Τα κινηματογραφικά κορίτσια που σφράγισαν με μοναδικό στυλ την έβδομη τέχνη

Τα κινηματογραφικά κορίτσια που σφράγισαν με μοναδικό στυλ την έβδομη τέχνη

Όταν ακούς τις λέξεις «style icon», ποια είναι η πρώτη εικόνα που σου έρχεται στο μυαλό; H Carrie Bradshaw με μαύρο top «J'adore Dior», oversized μωβ φούστα με την υπογραφή του Zac Posen να τριγυρνάει στα καλντερίμια του Abu Dhabi γυρίζοντας το SATC 2; Ή μήπως η αξεπέραστη Scarlett O' Hara μέσα στη χρυσοποίκιλτη βελούδινη σμαραγδί ρόμπα, όταν αποφασισμένη ανακοινώνει στον Rhett Butler του «Όσα παίρνει ο άνεμος» πως δεν σκοπεύει να κάνει άλλα παιδιά;

Ανεξάρτητα από την πρώτη σκέψη που προκύπτει στον καθένα, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η έβδομη τέχνη και η μόδα, είναι δύο έννοιες που εδώ και δεκαετίες οδεύουν χέρι-χέρι, τροφοδοτώντας η μία την άλλη σε ένα απρόβλεπτο, δημιουργικό φλερτ, με ακόμη πιο απρόβλεπτα και δημιουργικά αποτελέσματα. Εκτός από τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, υπάρχει ο εύθραυστος τσαμπουκάς του James Dean με το δερμάτινο jacket, το λευκό φανελάκι και το στενό «501», η ξανθομαλλούσα Alica Silverstone με το καρό κίτρινο σούπερ mini skirt suit και τη λευκή κάλτσα μέχρι το γόνατο, η Marlene Dietrich που ήταν η επιτομή της θηλυκότητας μέσα σε ένα αυστηρό ανδρόγυνο look, η Winona στο «Heathers», η Julia Roberts ως Vivian Ward στο «Pretty Woman» με cut outs που… έκοβαν την ανάσα.

Κακά τα ψέματα, η λίστα από τα style icons του κινηματογράφου μοιάζει να μην τελειώνει ποτέ. Ωστόσο, παρακάτω έχουμε κάνει μία επιλογή, ένα «top 5» από ηρωίδες σύγχρονων ταινιών αλλά και παλαιότερων που το στυλ τους συνεχίζει να ασκεί ακόμη επιρροή.

H Anna Karina σε κάθε ταινία που έπαιξε

Πρώτη και -πιθανότατα- καλύτερη στη λίστα, δεν θα μπορούσε να είναι καμία άλλη, πέρα από το κορίτσι που έδωσε σάρκα και οστά στον ορισμό του «French Girl» (αν και η ίδια ήταν Δανή), δηλαδή του συνώνυμου της λέξης «φινέτσα». Η Anna Karina δεν ήταν μόνο μία σπουδαία ηθοποιός του new wave κινηματογράφου και η μεγάλη μούσα του σκηνοθέτη -και συζύγου της- Jean-Luc Godard, αλλά η γυναίκα που κατάφερε να σκιαγραφήσει στο πρόσωπό της όλη την φιλοσοφία της δεκαετίας των 60’s. Το κλασικό σκούρο bouffant χτένισμα σε συνδυασμό με τις pixie ασύμμετρες αφέλειες που τόνιζαν το μυστηριώδες και καθηλωτικό βλέμμα της, οι έντονες κατάμαυρες βλεφαρίδες και το cat eye που δεν αποχωρίστηκε ακόμη και όταν πέρασε το κατώφλι των 70, ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά που έκαναν τα κορίτσια του τότε και του τώρα, να θέλουν να κλέψουν κάτι από τη λάμψη, το μυστήριο και το σοφιστικέ στυλ της.

H DianeKeaton στο «Annie Hall»

Εάν υπάρχει μία ταινία που καθόρισε τον τρόπο που ντύνονταν οι γυναίκες τη δεκαετία των 70’s, αυτή είναι δίχως αμφιβολία η «Annie Hall» (1977) -σε ελληνική μετάφραση «Νευρικός Εραστής» του Γούντι Άλεν. Η Diane Keaton που ενσάρκωσε την πρωταγωνίστρια Annie (και για την ερμηνεία της απέσπασε το χρυσό αγαλματίδιο Α’ Γυναικείου Ρόλου), κατάφερε να μετατρέψει αντρικά items, όπως η γραβάτα, τα oxford παπούτσια, τα σακάκια και τα φαρδιά πουκάμισα, στα πιο must και πολυφορεμένα κομμάτια! Άλλωστε, τότε δεν υπήρχε κορίτσι που να μην ήθελε έστω λίγη από την κομψότητα και τον αέρα της «ψαγμένης» Annie. Μάλιστα, ο Woody Allen είχε αποκαλύψει σε μία συνέντευξη που είχε δώσει με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας, πως η Keaton είχε σκαρφιστεί μόνη της τα look της πρωταγωνίστριας, αντλώντας έμπνευση και κομμάτια από τη δική της ντουλάπα.

Η Sienna Miller στο «Factory Girl»

Μπορεί η Sienna Miller να μας συστήθηκε μέσα από την ταινία «Alfie» που συμπρωταγωνιστούσε πλάι στον τότε αγαπημένο της Jude Law, στο «Factory Girl» του 2006 όμως, ήταν που μας έκανε να την αγαπήσουμε και να την ανακηρύξουμε επίσημα ως το απόλυτο «fashion crush» μας. Ειλικρινά, ποια από εμάς δεν ζήλεψε την ανεπιτήδευτα hippy-boho αισθητική της στα μέσα των ‘00s ή το πόσο καλοντυμένη και street chic μπορεί να δείχνει, φορώντας απλώς ένα ανοιχτόχρωμο cigarette τζιν και ένα μαύρο crop πουκάμισο; Ωστόσο, αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε και να στεκόμαστε στην παρουσία της στην ταινία «Factory Girl», ήταν το ότι υποδυόμενη το ΙΤ girl των 60’s Edie Sedgwick, μας έμαθε να είμαστε πιο τολμηρές με τις στυλιστικές επιλογές μας και να μην φοβόμαστε να παίξουμε με όγκους, χρώματα ή με ένα σούπερ κοντό pixie hair cut. Κατάφερε μέσα από την υπερβολή των 60’s και των mod με τις αυστηρές γεωμετρίες, τα οριακά μίνι, την πολυχρωμία, τα τεράστια γυαλιά και σκουλαρίκια, να δημιουργήσει σύγχρονες και διαχρονικές εικόνες, οι οποίες μας έδωσαν έμπνευση και ιδέες για τις δικές μας εμφανίσεις.

Plus: Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η Edie Sedgwick υπήρξε ένα πρόσωπο που ξεκίνησε από τον χώρο του κινηματογράφου ως πρωταγωνίστρια στις ταινίες του Andy Warhol καταλήγοντας να παίζει καθοριστικό ρόλο στον χώρο της μόδας.

H Audrey Hepburn στο «Breakfast at Tiffany’s»

Κακά τα ψέματα, η συγκεκριμένη λίστα δεν θα είχε κανέναν λόγο ύπαρξης, εάν δεν είχαμε μία παράγραφο τιμής ένεκεν στο απόλυτο style icon όλων των εποχών, την Audrey Hepburn ή καλύτερα, την Holly Golightly, όσο προφανής ή αναμενόμενη και αν είναι μία τέτοια αναφορά. Παρότι ο Truman Capote, ο οποίος ήταν ο συγγραφέας του βιβλίου «Breakfast at Tiffany’s» και συνεπώς ο δημιουργός του χαρακτήρα, διαφωνούσε κάθετα με την επιλογή της Hepburn στον ρόλο της πρωταγωνίστριας, δεν μπορούμε να φανταστούμε καμία καλύτερη αντικαταστάτρια, ειδικά όταν ανακαλούμε την εμβληματική εναρκτήρια σκηνή που η Holly περνάει έξω από τη βιτρίνα των Tiffany’s με το «little black dress» της Givenchy να αγκαλιάζει τη σιλουέτα της, τα μαύρα γυαλιά ηλίου να της δίνουν έναν αέρα αληθινής σταρ και το περιδέραιο από μαργαριτάρια να προσθέτει μία επιπλέον «πινελιά» θηλυκότητας στο σύνολο. Γιατί αν κάτι μας δίδαξε η παρουσία της Audrey στη μεγάλη οθόνη, είναι πως «Elegance is the only beauty that never fades».

H Gwyneth Paltrow στο «The Royal Tenenbaums»

Όσο βαρετές γίνονται στο πέρασμα του χρόνου οι εμφανίσεις της Gwyneth Paltrow στην πραγματική ζωή, τόσο -και περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει στυλιστικά η Margot, ο iconic χαρακτήρας που ενσαρκώνει στην ταινία του Wes Anderson, «The Royal Tenenbaums» του 2001. Πρόκειται για τη θετή και μυστικοπαθή κόρη της οικογένειας, η οποία διατηρεί από μικρή ένα ολόισιο bob haircut που μαζεύει με bobby pins -19 χρόνια πριν καθιερωθούν στο απόλυτο hair trend-, δεν αποχωρίζεται ποτέ τη γούνα σήμα κατατεθέν της και την πανάκριβη καφέ Hermès Birkin που κρέμεται περασμένη στον αγκώνα της, ενώ ένα ζευγάρι δερμάτινα loafers και ένα ριγέ polo φόρεμα σε παστέλ αποχρώσεις, «απογειώνουν» την έννοια του prep look. Παρότι το στυλ της Margot είναι δύσκολο να υιοθετηθεί στην καθημερινή ζωή, η Karen Patch που ήταν και η ενδυματολόγος της ταινίας, ισχυρίζεται πως αυτό ακριβώς ήταν που το έκανε να ξεχωρίσει. Τα αντιφατικά items που συνθέτουν την εναρμονισμένη εικόνα της, είναι που τελικά δίνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην ηρωίδα και ολοκληρώνουν τον παράξενο χαρακτήρα της.

Bill Murray Theroyaltenenbaums GIF from Billmurray GIFs