Social distancing: Από την κοινωνική αποστασιοποίηση σε μια νέα ψηφιακή πραγματικότητα;

Social distancing: Από την κοινωνική αποστασιοποίηση σε μια νέα ψηφιακή πραγματικότητα;

Social distancing ή κοινωνική αποστασιοποίηση ελληνιστί. Όπως όλα δείχνουν, ο νέος όρος που εισήλθε στη ζωή μας λόγω κoρονοϊού, ήρθε για να μείνει -τουλάχιστον για μερικούς ακόμη μήνες.

Ακόμη και αν η εποχή της αυτοαπομόνωσης παρέλθει σύντομα, το πιθανότερο σενάριο είναι πως το social distancing θα παραμείνει για ένα διάστημα στην καθημερινότητά μας. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και αν η περίοδος της καραντίνας τελειώσει, θα καλούμαστε να τηρούμε τις… κοινωνικά επιτρεπτές αποστάσεις, όποιες και αν είναι αυτές. Ναι, πιθανότατα θα μπορούμε να κυκλοφορούμε χωρίς πολλούς περιορισμούς εκτός σπιτιού όμως, τηρώντας πάντα τον κανόνα της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ναι, θα μπορούμε να συναντάμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αποφεύγοντας τις μεγάλες συναθροίσεις και φροντίζοντας να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί απέναντι στις ευπαθείς ομάδες και δη τους ηλικιωμένους.

Για κάποιους, ο όρος social distancing αποτελεί ήδη το «trend» της περιόδου που θα ακολουθήσει. Για αρκετούς άλλους όμως, η έννοια της κοινωνικής αποστασιοποίησης ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο προς μια «εικονική κοινωνία». Το πόσο… virtual θα γίνει το επόμενο διάστημα η καθημερινότητα μας -αφότου ο εφιάλτης του κoρονοϊού χαθεί ή περιοριστεί σημαντικά- μένει να το δούμε.

Για την ώρα πάντως, όλα δείχνουν ότι τους επόμενους μήνες θα χρειαστεί να στηριχθούμε σε σημαντικό βαθμό στο Διαδίκτυο και την τεχνολογία, τόσο για επαγγελματικούς λόγους όσο και για την επικοινωνία με τους γύρω μας και φυσικά, τη διασκέδασή μας.

Η καθημερινότητα στην εποχή της κοινωνικής αποστασιοποίησης

Πλέον, όλοι γνωρίζουμε τις βασικές -και σίγουρα απαραίτητες για τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε- οδηγίες της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Από το social distancing στο σπίτι στο social distancing στην εργασία και φυσικά, τους εξωτερικούς χώρους -όταν κρίνεται απαραίτητο να βρισκόμαστε εκτός της οικίας μας.

Μια ματιά στη Wikipedia, είναι αρκετή για να εξηγήσει σε εκείνους που αδυνατούν να κατανοήσουν την παρούσα κατάσταση και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, τι σημαίνει social distancing. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην πλέον γνωστή ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια, «η κοινωνική απομάκρυνση ή αποστασιοποίηση είναι μια σειρά από μη-φαρμακευτικές ενέργειες ελέγχου μιας μόλυνσης που αποσκοπούν στη διακοπή ή στην επιβράδυνση της εξάπλωσης μιας μεταδοτικής νόσου». Ποιος είναι ο στόχος της; «Να μειωθεί η πιθανότητα επαφής μεταξύ των ατόμων που μεταφέρουν μια λοίμωξη και άλλων που δεν έχουν μολυνθεί, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η μετάδοση των ασθενειών, η νοσηρότητα και τελικά η θνησιμότητα».

Συνεπώς, η σημασία του social distancing είναι μεγάλη και αυτή τη στιγμή, η κοινωνική αποστασιοποίηση επιβάλλει την ανάγκη του αυτοπεριορισμού και επιτάσσει να τηρούμε απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου από τους συνανθρώπους μας, να αποφεύγουμε τις μετακινήσεις και τα ταξίδια, να μην πηγαίνουμε σε κοινωνικές εκδηλώσεις και φυσικά, να εργαζόμαστε από το σπίτι -όταν αυτό είναι εφικτό.

Πότε θα επανέλθουμεστην προ κoρονοϊού «κανονικότητα»;

Τα ερωτήματα που απασχολούν όλους μας όμως, είναι τα εξής: Τι θα συμβεί μετά; Πώς θα είναι η καθημερινότητά μας όταν πλέον δεν είμαστε τόσο ευάλωτοι απέναντι στον COVID-19; Θα επανέλθουμε ποτέ στην προ κoρονοϊού «κανονικότητα»;

Για την ώρα, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά στα παραπάνω ερωτήματα. Όλα συνηγορούν, ωστόσο, στο ότι ό όρος social distancing πρόκειται να γίνει μέρος του καθημερινού μας λεξιλογίου, για τουλάχιστον μερικούς ακόμη μήνες.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, βέβαια, ενδέχεται να κριθεί απαραίτητο να τηρηθούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης μέχρι το 2022, σε περίπτωση που αποτελεσματικά φάρμακα ή ένα εμβόλιο κατά του κoρονοϊού δεν βρεθούν μέχρι τότε.

Όσο για το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, το περίφημο ΜΙΤ, φαίνεται πως οδεύουμε προς μια virtual society, δηλαδή, μια εικονική κοινωνία. Διότι για τον γνωστό καθηγητή Οικονομικών του ΜΙΤ, William Wheaton, η κοινωνική αποστασιοποίηση θα μας οδηγήσει με ακόμη πιο γοργούς ρυθμούς στον ψηφιακό κόσμο του αύριο. Βλέπετε, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, πριν την εμφάνιση του κoρονοϊού, οι περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες κινούνταν προς την κατεύθυνση των εικονικών συναλλαγών και της ψηφιακής οικονομίας γενικότερα. Το ίδιο ίσχυε και στον επαγγελματικό τομέα, αφού όλο και πιο πολλοί ήταν οι εργοδότες οι οποίοι προσέβλεπαν σε μία περισσότερο ευέλικτη εργασιακή πραγματικότητα, που θα βασίζονταν σε σημαντικό βαθμό στην τηλεργασία.

Ξαφνικά, λοιπόν, η τηλεργασία έγινε μέρος της καθημερινότητάς μας, ενώ πλέον η πλειονότητα των οικονομικών συναλλαγών και των αγορών μας γίνεται μέσω διαδικτύου. Με λίγα λόγια, ζούμε σήμερα, το ψηφιακό αύριο στο οποίο οδεύαμε.

Ο όρος του social distancing, λοιπόν, φαίνεται πως φέρνει στη ζωή μας το «trend» του virtualization, δηλαδή της εικονικοποίησης.

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω σύμφωνα με τον καθηγητή του MIΤ; Πώς αν τους επόμενους μήνες δεν καταφέρουμε να βρούμε έναν αποτελεσματικό τρόπο για να καταπολεμήσουμε τον COVID-19, τότε ενδεχομένως θα χρειαστεί να τηρούμε κάποιες κοινωνικές αποστάσεις στις μεταξύ μας επαφές, συναλλαγές, την εργασία και τη διασκέδασή μας και συνεπώς, να στραφούμε στον ψηφιακό κόσμο για την εξυπηρέτηση των αναγκών μας.

Η νέα αυτή ψηφιακή πραγματικότητα, ενδεχομένως θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και επιλογές σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Θα μας φέρει επί της ουσίας νωρίτερα από το προβλεπόμενο στο ψηφιακό αύριο, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην ψηφιακή επανάσταση.


Οι ψηφιακέςδραστηριότητες που θα αναβαθμίσουν τη ζωή στο σπίτι

Αφήνοντας στην άκρη τις προβλέψεις και περιμένοντας να δούμε τι πραγματικά θα συμβεί με τον κoρονοϊό, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να τηρήσουμε το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας και να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες περί κοινωνικής αποστασιοποίησης, αξιοποιώντας παράλληλα στον βέλτιστο βαθμό τον χρόνο που έχουμε στο σπίτι.

Οι εντός σπιτιού επιλογές για διασκέδαση, χαλάρωση και ποιοτικές στιγμές μετά την τηλεργασία, είναι πολλές.

Τώρα, λοιπόν, που μένεις στο σπίτι και αποστασιοποιείσαι κοινωνικά, μπορείς να συνεχίσεις να αθλείσαι, μετατρέποντας το σαλόνι σου γυμναστήριο με τη βοήθεια μιας εφαρμογής. Μπορείς επίσης να πεις «ναι» στα ψηφιακά ραντεβού με τη χρήση ενός dating app ή να αξιοποιήσεις το διαδίκτυο προκειμένου να φροντίσεις την ευεξία και την ομορφιά σου.

Τι άλλο μπορείς να κάνεις εντελώς δωρεάν σήμερα με τη βοήθεια του διαδικτύου και της τεχνολογίας και από την άνεση σου σπιτιού σου; Να λάβεις μέρος σε virtual classes, να παρακολουθήσεις μαθήματα μέσω elearning, να κάνεις μια εικονική περιήγηση σε ένα μουσείο του κόσμου, να διαβάσεις ένα βιβλίο από μία ψηφιακή βιβλιοθήκη, να επικοινωνήσεις online με τα αγαπημένα σου πρόσωπα που σου λείπουν πολύ, να κάνεις έναν διαδικτυακό διαγωνισμό μαγειρικής με τις φίλες σου ή να γυμναστείς ταυτόχρονα μαζί τους μέσω Skype ή Face time ή να παίξεις ένα διαδραστικό online game με την παρέα σου.

Όπως μπορείς να διαπιστώσεις, η ψηφιακή εποχή είναι ήδη εδώ και όσο καιρό χρειάζεται να ακολουθούμε το μέτρο του social distancing, καλούμαστε να γίνουμε και εμείς μέρος της, ίσως περισσότερο από όσο θα θέλαμε ή πιστεύαμε πως μπορούσαμε.

Δεν γνωρίζουμε αν θα συζητάμε και θα γράφουμε περί κοινωνικής αποστασιοποίησης για μερικούς ακόμη μήνες, το σίγουρο είναι όμως ότι για την ώρα, καλό είναι να διατηρούμε την αισιοδοξία μας και να βλέπουμε το «αύριο» με μία θετική ματιά, ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως για μερικό καιρό ακόμη η καθημερινότητά μας θα χρειαστεί να γίνει λίγο πιο digital.