Working from home Reloaded: Ο δεκάλογος της επιτυχίας

Working from home Reloaded: Ο δεκάλογος της επιτυχίας

Ο χειμώνας πλησιάζει και οι πιθανότητες λένε πως θα μας κλείσει και πάλι στο σπίτι

Η τηλεργασία είναι μέρος της εργασιακής σου ζωής από τον περασμένο Μάρτιο – τουλάχιστον. Για εμάς τις Ελληνίδες που δεν είχαμε συνηθίσει σε αυτές τις συνθήκες, το να εργαζόμαστε από το σπίτι είναι πρωτόγνωρο. Ακόμα και εάν στην αρχή, εν μέσω γενικού lock down, σου είχε φανεί μέχρι και «ευλογία», ευκαιρία για ξεκούραση, για… αποτοξίνωση από την καθημερινότητα όπως την είχες βαρεθεί έως τότε, ο καιρός έφερε κόπωση και η κόπωση αυτή φάνηκε και στην απόδοσή σου. Το lock down της άνοιξης κράτησε σχεδόν δύο μήνες και κατόπιν, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λίγο – πολύ επιστρέψαμε οι περισσότερες στις προ – κορονοϊού εργασιακές συνήθειες.

Μαζί με το φθινόπωρο όμως επέστρεψε και η πανδημία, με τη δεύτερη φάση να βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Οκτώβριο και την τηλεργασία να είναι και πάλι γεγονός για πάρα πολλές από εμάς – με διαφορετικό τρόπο αυτή τη φορά. Διότι, όπως όλα δείχνουν, δεν μιλάμε πια για μια περίοδο ενός ή δύο μηνών, αλλά για όλο τον Νοέμβριο και όλο τον χειμώνα, στην καλύτερη περίπτωση. Έχουμε ήδη διανύσει τον Οκτώβριο και η κατάσταση έχει αρχίσει να σε κουράζει. Επηρεάζει την ψυχολογία σου, επηρεάζει τη λειτουργία σου γενικά, επηρεάζει ειδικά την εργασιακή σου απόδοση. Με απλά λόγια, έχεις χάσει τη μπάλα, τα αβγά και πασχάλια – και πράγματι, υπάρχει η πιθανότητα να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι το Πάσχα του 2021!

Omg Omg Omg Oh God GIF from Omgomgomg GIFs

Για να φτάσουμε ως εκεί όμως, πρέπει να φροντίσουμε «τα βασικά» και ένα από αυτά τα βασικά είναι και η απόδοσή σου στη δουλειά: Διότι πλέον είσαι μεγάλο κορίτσι και η δικαιολογία «όταν δουλεύω από το σπίτι δεν μπορώ να συγκεντρωθώ», δεν είναι καθόλου επαγγελματική. Όλες δυσκολευτήκαμε, βρήκαμε όμως το «κόλπο» για να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα και είμαστε πανέτοιμες να τα μοιραστούμε μαζί σου! Ας δούμε λοιπόν τον «χρυσό δεκάλογο» της επιτυχημένης τηλεργασίας εν μέσω πανδημίας:

1. Ξυπνάς νωρίς

Αν το ωράριό σου ξεκινά στις 9 κι εσύ ξυπνάς 9 παρά 15, διότι χρειάζεσαι μόλις 30’’ από το κρεβάτι σου μέχρι τον υπολογιστή σου, όχι, δεν θα ξεκινήσεις την εργασία σου on time. Διότι ο οργανισμός σου θέλει τον χρόνο του να ξυπνήσει, όπως γνωρίζεις πολύ καλά: Να ετοιμαστείς, να φας πρωινό, να χαζέψεις λίγο και στις 9 να ξεκινήσεις. Επομένως, φρόντισε να ξυπνάς νωρίς – κι αν όχι «νωρίς», τότε έστω, εγκαίρως.

2. Σηκώνεσαι από το κρεβάτι

Επακόλουθο του πρώτου βήματος, το δεύτερο. Είναι δελεαστικότατο το να τοποθετήσεις τα μαξιλάρια σου σε άνετη θέση, να ανοίξεις το λάπτοπ επί τόπου και να απαντήσεις στα πρώτα email από αυτή ακριβώς τη θέση. Όμως, ας μην κοροϊδευόμαστε, αυτό δεν σημαίνει πως εργάζεσαι, χώρια που δεν είναι καθόλου επαγγελματικό. Επομένως, κάνε το καλό στον εαυτό σου και σήκω από το κρεβάτι για να καθίσεις σε μια σωστή θέση και να εργαστείς «κανονικά».

Don't Make Me Wake Up GIF from Goodmorning GIFs

3. «Στήνεις» τονεργασιακό σου χώρο

Αφού σηκωθείς λοιπόν από το κρεβάτι σου κι ετοιμαστείς, πρέπει να καθίσεις να δουλέψεις. Εφόσον έχεις οργανώσει εγκαίρως ένα «γραφείο» σε κάποιο μέρος του σπιτιού σου, τότε είναι βέβαιο πως θα εργαστείς καλύτερα και θα αποδόσεις πάρα πολύ καλύτερα. Με την προϋπόθεση φυσικά πως αυτή τη θέση την έχεις προσαρμόσει στις ανάγκες σου, έχει αρκετό χώρο για να καθίσεις και να τοποθετήσεις τα πράγματά σου και μία σωστή καρέκλα ώστε να κάθεσαι με σωστή στάση σώματος.

4. Απομακρύνεις τους περισπασμούς

Το καλάθι με τα ασιδέρωτα ρούχα που χρειάζονται δίπλωμα και σίδερο είναι περισπασμός αν το βάλεις δίπλα στον υπολογιστή σου. Για να μην αρχίσουμε καν για το τι περισπασμό αποτελεί το καινούριο βιβλίο που αγόρασες ή η ανοιχτή τηλεόραση στον χώρο που εργάζεσαι…

5. Φροντίζεις να έχειςτον κατάλληλο εξοπλισμό

Καλώς ή κακώς, βρισκόμαστε μπροστά σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση – όπως λέμε και ξαναλέμε, προσπαθώντας να περιγράψουμε όλο αυτό που ζούμε. Εφόσον λοιπόν είσαι αναγκασμένη – υποχρεωμένη να εργάζεσαι από το σπίτι, να είσαι δηλαδή μπροστά από τον υπολογιστή σου επί οκτώ ώρες το λιγότερο καθημερινά, είναι καλό να κάθεσαι σε μία κατάλληλη θέση: Δηλαδή με μία σωστή καρέκλα, σε ένα τραπέζι/γραφείο που έχει το κατάλληλο ύψος. Αν χρειαστεί να επενδύσεις σε εξοπλισμό, να το κάνεις: Είναι για το καλό σου, για την υγεία σου και ναι, αξίζει.

6. Ντύνεσαι κάθε πρωί

Είναι τεράστιος ο πειρασμός να σηκωθείς από το κρεβάτι, να τυλιχτείς στη fluffy ρόμπα σου και να μείνεις έτσι όλη την ημέρα, αλλά δεν σου φαίνεται ξεκάθαρο πως όλη τη μέρα θα θέλεις να χουχουλιάσεις και όχι να δουλέψεις; Φρόντισε λοιπόν κάθε πρωί να φοράς τα ρούχα σου για να έχεις την αίσθηση ότι εργάζεσαι και να μπαίνεις ακόμα καλύτερα στο εργασιακό κλίμα.

Eliza Taylor Gym GIF from Elizataylor GIFs

7. Προγραμματίζεις ταγεύματά σου

Με το ψυγείο σε απόσταση αναπνοής, ο πειρασμός είναι τεράστιος. Εάν δεν προγραμματίζεις τα γεύματά σου θα πέσεις σε διπλή παγίδα: Θα χάσεις χρόνο ψάχνοντας τι να φας, ενώ κατά πάσα πιθανότητα, θα καταλήξεις σε κάτι που δεν θα είναι όσο υγιεινό θα ήθελες. Για ποιο λόγο λοιπόν να μην προγραμματίσεις και να μην προετοιμάσεις τα γεύματα και τα σνακ σου εγκαίρως;

8. Κρατάς την επαφή μετους συναδέλφους σου

Το ότι δεν βρίσκεστε καθημερινά δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποξενωθείτε. Είναι άλλωστε γενικά παραδεκτό πως η αλληλεγγύη και η συνεργασία μεταξύ συναδέλφων λειτουργεί θετικά ως προς την αποδοτικότητα της ομάδας. Επομένως, αξίζει η προσπάθεια να διατηρήσεις τις σχέσεις του γραφείου, στέλνοντας ένα μήνυμα, κάνοντας ένα τηλέφωνο κοινωνικής φύσεως και γενικά δημιουργώντας «διαλείμματα» αντίστοιχα με του γραφείου, αλλά σε συνθήκες… τηλεργασίας.

Hang Up Ring Off GIF from Hangup GIFs

9. Περπατάς και ασκείσαιόσο μπορείς

Το ότι έχεις μειώσει τις εξόδους από το σπίτι σου, δεν σημαίνει ότι αφήνεις τη σωματική άσκηση, που είναι εξίσου σημαντική για την υγεία και την ευεξία σου. Οπότε, με κάθε ευκαιρία να προσπαθείς να βγαίνεις για λίγο περπάτημα ή για την αγαπημένη σου άσκηση. Κι αν το γυμναστήριό σου είναι κοντά στο γραφείο, αντικατέστησε αυτή τη συνήθεια με κάτι κοντά στο σπίτι σου.

10. Είσαι καλή με τονεαυτό σου και τους συναδέλφους σου

Ακόμα και όλα τέλεια να τα κάνεις κι εσύ και όλοι, είναι δεδομένο ότι οι συνθήκες της… προ-κορονοϊού ζωής μας ανατράπησαν εν μία νυκτί και αυτό έχει επιπτώσεις που μας επηρεάζουν. Επομένως, μην είσαι αυστηρή ούτε με τον εαυτό σου, ούτε με τους άλλους, προσπάθησε να είσαι ήρεμη και όσο καλή, εντός και εκτός εισαγωγικών, μπορείς.

Be Nice GIF from Nice GIFs