Πέντε «χρυσοί» κανόνες που υπόσχονται να οδηγήσουν τα βήματά σου στην κορυφή

Πέντε «χρυσοί» κανόνες που υπόσχονται να οδηγήσουν τα βήματά σου στην κορυφή

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, πόσο πιο εύκολη θα ήταν η ζωή μας, εάν υπήρχε ένα manual για όλα αυτά που θέλουμε να καταφέρουμε; Να γνωρίζαμε, δηλαδή, πως για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε ή στον τομέα που θέλουμε, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να ακολουθήσουμε κατά γράμμα τον οδηγό που μας έχει δοθεί. Το πρόβλημα βέβαια είναι πως, ακόμη και αν οι περισσότερες από εμάς μοιραζόμαστε κοινά όνειρα και επιθυμίες, η έννοια της επιτυχίας διαφέρει από άτομο σε άτομο. Η Kim Kardashian για παράδειγμα, είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση που αποδεικνύει όλα τα παραπάνω, αφού υπάρχει μία -πολύ- μεγάλη μερίδα του κόσμου που τη θεωρεί άκρως πετυχημένη και μία μικρότερη που ισχυρίζεται πως τα μηδενικά που υπάρχουν στον τραπεζικό λογαριασμό της και η επιρροή που ασκεί, είναι απλώς μία «αυτοκρατορία του τίποτα», η οποία δεν αρκεί για να ισοφαρίσει το ηθικό και το προσωπικό κόστος του μεγαλείου της.

Παρόλα αυτά, ακόμη και αν η κάθε μία από εμάς έχει διαμορφώσει μία δική της εικόνα σχετικά με την έννοια της επιτυχίας, στην πραγματικότητα το μονοπάτι που μας οδηγεί στην «κορυφή» είναι λίγο πολύ κοινό για όλες. Έχοντας ως «σημείο εκκίνησης» ένα όνειρο, το μόνο που χρειαζόμαστε για να το μετατρέψουμε σε πραγματικότητα, είναι ένα μεθοδευμένο πλάνο. Επενδύοντας στη δική μας αυτοβελτίωση, δίνοντας ώθηση στον εαυτό μας να ξεπεράσει τους φόβους και τα όριά του, επιμένοντας και παραμένοντας προσηλωμένες στον στόχο, είναι βέβαιο πως αργά ή γρήγορα θα βρεθούμε στο σημείο που θέλουμε να είμαστε. Γιατί μπορεί να μην υπάρχει η διαβόητη «συνταγή» της επιτυχίας, όμως υπάρχουν μερικοί κανόνες που μπορούμε να ακολουθήσουμε στην καθημερινότητα, οι οποίοι υπόσχονται πως κάθε «κορυφή» μπορεί να κατακτηθεί, αρκεί να κάνουμε κάθε μέρα, ένα βήμα τη φορά!

#1 Η απλότητα είναι… μισή αρχοντιά

Κακά τα ψέματα, όλες γνωρίζουμε πως το μυαλό μας έχει μία τάση προς το overthinking, το οποίο στο τέλος καταλήγει να περιπλέκει ακόμη και τις πιο απλές καταστάσεις. Το χειρότερο βέβαια δεν είναι αυτό, αλλά το γεγονός πως καταλήγουμε να επαναφέρουμε στο κεφάλι μας σκέψεις, καταστάσεις και λόγια που μας αποσυντονίζουν από αυτά που θα έπρεπε κανονικά να σκεφτόμαστε και μας απομακρύνουν από τους στόχους μας. Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει ακόμη και με τον προσωπικό μας χώρο. Σκέψου πόσες φορές έτυχε να χρειαστείς κάτι επειγόντως και το χάος που επικρατούσε στο δωμάτιό σου, έκανε ακόμη πιο δύσκολη την εύρεση του. Ακριβώς για αυτό, είναι σημαντικό να πραγματοποιούμε τακτικά ένα καλό ξεσκαρτάρισμα, όχι μόνο πνευματικό αλλά και υλικό. Μην ξεχνάς πως όσο πιο απλοποιημένη είναι η σκέψη μας, τόσο πιο γρήγορα και ξεκάθαρα θα αντικρύζουμε τις καταστάσεις και τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν.

#2 Παραμένουμε συνεπής στον εαυτό μας

Μία από τις πιο επικίνδυνες τρικλοποδιές που βάζουμε εμείς οι ίδιες στον εαυτό μας, είναι η αναβλητικότητά μας, το γεγονός πως λέμε ότι θα κάνουμε κάτι, που τελικά δεν κάνουμε ποτέ. Ανεξάρτητα από το πόσο σημαντικό ή ασήμαντο είναι αυτό το οποίο αμελήσαμε, δεν παύει να είναι μία ακόμη φορά, που τα λόγια μας δεν βρήκαν αντίκρισμα, με αποτέλεσμα να «προδώσουμε» -κατά κάποιον τρόπο- εμείς οι ίδιες τον εαυτό μας. Καλό θα ήταν, λοιπόν, όλες εκείνες τις φορές που ορίζουμε έναν μικρό στόχο ή μία προθεσμία, να μην εγκαταλείπουμε πριν βεβαιωθούμε πως έχουμε ολοκληρώσει το συγκεκριμένο task. Όσο υπάρχουν μικρές ανειλημμένες υποχρεώσεις που μας κρατάνε πίσω, τόσο καθυστερούμε να περάσουμε στο επόμενο μεγάλο βήμα. Έτσι, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, ο χρόνος περνάει, εμείς χρονοτριβούμε και απομακρυνόμαστε σταδιακά από τον στόχο μας.

#3 Let it go! Let it go!

Όσα βράδια και αν περάσουμε κοιτώντας το ταβάνι και κάνοντας στον εαυτό μας την ερώτηση «Τι θα είχε γίνει αν…», είναι βέβαιο πως δεν θα λάβουμε ποτέ καμία απάντηση. Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν και εμείς -καλώς ή κακώς- δεν διαθέτουμε τη δυνατότητα, να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο και να αλλάξουμε την ιστορία. Όλες κάνουμε λάθη ή μετανιώνουμε για πράγματα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Όλες κάποια στιγμή κατηγορήσαμε το παρελθόν μας, γιατί θεωρήσαμε πως μας οδήγησε σε ένα σημείο που δεν θέλαμε να βρεθούμε, όμως όσο παραμένουμε κολλημένες σε ένα χρονικό σημείο που έχει παρέλθει, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να χάνουμε τις ευκαιρίες που μας προσφέρει το σήμερα. Ναι, το παρελθόν είναι μία σελίδα της προσωπικής μας ιστορίας που δεν αλλάζει, αλλά δεν μας καθορίζει και εφόρου ζωής. Όσο πιο σύντομα καταλάβουμε πως το παρόν είναι γεμάτο αναπάντεχες εκπλήξεις, τόσο πιο εύκολο θα είναι να απελευθερωθούμε από αυτό!

#4 Μετατρέπουμε τον χρόνο σε «σύμμαχο»

Η καθημερινότητα είναι ένας διαρκής… μαραθώνιος με τον χρόνο και ακριβώς για αυτό, είναι απαραίτητο να βρούμε τον τρόπο να τον διαχειριζόμαστε, έτσι ώστε να «δουλεύει» με το μέρος μας και όχι εναντίον μας. Εάν οι 24 ώρες που περιλαμβάνει η ημέρα, δεν είναι αρκετές για να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε διαρκώς «out of time» ή εκτός προγράμματος, μάλλον ήρθε η ώρα να «κουρδίσουμε» λίγο καλύτερα τη ρουτίνα μας. Καταγράφοντας επί μία εβδομάδα τον τρόπο με τον οποίο κατανέμουμε τον χρόνο μας μέσα στην ημέρα, συμπεριλαμβάνοντας τα λεπτά που ξοδεύουμε μπροστά από την οθόνη του κινητού, τη διάρκεια του lunch break μας, τον χρόνο που αφιερώσαμε σε μία δραστηριότητα που απολαμβάνουμε, μέχρι την Κυριακή θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε, ώστε να εξοικονομήσουμε πολύτιμο χρόνο και να τον επενδύσουμε σε πράγματα που μας κάνουν καλύτερες!

#5 Επωφελούμαστε από τους φόβους μας

Ακόμη και οι άνθρωποι που στα μάτια μας δείχνουν να αψηφούν τα πάντα, να μην φοβούνται τίποτα και κανέναν, έχουν να αντιμετωπίσουν κάποιον φόβο, μικρό ή μεγάλο. Οι διαφορά αυτών των ανθρώπων από όλους τους υπόλοιπους, είναι πως αυτοί δεν αφήνουν τον φόβο να τους επιβληθεί και να πάρει τα «ινία» της ζωής τους. Οι πετυχημένοι άνθρωποι, οι «winners» της ζωής, χρησιμοποιούν τον φόβο τους ως εργαλείο. Ξέρουν καλά πως αυτό που φοβούνται, αυτό είναι που πρέπει να υπερνικήσουν για να μπορέσουν να πάνε παρακάτω. Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε και εμείς. Να σταματήσουμε να λέμε στον εαυτό μας δικαιολογίες και να αντιμετωπίσουμε… κατά μέτωπο τους φόβους μας! Πάντα θα υπάρχει κάτι που θα μας φοβίζει, ακόμη και όταν κατακτήσουμε τη δική μας μικρή κορυφή. Σημασία έχει να μην το αφήσουμε να μπει εμπόδιο και να μας κρατάει μακριά από όσα θέλουμε και μπορούμε να γίνουμε.