Τα πέντε mind games που παίζει κάθε τοξικός άντρας

Τα πέντε mind games που παίζει κάθε τοξικός άντρας

Και τα οποία, εάν αναγνωρίζεις, πρέπει να αρχίσεις να φεύγεις πολύ – πολύ μακριά

Το να βρεθείς κάποια στιγμή της ζωής σου με έναν άντρα που αποδεικνύεται τοξικός, δεν είναι καθόλου απίθανο. Σίγουρα ήδη εσύ ή κάποια κολλητή σου βρεθήκατε σε αυτή τη θέση – καμιά φορά δεν το κατάλαβες παρά μόνο αφού χώρισες, πως αυτός ο άντρας έπαιζε με την ψυχολογία σου για να πετυχαίνει τους σκοπούς του. Διότι, κατά βάση, αυτός είναι ο «τοξικός άντρας». Υπάρχουν φυσικά και οι πιο σοβαρές περιπτώσεις άσκησης σωματικής βίας ή ψυχολογικής καταπίεσης που ξεπερνάει τα εσκαμμένα, αλλά πρέπει να γνωρίζεις και να αναγνωρίζεις πως «τοξικός» είναι κάθε άντρας που μπαίνει στη διαδικασία να παίζει με το μυαλό σου και να προσπαθεί να αλλάξει την προσωπικότητά σου, θεωρώντας πως έτσι θα «σε κερδίσει». Βεβαίως, εφόσον αναγνωρίζεις πως έχεις βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να φεύγεις μακριά, το συντομότερο δυνατόν.

Ας δούμε πέντε «παιχνίδια» που παίζει με το μυαλό σου κάθε άντρας που θέλει να σε έχει ως υποχείριο και όχι ισότιμη σύντροφο:

1. Το «blame game»

Ο όρος είναι πολύ κοινός στα αγγλικά, αλλά και στα ελληνικά είναι «το παιχνίδι των ευθυνών». Πάρα πολύ απλά, εσύ φταις για όλα, αυτός αποκλείεται να έκανε λάθος, είσαι σίγουρα εσύ η υπαίτια που τον παρέσυρες κι αυτός ο καημένος «την πάτησε». Σε κάθε περίπτωση, αυτός είναι ο… «άσφαλτος», που είπε κάποτε και η Λαίδη κι εσύ είσαι το λάθος προσωποποιημένο. Το αποτέλεσμα είναι, από κάποια στιγμή και μετά, να σταματάς να προσπαθείς να τον πείσεις πως δεν είναι έτσι τα πράγματα, ενώ στο παρακάτω βήμα, το πιστεύεις κιόλας, πως εσύ κάνεις πάντα τα λάθη κι αυτός τα σωστά.

Okay We Dont Have To Play The Blame Game GIF from Okay GIFs

2. Θολώνει τανερά

Υπάρχει και ψυχολογικός όρος για την κατάσταση αυτή, όπου ο θύτης παρουσιάζει μια κατάσταση κατά τον τρόπο που τον εξυπηρετεί, επανειλημμένως, ώστε το θύμα του στο τέλος να πιστεύει πως δεν θυμάται σωστά και πως αυτός έχει δίκιο. Όταν δηλαδή διηγείται μια ιστορία, μια κοινή σας εμπειρία – όχι απαραίτητα σε τρίτους, αλλά και σε εσένα την ίδια – αλλάζοντας συγκεκριμένα σημεία όπως τον βολεύει, ώστε να πετύχει αυτό που θέλει. Αρχικά αμφισβητείς τη μνήμη σου και τελικά ενστερνίζεσαι τη δική του εκδοχή.

Gaslight Psychological Abuse GIF from Gaslight GIFs

3. Το παιχνίδι της ενοχής

Μάντεψε, ποιος είναι πάντα το θύμα και ποιος ο ένοχος. Φυσικά και είσαι εσύ που πρέπει να νιώθεις ενοχές γιατί τον έκανες να θυμώσει και να αναστατωθεί. Εσύ φταις που καταστράφηκε το βράδυ σας (και όχι οι παρανοϊκές του σκέψεις). Αφού σε πείσει γι’ αυτό, θα χρησιμοποιήσει τις ενοχές που αισθάνεσαι για να σε κατευθύνει εκεί που θέλει κι εσύ θα πας με χαρά διότι θα νιώσεις και ανακούφιση πως τον παρηγόρησες μετά το «λάθος» σου.

Not My Problem GIF from Notresponsible GIFs

4. Το δόλωμα

Τι σημαίνει τώρα αυτό; Εκεί που τσακώνεστε για ένα συγκεκριμένο θέμα, πετάει στην κουβέντα ένα παλιό σου λάθος και ξαφνικά αυτό είναι τώρα το θέμα. Και δεν μπορείς να ξεφύγεις με τίποτα γιατί ο τύπος ξέρει το αδύνατο σημείο σου και αυτός πρέπει να είναι πάντα στη θέση του κατήγορου.

Bait Thats Bait GIF from Bait GIFs

5. Το roller coaster

Μπορείς να το πεις και «κυκλοθυμικός», αλλά αυτό το «επίσημο» επίθετο δεν φτάνει για να περιγράψει επαρκώς τις εναλλαγές στη διάθεσή του και το πώς σε κάνει να αισθάνεσαι. Το roller coaster όμως, μπορεί. Γιατί ενώ είστε μια χαρά χαρούμενοι, ξαφνικά θυμώνει και σου φωνάζει κι εσύ αμύνεσαι. Εκεί που περνάς καλά, βρίσκεσαι «κατηγορούμενη» κι ούτε ξέρεις το γιατί.

Rollercoaster Freak Out GIF from Rollercoaster GIFs

Αν «βλέπεις» τον εαυτό σου σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις, κάνε του τη μεγάλη χάρη και φύγε όσο πιο μακριά μπορείς. Αυτή τη στιγμή.