«Η εκδίκηση είναι γλυκιά»: Ποια είσαι εσύ για να της αντισταθείς;

«Η εκδίκηση είναι γλυκιά»: Ποια είσαι εσύ για να της αντισταθείς;

Πώς θα «εκδικηθείς» παραμένοντας «κυρία» και χωρίς να παρασυρθείς

Είναι σαφώς ένα «αρνητικό» συναίσθημα, που μπορεί να σε παρασύρει σε πολύ σκοτεινά μονοπάτια. Η επιθυμία για εκδίκηση όμως είναι πολλές φορές ακατανίκητη και, εξάλλου, όποιος είπε πως «η εκδίκηση είναι γλυκιά», ήξερε πολύ καλά για ποιο πράγμα μιλούσε.

Συνήθως νιώθεις πως θέλεις να εκδικηθείς όταν αισθάνεσαι αδικημένη. Αυτή ακριβώς η αδικία που σε πνίγει είναι μια ενέργεια που αξίζει να «εκμεταλλευτείς» προς όφελός σου και να μην την αφήσεις να σε οδηγήσει μακριά από τον πραγματικό σου εαυτό. Διότι η εκδίκηση και η αδικία μπορεί να γίνουν είτε ένα επικίνδυνο κοκτέιλ που θα σε καταστρέψει είτε μια κινητήριος δύναμη που θα σε οδηγήσει μπροστά. Σίγουρα άλλωστε, προτιμάς να πάρεις την εκδίκησή σου, αφήνοντας πίσω σου όποιον σε αδίκησε, παρά να πέσεις μαζί του «στον βούρκο» - φυσικά και η εκδίκηση ταιριάζει με το μελόδραμα, δεν είναι τυχαίο ότι γύρω από αυτήν κινείται η πλοκή δεκάδων ταινιών και μυθιστορημάτων!

Let's Make Him Suffer GIF from Houseofcards GIFs

Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι να πάρεις ένα κλειδί και να χαράξεις το αυτοκίνητο του πρώην συντρόφου σου που σε απάτησε ή της πρώην κολλητής σου που πρόδωσε την εμπιστοσύνη σου, διότι, καταρχήν αυτό δεν είναι εκδίκηση, είναι «εγκληματική ενέργεια». Επιπλέον, η πραγματική εκδίκηση δεν έρχεται όταν κάνεις τον άλλον να σε μισεί και να «δικαιώνεται» που δεν σε σεβάστηκε, αλλά αντίθετα όταν κάνεις σαφές τόσο στο πρόσωπο ενδιαφέροντος όσο και σε όλο τον υπόλοιπο περίγυρο πως είχε ένα «διαμάντι» δίπλα του και το έχασε. Φυσικά και όλο αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο και απλό, ειδικά όταν η πληγή που σου προκαλεί την επιθυμία εκδίκησης είναι «ζεστή», όμως, στο σημείο αυτό πρέπει να θυμηθούμε ένα ακόμη απόφθεγμα περί εκδίκησης, αυτό που λέει πως «είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο». Υπομονή λοιπόν και η εκδίκηση, όποτε και να έρθει θα σου προσφέρει την ίδια ικανοποίηση.

Όσα δεν πρέπει να κάνεις

Ας προσεγγίσουμε το ζήτημα της εκδίκησης, εξετάζοντας αρχικά, όλα εκείνα που δεν πρέπει να κάνεις. Αρχικά λοιπόν και ειδικά όσο βρίσκεσαι εν βρασμώ ψυχής, δηλαδή το αμέσως επόμενο διάστημα από το γεγονός που σε πλήγωσε κατάφορα και για το οποίο αποζητάς εκδίκηση, καλό είναι να μην κάνεις απολύτως τίποτα. Μην βγεις στους δρόμους βρίζοντας και κατηγορώντας τον άλλο, σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσεις να κάνεις το ίδιο που έπαθες για να τον πληρώσεις με το ίδιο νόμισμα και φυσικά, μην κάνεις οτιδήποτε θα μπορούσε να σου προκαλέσει προβλήματα με τον νόμο.

Από την άλλη, μην επιχειρήσεις να καταπιέσεις τα συναισθήματά σου – κατά πάσα πιθανότητα, το μόνο που θα πετύχεις είναι να διογκώσεις την κατάσταση. Η πληγωμένη σου καρδιά πρέπει να θρηνήσει, καθώς αυτό είναι βασικό στάδιο της διαδικασίας που απαιτείται για να ξεπεράσεις ό,τι σε έφερε σε αυτή την κατάσταση. Εκείνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να είσαι πολύ προσεκτική κι εκείνο που πρέπει να αποφύγεις, είναι να πέσεις στο επίπεδο εκείνου που σε πλήγωσε με αυτόν τον τρόπο.

Beyonce Bye GIF from Beyonce GIFs

Τα επόμενα βήματα

Αφού λοιπόν περάσει το πρώτο σοκ και η σκέψη σου καθαρίσει, θα δεις ότι η καλύτερη εκδίκηση θα έρθει με το να προχωρήσεις ολοταχώς μπροστά: Όσο εσύ αναδεικνύεις τα καλύτερα στοιχεία του εαυτού σου, τόσο αυτός που σε έχασε θα καταλαβαίνει το λάθος του – κι αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κερδίσεις από μια κατάσταση που σε πλήγωσε βαθιά. Ανασυγκροτώντας τα κομμάτια σου, θα βρεις όλη τη δύναμη που χρειάζεσαι για να το κάνεις. Και όσο πιο γρήγορα προχωρήσεις μπροστά, τόσο μεγαλύτερη η ικανοποίηση που θα πάρεις όταν αυτός που σε πλήγωσε καταλάβει ότι τον έχεις ξεπεράσει πλήρως.

Ξεκίνα γυμναστική, φρόντισε τον εαυτό σου και κάνε το ταξίδι που ονειρευόσουν τώρα! Δεν θα σε κάνει τίποτα να νιώσεις καλύτερα από τον ίδιο σου τον εαυτό. Μερικές ημέρες μακριά από όλους και όλα, σε έναν ονειρεμένο προορισμό μπορούν να κάνουν θαύματα. Η γυμναστική δε, θα σε βοηθήσει τόσο να εκτονωθείς, όσο και να αισθανθείς καλύτερα, εσωτερικά και εξωτερικά. Αντί να σπαταλάς τον χρόνο σου φτιάχνοντας πολύπλοκα σχέδια εκδίκησης, επένδυσε σε εσένα την ίδια και εκδικήσου με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο: Περνώντας καλά!

Ariana Ariana Grande GIF from Ariana GIFs

Για το τέλος, κράτα κι αυτό το απόφθεγμα: Karma is a bitch, λένε οι Αμερικάνοι κι αυτό που εννοούν είναι ότι το κάρμα, «πληρώνει» - σε μια πιο ελεύθερη μετάφραση. Εσύ αυτό που έχεις να κάνεις, είναι να προχωρήσεις όσο πιο άμεσα και αποτελεσματικά μπορείς, μπροστά. Το σύμπαν, το κάρμα ή ό,τι άλλο πιστεύεις, θα σε βοηθήσει για τα υπόλοιπα…

Karma's A Bitch GIF from Karmasabitch GIFs