Πέντε υποχωρήσεις που έχεις κάνει στο παρελθόν και δεν θα ξανακάνεις ποτέ

Πέντε υποχωρήσεις που έχεις κάνει στο παρελθόν και δεν θα ξανακάνεις ποτέ

Όταν το πάθημα, γίνεται μάθημα

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ζωή μας και οι σχέσεις μας είναι γεμάτες συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Δεν υφίσταται συνύπαρξη με άλλα ανθρώπινα πλάσματα όταν θέλουμε να περνάει μόνο το δικό μας, να προχωράμε και να μην ενδιαφερόμαστε για τους γύρω μας και για τα δικά τους «θέλω». Μοιραία, κάποιες φορές, τα «θέλω» αυτά, θα τα ιεραρχήσουμε πάνω από τα δικά μας, θα κάνουμε δηλαδή ένα βήμα πίσω σε κάποιες από τις απαιτήσεις μας, ώστε να δούμε τη σχέση μας να προχωράει και τον άνθρωπό μας ευτυχισμένο. Αυτό μάλιστα ισχύει σε όλες μας τις σχέσεις, όχι μόνο τις ερωτικές, αλλά και τις φιλικές και τις συγγενικές κάποιες φορές – οι συμβιβασμοί και οι υποχωρήσεις είναι «μέσα στο παιχνίδι».

Υπάρχει όμως πάντοτε μία ικανή και αναγκαία συνθήκη, όπως λέγαμε στα μαθηματικά, μια απαραίτητη προϋπόθεση, δηλαδή: Συμβιβασμοί και υποχωρήσεις να γίνονται αμοιβαία, να γίνονται και από τις δύο πλευρές. Στην περίπτωση που είσαι εσύ εκείνη που μονίμως υποχωρεί, που βάζει νερό στο κρασί της και αφήνει πίσω τις δικές της ανάγκες για να είναι το ταίρι της ή η κολλητή της ευτυχισμένοι, τότε κάτι δεν πάει καθόλου καλά και υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. Αν δεν πάθεις, δεν θα μάθεις όμως κι εσύ, αφού έμαθες, αποφάσισες πως υπάρχουν πέντε βασικές υποχωρήσεις που έκανες στο παρελθόν και δεν θα ξανακάνεις ποτέ και για κανέναν.

Check List GIF from Check GIFs

#1 Φιλίες που δεν αξίζουν

Ας ξεκινήσουμε από το πεδίο της φιλίας, που μας κατατρώει πολλές φορές και με διάφορες αφορμές… Φίλες – φίδια, φίλοι που μας κρατούν πίσω, αντί να μας σπρώχνουν μπροστά, φίλοι που στα δύσκολα εξαφανίζονται, φίλοι που δεν χαίρονται με τη χαρά μας, που ικανοποιούνται με το να μας πετάνε «καρφιά» και να μας πληγώνουν, εν είδη αστείου πολλές φορές, πολύ απλά δεν είναι φίλοι και δεν έχουν κανέναν ρόλο και λόγο στη ζωή μας, από όσο παλιά κι αν έρχονται. Κάνε το ξεκαθάρισμά σου και πέτα όλα τα βαρίδια οριστικά και διά μιάς.

Rachel Green GIF from Rachel GIFs

#2«Σχεδόν» σχέσεις

Είναι τελείως διαφορετική μια σχέση που ξεκινάει, από μία «σχεδόν» σχέση και πλέον το ξέρεις καλά, μπορείς να το διακρίνεις από την αρχή και όσο κι αν σου αρέσει ο υποψήφιος σύντροφος, έχεις κατανοήσει πως αυτό το «σχεδόν», σημαίνει καθόλου. Σημαίνει καθυστερήσεις, σημαίνει δυσάρεστες καταστάσεις αμφιβολίας, αμφισβήτησης και διαταραχής, που καμία γοητεία δεν έχουν. Κανένας λόγος να «ξαναμπλέξεις».

Almost GIF from Dog GIFs

#3 Τοξικές σχέσεις

Όσο ξεκάθαρο κι αν είναι πως δεν πρέπει να «μπλέξεις» με έναν τοξικό άνθρωπο, άλλο τόσο εύκολα μπορεί να συμβεί. Κατά κύριο λόγο διότι το «θύμα», εσύ, δεν αναγνωρίζεις τον σύντροφό σου ως τοξικό, παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά και στην καλύτερη περίπτωση έχεις χάσει μαζί του χρόνο από τη ζωή σου κι έχει κλονιστεί η αυτοπεποίθησή σου. Από τη στιγμή που σου έχει συμβεί όμως, γνωρίζεις πάρα πολύ καλά ότι δεν θέλεις να σου ξανα-συμβεί, έχεις τα μάτια σου 14 κι ακούς και καμιά κολλητή λίγο πιο προσεκτικά.

When My Friend Goes On A Diet GIF from Kourtneykardashian GIFs

#4 Ανισότιμες σχέσεις

Κλείνουμε το κεφάλαιο «σχέσεις» με εκείνες στις οποίες πολύ απλά, εσύ κι ο σύντροφός σου, δεν είστε ισότιμοι. Αυτό σημαίνει ότι εσύ είσαι εκείνη που πάντα υποχωρεί για να γίνει το δικό του, εσύ τον σέβεσαι και για εκείνον είσαι τελευταία στη λίστα προτεραιοτήτων του, εσύ λιώνεις γι’ αυτόν κι εκείνος, οκ, καλά περνάει… Σκέφτεσαι κανέναν λόγο που αξίζει να το ξανακάνεις αυτό στον εαυτό σου;

Kylie Jenner Crying GIF from Kyliejenner GIFs

#5 Επιπόλαιες συγγνώμες

Ένα μεθυσμένο τηλεφώνημα μέσα στη νύχτα, που μπορεί να σε αποθεώνει ή και να σε… βρίζει το ίδιο εύκολα, δεν είναι ένδειξη μετάνοιας. Δεν είναι σημάδι ότι κατάλαβε το λάθος του, πρόκειται να αλλάξει και να είστε μαζί ξανά ως το τέλειο ζευγάρι. Μια ειλικρινής συγγνώμη έχει πολλούς άλλους τρόπους να εκδηλωθεί και να σε κάνει να αισθάνεσαι βέβαιη πως ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου εννοεί όσα λέει και θέλει πραγματικά να τον συγχωρέσεις.

Im Sorry About That Apologize GIF from Imsorryaboutthat GIFs

Η αλήθεια είναι πως όσον αφορά στις ανθρώπινες σχέσεις, η εμπειρία μας βοηθάει με τον καλύτερο τρόπο να διαχειριζόμαστε καταστάσεις και ανθρώπους. Αυτό δε σημαίνει φυσικά πως πρέπει εμείς οι ίδιες να τα ζήσουμε όλα για να… έχουμε άποψη. Ας έχουμε πάντα στο νου μας και τις εμπειρίες των κολλητών μας – κάτι πρέπει να μαθαίνουμε και από αυτές!