Πώς θα γλιτώσουμε επιτέλους από τα ανυπόφορα Κυριακάτικα blues;

Πώς θα γλιτώσουμε επιτέλους από τα ανυπόφορα Κυριακάτικα blues;

Μπορεί η Δευτέρα να έχει κατοχυρωθεί στο μυαλό μας ως «η χειρότερη ημέρα της εβδομάδας», όμως ας είμαστε ειλικρινείς, δεν συγκρίνεται ούτε στο ελάχιστο με το βαρύ πέπλο ψυχοπλακώματος που στοιχειώνει τα σκοτεινά, βροχερά φθινοπωρινά απογεύματα της Κυριακής. Το παράξενο με τη συγκεκριμένη ημέρα, είναι πως ενώ θεωρείται ημέρα ξεκούρασης, γιορτής και σχόλης -σύμφωνα με τη Βουγιουκλάκη τουλάχιστον-, καταλήγει να είναι χειρότερη και από τη χειρότερη Δευτέρα που θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε. Ακόμη και αν δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουμε το κρεβάτι μας πουρνό πουρνό, να σαρδελοποιηθούμε στα βαγόνια των μέσων μαζικής μεταφοράς και να δώσουμε μία οκτάωρη «μάχη» με email και deadlines, οι Κυριακές περιβάλλονται από μία ανούσια μελαγχολία που εμφανίζεται τις πρώτες μεσημεριανές ώρες και κλιμακώνεται ενόσω βραδιάζει.

Έχοντας περάσει ατέλειωτες -κυριολεκτικά και μεταφορικά- Κυριακές της παιδικής, εφηβικής και μετεφηβικής μου ηλικίας, κρυμμένη σε μία σπηλιά από παπλώματα και σεντόνια, αρνούμενη να περάσω το κατώφλι του σπιτιού ή να αποχωριστώ τις πιτζάμες μου, «έσπαγα» το κεφάλι μου να καταλάβω τι είναι αυτό που μέσα σε λίγες ώρες μπορεί να μετατρέψει ένα ξέφρενο και άκρως διασκεδαστικό Σάββατο σε μία ανυπόφορη «μπλε» Κυριακή που δεν λέει να ξημερώσει. Αναρωτιόμουν διακαώς, όπως οι The Strokes στα ακουστικά μου «Why are Sundays so depressing»; Δεν άργησα να καταλήξω στο συμπέρασμα πως η Κυριακάτικη μελαγχολία, είναι μία βαριά -και ενίοτε ασήκωτη- παρακαταθήκη από τα σχολικά χρόνια, τότε που τα απογεύματα της Κυριακής σηματοδοτούσαν την επιβεβλημένη επιστροφή στο θρανίο. Τότε που ήμουν ακόμη πολύ μικρή για να «ξορκίσω» τη βαρεμάρα και τα bad vibes με έναν ζεστό απογευματινό καφέ και μία de profundis συζήτηση με την καλύτερή μου φίλη.

Εάν είσαι και εσύ, λοιπόν, ένα από τα θύματα των Κυριακάτικων blues. Παρακάτω έχω συγκεντρώσει μερικούς τρόπους που υπόσχονται να σε βγάλουν αλώβητη από την άνιση «μάχη» που πρέπει να δώσεις στο τέλος της εβδομάδας!

Πραγματοποιούμε μία... εσωτερική απόδραση

Η φίλη μου η Σ. λέει πως «Τα Σαββατοκύριακα είναι για να πραγματοποιούμε μίνι διακοπές μέσα στην πόλη μας». Η θεωρεία της εστιάζει στο ότι ακόμη και αν δεν διαθέτουμε το budget για να πραγματοποιήσουμε μία ολιγοήμερη εξόρμηση σε κάποιον κοντινό προορισμό, μπορούμε πάντα να υιοθετήσουμε το mindset του τουρίστα και να δούμε την πόλη μας με άλλα μάτια. Αντί, λοιπόν, να στριμώξουμε όλες τις ανειλημμένες υποχρεώσεις σε ένα 48ωρο ή να «λιώσουμε» στον καναπέ πραγματοποιώντας έναν δίχως αύριο μαραθώνιο σειρών, μπορούμε να φορέσουμε τα άνετα sneakers μας, να επισκεφθούμε μία περιοχή που δεν γνωρίζουμε, ένα μουσείο ή μία γκαλερί που μας ενδιαφέρει, ένα εστιατόριο που μας έχουν προτείνει αλλά μέχρι πρότινος δεν είχαμε τον χρόνο να δοκιμάσουμε. Αυτό που έχει σημασία είναι να πούμε «ναι» στις νέες εμπειρίες που θα μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε, να αλλάξουμε παραστάσεις και να αποδράσουμε έστω και για λίγο από την καθημερινότητα και την πραγματικότητα με την οποία ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωπες.

Θέτουμε στόχους και έχουμε πρόγραμμα

Κακά τα ψέματα, ήδη από το απόγευμα της Πέμπτης, οι περισσότερες από εμάς παρακολουθούμε με το… κιάλι το πολυπόθητο ΣουΚου να πλησιάζει και μετράμε αντίστροφα. Γιατί, λοιπόν, όταν καταφθάνει το ΣουΚου, καταλήγουμε να μεμψιμοιρούμε διπλωμένες μες στα σκεπάσματα; Γιατί δεν έχουμε πρόγραμμα! Ο λόγος που πολλές Κυριακές νιώθουμε κακοδιάθετες και moody, είναι γιατί αισθανόμαστε πως δεν εκμεταλλευτήκαμε όσο θα έπρεπε τον ελεύθερο χρόνο που είχαμε την προηγούμενη ημέρα. Ακριβώς για αυτό, μπορούμε στα μέσα της εβδομάδας να ζητήσουμε τη βοήθεια της κολλητής μας και να διαμορφώσουμε από κοινού ένα full extra πρόγραμμα από διασκεδαστικές δραστηριότητες ή συναντήσεις, που θα μας κάνουν να αισθανθούμε πολύ πιο «γεμάτες» και να επιστρέψουμε με περισσότερη διάθεση στο γραφείο τη Δευτέρα. Ακόμη και αν δεν παραμείνουμε απόλυτα συνεπής στο πλάνο που θα έχουμε θέσει ή παραβλέψουμε κάποιο από τα task, θα ακολουθήσουν πολλά Σαββατοκύριακα στο μέλλον, που θα μας δώσουν τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να τα υλοποιήσουμε.

Ξεμπερδεύουμε την Παρασκευή με τα «To Do»

Λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν με την ανακούφιση που μας χαρίζει ένα ποτήρι κρασί παρέα με τις κολλητές μας αμέσως μετά από μία απαιτητική Παρασκευή στο γραφείο, όμως υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος να το τρενάρουμε για μερικές ώρες. Ποιος είναι αυτός; Όλες εκείνες οι φορές που περάσαμε μία ολόκληρη Κυριακή κάνοντας τις δουλειές του σπιτιού, για να μας βρει το ίδιο απόγευμα κουρασμένες, να τριγυρνάμε μες στη μελαγχολία με τα μαλλιά μας πιασμένα «κεφτέ» σε ένα σπίτι που -επιτέλους- λάμπει από καθαριότητα. Γιατί, λοιπόν, να εγκλωβίζουμε την Κυριακή μας, όταν μπορούμε να ξεμπερδεύουμε με όλες αυτές τις υποχρεώσεις μία ώρα αρχύτερα; Εφόσον η Παρασκευή είναι ήδη κουτσουρεμένη, μπορούμε να αναβάλουμε την after work συνάντηση για να τελειώνουμε μία και καλή με το μάζεμα του σπιτιού, τα ψώνια του super market, τις στοίβες από άπλυτα και ασιδέρωτα ρούχα. Έτσι, θα αποδεσμεύσουμε την Κυριακή μας και θα υποδεχθούμε το ΣουΚου με ένα πεντακάθαρο σπίτι και ένα άγχος λιγότερο.

Βρίσκουμε αφορμές για να ανυπομονούμε

Ένας ακόμη λόγος που κάθε Κυριακή μας πιάνουν τα Sunday blues, είναι γιατί δεν έχουμε πλέον κάτι να περιμένουμε, πέρα από την αρχή μίας ακόμη δύσκολης εβδομάδας. Η μεγάλη έξοδος του Σαββατόβραδου είναι συνήθως το highlight, με αποτέλεσμα από τη στιγμή που επιστρέφουμε σπίτι και μετά, να θεωρούμε το ΣουΚου λήξαν και να αρχίζει ταυτόχρονα η… κατηφόρα της διάθεσής μας. Υπάρχει ωστόσο ο τρόπος να γλιτώσουμε από αυτό, καθιερώνοντας μία «ιεροτελεστία» που θα μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα και θα την απολαμβάνουμε στο έπακρο, δίνοντας μεγαλύτερη αξία και μία επιπλέον παράταση στην Κυριακή μας. Έχοντας τον χρόνο με το μέρος μας, μπορούμε να τολμήσουμε μία δύσκολη συνταγή που δεν προλαβαίνουμε μες στην εβδομάδα, να προσκαλέσουμε την παρέα μας σε μία σπιτική μάζωξη ή να απολαύσουμε μία σπιτική εμπειρία περιποίησης από την κορυφή μέχρι τα νύχια!

Τέλος, εάν μέχρι σήμερα περίμενες πώς και πώς το απόγευμα της Κυριακής (#not) για να ετοιμάσεις το πλάνο σου και να οργανωθείς για την ερχόμενη εβδομάδα, μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξεις συνήθειες. Είναι πολύ πιθανό και μόνο στη σκέψη των υποχρεώσεων που σε περιμένουν, να σαμποτάρεις από μόνη σου τον εαυτό σου και να σιγοντάρεις την εμφάνιση της Κυριακάτικης μελαγχολίας.