Αυτό το καλοκαίρι «Μένουμε Ελλάδα» και περνάμε καλύτερα από ποτέ!

Αυτό το καλοκαίρι «Μένουμε Ελλάδα» και περνάμε καλύτερα από ποτέ!

Μπορεί το «μένουμε σπίτι» να μας… τελείωσε, όμως δεν πρόκειται να πάμε και πολύ μακριά, γι’ αυτό φέτος ας απολαύσουμε την πατρίδα μας

Θυμάστε το παλιό σύνθημα «Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη!»; Κάπου εκεί φαίνεται πως επιστρέφουμε, βάζοντας σε εφαρμογή αυτό το ξεχασμένο σλόγκαν με την πιο μεταφορική του έννοια αυτή τη φορά και όχι τη στενά φορολογική. Γιατί το τελευταίο διάστημα, αν το καλοσκεφτεί κανείς, αυτό ακριβώς καλούμαστε να κάνουμε: Να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, τον διπλανό μας, την πόλη μας, την χώρα μας, την Ελλάδα. Μείναμε στο σπίτι, μείναμε ασφαλείς για να μείνουμε εμείς και οι γύρω μας υγιείς και για να μην καταρρεύσει το σύστημα Υγείας της χώρας – όπως είδαμε να συμβαίνει ακριβώς δίπλα μας. Το «μένουμε σπίτι» με την αυστηρή του έννοια – ελπίζουμε πως – ολοκληρώθηκε, ακόμα και την επόμενη ημέρα όμως καλούμαστε να το εφαρμόζουμε όπου και όπως μπορούμε.

There's No Place Like Home GIF from Aliceinwonderland GIFs

Ένας από τους τομείς που υπέστη μεγάλο πλήγμα λόγω του γενικού lock down που επιβλήθηκε σε όλο τον δυτικό κόσμο είναι αυτός του τουρισμού και αναπόφευκτα οι επιπτώσεις μας επηρεάζουν ακόμα και αν δεν ασχολούμαστε άμεσα με αυτόν. Το φετινό καλοκαίρι είναι απόλυτα βέβαιο πως είναι μοναδικό και οι φετινές μας διακοπές πρόκειται να είναι αξέχαστες. Πολλοί φοβούνται πως αυτό το «αξέχαστες» σημαίνει πολύ απλά πως οι διακοπές μας θα είναι «χάλια» λόγω της πληθώρας των περιορισμών που τις συνοδεύουν. Αυτή τη φορά όμως, όχι, δεν θα αφήσουμε τη μιζέρια να μας καταβάλλει.

Πρώτον, διότι η περίοδος της καραντίνας, η περίοδος του «μένουμε σπίτι» μας έμαθε πάρα πολλά πράγματα, με πρώτο και κύριο να εκτιμούμε την υγεία μας και των δικών μας. Επίσης, εκτιμήσαμε, αφού το στερηθήκαμε, το μεγάλο προνόμιο του να βλέπουμε τους φίλους μας. Οι αγαπημένοι μας άνθρωποι δεν ζουν όλοι στο ίδιο σπίτι με μας και το γεγονός ότι δεν μπορούσαμε να τους δούμε όποτε θέλαμε, έδωσε άλλη αξία στις από κοντά συναντήσεις μας. Τέλος, μέσα από αυτή την «απομόνωση» που ζήσαμε καταλάβαμε πολύ καλά πως το να «τα έχουμε καλά» με τον εαυτό μας είναι το «άλφα και το ωμέγα» όποιας κατάστασης και αν κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.

Fabulous - Beyonce GIF from Beyonce GIFs

Ένα σπιτικό καλοκαίρι διαφορετικό από τα άλλα

Οι φετινές καλοκαιρινές διακοπές λοιπόν θα είναι διαφορετικές και είναι στο χέρι μας να τις κάνουμε αξέχαστες. Είναι βέβαιο πως τα ταξίδια στο εξωτερικό, θα πρέπει να τα ξεχάσουμε, τουλάχιστον στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Επομένως, φέτος, «μένουμε Ελλάδα», αποδεικνύοντας ότι αγαπάμε την πατρίδα μας και τη βάζουμε πάνω από όλα. Κάποιοι τυχεροί θα μπορέσουν να πάρουν την άδειά τους κανονικά και να ταξιδέψουν σε κάποιο νησί για διακοπές. Η πραγματικότητα που θα συναντήσουν εκεί θα είναι σίγουρα διαφορετική και το ερώτημα για το πώς θα είναι στην πράξη αυτές οι «διαφορετικές» διακοπές παραμένει, όμως δεν θα το αποδείξει παρά η ίδια η πραγματικότητα – όποιες εικασίες και αν κάνουμε τώρα, είναι παρακινδυνευμένες.

Playmobil Covid GIF from Playmobil GIFs

Ιδέες για εναλλακτικές κοντινές αποδράσεις

Πολλές από εμάς όμως φέτος δεν θα μπορέσουν να φύγουν από το σπίτι τους για να κάνουν διακοπές. Το «μένουμε σπίτι» θα ισχύσει και για τις διακοπές, για πολλούς και διάφορους λόγους, που εν προκειμένω δεν μας αφορούν. Το ότι θα μείνουμε σπίτι όμως, δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να περάσουμε καλά, έχοντας το σπίτι μας ως βάση και απολαμβάνοντας τις διακοπές μας… «αλλιώς»! Υποθέτοντας λοιπόν ότι είμαστε στο σπίτι μας καλοκαιριάτικα, έχοντας άδεια από τη δουλειά αλλά πουθενά να πάμε, καταρχήν εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα κοντινών αποδράσεων. Όπου «κοντινή απόδραση», σημαίνει παραλία προσβάσιμη με το αυτοκίνητο φυσικά, αλλά και:

•Ορεινός προορισμός που δεν έχουμε επισκεφτεί ποτέ γιατί πάντα τα καλοκαίρια που είναι η ιδανική εποχή για περιηγήσεις, «ήμασταν εκτός».

•Παραθαλάσσιος προορισμός όπου επίσης δεν έχουμε πάει ποτέ γιατί μέχρι τώρα προτιμούσαμε να φεύγουμε γι’ αλλού.

•Μουσεία και αίθουσες τέχνης της πόλης, ή της διπλανής πόλης, που φιλοξενούν «κάτω από τη μύτη μας» σπουδαία έργα.

•Ένα μικρό χωριό που βρίσκεται σε απόσταση μισής ώρας με το αυτοκίνητο και στο οποίο «απαξιούσαμε» μέχρι τώρα να πάμε.

Είναι σαφές πως η λίστα είναι ανεξάντλητη, αρκεί να «ανοίξουμε τα μάτια μας» - και τα μυαλά μας, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Swinging By Im Here GIF from Swingingby GIFs

Τεμπελιάζουμε, απολαμβάνουμε, το ρίχνουμε έξω

Από την άλλη, η αίσθηση ότι «κάνουμε διακοπές» και από το σπίτι μας, είναι επίσης σημαντική και μπορούμε με μερικές έξυπνες κινήσεις να την πλησιάσουμε όσο γίνεται. Για παράδειγμα, μπορούμε για μία εβδομάδα να τεμπελιάσουμε όσο «μας παίρνει». Ας μην βάλουμε πλυντήριο – όπως θα γινόταν εάν φεύγαμε για διακοπές, ας μην μαγειρέψουμε, ας μην κάνουμε γενική αυτές τις μέρες που θα καθορίσουμε ως «μέρες διακοπών». Ας μείνουμε με το αλάτι της θάλασσας μέχρι το βράδυ, κι ας επιστρέψαμε σπίτι κι απλώς «καθόμαστε». Ας «το ρίξουμε έξω» με ένα ποτό (ή και δύο…) στη δροσιά του μπαλκονιού κι ας είναι -κάτι σαν κοκτέιλ- που φτιάξαμε μόνες μας… Ας κυκλοφορούμε όλη μέρα με το μαγιό κι ας μην πάμε στη θάλασσα παρά πολύ αργότερα.

Cheers Muah GIF from Cheers GIFs

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο το φετινό καλοκαίρι για να περάσουμε όσο καλύτερα γίνεται, όσα… λεμόνια κι αν μας φέρνει η ζωή. Φέτος θα γνωρίσουμε κάθε υποτιμημένη γωνιά της πατρίδας μας και θα ζήσουμε εμπειρίες που θα μείνουν μαζί μας για όλη μας τη ζωή. Αυτό δεν είναι τελικά το «καλοκαίρι»;

Bathtub Relaxing GIF from Bathtub GIFs