Εργασία στη μετά covid εποχή: Τι να κάνεις, τι να μην κάνεις και τι να προσέξεις

Εργασία στη μετά covid εποχή: Τι να κάνεις, τι να μην κάνεις και τι να προσέξεις

Μερικές συμβουλές για το αμέσως επόμενο διάστημα της ζωής σου πιθανώς να σε βοηθήσουν

Ο κορονοϊός ήρθε, εν μέρει έφυγε, μπορεί να ξανάρθει, κάποια στιγμή όμως, κατά πάσα πιθανότητα, θα φύγει οριστικά. Τι άφησε όμως πίσω του; Αν η πρώτη λέξη που σου έρχεται στο μυαλό είναι «συντρίμμια», ε, δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, τουλάχιστον όσον αφορά στην παγκόσμια οικονομία που έχει δεχτεί τρομερό πλήγμα. Η πρώτη αρνητική συνέπεια των lockdown που εφαρμόστηκαν επί μακρόν σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου φαίνεται ήδη στα ποσοστά ανεργίας που σχεδόν παντού εκτοξεύονται, σαν να μην υπάρχει αύριο… Αν ανήκεις σε αυτή την ομάδα ανθρώπων που λόγω κορονοϊού έχασε τη δουλειά του ή δεν βρίσκει δουλειά, το παρακάτω κείμενο θα σε βοηθήσει να αποκωδικοποιήσεις τι συμβαίνει, να κατανοήσεις τα δεδομένα και να πάρεις τις αποφάσεις σου.

Now Lets Get To Work Focus GIF from Nowletsgettowork GIFs

Έχει νόημα να ψάξω τώρα για δουλειά;

Με όλα αυτά που ακούμε, είναι λογικό να αναρωτιέσαι αν έχει καν νόημα να μπεις στη διαδικασία να ψάξεις για δουλειά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η απάντηση εξαρτάται από την προσωπική σου κατάσταση φυσικά. Μπορείς να «αντέξεις» να μείνεις χωρίς δουλειά; Παίρνεις, δηλαδή επίδομα ανεργίας, για παράδειγμα; Μπορείς να περάσεις κάποιους μήνες χωρίς εισόδημα; Έχεις οικογένεια που ίσως εξαρτάται οικονομικά από εσένα; Όλα αυτά είναι ζητήματα που μόνη σου μπορείς να απαντήσεις. Αναλόγως με τις απαντήσεις σου και αν θεωρήσουμε πως δεν βρίσκεσαι σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια, αλλά αντίθετα μπορείς να περάσεις το επόμενο διάστημα με χρήματα που είχες αποταμιεύσει για μια τέτοια στιγμή, τότε, στη δεδομένη συγκυρία, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να περιμένεις.

Αυτή τη στιγμή, εν μέσω του καλοκαιριού, ο κορονοϊός και το lockdown βρίσκονται σε εξέλιξη σε αρκετές χώρες του κόσμου, γεγονός που σημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να είναι αμφίρροπη. Ακόμα και στην Ελλάδα, η κατάσταση δεν έχει οριστικοποιηθεί, ακόμα και εάν ένα δεύτερο lockdown φαντάζει απίθανο. Οπότε, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να περιμένεις λίγο ακόμα, έως ότου τα πράγματα, κάπως, φτιάξουν, ώστε να σταθεροποιηθεί μια κατάσταση και να είναι πιο σαφές το «πού βαδίζουμε».

Όσο περιμένεις, προσπάθησε να αξιοποιήσεις τον χρόνο σου, φρεσκάροντας το βιογραφικό σου με νέες δεξιότητες ή ακόμα και με περαιτέρω εκπαίδευση στο αντικείμενό σου μέσω κάποιου course που διατίθεται online, ακόμα και δωρεάν. Είναι κάτι αντίστοιχο με το «όταν η ζωή σου φέρνει λεμόνια, φτιάξε λεμονάδα». Κάνε το καλύτερο που μπορείς, λοιπόν και είναι βέβαιο πως δεν θα χάσεις.

ICan Do It Ill Do It GIF from Icandoit GIFs

Μήπως με το να μείνω πολύ καιρό «εκτός αγοράς», κάνειακόμα δυσκολότερο το να βρω δουλειά;

Είναι λογικό να αναρωτιέσαι εάν υπάρχει η πιθανότητα να «χάσεις το τρένο» με το να μείνεις μεγάλο διάστημα εκτός δουλειάς. Η εναλλακτική σου όμως, ποια είναι ακριβώς; Να συμβιβαστείς με μία ευκαιρία που δεν σου αρμόζει; Να περάσεις χρόνο και να επενδύσεις σε κάτι που δεν σε εκφράζει; Δεν έχει και πολύ νόημα να χάνεις τον καιρό σου με κάτι που δεν σου προσφέρει παρά χρήματα – εκτός, φυσικά, κι αν τα έχεις ανάγκη. Διαφορετικά, μην ξεχνάς, πως η εποχή αυτή που ζούμε τώρα χαρακτηρίζεται από πολύ συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες, κοινές για όλους. Δεν είναι ένα πρόβλημα «δικό σου», που το αντιμετωπίζεις λόγω κάποιας συγκεκριμένης κατάστασης, αλλά πρόβλημα κοινό – με λίγα λόγια, στο ίδιο καζάνι βράζουμε όλοι και το να μείνεις λίγο καιρό «εκτός», είναι απολύτως κατανοητό. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι σου το να εκμεταλλευτείς τον χρόνο αυτό με το να εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου, όπως αναφέραμε ήδη, ή και με το να εξερευνήσεις κάθε πιθανή δυνατότητα για το μέλλον. Η ζωή σου έφερε ένα «break» - μπορεί να μην το ζήτησες καν, αλλά κοίτα να δεις πώς θα βγάλεις από όλο αυτό, το καλύτερο που μπορείς!

IKnow My Value Selfconfidence GIF from Iknowmyvalue GIFs

Πώς να αναζητήσω μια καινούρια θέση εργασίας;

Το μεγάλο ζητούμενο είναι να βρεις δουλειά, το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα το πετύχεις αυτό εν μέσω πανδημίας και με την παγκόσμια οικονομία να μην μπορεί να συνέλθει από τα απανωτά ταρακουνήματα. Βήμα – βήμα, ξεκινάς να διερευνάς τι συμβαίνει με το επαγγελματικό σου δίκτυο. Ποιο είναι αυτό; Οι πρώην συνάδελφοί σου, κατά βάση. Αυτοί γνωρίζουν τις ικανότητές σου, τη δουλειά που μπορείς να κάνεις, τι σου ταιριάζει και γιατί. Ενημέρωσέ τους πως βρίσκεσαι σε αναζήτηση και μην διστάσεις να απευθυνθείς και στον πρώην συνάδελφο με τον οποίο «δεν είχατε πολλά». Το να έχει εκτιμήσει την προσφορά σου στο προηγούμενο πόστο σου είναι αρκετό για να σε προτείνει «αν ακούσει κάτι». Από εκεί και πέρα, εννοείται ότι το δίκτυο φίλων και γνωστών πρέπει να είναι ενήμερο ότι ψάχνεις δουλειά και πολύ χρήσιμο είναι να απευθυνθείς σε παλιούς σου συμφοιτητές που μπορεί να απασχολούνται σήμερα στον ίδιο τομέα με εσένα.

Application GIF from Application GIFs

Πώς μπορώ να απασχοληθώ μέσω τηλεργασίας;

Η τηλεργασία γίνεται το νέο trend στα επαγγελματικά παγκοσμίως, με την αφορμή των lockdown ανά την υφήλιο. Είναι λοιπόν πιθανό να ανοίξουν τέτοιου είδους θέσεις εργασίας αλλά και να υπάρχουν ενδιαφερόμενοι μόνο για τέτοιες θέσεις. Καλό είναι να προσθέσεις στο βιογραφικό σου προηγούμενη παρόμοια εμπειρία σου, καθώς και να το αναφέρεις, αν όντως ενδιαφέρεσαι μόνο για μια τέτοια θέση. Στο εξωτερικό ήδη υπάρχουν ιστοσελίδες ειδικά για θέσεις εργασίας εκ του μακρόθεν, οπότε αν ενδιαφέρεσαι πραγματικά, αξίζει να διερευνήσεις και αυτή την πιθανότητα.

Working From Home Wfh GIF from Workingfromhome GIFs

Η αναζήτηση εργασίας ή τυχόν απώλεια μιας θέσης εργασίας εν μέσω παγκόσμιας κρίσης δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα για να διαχειριστείς. Ψυχραιμία, εμπιστοσύνη στις δυνατότητές σου και συνεχής εγρήγορση, είναι τα κλειδιά, για να είσαι εκεί, πανέτοιμη να αναλάβεις τη θέση των ονείρων σου μόλις παρουσιαστεί η ευκαιρία!