Οι «κακοί» που λατρέψαμε: Όταν το σκοτάδι «κλέβει» όλη τη λάμψη

Οι «κακοί» που λατρέψαμε: Όταν το σκοτάδι «κλέβει» όλη τη λάμψη

Οι κακοί μπορεί να είναι... καλοί και ωραίοι κι εμείς μπορούμε πολύ εύκολα να τους «συγχωρήσουμε»

Πάντα υπήρχαν «κακοί» που γοήτευαν το πλήθος – ακόμα και όταν η δράση τους ήταν εγκληματική και απόλυτα καταδικαστέα. «Κάτι» στην προσωπικότητά τους ή ακόμα και στο παρουσιαστικό τους, μπορεί να ασκήσει γοητεία και έλξη και όλες οι αποκρουστικές πράξεις να… περάσουν σε δεύτερο πλάνο. Τώρα, αν αυτό συμβαίνει στην πραγματική ζωή, είναι απείρως πιο εύκολο να συμβεί με τη βοήθεια της οθόνης, της μικρής ή της μεγάλης. Στο… πάνθεον του κινηματογράφου και των τηλεοπτικών σειρών, υπάρχουν δεκάδες «κακοί» που μας γοητεύουν με την προσωπικότητά τους, που μας κάνουν να ξεχνάμε τα εγκλήματά τους και να είμαστε έτοιμες να ζήσουμε μαζί τους, έστω μια αξέχαστη περιπέτεια.

Joker Batman GIF from Joker GIFs

Ας δούμε παρακάτω μερικούς πολύ «κακούς» του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, με τους οποίους ευχαρίστως θα… κυλιόμασταν στο βούρκο της αμαρτίας.

Τζέιμι Λάνιστερ: Ο αδερφός, η αδερφή και τα… πάθη τους

Η γνωριμία του τηλεοπτικού κοινού με τον Τζέιμι Λάνιστερ από το Game of Thrones ήταν σοκαριστική – πράγμα καθόλου πρωτότυπο για τη συγκεκριμένη σειρά, ομολογουμένως, καθώς το σοκ ήταν για τους τηλεθεατές βασικό στοιχείο κάθε επεισοδίου και των οκτώ σεζόν. Γνωρίσαμε λοιπόν τον Τζέιμι στο πρώτο εκείνο επεισόδιο ως έναν κούκλο μεσαιωνικό «ιππότη» , που όμως όχι μόνο έκανε άγριο σεξ με τη δίδυμη αδερφή του, αλλά και επιχείρησε την εν ψυχρώ δολοφονία ενός μικρού παιδιού που τους είδε, μονολογώντας «τι κάνω για την αγάπη – αν δεν είναι αυτός «κακός» τότε ποιος είναι; Η εξέλιξη του χαρακτήρα του όμως, μας έκανε να δούμε βαθιά στην πληγωμένη του ψυχή, μας έδειξε τον άλλον Τζέιμι, εκείνον που ενδιαφέρεται πραγματικά για τους αγαπημένους του και είναι πρόθυμος ακόμα και να θυσιαστεί για να τους προστατέψει… Άσε επιτέλους τη Σέρσεϊ, Τζέιμι και γίνε ο «καλός» που όλες θέλουμε!

Go T Jamie Lannister GIF from Got GIFs

Τζόκερ: Χιθ ή Χοακίν, ποιον να… πρωτοδιαλέξεις;

Χιθ Λέτζερ και Χοακίν Φοίνιξ επισφράγισαν με τις ερμηνείες τους έναν από τους πιο διάσημους κακούς της τέχνης. Ο Τζόκερ δεν ήταν ποτέ πριν πιο ποθητός από τον αιώνια καλό εχθρό του, τον Μπάτμαν. Τόσο ο Χιθ Λέτζερ που πέθανε πριν ολοκληρωθεί καν η ταινία, κέρδισε όμως το Όσκαρ για την ερμηνεία του, όσο και ο Φοίνιξ, που επίσης κέρδισε Όσκαρ, είναι οι δύο πιο κακοί και ταυτόχρονα πιο ελκυστικοί Τζόκερ όλων των εποχών. Όχι μόνο εξαιτίας του παρουσιαστικού τους, αλλά κυρίως εξαιτίας αυτού που μετέδωσαν στο κοινό υποδυόμενοι αυτόν τον «κακό». Ο Τζόκερ δεν είχε ποτέ μια αντάξια σύντροφο… Όλες όμως θα θέλαμε να είχαμε αυτή τη θέση…

You Wouldnt Get It Joker GIF from Youwouldntgetit GIFs

Μοριάρτι: Ο απύθμενα «κακός» του πιο αγαπητού Σέρλοκ

Αν υπήρχε κάτι που έκαναν «λάθος» οι παραγωγοί του Σερλοκ του BBC είναι ότι δεν μας παρουσίασαν νωρίτερα τον Τζιμ Μοριάρτι! Ο απόλυτος τιμωρός του αγαπητού ντετέκτιβ – που ερμήνευσε με τον καλύτερο τρόπο ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς – είχε μακιαβελικό τρόπο σκέψης, προέβλεπε κάθε λεπτομέρεια, έκανε αριστοτεχνική δουλειά και όσο κι αν τον μισούσαμε που έκανε τον αγαπημένο Σέρλοκ να υποφέρει, κατά βάθος και τον θαυμάζαμε και τον… παραδεχόμαστε: Ο Άντριου Σκοτ υποδύθηκε έναν Μοριάρτι πραγματικά σατανικό και πραγματικά αξιολάτρευτο, ενώ τα τετ-α-τετ με τον Σέρλοκ Χολμς, μας έκαναν να παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα. Τι να πει κανείς για μία σειρά, στην οποία ο κακός είναι εξίσου αγαπητός με τον πρωταγωνιστή – και σίγουρα ξεσήκωνε πολύ περισσότερα πάθη!

Sherlock Moriarty GIF from Sherlock GIFs

Λούσιφερ: Αυτόν τον διάβολο, τον θέλουν όλες

Ο Λούσιφερ του Netflix δεν έφτασε τυχαία στην πέμπτη σεζόν. Η ιδέα ότι ο διάβολος βρίσκεται στη Γη, δεν είναι εντελώς καινούρια, όμως ο συγκεκριμένος είχε πολλά στοιχεία που μας κέρδισαν. Καταρχήν είναι γοητευτικότατος, πολύ ελκυστικός, λατρεύει τις γυναίκες και ξέρει να διασκεδάζει. Είναι πανέξυπνος, έχει χιούμορ, αυτοσαρκάζεται και… ερωτεύεται! Κυνηγάει τους γήινους κακούς, ενίοτε τους τιμωρεί όπως θα θέλαμε, συνεργάζεται με την αστυνομία και η ειρωνεία του αξίζει βραβείο από μόνη της. Επιπλέον, κατά βάθος, θέλει να αλλάξει, να ξεφύγει για πάντα από την Κόλαση αλλά και από την επιτήρηση του Θεού και να γίνει ανεξάρτητο, «καλό παιδί» - πραγματικά τώρα, what’s not to love με αυτόν τον… «διαβολάκο»;

Lucifer Smokin GIF from Lucifer GIFs

Ντέξτερ: Ο serialkiller που αγάπησα

Ένας «επιστημονικός συνεργάτης» αστυνομικών, που είναι ο ίδιος serial killer, αλλά ηθικός δολοφόνος, καθώς δολοφονεί μόνο εγκληματίες και συναδέλφους του. Περίεργο θέμα, όμως πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς σειρές των περασμένων ετών, με τον πρωταγωνιστή Μάικλ Χολ ως Ντέξτερ Μόργκαν να εμπνέει πάθη με τη συμπεριφορά του. Είναι καλός ή κακός, είναι δολοφόνος που του αρέσει να σκοτώνει ή «παραστρατημένη» ψυχή, μπορεί να ερωτευτεί και να ξεπεράσει τον εαυτό του ή είναι καταδικασμένος για πάντα; Ερωτήματα που όχι απλώς μας βασάνισαν ως τηλεθεάτριες, αλλά μας έκαναν να θέλουμε να μπούμε στον κόσμο του Ντέξτερ και να τον σώσουμε από όλους και όλα, να ζήσουμε μαζί εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα.

Dexter Morgan GIF from Dexter GIFs