The Cool Girl: Καταρρίπτοντας τον μύθο πίσω από το κορίτσι

The Cool Girl: Καταρρίπτοντας τον μύθο πίσω από το κορίτσι

«Men always say that as the defining compliment, don’t they? She’s a cool girl. Being the Cool Girl means I am a hot, brilliant, funny woman who adores football, poker, dirty jokes, and burping, who plays video games, drinks cheap beer, loves threesomes and anal sex, and jams hot dogs and hamburgers into her mouth like she’s hosting the world’s biggest culinary gang bang while somehow maintaining a size 2, because Cool Girls are above all hot. Hot and understanding. Cool Girls never get angry, they only smile in a chagrined, loving manner and let their men do whatever they want. Go ahead, s*** on me, I don’t mind. I’m the Cool Girl».

Gillian Flynn

Κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να σκιαγραφήσει πιο κατατοπιστικά το φαινόμενο του Cool Girl, όσο η συγγραφέας Gillian Flynn στο βιβλίο «Gone Girl». Παρόλα αυτά, η πραγματική ζωή και ο κινηματογράφος μας έχουν χαρίσει αρκετά εύστοχα παραδείγματα αυτού του στερεοτυπικού μοτίβου, το οποίο μπορεί να περιγραφεί απλώς με μία εικόνα της Jennifer Lawrence στα Oscar. Στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη, το Cool Girl έχει αναπαραχθεί με εξαιρετική επιτυχία από την Cameron Diaz ως Mary στο «There’s Something About Mary», την Cobie Smulders ως Robin στο «How I Met Your Mother», την Zooey Deschanel ως Angie στο «New Girl» και φυσικά, τη Mila Kunis ως Rachel Jansen στο «Forgetting Sarah Marshall», η οποία αποτελεί και την επιτομή του Cool Girl. Με λίγα λόγια, δίνει σάρκα και οστά, εκπροσωπεί με ζήλο και σθένος τη φράση «One of the boys». Είναι η ίδια κοπέλα που με υποβόσκουσα περηφάνια θα εκμυστηρευτεί πως στο σχολείο δεν έκανε παρέα με κορίτσια, με αποτέλεσμα να μεγαλώσει και να γαλουχηθεί ανάμεσα στα αγόρια. Εδώ εύλογα δημιουργείται το ερώτημα: Και ποιο είναι το πρόβλημα σε αυτό;

One of the boys

Η βασική προβληματική πίσω από τον μύθο του Cool Girl, είναι πως όντως πρόκειται για έναν μύθο, μία σύνθεση κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από άντρες λογοτέχνες και σεναριογράφους, που δεν έχει καμία απολύτως υπόσταση στην πραγματική ζωή. Πρόκειται ουσιαστικά για μία καρικατούρα, ένα σύνολο χαρακτηριστικών που σκιαγραφεί την ιδανική γυναίκα, σύμφωνα με έναν άντρα. Το Cool Girl είναι μία -απαραίτητα- εμφανίσιμη στα όρια του μοντέλου, οξυδερκής και ανεξάρτητη γυναίκα, η οποία οικειοποιείται έναν στερεοτυπικά ανδρικό τρόπο ζωής, γεγονός που της δίνει υπεροχή έναντι όλων των υπολοίπων γυναικών. Σαφώς υπάρχουν πανέμορφες γυναίκες που δεν φοβούνται να τσαλακωθούν, παρακολουθούν ποδόσφαιρο ή NBA, παίζουν φανατικά μπιλιάρδο, πίνουν λίτρα μπύρας μετά το γραφείο, καταβροχθίζουν καταλόγους μπεργκεράδικων και επιθυμούν μία ερωτική σχέση δίχως δεσμεύσεις. Αυτό που πρέπει ωστόσο να καταλάβουμε, είναι πως σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν γυναίκες που είναι εντελώς άνετες και cool χωρίς να είναι Cool Girls, χωρίς να κάνουν τίποτα από τα παραπάνω, χωρίς να αντανακλούν ανδρικά ενδιαφέροντα ή πρότυπα, απλώς και μόνο γιατί είναι ο εαυτός τους.

Theres Something About Mary GIF from Theressomethingabout GIFs

«Δεν είσαι σαν τα άλλα κορίτσια»

Η δεύτερη προβληματική γύρω από τον όρο «Cool Girl» είναι πως όσο δυναμική και αν παρουσιάζεται, αυτό που κατά βάθος επιδιώκει -ακομη και αν δεν το γνωρίζει-, είναι την επιβεβαίωση και την αποδοχή του ανδρικού πληθυσμού. Για να το καταφέρει αυτό, είναι διατεθειμένη να υποτιμήσει τον εαυτό της και να αποποιηθεί οποιαδήποτε θηλυκότητα, ώστε με αυτόν τον τρόπο να κερδίσει κάποιου είδους ασφάλεια και ηρεμία σε ένα ανδροκρατούμενο και εχθρικό περιβάλλον. Όσο το Cool Girl ακολουθεί πιστά τον ρόλο του και δεν παρεκτρέπεται, λέγοντας ή κάνοντας πράγματα που μπορεί να τη συσχετίσουν και να την τσουβαλιάσουν με τις υπόλοιπες γυναίκες που είναι needy, εύθραυστες και απαιτητικές, παραμένει η ευνοούμενη και εκείνη που έχει την τιμή να ξεχωρίζει, αφού –όπως τονίζουν η αντροπαρέα ή ο σύντροφός της- δεν είναι «σαν τα άλλα κορίτσια». Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως αυτόματα κερδίζει και τον σεβασμό τους. Αντίθετα, προσπαθώντας να «επιβιώσει», λειτουργεί άθελά της ως η εξαίρεση που επιβεβαιώνει στα μάτια των αντρών τον κανόνα, πως όλες οι υπόλοιπες γυναίκες είμαστε όσα αναφέρθηκαν παραπάνω.

How IMet Your Mother Robin Scherbatsky GIF from Howimetyourmother GIFs

Το Cool Girl που εξαφανίστηκε

Εκ πρώτης όψεως, η υιοθέτηση της Cool Girl περσόνας (γιατί περί αυτού πρόκειται) μοιάζει αρκετά βολική, αφού εξασφαλίζει έναν υποτυπώδη σεβασμό και μία δήθεν αποδοχή, κάνοντας αυτόματα τη γυναίκα πολύ πιο επιθυμητή. Την ίδια στιγμή βέβαια, το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο από το υποτιθέμενο κέρδος. Στη διαρκή προσπάθειά της να παραμείνει αρεστή, το Cool Girl πρέπει να «πνίγει» αληθινά συναισθήματα που ίσως την κάνουν να φανεί υπερβολικά συναισθηματική, παράλογη ή υστερική (sic), να κάνει πολλές, πολλές υποχωρήσεις, να γελάει συγκαταβατικά με άκομψα ή σεξιστικά αστεία που την υποβιβάζουν ή την κάνουν να αισθάνεται αμήχανα -αφού θεωρητικά είναι εντελώς ακομπλεξάριστη-, να μην εκφράζει τον θυμό, την απογοήτευση και τη λύπη της, να δίνει προτεραιότητα στις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα των άλλων, φέρνοντας σε δεύτερη μοίρα τις δικές της ανάγκες και επιθυμίες. Το κυριότερο όμως, αυτό που δεν πρέπει επουδενί να κάνει το Cool Girl, είναι να απειλήσει την πρωτιά και την κυριαρχία των αντρών. Γιατί μπορεί να είναι cool αλλα όχι πιο cool από εκείνους. Θέλοντας, λοιπόν, να παραμείνει συνεπής στην εικόνα που έχει δημιουργήσει, κάνει προσωπικές εκπτώσεις και σταδιακά χάνει την ταυτότητά της στον «βωμό» ενός υποτιθέμενου coolness.

Tragedy Real GIF from Tragedy GIFs

Cool μέχρι να μου πατήσεις τον κάλο

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί η διάρκεια ζωής της περσόνας του Cool Girl, έχει ημερομηνία λήξης. Όσο σχολαστικά και αν διατηρεί κάποια το προσωπείο της άνετης, δυναμικής, badass που δεν της καίγεται «καρφί», αργά η γρήγορα θα κουραστεί να προσποιείται και να αποκρύπτει τα πραγματικά της συναισθήματα. Ναι, μία γυναίκα μπορεί να είναι όλα τα παραπάνω, αλλά όχι μόνο αυτά. Αρκεί ένα τυχαίο γεγονός, μία διένεξη ή μία έκρηξη για να «σκάσει» η φούσκα, να κάνει ή να πει κάτι που δεν ταιριάζει στο προφίλ που έχει διαμορφώσει ή απλώς δεν συμφωνεί με τα ανδρικά πρότυπα και συνεπώς δεν είναι αποδεκτό, γεγονός που αυτόματα θα της αφαιρέσει όλο το πηγαίο coolness, θα την απελευθερώσει και θα την κατατάξει στο ίδιο σύνολο που με τόσο κόπο προσπάθησε να αποποιηθεί. Το ίδιο βέβαια μπορεί να συμβεί εάν ένας άνδρας νιώσει πως απειλείται από το Cool Girl, εάν για παράδειγμα αποδειχθεί πως εκείνη παραβγαίνει, είναι πιο ικανή ή έξυπνη από εκείνον.

Omg Jennifer Lawrence GIF from Omg GIFs

Έχοντας περάσει τη μισή εφηβεία μου φέροντας με τιμή και δόξα την ταμπέλα του Cool Girl στο προαύλιο του σχολείου, γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο επίπονη και συγχρόνως απελευθερωτική μπορεί να είναι μία τέτοια κατάληξη. Ωστόσο, θα είναι πάντα η ιδανική ευκαιρία για να καταλάβει το πρώην Cool Girl πως δεν χρειάζεται να υποτιμάει τη νοημοσύνη της, να προσαρμοστεί στις επιθυμίες και τα στάνταρ κανενός για να γίνει αποδεκτή και πως αν θέλει να είναι πραγματικά και αυθεντικά cool, το μόνο που χρειάζεται, είναι να παραμένει πιστή στον εαυτό της.