Love in the time of Covid-19: Πώς θα επιβιώσει η σχέση σου στo lockdown

Love in the time of Covid-19: Πώς θα επιβιώσει η σχέση σου στo lockdown

... για να μην γυρίσει με το πέρας της απαγόρευσης ο καθένας σπίτι του

Εσύ και ο καλός σου πήρατε τη μεγάλη απόφαση να πάτε τη σχέση σας ένα βήμα παραπέρα και συμφωνήσατε να περάσετε παρέα την καραντίνα! Παρότι μέχρι προσφάτως δεν είχε προκύψει ποτέ -ξεκάθαρα- το θέμα της μεταξύ σας συγκατοίκησης, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα αυτό που βολεύει και τους δύο, είναι να μοιραστείτε τις «σπιτικές» μέρες του lockdown κάτω από την ίδια στέγη. Μην αντέχοντας στη σκέψη πως θα χρειαστεί να περάσετε μέρες χωρίς να ιδωθείτε, αποφασίσατε εν μία νυκτί να μοιραστείτε το ίδιο καταφύγιο! Ναι, θα ήταν αρκετά ρομαντικό για one room movie με σκηνοθετικές «πινελιές» Wes Anderson, όμως στην πραγματικότητα και σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στην Κίνα έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν υπογραφές στα πρώτα χαρτιά διαζυγίου ενόψει του COVID-19.

Μοιάζει παράξενο πως ένας ιός έχει καταφέρει να «ξεσκεπάσει» τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Πιο συγκεκριμένα, αυτό που υπογραμμίζουν τα δημοσιεύματα, είναι πως οι γάμοι που προχώρησαν σε διαζύγιο, ήταν ήδη ευάλωτοι και δεν άντεξαν εσωτερικά την ψυχολογική πίεση μίας παγκόσμιας κρίσης, ενώ κάποιοι το απέδωσαν στον επιπλέον κοινό χρόνο που ήταν υποχρεωμένα να μοιράζονται τα ζευγάρια στον ίδιο χώρο. Ωστόσο, αν ούτε το παράδειγμα των Κινέζων είναι αρκετά αποτρεπτικό για να αποφύγεις την τακτική της καραντίνας δια δύο, παρακάτω έχουμε καταγράψει όλα αυτά που πρέπει ή δεν πρέπει να κάνεις, για να βγει η σχέση σας αλώβητη από την καραντίνα.

Brad And Angelina GIF from Mrandmrssmith GIFs

Μιλήστε για τους φόβους σας

Υπάρχουν άνθρωποι που θα έβρισκαν ιδιαίτερα θαρραλέα την απόφασή σου να περάσεις το lockdown με τον φίλο σου, ειδικά όταν άλλοι με το ζόρι αντέχουν τον εαυτό τους. Το να μοιράζεσαι την ίδια στέγη (πόσω μάλλον αν κάνετε και οι δύο teleworking) σε φέρνει σε μία ξαφνική και πολύ στενή τριβή με τον άλλο. Το πρόβλημα είναι πως δεν είναι όλοι εξίσου άνετοι και έτοιμοι να μοιράζονται τον προσωπικό τους χώρο 24 ώρες το 24ωρο, ακόμη και αν θέλουν πολύ το άλλο άτομο. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και αν ένας από τους δύο «πετάει» τη σκούφια του για το ενδεχόμενο της συγκατοίκησης, ο άλλος ίσως χρειαστεί λίγο χρόνο μέχρι να προσαρμοστεί. Μην διστάσεις να εκφράσεις στον φίλο σου τους δισταγμούς ή τους φόβους που έχεις για αυτό το «πείραμα». Και γενικότερα, μη φοβάσαι να θίξεις το ζήτημα του φόβου για οποιοδήποτε λόγο, είτε αυτός αφορά ένα αγαπημένο σου πρόσωπο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, τη μελαγχολική αίσθηση που έχεις αυτό το διάστημα ή την αβεβαιότητα του «αύριο».

Clementine Jim Carrey GIF from Clementine GIFs

Μοιραστείτε αυτή την παράξενη εμπειρία

Οι επιπτώσεις του COVID-19 άλλαξαν την καθημερινότητά μας από τη μία μέρα στην άλλη. Λογικό είναι πως αυτή η εμπειρία, δημιουργεί σε κάποιους αρνητικά συναισθήματα όπως θυμό, θλίψη, μοναξιά. Όταν είσαι στο ίδιο σπίτι με έναν άνθρωπο από το πρωί έως το βράδυ, είναι αναμενόμενο πως σταδιακά θα σου μεταδώσει αυτή την ένταση ή θα προσπαθήσει να την διοχετεύσει μέσα από εσένα, αφού εσύ είσαι ο μοναδικός άνθρωπος που συναναστρέφεται. Κακά τα ψέματα, όλοι έχουμε γίνει και έχουμε κάνει κάποιον σάκο του μποξ στο παρελθόν. Καλό θα ήταν, λοιπόν, όταν βλέπεις πως ο φίλος σου δεν αισθάνεται καλά, να του δίνεις χώρο και χρόνο, υπενθυμίζοντας του πως ό,τι χρειαστεί... ξέρει που θα σε βρει. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για εσένα. Αν υπάρχει κάτι που σε τρομάζει, σε στεναχωρεί ή σε αγχώνει, πάρε τον χρόνο που χρειάζεσαι να το αναγνωρίσεις, να το διαχειριστείς και όταν αισθανθείς έτοιμη να το εκφράσεις, πες το στον φίλο σου ακριβώς όπως το βιώνεις. Όσο πιο ειλικρινείς και ανοιχτές είναι οι συζητήσεις σας, τόσο μεγαλύτερη κατανόηση θα βρείτε ο ένας στον άλλο.

Couple Cuddle GIF from Couple GIFs

Ο δικός σας μικρόκοσμος

Για τις επόμενες μέρες, που δεν ξέρουμε ακριβώς πόσες θα είναι, το σπίτι στο οποίο θα επιλέξετε να περάσετε το lockdown, θα είναι ο δικός σας μικρόκοσμος, κάτι σαν όαση μέσα στην έρημο. Οι άδειοι δρόμοι της πόλης, οι λιγοστοί περαστικοί, τα κλειστά καταστήματα, είναι ένα ηλεκτρισμένο, κάπως post apocalyptic περιβάλλον, το οποίο δεν πρέπει να μεταφέρουμε σπίτι μας. Με άλλα λόγια, παρότι θα πρέπει να ζήσετε δύο άτομα σε ένα σπίτι που έχει διαμορφωθεί για ένα, μην το κάνετε να θυμίζει «βομβαρδισμένο» τοπίο. Μοιραστείτε τις δουλειές του σπιτιού, φτιάξτε παρέα τις γλάστρες στο μπαλκόνι, επισκευάστε κάτι που έχει χαλάσει εδώ και καιρό. Εάν εργάζεστε από το σπίτι, κάντε μία μικρή αναδιαρρύθμιση στον χώρο, ώστε να έχετε ο καθένας το δικό του ξεχωριστό γραφείο για τις ώρες που εργάζεστε.

Air Five GIF from Theoffoce GIFs

Παραμείνετε συνεπείς στη ρουτίνα σας

Μπορεί το ότι μένεις στο σπίτι του φίλου σου να είναι μία καλή δικαιολογία για να κάνεις skip το καθιερωμένο workout σου, όμως είναι σημαντικό να παραμείνεις όσο πιο συνεπής μπορείς στις δραστηριότητες που είχες στην προ COVID-19 εποχή. Το ίδιο ισχύει και με τα όριά σου. Η απότομη συμβίωση εν μέσω μίας κρίσιμης κατάστασης, μπορεί να μας φέρει πολύ εύκολα στα όριά μας, να μας οδηγήσει σε βιαστικές αποφάσεις, να μας αναγκάσει να κάνουμε πίσω σε πράγματα που αν αισθανόμασταν πιο ψύχραιμες δεν θα κάναμε. Είναι σημαντικό να κάνετε και οι δυο αμοιβαίες υποχωρήσεις, χωρίς όμως να πιέζεστε ή να περιορίζονται οι ελευθερίες σας. Επιπλέον, ανεξάρτητα σε ποιο σπίτι μένετε, ο καθένας είναι ελεύθερος να ακολουθεί το δικό του πρόγραμμα και τον δικό του ρυθμό μέσα στην ημέρα.

Giandara Adara Molinero GIF from Giandara GIFs

Δείξτε κατανόηση

Τέλος, ακριβώς επειδή τα πράγματα είναι αρκετά τεταμένα, οι περισσότεροι δυσκολευόμαστε να βάλουμε σε «σίγαση» τη φωνούλα του καταστροφολόγου στο κεφάλι μας. Όσο sci-fi ή ανέφικτη και αν είναι η φοβία που εκφράζει ο φίλος σου ή τριγυρίζει στο κεφάλι σου, δεν είναι αρκετά υπερβολική για να μην ακουστεί και να μην λάβει την ανάλογη κατανόηση. Ναι, η παρούσα κατάσταση θυμίζει επεισόδιο του Black Mirror, οπότε μην βιάζεσαι να θεωρήσεις τον φίλο ή το ένστικτο σου «υπερβολικό» ή «φαντασιόπληκτο». Το τελευταίο που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι έναν σύντροφο κριτή ή τον inner critic μας. Σκέψου πως ούτε ο Charlie Brooker δεν περίμενε ότι το 2020 θα στέλναμε SMS για να πάμε τον σκύλο μας βόλτα!

Just Trying To Comfort A Friend GIF from Newgirl GIFs