Πώς θα απαντήσεις στο catcalling χωρίς να θέσεις τη ζωή σου σε κίνδυνο;

Πώς θα απαντήσεις στο catcalling χωρίς να θέσεις τη ζωή σου σε κίνδυνο;

Κάνοντας έστω και καθυστερημένα τον απολογισμό τον τελευταίων μηνών, καταλαβαίνει κανείς πως το φετινό καλοκαίρι, μπορεί να ήταν εντελώς διαφορετικό από όσα έχουμε ζήσει στο παρελθόν, ωστόσο κατάφερε να κρατήσει ζωντανές, κάποιες διαχρονικές αξίες. Ποιες ήταν αυτές; Τα παγωτά, οι απογευματινοί περίπατοι στο κέντρο της πόλης και οι απανταχού catcallers που κάνουν τη ζωή μας πιο δύσκολη. Το να δεχόμαστε ανεπιθύμητα σχόλια στον δρόμο δεν είναι -δυστυχώς- μία εποχική «ίωση», αλλά ένα χρόνιο πρόβλημα που σχεδόν καθημερινά τεστάρει την υπομονή μας. Βέβαια, το ζήτημα που προκύπτει κάθε καλοκαίρι (όπως και αυτό που παρήλθε), είναι πως περνάμε πολύ περισσότερο χρόνο εκτός σπιτιού, γεγονός που καθιστά το φαινόμενο του catcalling πολύ πιο συχνό, σε σημείο να δημιουργείται ένας άτυπος ανταγωνισμός μεταξύ των catcallers, για το ποιος θα καταφέρει να ξεστομίσει την φετινή σεζόν την πιο επονείδιστη ατάκα.

Δεν μπορώ να ανακαλέσω την πρώτη φορά που κάποιος με παρενόχλησε λεκτικά στον δρόμο, είμαι όμως βέβαιη πως δεν είχα προλάβει να τελειώσω το Γυμνάσιο. Χρειάστηκε να περάσει παραπάνω από μία δεκαετία, με εμένα να αισθάνομαι κάθε φορά το ίδιο αμήχανα, να πιάνομαι εξαπίνης από σχόλια, κορναρίσματα ή επιφωνήματα που είχα ακούσει εκατοντάδες φορές, να σιωπώ και εν τέλει να επιταχύνω ανεπαίσθητα (για να μην φανεί πως φοβάμαι) το βήμα μου, μέχρι να πάρω -επιτέλους- τη γενναία απόφαση και να υπερασπιστώ τη θέση μου.

Catcalling Bullshit GIF from Catcalling GIFs


Με τα χρόνια κατάφερα να αναπτύξω διάφορες μεθόδους για να απαντώ στο catcalling, τις οποίες έχω συγκεντρώσει στη λίστα που ακολουθεί, ενώ κάποιες από αυτές τις διδάχθηκα από τις φίλες μου, που είναι άπαιχτες ατακαδόρες και δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω.

#1 Δείξετην ευγνωμοσύνη σου και «πουλώντας» τρέλα

Μπορεί οι περισσότεροι άντρες να ισχυρίζονται πως το catcalling είναι ένας -εντελώς λάθος- τρόπος να μας φλερτάρουν και να μας στολίζουν κομπλιμέντα, όμως αυτό που κάνει στην πραγματικότητα, είναι να μας υποτιμάει. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να δείξεις την άνευ όρων γενναιοδωρία σου, απέναντι σε αυτό το -μάλλον άκομψο και χονδροειδές- σχόλιο, γαρνίροντάς την απάντησή σου με μπόλικες δόσεις τρολλαρίσματος και απαντώντας στο κολακευτικό #not σχόλιο του τύπου, με μία πρόταση γάμου; Μπορεί να του πεις πόσο απέραντη ευγνωμοσύνη, πόσο ευλογημένη αισθάνεσαι που ένας άντρας σου έδωσε λίγη σημασία, που το λιγότερο που μπορείς να κάνεις για αυτόν, είναι να τον παντρευτείς.

#2 Θύμισέτου τη μαμά/την αδερφή/την κόρη/τη σύντροφό του

Αφού τον αφήσεις να ολοκληρώσει το εξυπνακίστικο σχόλιό του, το επίμονο κορνάρισμα ή το μακρόσυρτο «ψιιιτ», μπορείς να γυρίσεις όλο απορία και να τον ρωτήσεις, πώς ακριβώς θα ένιωθε εάν περπατούσε με τη μαμά/αδερφή/κόρη/σύντροφό του στον δρόμο, ενώ εκείνη δεχόταν σχόλια από αγνώστους. Μάλλον, για κάποιον παράξενο λόγο που κάνει ακόμη και την επιστήμη να σηκώνει τα χέρια ψηλά, αρκετοί άντρες δεν αντιλαμβάνονται πως οι γυναίκες που δεν γνωρίζουν προσωπικά, είναι εξίσου πραγματικές με εκείνες που υπάρχουν στον κοινωνικό τους περίγυρο. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα δεχθείς κάποιο ενοχλητικό σχόλιο, μην διαστάσεις να υπενθυμίσεις στον τύπο πως στη θέση σου, θα μπορούσε να είναι η μαμά, η φίλη του ή -μη χειρότερα- η ανήλικη κόρη του.

Nouterusnoopinion Rachel GIF from Nouterusnoopinion GIFs

#3 Βαλ’τον -λακωνικά- στη θέση του

Σε περίπτωση που δεν θες να ρίξεις κι άλλο το -ήδη πεσμένο- επίπεδο και επιθυμείς να απαντήσεις με σοβαρότητα, η πιο αποστομωτική και απλή ατάκα που μπορείς να χρησιμοποιείς, είναι το κλασικό «Σε κανέναν δεν αξίζει αυτό» ή «Σε κανέναν δεν θα άρεσε κάτι τέτοιο», πράγμα που είναι η αλήθεια. Έχοντας ένα απόλυτα σοβαρό, ήρεμο και νηφάλιο προσωπείο, το οποίο θα κρύβει επιμελώς τη διάθεσή σου να του… κατεβάσεις τα μούτρα, θα του εξηγήσεις πως αυτή η συμπεριφορά δεν τον τιμά και σε καμία περίπτωση δεν σε κολακεύει. Μην ξεχνάς πως «το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν» και δεν είναι ανάγκη να πιάσετε ψιλή κουβέντα για να του υποδείξεις το λάθος του.

#4 Προσποιήσουπως μιλάς στο τηλέφωνο

Ειλικρινά, δεν γνωρίζω φίλη, γνωστή, συγγενή, που να μην έχει προσποιηθεί έστω μία φορά στη ζωή της πως μιλάει στο τηλέφωνο, με σκοπό να αποφύγει κάποιον τύπο που την ενοχλεί ενώ εκείνη περπατάει μόνη της στον δρόμο. Παριστάνοντας πως σε καλεί η γιαγιά ή η μαμά σου, θα είσαι σε θέση να αγνοήσεις την οποιαδήποτε κίνηση, ακριβώς επειδή πρέπει να απαντήσεις την υποτιθέμενη κλήση, ενώ συγχρόνως, λέγοντας δυνατά τη λέξη «μαμά» ή «γιαγιά», ευελπιστείς πως ο τύπος θα ανακαλέσει τις γυναίκες τις ζωής του, που είναι βέβαιο πως έχουν βρεθεί ουκ ολίγες φορές στον παρελθόν, στην ίδια ακριβώς θέση με εσένα.

Caro Carolina Miranda GIF from Caro GIFs

#5 Δώσεμια ευγενική απάντηση

Εάν θες να πιάσεις τον τύπο εντελώς απροετοίμαστο και να του «κόψεις» τη μιλιά, τότε η καλοσύνη και η ευγένεια, είναι τα όπλα με τα οποία πρέπει να έχεις «οπλιστεί» βγαίνοντας στον δρόμο. Πολλές φορές, τα σχόλια των catcallers είναι ιδιαίτερα προσβλητικά και σκοπό έχουν να μας πληγώσουν, εμείς όμως δεν πρέπει να τους δώσουμε την εντύπωση πως πέτυχαν τον σκοπό τους, επειδή δεν βρήκαμε κάτι να απαντήσουμε. Ακριβώς για αυτό, την επόμενη φορά που κάποιος θα σχολιάσει αρνητικά την εμφάνισή σου, μπορείς να του απαντήσεις με το ανάλογο ύφος πως «Καταλαβαίνω πώς για να σχολιάζεις τους περαστικούς, μάλλον αισθάνεσαι πολύ άσχημα με τον εαυτό σου. Ελπίζω όλα να πάνε καλά», και να τον αφήσεις «παγωτό» με την ανωτερότητά σου.

#6 Αγνόησέτον εντελώς

Κι όμως μερικές φορές, το να μην δώσεις καμία απολύτως απάντηση, μπορεί να είναι η καλύτερη απάντηση από όλες και ο μόνος που μπορεί να κρίνει, πότε η κατάσταση επιδέχεται απάντηση, είσαι εσύ. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, πριν ξεστομίσεις κάτι που δεν θα μπορείς να πάρεις πίσω, να ζυγίσεις προσεκτικά την κατάσταση. Μην ξεχνάς πως εκτός από τους τύπους που θέλουν να παραστήσουν τους άνετους, παντοδύναμους, macho Α-males, σχολιάζοντας την παρουσία μας, υπάρχουν και εκείνοι που κρέμονται κυριολεκτικά από τα χείλη μας, που περιμένουν μία κουβέντα μας για να λάβουν την προσοχή που ζητάνε και να γίνουν ακόμη πιο ενοχλητικοί, εριστικοί και επικίνδυνοι. Ναι, είναι σημαντικό να υπερασπίζεσαι τη θέση σου και την παρουσία σου στον δημόσιο χώρο, όχι όμως όταν αυτή η κίνηση σε κάνει να νιώθεις, απροστάτευτη και έξω από τα «νερά» σου, ενώ μπορεί να θέσει ακόμη και τη ζωή σου σε κίνδυνο.

Rihanna Bye GIF from Rihanna GIFs