Πέντε πράγματα που θα μας λείψουν φέτος το Πάσχα #ΝΟΤ

Πέντε πράγματα που θα μας λείψουν φέτος το Πάσχα #ΝΟΤ

Ομολογουμένως το φετινό Πάσχα δεν θυμίζει σε τίποτα τα προηγούμενα που έχουμε ζήσει, ενώ είναι βέβαιο πως θα γίνει σημείο αναφοράς, που θα θυμόμαστε για πολλά ακόμη χρόνια. Με τις οδηγίες των αρχών να επιβάλλουν να μείνουμε σπίτι για την προστασία όλων, οι εκκλησιαστικές λειτουργίες και κυρίως, το εορταστικό τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα που κάθε χρόνο μας κάνει να ανυπομονούμε, δυστυχώς αναβάλλονται για τον ερχόμενο χρόνο. Ωστόσο, όσο και αν μας απογοητεύει ως έναν βαθμό η τροπή που πήραν τα πράγματα, αν το σκεφτούμε λίγο παραπάνω, αυτό το απρόβλεπτο σενάριο… έχει και τα καλά του.

Thinking Thoughts GIF from Thinking GIFs

«Αντε και στα δικά σου» αλλά όχι φέτος

Κακά τα ψέματα, πλέον που έχουν αποκατασταθεί τα μεγαλύτερα ξαδέρφια της οικογένειας, τα περιθώρια για εσένα που είσαι η μικρότερη, έχουν στενέψει αρκετά. Η all time classic ατάκα «άντε και στα δικά σου» ή η επιτακτική ερώτηση «εσύ πότε με το καλό;», έχει γίνει μία σφιχτή νοητή θηλιά που σε πνίγει σε κάθε οικογενειακή μάζωξη, όμως… όχι φέτος! Περνώντας την Κυριακή του Πάσχα στο σπίτι με τον σύντροφο, τη συγκάτοικό σου ή μόνη σου, δεν θα χρειαστεί να έρθεις αντιμέτωπη με τους μακρινούς θείους και θείες, τους οποίους βλέπεις δύο ημέρες από τις 365 που έχει ο χρόνος (δηλαδή κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, εκτός απροόπτου), για να σου υπενθυμίσουν πόσο πολύ ανυπομονούν να σε δουν ντυμένη νυφούλα με ένα καλό παιδί στο πλευρό σου. Ειλικρινά, εάν δεν είναι αυτό μία μικρή νίκη, τότε τι είναι;

Beyonce Not Me GIF from Beyonce GIFs

Δεν θα χρειαστεί ναχορέψεις Τάκη Καρναβά

Μπορεί ο παππούς να είναι ο άντρας της ζωής σου και να μην μπορείς να του χαλάσεις χατίρι, όμως όταν πιάνει παλικαρίσια την πετσέτα της κουζίνας και σε προσκαλεί να χορέψεις σε κύκλο πλάι του «Απ΄το μηδέν ξεκίνησα» -γνήσιο τσάμικο της «τάβλας» για πολύ έμπειρους- ενώ εκείνος θα κάνει τις εντυπωσιακές του φιγούρες, σε λούζει κρύος ιδρώτας. Ειδικότερα όταν ξέρεις πως την ίδια στιγμή τα μικρότερα ξαδέρφια σας μαγνητοσκοπούν για σας «ανεβάσουν» σε ένα story που θα «ρίξει» το Instagram. Για να μην σου θυμίσω όλες εκείνες τις «τραβάτε με κι ας κλαίω» στιγμές, που τα party animals της οικογένειας σε σπρώχνουν από την καρέκλα για να παραστήσεις για λίγο τον Νίκο Κούρκουλο στο «Γυμνοί στο δρόμο» και να αρχίσεις τις γυροβολιές στη μέση της αυλής, ενώ εκείνοι σου χτυπούν παλαμάκια στον νωχελικό ρυθμό από το «Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας». Ακριβώς επειδή δεν σε λένε Ευδοκία και οι σαρακατσάνικες ρίζες σου είναι πολύ βαθιά ριζωμένες μέσα σου, φέτος που θα είσαι μόνη μπορείς να βάλεις στο mute τα κλαρίνα και να λιώσεις τις παντόφλες σου από τον πολύ χορό με τα 90’s guilty pleasures: Από Britney μέχρι Λίτσα. Ναι, τη Γιαγκούση.

Britney Dance GIF from Britney GIFs

Δεν θα «πρέπει» να φας κοκορέτσι

Κυριακή του Πάσχα και το ρολόι δείχνει αισίως 16.00. Οι παρευρισκόμενοι έχουν ολοκληρώσει το γεύμα και το έχουν γυρίσει σε τσιμπολόγημα, ενώ εσύ σκέφτεσαι «κι είμαστε ακόμα ζωντανοί», ενώ είσαι βέβαιη πως η κοιλιά σου όπου να ‘ναι θα εκραγεί. Όσες από εμάς έχουμε έστω μία από τις δύο γιαγιάδες μας εν ζώη, γνωρίζουμε το struggle του να μοιράζεσαι το πασχαλινό τραπέζι μαζί της. Είναι εκείνη που μόλις δει πως υπάρχει έστω και ο ελάχιστος χώρος στο πιάτο, έρχεται με την ξέχειλη πιατέλα από πάνω και βάζει τη διπλή δόση από αυτή που χρειάζεσαι, αντέχεις ή χωράει το σκεύος, γιατί όπως λέει «έχεις γίνει σαν το σκήνωμα του Αγίου Γερασίμου», από όταν έφυγες από το πατρικό και μένεις στο δικό σου σπίτι. Ειλικρινά, πιστεύω πως ακόμη και αν πλησιάζουμε (ή έχουμε διαβεί το κατώφλι των 30), για τις γιαγιάδες θα είμαστε πάντα στην ανάπτυξη, ενώ εάν είχαν τη δυνατότητα, θα μας… μπούκωναν ακόμη το στόμα, όπως έκαναν όταν ήμασταν πέντε χρονών. Πάντως, να ξέρεις πως ακόμη και αν περάσετε σε διαφορετικά σπίτια την Κυριακή του Πάσχα, δεν πρόκειται να γλιτώσεις το τρυφερό της κήρυγμα μέσω του τηλεφώνου. Τουλάχιστον, φέτος θα εσύ είσαι εκείνη που θα κάνει κουμάντο στα πιάτα και τις μερίδες.

Grandma Dab GIF from Grandma GIFs

Δεν θα θυμηθείς όλα αυτά που προσπαθείς να ξεχάσεις

Σε αντίθεση με περασμένες χρονιές, αυτό το Πάσχα δεν θα χρειαστεί να θυμηθείς όλα όσα εδώ και χρόνια προσπαθείς να ξεχάσεις, όπως το ότι… όταν ήσουν μικρή σε έβαζαν στις οικογενειακές συναθροίσεις να παριστάνεις τη Μάρθα Καραγιάννη στην ταινία «Γοργόνες και Μάγκες», κάνοντας γεμάτη προθυμία σκετσάκι το κομμάτι «Ο άντρας που θα παντρευτώ...» (υποθέτω ξέρεις τη συνέχεια). Δεν χρειάζεται να θυμηθείς και αυτό το Πάσχα την παιδική σου ηλικία και όλα εκείνα τα περιστατικά που κάθε φορά που προκύπτουν στον οικογενειακό διάλογο, σε κάνουν να νιώθεις αμήχανα. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον πως, εφόσον δεν θα συναντηθείτε φέτος για να τους τα θυμίσεις, ίσως μέχρι του χρόνου να τα έχουν ξεχάσει.

Phaedra Phaedraparks GIF from Phaedra GIFs

Last but not least

Τέλος, αυτό το Πάσχα δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσεις το γνωστό κακόγουστο αστειάκι, «φέτος θα μαζέψουν οι άντρες το τραπέζι» -το οποίο συνήθως ακούγεται από κάποια μεσήλικη θεία λίγο πριν βγει το επιδόρπιο στο τραπέζι και το οποίο σου υπενθυμίζει με τον πιο ειρωνικό τρόπο πως οι άντρες της οικογένειας είναι εκείνοι οι οποίοι απολαμβάνουν συχνά περισσότερο από όλους τα οικογενειακά τραπέζια. Κακά τα ψέματα, πέρα από τις «βόλτες» του οβελία στη σούβλα, όλη η υπόλοιπη οργάνωση του πασχαλινού τραπεζιού -σαλάτες, ορεκτικά, συνοδευτικά, γλυκά, στρώσιμο, μάζεμα, πλύσιμο πιάτων- είναι ένα task που προορίζεται αποκλειστικά για τις γυναίκες της οικογένειας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Τα καλά νέα είναι πως φέτος το Πάσχα, δεν θα χρειαστεί να κάνεις κάτι από τα παραπάνω.

Just stay home and relax!