναβλητικότητα; Ο φόβος κάποιας πιθανής αποτυχίας ή μήπως τίποτα από όλα τα παραπάνω; Μπορεί να σου φανεί κάπως απίθανο, όμως ο βασικός λόγος που ίσως δεν έχεις καταφέρει ακόμη όσα ιδανικά θα ήθελες να πετύχεις, αφορά στους περισπασμούς που εσύ η ίδια δημιουργείς. Όλες εκείνες οι στιγμές που αντί να επενδύσεις λίγο χρόνο παραπάνω σε αυτό που θες να καταφέρεις, επιλέγεις σχεδόν ασυνείδητα να κάνεις κάτι άλλο, όπως να ρίξεις μία γρήγορη ματιά στην αρχική σου σελίδα.

Κακά τα ψέματα, όλες λίγο πολύ έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να σκρολάρει, ενώ τη δεδομένη στιγμή θα έπρεπε να κάνει κάτι άλλο. Πώς γίνεται όμως, να επιτρέπουμε στην ψηφιακή μας ζωή, να σαμποτάρει την πραγματική; Μήπως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τα social media; Αν είσαι πρόθυμη να το κάνεις, παρακάτω θα βρεις τα βήματα που θα σε βοηθήσουν να το καταφέρεις!

A GIF from Bringiton GIFs

Ρώτα τον εαυτό σου «γιατί»

Την επόμενη φορά που θα είσαι ένα βήμα πριν επισκεφθείς την αγαπημένη σου πλατφόρμα, δώσε στον εαυτό σου λίγο χρόνο να σκεφτεί τον λόγο που κάνει αυτή την επίσκεψη. Είσαι περίεργη να μάθεις πόσα likes μάζεψε το τελευταίο σου post, ακόμη και αν το τσέκαρες πριν μισή ώρα; Προσπαθείς να ξεχαστείς από ένα αρνητικό συναίσθημα ή μία ενοχλητική σκέψη που έχει τρυπώσει στο μυαλό σου; Κι όμως, όσο παράξενο και αν φαντάζει, τα social media λειτουργούν για πολλούς από εμάς σαν ένα νοητικό «αναισθητικό», ένα είδος comfort food στο οποίο καταφεύγουμε, όταν θέλουμε να αποφύγουμε κάτι δυσάρεστο. Αν έχεις πιάσεις τον εαυτό σου να ακολουθεί ένα παρόμοιο μοτίβο, άφησε κάτω το κινητό σου και προτίμησε να κάνεις κάτι πιο «πραγματικό», όπως να τακτοποιήσεις το σπίτι σου, να φτιάξεις ένα πρόγραμμα για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, να πας για έναν περίπατο μέχρι το πλησιέστερο πάρκο της περιοχής σου.

Omg Whoa GIF from Omg GIFs

Ξεσκαρτάρισε τη «ροή» σου χωρίς φόβο και πάθος

Έχεις βαρεθεί να βλέπεις συνεχώς τα ίδια και τα ίδια post σε λούπα απλά με διαφορετικά λόγια; Υπάρχουν μερικά accounts που σε κάνουν να αναρωτιέσαι «πότε» και «γιατί» πήραν το follow σου; Μήπως ήρθε η ώρα να αξιολογήσεις λίγο καλύτερα τη λίστα των φίλων σου και τις σελίδες που ακολουθείς; Μπορεί να σου φαίνεται αμελητέο, όμως το περιεχόμενο που εμφανίζεται στις αρχικές μας σελίδες, είναι ικανό σε βάθος χρόνου να επηρεάσει ακόμη και την ψυχολογία μας, χωρίς καν να το καταλάβουμε. Αν υπάρχουν σελίδες ή προσωπικοί λογαριασμοί που σου προκαλούν ανασφάλεια ή άλλα αρνητικά συναισθήματα, μπορείς με ένα απλό «κλικ» στην επιλογή unfollow να απαλλαγείς από αυτούς, χωρίς εκείνοι να το μάθουν ποτέ, οπότε… no hard feelings. Ίσως χρειαστείς λίγο χρόνο μέχρι να ξεμπερδέψεις εντελώς με το ξεσκαρτάρισμα, όμως να είσαι σίγουρη πως από εκεί και έπειτα, τα θετικά vibes που θα λαμβάνεις από αισιόδοξα post που σε ενδιαφέρουν, θα είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό boost -που όλοι λίγο πολύ έχουμε ανάγκη στην απαιτητική καθημερινότητάς μας.

Blocked Unfollow GIF from Blocked GIFs

Βάλε φρένο στις… υπερωρίες

Έχεις παρατηρήσει ότι μπαίνοντας στο Ιnstagram για να ρίξεις μία σύντομη ματιά, τελικά ξεχνάς να βγεις; Μήπως ο χρόνος που σπαταλάς μπροστά από την αναμμένη οθόνη του κινητού, σου «τρώει» χρόνο από πράγματα που απολαμβάνεις ή χρειάζεσαι περισσότερο; Αν η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι ένα δειλό «ναι», τότε μάλλον θα πρέπει να προγραμματίσεις καλύτερα τον χρόνο που επιλέγεις να ξοδεύεις στα SoMe σου. Όχι μόνο διότι εξαιτίας τους χάνεις πολύτιμο χρόνο τον οποίο θα μπορούσες να αξιοποιήσεις καλύτερα, αλλά γιατί χωρίς να το καταλαβαίνεις, καταλήγεις να εξαρτάσαι από αυτά. Μπορείς να εγκαταστήσεις μία εφαρμογή η οποία θα σε βοηθήσει να περιορίσεις τη συγκεκριμένη συνήθεια ή απλώς, να θέσεις ένα χρονικό όριο στον εαυτό σου –το οποίο και θα προσπαθήσεις να τηρήσεις. Για αρχή πάντως, προσπάθησε τουλάχιστον να αποχωρίζεσαι το κινητό σου το τελευταίο μισάωρο πριν ξαπλώσεις στο κρεβάτι. Δοκίμασε να αντικαταστάσεις το smartphone με ένα βιβλίο ή άρχισε να καταγράφεις τις σκέψεις σου σε ένα ημερολόγιο και θα δεις διαφορά.

Judge Judy Times Up GIF from Judgejudy GIFs

Τελικά μήπως να το ξανασκεφτείς;

Με άλλα λόγια, μήπως τη στιγμή που ο αντίχειράς σου πάει να πατήσει δίχως δεύτερη σκέψη την επιλογή «δημοσίευση», πρέπει να αναρωτηθείς τι είναι αυτό που ετοιμάζεσαι να κοινοποιήσεις, ποιους αφορά και κυρίως, εάν όντως τους αφορά; Να ξέρεις πως αυτός ο σύγχρονος αυτοματισμός οφείλεται για τα αμέτρητα fake news που διαδίδονται με ταχύτητα φωτός, για τα προσβλητικά ή ακατάλληλα σχόλια που πληγώνουν και τα εντελώς άχρηστα ψηφιακά δεδομένα από τα μεταμεσονύχτια stories. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάσαι πως τα προσωπικά μας προφίλ στα SoMe, εκτός από τη δυνατότητα άσκοπης αυτοπροβολής, μας δίνουν επίσης την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε ουσιαστικές συνομιλίες, μοιράζοντας απλόχερα ενθαρρυντικές σκέψεις και αντλώντας έμπνευση από τους γύρω μας!

Too Real GIF from Kimkardashian GIFs