Πέντε life lessons που μας δίδαξε η ταινία Mean Girls

Πέντε life lessons που μας δίδαξε η ταινία Mean Girls

Τι κι αν έχουν περάσει σχεδόν 16 χρόνια από την κυκλοφορία του; Το κινηματογραφικό teenage έπος των 00’s, «Mean Girls», συνεχίζει να θεωρείται από τις πιο iconic ταινίες που «σφράγισαν» τη γενιά μας και όχι μόνο. Από το post του Barrack Obama με τη φωτογραφία του σκύλου του να κυλιέται στο χαλί του Λευκού Οίκου και το description «Bo, stop trying to make fetch happen», την αξέχαστη απάντηση της Hilary Clinton στον –τότε εκλογικό αντίπαλό της- Donald Trump με την ατάκα «Why are you obsessed with me» μέχρι το clip του «thank u, next» της Ariana Grande, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως η συγκεκριμένη ταινία κατάφερε να σπάσει το φράγμα του χρόνου, να περάσει από τη μεγάλη οθόνη στα DVD players και από εκεί στην ψηφιακή αιωνιότητα, κερδίζοντας μία θέση στην καρδιά μας και στο πάνθεων των cult classics.

Οι ατάκες «You can’t sit with us», «You Go Glenn Coco», «She doesn’t even go here» έγιναν σε βάθος χρόνου inside jokes στις δικές μας παρέες. Στο προαύλιο του North Shore γνωρίσαμε την τότε πρωτοεμφανιζόμενη Amanda Sheyfried και αποχαιρετίσαμε την Lilo που αγαπήσαμε στο «The Parent Trap». Χορέψαμε στον ρυθμό των The Donnas, των Peaches, της Kelis, της Katy Rose και κοιτούσαμε ατελείωτες ώρες το ταβάνι του παιδικού μας δωματίου με το mp3 να παίζει στη διαπασών το κομμάτι «Built this way» της Samantha Ronson. Φορέσαμε καρό φούστες, cargo παντελόνια με flip flops και τις Τετάρτες -αποκλειστικά- ροζ. Κάποιες από εμάς θαύμασαν τον δυναμισμό της Regina και άλλες βρήκαν τον εαυτό τους στην Cady, ενώ όλες ξέραμε πως αυτό που έλειπε από την εφηβεία μας για να γίνει λίγο πιο ανώδυνη, ήταν μία Janis και ένας Damian στο πλευρό μας ή μία cool μαμά όπως η Amy Poehler.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το «Mean Girls» μας προετοίμασε, όχι μόνο για τη «ζούγκλα» στους διαδρόμους του σχολείου, αλλά και για την «αρένα» της ενήλικης ζωής, δίνοντας μας μερικά σημαντικά μαθήματα ζωής που μας ακολουθούν ακόμη και σήμερα.

#1 Τονα αποκαλείς κάποιον ανόητο δεν σε κάνει εξυπνότερο

Στον μικρό μονόλογο της Cady, πριν εκείνη κερδίσει το πρωτάθλημα των μαθηματικών, κρύβεται όλο το «ζουμί» την ταινίας. «Το να αποκαλείς κάποιον χοντρό δεν σε κάνει λεπτό. Το να αποκαλείς κάποιον ηλίθιο δεν σε κάνει πιο έξυπνο και το να καταστρέψεις τη ζωή της Regina George, δεν θα σε κάνει χαρούμενο». Με άλλα λόγια, το να είσαι προσβλητικός, αγενής και κακός με τους άλλους, δεν πρόκειται να σε οδηγήσει πουθενά. Η Regina για παράδειγμα, ακόμη και αν ήταν το πιο δημοφιλές κορίτσι του σχολείου, στην πραγματικότητα δεν ήταν συμπαθής σε κανέναν, ούτε καν στον περίγυρό της, που πρόσβαλε με κάθε ευκαιρία. Το ίδιο περίπου ισχύει και για την Janis, η οποία κατά βάθος ήταν δέκα φορές χειρότερη από την «Queen B» Regina και έστησε μία ολόκληρη πλεκτάνη για να την εκθρονίσει. Το μόνο που κατάφερε βέβαια, ήταν να φέρει τα πάνω κάτω σε όλο το σχολείο, να χάσει –παρά λίγο- την κολλητή της και να χαραμίσει πολύ πολύτιμο χρόνο από τη ζωή της.

Mean Girls GIF from Fat GIFs

#2 Θαυπάρχεις πάντα σε κάποιο «άγραφο» Burn Book

Μπορεί να έχει περάσει μία δεκαετία και παραπάνω από όταν πήγαινες σχολείο, μπορεί στην ενήλικη ζωή να μην υπάρχουν κλίκες και burn book, όμως πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα έχει να πει κάτι κακό για εσένα. Και επειδή όπως σοφά είχε πει ο Kurt Cobain « I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not», να θυμάσαι πως αυτό που έχει σημασία, είναι να είσαι ειλικρινής πρώτα με τον εαυτό σου και έπειτα με τους γύρω σου. Με το να υποκρίνεσαι όπως η Cady, πως είσαι κάτι διαφορετικό από αυτό που είσαι στην πραγματικότητα, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να πιέσεις τον εαυτό σου να μπει σε ένα κοστούμι που δεν σου ταιριάζει και να δημιουργήσεις υποκριτικές σχέσεις που βασίζονται σε ένα ψέμα, το οποίο αργά ή γρήγορα -να είσαι σίγουρη- θα αποκαλυφθεί.

Let It Out GIF from Meangirls GIFs

#3 «Υoudon't have to dumb yourself...»

Η παραπάνω ατάκα ανήκει στην Ms. Norbury (Tina Fey) όταν ρωτάει την Cady, πώς γίνεται οι απαντήσεις της στα διαγωνίσματα των Μαθηματικών να είναι σωστές και τα αποτελέσματα των ασκήσεων να είναι λάθος. Στην πραγματικότητα η Norbury γνωρίζει πως η Cady είναι «αστέρι» στα μαθηματικά και πως οι κακοί βαθμοί της οφείλονται στο ότι παριστάνει την άσχετη για να κερδίσει την προσοχή του Aaron. Αυτό που η Norbury προσπαθεί να της εξηγήσει και δεν πρέπει ούτε εμείς να ξεχνάμε, είναι πως καμία σχέση δεν είναι αρκετά σημαντική, όταν μας βάζει στη διαδικασία να υποτιμήσουμε τον εαυτό μας, για να κερδίσουμε το ενδιαφέρον του συντρόφου μας ή να κάνουμε εκείνον να αισθανθεί καλύτερα με τον εαυτό του.

Lindsay Lohan Mean Girls GIF from Lindsaylohan GIFs

#4Είμαστε αυτοί που κάνουμε παρέα

«Δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι», λέει μία σοφή παροιμία και ομολογουμένως στο Mean Girls, αποδεικνύεται πέρα για πέρα αληθινή. Παρότι στην αρχή της ταινίας η Cady παρουσιάζεται ως ένα αθώο κορίτσι που μόλις ήρθε από την Αφρική, πολύ σύντομα υιοθετεί τη συμπεριφορά και τις συνήθειες που έχει η κλίκα της, ενώ ακόμη και αν νομίζει πως προσποιείται, στο τέλος καταλήγει όντως να γίνεται ένα με εκείνες. Αυτός είναι και ο λόγος που φλερτάρει το αγόρι της φίλης της κρυφά από εκείνη ενώ του αποκαλύπτει την παράλληλη σχέση της, δεν προσκαλεί τη Janis που είναι outsider στο πάρτυ της και «σκάβει» τον λάκκο της Ms. Norbury που θέλει να τη βοηθήσει.

I'm Such A Good Friend GIF from Meangirls GIFs

#5 Τherules of feminism

Τέλος, εάν διδαχθήκαμε κάτι πολύ σημαντικό από το Mean Girls, είναι πως να είμαστε πιο υποστηρικτικές η μία με την άλλη σε μία κοινωνία που κατά κάποιον τρόπο μας επιβάλλει να παραβγαίνουμε σε έναν «άτυπο» μαραθώνιο για το ποια από όλες μας είναι η καλύτερη. Με άλλα λόγια, αναπαράγοντας έναν κακοποιητικό λόγο μεταξύ μας, είναι σαν να δίνουμε το ελεύθερο στο αντίθετο φύλο να κάνει το ίδιο. Αντίθετα, εάν όλες ακολουθήσουμε το παράδειγμά της Cady στην προτελευταία σκηνή, που σπάει σε κομματάκια το στέμμα της prom queen για να το μοιραστεί με τις συμμαθήτριές της, δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο κόσμος αυτόματα θα γινόταν ένα «τσακ» καλύτερος για όλες.

Mean Girls Crown GIF from Meangirls GIFs