The Wellness Project: Τελικά, πόσο εύκολο είναι να αποκτήσεις ένα natural lifestyle;

The Wellness Project: Τελικά, πόσο εύκολο είναι να αποκτήσεις ένα natural lifestyle;

Τα τελευταία δύο χρόνια η λέξη «ευεξία» αποτελεί μέρος του καθημερινού μας λεξιλογίου. Μια «ματιά» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δη το Instagram είναι αρκετή για να σε πείσει πως πολλοί από τους διαδικτυακούς σου φίλους και τους influencers που «ακολουθείς», ασπάζονται πλέον ένα πιο wellness lifestyle. Με λίγα λόγια και όπως το νόημα της ίδιας της λέξης «ευεξία» αποκαλύπτει, προσπαθούν να αποκτήσουν καλύτερες συνήθειες σε καθημερινή βάση, με σκοπό να κάνουν το «ευ ζην» κομμάτι της ζωής τους.

Αλήθεια όμως, πόσο εύκολο είναι τελικά για μια πολυάσχολη γυναίκα εν έτει 2020 να αποκτήσει ένα πιο natural και υγιεινό lifestyle;

Αυτή η σκέψη με απασχολούσε ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, αφού κάθε φορά που έκανα ένα ολιγόλεπτο σκρολάρισμα στο social media, τα timeline μου κατακλύζονταν από wellness tips, υγιεινά σνακ, fit σιλουέτες, gluten-free πιάτα και… Wasaφρυγανιές! Όλα αυτά ενώ εγώ πάσχιζα σε καθημερινή βάση να βρω χρόνο να γυμναστώ, να μαγειρέψω, να ετοιμάσω ένα υγιεινό σνακ ή να περιποιηθώ την επιδερμίδα μου.

Πήρα, λοιπόν, την απόφαση να ανακαλύψω μόνη μου, αν η wellness πραγματικότητα στον κόσμο του Instagram ήταν 100% αληθινή και για να συμβεί αυτό, δημιούργησα το δικό μου wellness project, με βάση όλα όσα «μελέτησα» αναφορικά με το πώς μπορεί να βάλει μια γυναίκα την παράμετρο «ευεξία» στην καθημερινότητά της. Και προς μεγάλη μου έκπληξη, τα κατάφερα -και μάλιστα, με σχετικά μεγάλη ευκολία!

Δύο εβδομάδες ήταν αρκετές για να αποκτήσω πιο wellness συνήθειες και να βρω ξανά την ισορροπία στη ζωή μου. Μια ισορροπία που, όπως αποδείχθηκε, είχα επιτρέψει στον εαυτό μου να χάσει προ πολλού. Πότε δεν είναι αργά όμως, για να κάνεις την αρχή για να αποκτήσεις ένα πιο natural και υγιεινό lifestyle, ακόμη και αν όλη μέρα «τρέχεις».

Ιδού, λοιπόν, όλα όσα περιλάμβανε το δικό μου wellness project και πώς μπορείς να βάλεις και εσύ μια «νότα» ευεξίας στην καθημερινότητά σου!

Γνωρίζοντας τηνwellness πλευρά τηςτεχνολογίας

Τη σχέση έχει η τεχνολογία με την ευεξία; Μεγάλη στην περίπτωση που είσαι αρχάρια σε ό,τι αφορά στη γυμναστική. Όταν πήρα την απόφαση να αποκτήσω ένα πιο wellness lifestyle, αισθανόμουν αρκετά «χαμένη» σε πρώτο στάδιο. Χρειαζόμουν, λοιπόν, μια μικρή καθοδήγηση σε ό,τι αφορά στο πώς θα έκανα την άσκηση μέρος της ζωής μου. Διότι αν θέλεις να αποκτήσεις έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, τότε σίγουρα πρέπει να κάνεις την αρχή από την άσκηση και τη διατροφή. Όπως διαπίστωσα, λοιπόν, υπάρχουν πολλές δωρεάν εφαρμογές τις οποίες μπορούμε να «κατεβάσουμε» στα smartphones μας για να γυμναστούμε άψογα μόνες από το σπίτι.

Αυτό ακριβώς έκανα. Μετέτρεψα το σπίτι μου σε γυμναστήριο και με αντικείμενα που είχα εντός (κι όμως, τα μπουκάλια με το νερό μπορούν να μετατραπούν εύκολα σε βαράκια) και τη βοήθεια free fitness apps, όπως το FitOn, το 7 Minute Workout app και το Fitify άρχισα να γυμνάζομαι από την άνεση του σπιτιού μου κάνοντας HIIT, tabata και pilates, όποια στιγμή της ημέρας μου το επέτρεπε το πρόγραμμά μου. Τελικά, ήταν τόσο εύκολο.

Ανακαλύπτονταςτη βάση της ισορροπημένης διατροφής

Μια καλή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί το «κλειδί» για την υιοθέτηση ενός πιο φυσικού και υγιεινού τρόπου ζωής. Πώς όμως μπορείς να τρέφεσαι κάθε ημέρα με θρεπτικά και υγιεινά σνακ και γεύματα, όταν ο ελεύθερος χρόνος που έχεις στη διάθεσή σου είναι περιορισμένος;

Για να καταφέρω να κάνω καλύτερες και περισσότερο υγιεινές επιλογές, προσπάθησα πρώτα να βρω τη βάση της ισορροπημένης διατροφής. Και όλα όσα μελέτησα, συνηγορούσαν στο ότι τα προϊόντα ολικής άλεσης και δη οι φυτικές ίνες, μπορούσαν να φέρουν την ισορροπία στο καθημερινό διατροφικό μου «μενού». Στο εξής, λοιπόν, το διατροφολόγιο μου περιλαμβάνει περισσότερα φρούτα, λαχανικά, φυτικές πρωτεΐνες και σνακ με φρυγανιές Wasa, οι οποίες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και ταυτόχρονα είναι τραγανές και γευστικές χωρίς να είναι πολύ γλυκιές και μπορούν να συνοδεύσουν κάθε γεύμα. Στη συνέχεια, έψαξα και βρήκα στο διαδίκτυο τα κατάλληλα meal prepping tips, ούτως ώστε να ετοιμάζω γρήγορα και εύκολα υγιεινά σνακ και γεύματα για κάθε στιγμή της ημέρας. Πίστεψέ με, δεν φαντάζεσαι πόσο χορταστική είναι μια φρυγανιά Wasa ολικής άλεσης με αβοκάντο, αβγό και ραπανάκι, μια Wasa Musli Gourmet με γιαούρτι, μπανάνα, καρύδια και κανέλα ή μια Wasa Fibre με 69% αλεύρι ολικής άλεσης και 29% φυτικές ίνες και πάνω της μανιτάρια, τυρί κρέμα και βαλσάμικο!

Αν δυσκολεύεσαι να οργανωθείς, δοκίμασε να ακολουθήσεις «τη μέθοδο του πιάτου». Σύμφωνα με αυτή, το καθημερινό σου μενού πρέπει να αποτελείται κατά 50% από λαχανικά, κατά 25% από πρωτεΐνη, κατά 25% από τρόφιμα ολικής άλεσης, ενώ φυσικά είναι σημαντικό να καταναλώνεις τουλάχιστον ένα φρούτο την ημέρα και να πίνεις πολύ νερό. Σε κάθε περίπτωση και ό,τι και αν επιλέξεις να βάλεις στο νέο wellness μενού σου, να θυμάσαι πως είναι σημαντικό να μην «κοπιάρεις» δίχως να ελέγχεις την κάθε διατροφική τάση που «συναντάς» στα social media. Το 2020, για παράδειγμα, η ευέλικτη και η plant-based διατροφή είναι «must» όμως, αν θέλεις να τις ακολουθήσεις, πρέπει πρώτα να ελέγξεις αν ανταποκρίνονται στις δικές σου διατροφικές ανάγκες.

Απολαμβάνονταςτην ομορφιά του να μην κάνεις τίποτα

Μπορεί να προσπαθώ να δείχνω «ζεν» κάθε στιγμή όμως, η αλήθεια είναι πως το στρες δεν απουσιάζει από την καθημερινότητα μου εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια -και για την ακρίβεια, από την ημέρα που άρχισα να εργάζομαι. Χρόνο με τον χρόνο οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες αυξάνονταν και κάπως έτσι, έφτασα στο σημείο να θεωρώ το στρες που νιώθω «φυσιολογικό». Στην προσπάθειά μου να ανακαλύψω όμως τις βασικές αρχές του «ευ ζην», διαπίστωσα πως το στρες δεν θα έπρεπε να έχει θέση στη ζωή μου -και το σίγουρο είναι πως δεν ταιριάζει με έναν natural τρόπο ζωής.

Φυσικά, το να αποβάλλω το στρες από τον οργανισμό μου ή να σταματήσω να υπεραναλύω τα πάντα και να ανησυχώ, δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Και μπορεί μέσα σε δύο εβδομάδες να μην έχω καταφέρει να πετύχω τον στόχο μου, όμως αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε καλό δρόμο. Για να γίνω φέτος η πιο «ζεν» εκδοχή του εαυτού μου, «κατέβασα» ένα δωρεάν meditation app στο κινητό μου -στο Google Play Store θα ανακαλύψεις πολλά- και κάθε απόγευμα έπειτα από την εργασία, φροντίζω να απολαμβάνω μερικές στιγμές για τον εαυτό μου μακριά από το smartphone, κάνοντας… απολύτως τίποτα. Ξάπλωσε, λοιπόν, στον καναπέ χωρίς να αισθάνεσαι τύψεις, αφέσου στο απόλυτο τίποτα και βοήθησε το σώμα και το μυαλό σου να χαλαρώσουν πραγματικά.

Σε κάθε περίπτωση, αν δυσκολεύεσαι να χαλαρώνεις όταν αισθάνεσαι πιεσμένη, δοκίμασε να κάνεις την αναπνοή… «4-7-8», η οποία είναι γνωστή και ως η «αναπνοή της χαλάρωσης». Με βοήθησε πολύ για αυτό και τη μοιράζομαι μαζί σου. Πώς θα την κάνεις; Αφού αδειάσεις τον αέρα από τους πνεύμονές σου, θα κάνεις εισπνοή από τη μύτη για 4 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, θα κρατήσεις την ανάσα σου για 7 δευτερόλεπτα και κατόπιν θα εκπνεύσεις από το στόμα σου για 8 δευτερόλεπτα. Καλό είναι να επαναλάβεις τη διαδικασία τουλάχιστον τέσσερις φορές για να αισθανθείς μια αίσθηση γαλήνης να σε κατακλύζει.

Τρεις απλές αλλά ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μου, ήταν αρκετές για να με κάνουν να αποκτήσω ένα περισσότερο natural και υγιεινό lifestyle. Και η αλήθεια είναι πως δεν ήταν τόσο δύσκολο, όσο αρχικά πίστευα. Πλέον κάθε ημέρα φροντίζω να ασκούμαι για τουλάχιστον 20 λεπτά, κάνω κάθε πρωί διαλογισμό για να ξεκινώ με ηρεμία την εργασία μου και έχω πάντα στο backpack και την κουζίνα μου ένα φρούτο και μερικές φρυγανιές Wasa. Για να τα καταφέρεις, το μόνο που χρειάζεται είναι να το πάρεις απόφαση. Τόσο απλά μπορείς και εσύ να ακολουθήσεις μια υγιεινή και φυσική διατροφή και να βρεις την ισορροπία στη ζωή σου!