#MenoumeSpiti: Πέντε συνήθειες που βάζουν «φωτιά» στη συγκατοίκηση

#MenoumeSpiti: Πέντε συνήθειες που βάζουν «φωτιά» στη συγκατοίκηση

Τι να κάνεις για να αποφύγεις τον διαπληκτισμό

Είτε πρόκειται για την καλύτερή σου φίλη, είτε για την αδερφή ή τον σύντροφό σου, το να βρίσκεσαι 24 ώρες το 24ωρο σε ένα σπίτι με τον ίδιο άνθρωπο, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τώρα όμως, που καλούμαστε να μείνουμε σπίτι για το καλό μας, αναθεωρούμε την έννοια της συγκατοίκησης.

Η εργασία από το σπίτι μαζί με έναν άλλον άνθρωπο και ο ελεύθερος χρόνος εντός, φέρνουν αντιμέτωπους με καταστάσεις που δεν είχαμε βιώσει ξανά. Μια από τις καταστάσεις αυτές, λοιπόν, σχετίζεται με το πώς συμβιώνουμε στο σπίτι μαζί με ένα ή περισσότερα άτομα, όταν ο χρόνος εκτός σπιτιού είναι περιορισμένος.

Για να μην φτάσεις, λοιπόν, στο σημείο να επικοινωνείς με μηνύματα στο Messenger και το Viber με τον ή τη συγκάτοικο σου, την ώρα που βρίσκεστε σε διπλανά δωμάτια ή ξαπλώνετε στον ίδιο καναπέ, καλό είναι να εξοπλιστείς με υπομονή και να ρίξεις μια ματιά στη λίστα που ακολουθεί.

Περιλαμβάνει μερικά παραδείγματα βγαλμένα από τη ζωή, τα οποία ενδέχεται να… ανακαλύψεις από πρώτο χέρι την περίοδο που διανύουμε. Καλό είναι, λοιπόν, να είσαι προετοιμασμένη, προκειμένου οι επόμενοι μήνες να βρουν τις σχέσεις σου με τους συγκάτοικούς σου σε καλές ή ακόμη πιο γερές βάσεις.

«Η συγκάτοικός μου θέλει να εργάζεται βλέποντας τηλεόραση ή ακούγονταςμουσική»

Σημαντικό πρόβλημα που μπορεί να ταράξει τα θεμέλια της σχέσης σας, ακόμη και αν βασίζεται, μόνο στη συγκατοίκηση. Αν έχεις συνηθίσει να εργάζεσαι με απόλυτη ησυχία και η συγκάτοικός σου θέλει να βλέπει τηλεόραση ή να ακούει μουσική τις ώρες της τηλεργασίας, τότε πρέπει να της μιλήσεις ανοιχτά. Προσπάθησε να μην είσαι ιδιαίτερα επιθετική μαζί της, αλλά να της εξηγήσεις ότι οι συνήθειές της, δεν σου επιτρέπουν να εργάζεσαι όπως πρέπει από το σπίτι. Το πιθανότερο είναι να δείξει κατανόηση και να αρχίσει να φοράει τα ακουστικά της. Αν δεν το κάνει, τότε πρέπει να συμφωνήσετε σε έναν συμβιβασμό με βάση τον οποίο, θα μπορεί να εργάζεται με την τηλεόραση ανοιχτή, συγκεκριμένες ώρες.


«Δεν αντέχω να είμαι όλη μέρα με τη συγκάτοικό μου την οποία δεν συμπαθώ»

Το να συγκατοικείς με κάποιον, δεν σημαίνει απαραιτήτως πως τον συμπαθείς ή ότι θα μπορούσες να αναπτύξεις φιλικές σχέσεις μαζί του. Σε αρκετές περιπτώσεις, η συγκατοίκηση είναι μια επιλογή που έρχεται λόγω των οικονομικών αναγκών και των περιορισμών που έχουμε. Ποιες επιλογές έχεις, λοιπόν, αν πρέπει να βρίσκεσαι όλη μέρα και όλη νύχτα σε ένα σπίτι με έναν άνθρωπο για τον οποίο δεν τρέφεις ιδιαίτερη συμπάθεια ή οι μεταξύ σας σχέσεις δεν είναι καλές το τελευταίο διάστημα; Προσπάθησε να είσαι ευγενική με το άτομο με το οποίο συγκατοικείς και να ξεκαθαρίσεις πως απολαμβάνεις να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου -ή το γεγονός ότι κλείνεσαι στο δωμάτιό σου για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν έχει να κάνει με εκείνον ή εκείνη. Αν χρειάζεται να περνάτε κοινό χρόνο στο σπίτι, τότε ενδεχομένως μπορείτε να ετοιμάσετε μια λίστα με ταινίες ή σειρές που σας αρέσουν και να τις εντάξετε στο τηλεοπτικό «μενού» ψυχαγωγίας στο σπίτι.

«Το σπίτι είναι μικρό και ο σύντροφός μου έχει όλη μέρα επαγγελματικά video calls»

Πολλά ζευγάρια έρχονται αντιμέτωπα με αυτό το ζήτημα την περίοδο που διανύουμε και σε πολλές περιπτώσεις, οδηγούνται σε τσακωμούς. Το να μην μπορείς να μετακινηθείς με άνεση στο σπίτι και το να πρέπει να βρίσκεσαι όλη μέρα σε ένα δωμάτιο λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων του συντρόφου σου, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, για να βελτιώσεις την κατάσταση στο σπίτι και να μην επιτρέψεις σε αυτό το πρόβλημα να βλάψει τη σχέση σου ή τη δική σου εργασία; Το πρώτο βήμα είναι να δημιουργήσει ο καθένας τον δικό του εργασιακό χώρο στο σπίτι. Αν ο σύντροφός σου χρειάζεται να κάνει όλη την ημέρα video calls με τους συνεργάτες του, τότε πρέπει να του εξηγήσεις ότι θα χρειαστεί να εργάζεται σε έναν χώρο του σπιτιού που δεν σε κάνει να αισθάνεσαι εγκλωβισμένη μέσα στο ίδιο σου το σπίτι -ακόμη και αν αυτός ο χώρος είναι η κρεβατοκάμαρα του σπιτιού. Οι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι.

«Η συγκάτοικός μου δεν παίρνει στα σοβαρά την πανδημία»

Πρόβλημα σημαντικό που ενδεχομένως θα σε κάνει να βγάλεις στην επιφάνεια την πιο αυστηρή πλευρά του χαρακτήρα σου. Αν το άτομο με το οποίο συγκατοικείς βρίσκει κάθε μέρα μικρές αφορμές για να βγαίνει έξω, χωρίς μάλιστα να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τότε είναι λογικό να αισθάνεσαι δυσφορία. Αυτό σημαίνει πως η συγκάτοικός σου δεν σέβεται τον εαυτό της, αλλά ούτε εσένα. Καλό είναι, λοιπόν, να της μιλήσεις με ειλικρίνεια σχετικά με το πώς σε κάνει να νιώθεις η συμπεριφορά της, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι πλέον δεν μπορείς να αισθάνεσαι ασφαλής μέσα στο ίδιο σου το σπίτι. Το πιθανότερο είναι πως αν της μιλήσεις ήρεμα και ευγενικά, θα κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος και θα φροντίσει να λάβει τα μέτρα της. Σίγουρα ούτε εκείνη θέλει να ζει σε ένα σπίτι στο οποίο επικρατεί ένταση.

«Ο σύντροφός μου δεν σέβεται το γεγονός ότι εργάζομαι στο σπίτι»

Το να ζεις μαζί με τον σύντροφό σου και να πρέπει και οι δυο να εργάζεστε από το σπίτι, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ακόμη πιο δύσκολο είναι όμως, το να εργάζεται ο ένας από τους δυο αυτή την περίοδο. Αν εσύ εργάζεσαι από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα ή ακόμη και το βράδυ από τον υπολογιστή σου και ζεις με τον σύντροφό σου ο οποίος, δεν έχει την επιλογή να στραφεί στη λύση της τηλεργασίας, τότε ενδεχομένως θα κληθείς να αντιμετωπίσεις αρκετές προκλήσεις. Ειδικότερα στην περίπτωση που ο σύντροφός σου δεν σέβεται το γεγονός ότι εργάζεται. Εκείνος μπορεί να θέλει να ζήσετε τον έρωτά σας τώρα που βρίσκεστε περισσότερες ώρες στο σπίτι ή να επιμένει να ακολουθεί το πρόγραμμα που θέλει, ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως θα βλέπει σειρές ή θα ακούει μουσική, ενώ εσύ εργάζεσαι διπλά του. Φρόντισε να του ξεκαθαρίσεις πως η σχέση σας μπορεί να μην φτάσει στην… after Covid-19 εποχή, αν δεν φροντίσει να σεβαστεί τις ανάγκες σου.

Όποιο πρόβλημα και αν αντιμετωπίζεις με τη συγκάτοικο ή τον σύντροφό σου, τώρα που μένετε και οι δυο περισσότερο στο σπίτι, προσπάθησε να το αντιμετωπίσεις με ψυχραιμία. Εξοπλίσου με αρκετή υπομονή και φρόντισε να είσαι ευγενική και ήρεμη κάθε φορά που εκφράζεις τις απόψεις σου ή μιλάς για τις ανάγκες σου. Μέσα από τον ειλικρινή διάλογο, θα καταφέρεις ενδεχομένως να βρεις την απαραίτητη ισορροπία στη συγκατοίκηση την περίοδο που διανύουμε.