Πώς θα αναθερμάνεις τη σχέση σου με το διάβασμα

Πώς θα αναθερμάνεις τη σχέση σου με το διάβασμα

Αρχικά, μην πέφτεις για ύπνο χωρίς να έχεις διαβάσει ούτε μία σελίδα.

Πριν λίγες ημέρες και ενώ βρισκόμουν για καφέ με τις φίλες μου, πιάσαμε μία συζήτηση σχετικά με τα βιβλία που διαβάζουμε αυτή την περίοδο. Από τα πέντε άτομα που βρισκόμασταν στο τραπέζι, μόνο δύο είχαν να αναφέρουν κάποιον τίτλο, τον οποίο πηγαινοφέρνουν από το σπίτι στο γραφείο και από το γραφείο στο σπίτι, εδώ και αρκετές εβδομάδες. Γνωρίζοντας και τις πέντε από όταν ήμασταν ακόμη μαθήτριες, δεν μπορούσα παρά να ρωτήσω πρώτα τον εαυτό μου και μετά εκείνες: Τι μεσολάβησε καθώς μεγαλώναμε και χάσαμε την αχόρταγη λαιμαργία του βιβλιοφάγου;

Τις σκέψεις και τη συζήτηση που άνοιξε με αφορμή την ερώτηση, διέκοψε η ειδοποίηση που ενημέρωνε μία από τις φίλες μου, πως κάποιος είχε πατήσει «Τέλειο» στη φωτογραφία από τα pancakes που είχε αναρτήσει πριν λίγα λεπτά στο Instagram. Παρόλα αυτά, εγώ είχα ήδη προλάβει να μου δώσω μία απάντηση. Σαφώς ο περιορισμένος ελεύθερος χρόνος που μας απομένει σε μία απαιτητική και δη ενήλικη πλέον καθημερινότητα, δεν μας επιτρέπει να διαβάζουμε πάνω από ένα βιβλίο την εβδομάδα, αφού αυτός ο χρόνος, που είναι ελάχιστος, πρέπει να μοιραστεί στα αγαπημένα μας πρόσωπα, στο pilates, στο διάβασμα για το μεταπτυχιακό και στην… ξεκούρασή μας.

Ωστόσο, ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες, υπάρχει τρόπος να ξεκλέψουμε χρόνο για ένα καλό λογοτεχνικό βιβλίο, αρκεί να το θέλουμε! Αν αναρωτιέσαι το πώς, παρακάτω έχω συγκεντρώσει όλα τα βήματα για να το καταφέρεις!

Belle's Books GIF from Beautyandthebeast GIFs

Ρώτα τον εαυτό σου «γιατί» θες να διαβάσεις περισσότερο

Πήρες την απόφαση να «βουτήξεις» στις λέξεις, επειδή αγαπάς το διάβασμα και θες να βρεις περισσότερο χρόνο για ανάγνωση μέσα στην καθημερινότητα; Γιατί όχι; Ή μήπως, επειδή αισθάνεσαι πως το διάβασμα σε βοηθάει να διευρύνεις τους ορίζοντές και τις γνώσεις σου, πάνω στα υπόλοιπα ενδιαφέροντά σου; Όποιος και αν είναι ο λόγος που σε έκανε να πάρεις την απόφαση να… πέσεις με τα μούτρα στο διάβασμα, θαυμάζω την αποφασιστικότητά σου! Ωστόσο, μην βάλεις κάποιο αυστηρό όριο ή αριθμό στον εαυτό σου, για το πόσα βιβλία πρέπει να έχεις ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτός ο ανόητος ψυχαναγκασμός θα απορροφήσει όλη την απόλαυση από τη μαγική διαδικασία της ανάγνωσης, κάτι που δεν το θέλεις καθόλου.

Hehe Giggles GIF from Hehe GIFs

Δώσε προτεραιότητα στην ανάγνωση

Έχω μία φίλη, η οποία που τη χάνεις, που τη βρίσκεις, είναι μονίμως με ένα βιβλίο στο χέρι. Και πάλι, μου έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός πως, όταν τη ρώτησα πόσα βιβλία κατάφερε να διαβάσει τη χρονιά που μας πέρασε, ο αριθμός που ξεστόμισε ήταν τριψήφιος! Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να την ανταγωνιστούμε, αρχικά γιατί η ανάγνωση δεν είναι καλλιστεία και επιπλέον, ο καθένας έχει τους δικούς του ρυθμούς. Όχι, η φίλη μου δεν είναι κάποια σύγχρονη Έμιλυ Ντίκινσον. Έχει μία απαιτητική πενθήμερη απασχόληση, ένα δυάρι που συντηρεί μόνη της και μία έντονη κοινωνική ζωή. Ωστόσο, αν κάτι της λείπει, αυτό είναι μία τηλεόραση από τον τοίχο και ο λογαριασμός σε κάποιο συνδρομητικό κανάλι. Με άλλα λόγια, όταν όλοι εμείς οι υπόλοιποι, ξεροσταλιάζουμε μπροστά από μία οθόνη, κάνοντας ανελέητο binge watching ή σκρολάρουμε βαριεστημένα στα SoMe, αναζητώντας κάτι ενδιαφέρον, εκείνη το ίδιο αχόρταγα και άπληστα, ξεκοκαλίζει τη μία σελίδα μετά την άλλη. Δεν σε προτρέπω να βγάλεις την τηλεόραση από την πρίζα, απλά να μοιράσεις τον χρόνο σου ισότιμα σε σειρές, ταινίες, βιβλία, δίνοντας μία παραπάνω προτεραιότητα στο διάβασμα.

Extra tip: Μία από τις σημαντικότερες συμβουλές που άκουσα ποτέ, προέρχεται από η δασκάλα μου στην έκτη δημοτικού. «Μία σελίδα κάθε βράδυ αρκεί. Μην πέφτετε για ύπνο χωρίς να έχετε διαβάσει ούτε μία σελίδα». Να είσαι σίγουρη πως αν την ακολουθήσεις, κάθε πρωί θα αισθάνεσαι λίγο πιο σοφή!

Harley Quinn Tea GIF from Harleyquinn GIFs

Να έχεις πάντα ένα βιβλίο μαζί σου

Και μετά τη συμβουλή της δασκάλας, αυτή είναι δίχως αμφιβολία, η δεύτερη σημαντικότερη. Όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλους, έτσι και εγώ έχω περάσει περιόδους που δεν διαβάζω τίποτα. Αυτό συμβαίνει συνήθως, όταν τελειώνω ένα ιδιαίτερα ογκώδες βιβλίο που μου κράτησε καιρό συντροφιά ή κάποιο που κυριολεκτικά με συνεπήρε, με συντάραξε (πχ. οι «Μεγάλες Προσδοκίες» του Charles Dickens) και δεν μπορώ μετά από αυτό να πάω παρακάτω, γιατί απλώς δεν ξέρω τι να διαβάσω. Είναι λες και όλα τα υπόλοιπα βιβλία που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη μου ή στο βιβλιοπωλείο, χάνουν για λίγο το όποιο ενδιαφέρον έχουν ή σαν να θέλω να επιμηκύνω την παραμονή μου στην ατμόσφαιρα του βιβλίου που μόλις ολοκλήρωσα. Ωστόσο, το «μυστικό» για να μην χάσεις τη φόρμα σου με το διάβασμα, είναι να έχεις πάντα ένα βιβλίο στην τσάντα σου, ένα e-book στο tablet, έστω, ένα audiobook στο smartphone. Ακόμη και αν δεν είσαι στο mood να διαβάσεις, όλο και κάποια φίλη θα καθυστερήσει στο ραντεβού σας ή θα χρειαστεί να περιμένεις λίγο παραπάνω στην αίθουσα αναμονής του οδοντιατρείου. Εκεί είναι η ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσεις με τίποτα, για να επιστρέψεις στον μαγικό κόσμο της φιλαναγνωσίας! Τέτοια μικρά χρονικά «κενά» μέσα στην ημέρα, επιβάλλουν ένα καλό βιβλίο για παρέα!

Study Freak GIF from Study GIFs

Διάβασε με τα… αυτιά σου

Τα audiobooks, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει και από την ίδια τη λέξη, είναι ηχητικά βιβλία. Το γεγονός πως τα ακούμε αντί να τα διαβάζουμε, δεν αναιρεί το γεγονός ότι είναι βιβλία. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, έχουν καθιερωθεί ως μία ιδιαίτερα δημοφιλή μορφή ανάγνωσης, τόσο, που είναι απίθανό να μην βρεις το ανάλογο ηχητικό, για τον τίτλο που σε ενδιαφέρει. Υπάρχουν αμέτρητα podcast τα οποία απευθύνονται σε βιβλιοφάγους, ενώ ακόμη και στο YouTube μπορείς να «ξετρυπώσεις» αναγνώσεις μικρών διηγημάτων, ποιημάτων και θεατρικών μονόπρακτων. Αν και υπάρχει αρκετός κόσμος που συνοδεύει το οκτάωρο στο γραφείο, ακούγοντας κάποιο audiobook, εμένα μου είναι αρκετά δύσκολο να συγκεντρωθώ και να παρακολουθήσω την ιστορία. Σε κάθε περίπτωση, σου προτείνω να το δοκιμάσεις κάνοντας τις -κατά τα άλλα βαρετές- δουλειές του σπιτιού ή πηγαίνοντας για το καθιερωμένο σου τρέξιμο.

Music Headphones GIF from Music GIFs

Διάβαζε μόνο ό,τι σου αρέσει

Είμαι σίγουρη πως έχεις πετύχει ουκ ολίγες φορές άρθρα του τύπου «Τα 100 καλύτερα βιβλία όλων των εποχών», «Τα 30 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις πριν κλείσεις τα 30», «Τα 10 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις πριν πεθάνεις». Ε λοιπόν, ξέχνα τα όλα και δώσε στον εαυτό σου το ελεύθερο να αποκτήσει δική του κρίση και αισθητική, για το ποια βιβλία θα μπουν στη βιβλιοθήκη σου. Προφανώς θα εμπιστευτείς τη γνώμη ενός φίλου που ξέρεις πως αγαπάει εξίσου το διάβασμα, ενώ μπορείτε να ανταλλάζετε και βιβλία μεταξύ σας (γλιτώνοντας έτσι και οι δύο ένα αξιοσέβαστο πόσο μηνιαίως), όμως δεν χρειάζεσαι καμία «αστυνομία της λογοτεχνίας», να σου επιβάλει τι πρέπει να διαβάσεις, τι όχι και μέχρι πότε. Ας είμαστε ειλικρινείς, ούτε οι ίδιοι οι αρθρογράφοι που συντάσσουν τέτοιου είδους λίστες, δεν έχουν διαβάσει τα βιβλία που αναφέρουν μέσα σε αυτές. Με άλλα λόγια, αν δεν σου αρέσει ένα βιβλίο, βάλτο πίσω στο ράφι (ίσως δεν είναι ακόμη η ώρα του) και πιάσε ένα άλλο. Κανείς δεν θα σε επιβραβεύσει, επειδή τελείωσες ένα βιβλίο που στην πραγματικότητα δεν σου άρεσε. Προσπάθησε να ανακαλύψεις κάποια λέσχη ανάγνωσης (είναι δυσεύρετες, όμως υπάρχουν), όπου θα μπορείς να ανταλλάξεις σκέψεις και απόψεις πάνω σε αυτό που διαβάζεις. Τέλος, προσπάθησε όσο μπορείς να επισκέπτεσαι και να ενισχύεις τη βιβλιοθήκη της περιοχής σου, είναι ένας ζωντανός οργανισμός μέσα στην ίδια την πόλη!

Reading GIF from Reading GIFs