Μήπως ήρθε η στιγμή να πατήσεις «restart» στον τρόπο που σκέφτεσαι;

Μήπως ήρθε η στιγμή να πατήσεις «restart» στον τρόπο που σκέφτεσαι;

Είμαι σίγουρη πως έχει υπάρξει έστω μία φορά στην ζωή σου, που ήρθες στη δυσάρεστη θέση να ακούσεις κάποιον ξερόλα να σε συμβουλεύει με ύφος πως «Όλα είναι στο μυαλό σου», νομίζοντας πως με αυτή τη μεγαλειώδη φράση θα γίνει ο συμπρωταγωνιστής που λύνει τα... μάγια και σε οδηγεί σαν άλλη πρωταγωνίστρια προς το happy end που σου αξίζει #not. Η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη φράση δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία χοντροκομμένη γενίκευση που μας υπενθυμίζει με τον πιο αφελή και ύπουλο τρόπο πως κάπου φταίμε και εμείς για τις αναποδιές που μας παρουσιάζονται, ωστόσο «κρύβει» και μία απύθμενη αλήθεια που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το ανθρώπινο μυαλό είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο, αρκεί να μπορείς να το χειριστείς με τον σωστό τρόπο, για να λειτουργεί υπέρ σου και όχι εναντίον σου. Γιατί όπως λέει και μία σοφή παροιμία «όσα τραβάει το κορμί τα φταίει το κεφάλι» και στο χέρι σου είναι να γίνει το μυαλό σου από «σύμμαχο» σε «εχθρό» ή το αντίστροφο. Για να καταλάβεις τι εννοώ, φαντάσου πως το μυαλό σου είναι ένα κομπιούτερ και οι σκέψεις τα δεδομένα που αυτό συγκεντρώνει. Εάν οι σκέψεις που κάνεις είναι το ίδιο τοξικές με έναν ιό, είναι πολύ πιθανό το σύστημα να σου βγάλει «blue screen» και αργά η γρήγορα να κρασάρει.

Και επειδή δυστυχώς δεν κυκλοφορεί –προς το παρόν τουλάχιστον- κάποιο antivirus για τον τρόπο σκέψης μας, καλό θα ήταν να γίνουμε εμείς οι προγραμματιστές που θα το ρυθμίσουν στη σωστή λειτουργία. Πώς θα το καταφέρουμε; Παρατηρώντας λίγο περισσότερο τον εαυτό μας και επαναπρογραμματίζοντας τις συνήθειες που σαμποτάρουν τον εαυτό μας αντί να του δίνουν ώθηση για να πάει ακόμη πιο ψηλά!

Προσπάθησε να απεγκλωβιστείς από τα δίπολα

Όλα ή τίποτα; Άσπρο ή μαύρο; Επιτυχία ή αποτυχία; Όλα αυτά τα ακραία δίπολα είναι μία επικίνδυνη τραμπάλα που τη μία σε εκτοξεύει στον ουρανό και την άλλη σε ρίχνει στα απευθείας στα τάρτατα. Όμως η ζωή δεν είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις μόνο, αλλά κάτι πολύπλευρο και πολύπλοκο όπως είσαι και εσύ. Κανείς δεν είναι τέλειος και αυτό είναι που μας κάνει όλους μοναδικούς και πολύ πιο ενδιαφέροντες. Σταμάτα, λοιπόν, να απαιτείς από τον εαυτό σου μία άπιαστη τελειότητα σε κάθε τομέα γιατί όσο την κυνηγάς επίμονα, τόσο κάθε μικρή αποτυχία θα τροφοδοτεί την ανασφάλειά σου. Καλώς ή κακώς δεν υπάρχουν τέλειες εργαζόμενες, μαμάδες, σύντροφοί, για αυτό δώσε στον εαυτό σου το περιθώριο να κάνει λάθη και να μάθει μέσα από αυτά για να μπορέσει να εξελιχθεί και να οδηγηθείς έτσι στην καλύτερη δυνατή εκδοχή σου.

Πάτα «pause» στην άσκοπη υπερανάλυση

Να ξέρεις πως εάν το overthinking ήταν ολυμπιακό άθλημα, εγώ αυτή τη στιγμή θα ήμουν παγκόσμια πρωταθλήτρια. Ακριβώς για αυτό, είμαι σε θέση να γνωρίζω πόσο χρονοβόρα, άσκοπη και ψυχοφθόρα είναι αυτή η εξαντλητική... προπόνηση του εγκεφάλου και πόσο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει για τη διάθεσή σου. Το μυστικό για να βάλεις τη φωνούλα της υπερανάλυσης στο αθόρυβο, είναι να καταλάβεις πως όντως όλα είναι στο μυαλό σου. Όσο παράξενο και αν σου φαίνεται, τα πράγματα μερικές φορές είναι πολύ πιο απλά από όσο θες να πιστεύεις. Δεν έχει κανένα νόημα να αναρωτιέσαι διακαώς γιατί ο τύπος που ζήτησε το τηλέφωνό σου τελικά δεν επικοινώνησε ποτέ, δίνοντας ανυπόστατες απαντήσεις και βγάζοντας συμπεράσματα που πιθανότατα δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Αντί να ζητάς από τον εαυτό σου απαντήσεις που δεν μπορεί να γνωρίζει, κάνε go with the flow και να είσαι σίγουρη πως η καθημερινότητα θα γίνει σύντομα πολύ πιο εύκολη και ανώδυνη.

Μάθε να δέχεσαι τις φιλοφρονήσεις των γύρω σου

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, τι είναι αυτό που σου προκαλεί συστολή και σε κάνει να κοκκινίζεις όταν κάποιος σου δίνει ένα κομπλιμέντο, ενώ ψάχνεις να βρεις τις κατάλληλες λέξεις για να το αντικρούσεις; Εάν νομίζεις πως είναι από ταπεινοφροσύνη, μάλλον κάνεις λάθος. Πιο πιθανό είναι να οφείλεται στις ανασφάλειες που σε βάζουν στη διαδικασία να σε υποτιμάς, σε τυφλώνουν και δεν σε αφήνουν να δεις πως κέρδισες όντως με το «σπαθί» σου αυτόν τον καλό λόγο. Ίσως πάλι να μην έχεις αρκετή εμπιστοσύνη στους γύρω σου, με αποτέλεσμα να νομίζεις πως καθετί καλό, «κρύβει» από πίσω κάτι άλλο που δεν θες να γνωρίζεις. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να μάθεις να αποδέχεσαι τα θετικά σχόλια γιατί αυτά είναι το «πολύτιμο» υλικό με το οποίο θα μπορέσεις να χτίσεις ένα ισχυρό «οχυρό» αυτοπεποίθησης το οποίο θα στηρίζει εσένα και τα όνειρά σου, ενώ θα σε προστατεύει από τα κακόβουλα σχόλια.

Μην σε κατηγορείς για οτιδήποτε πάει λάθος

Κακά τα ψέματα, όλες ιδανικά θα θέλαμε να είχαμε τον απόλυτο έλεγχο της ζωής μας, όμως αυτό είναι κάπως μεγαλεπήβολο έως ουτοπικό, όταν αυτή περιλαμβάνει τόσους πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, των οποίων τις πράξεις δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε. Ναι, μερικές φορές φέρουμε την ευθύνη κάποιων καταστάσεων, όχι όμως όλων και είσαι σημαντικό να καταλάβουμε πως εφόσον δεν έχουμε μαντικές ικανότητες, δεν μπορούμε να προβλέπουμε και να προνοούμε για κάθε ενδεχόμενο. Όσο διαφορετικά και αν θέλαμε να έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, δεν είμαστε εμείς υπαίτιες που τελικά πήραν μία άλλη τροπή. Γιατί, λοιπόν, να... αυτομαστιγωνόμαστε σκεπτόμενες τι θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει διαφορετικά, όταν το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αναζητήσουμε τη θετική πλευρά της κατάστασης ή τον καλύτερο τρόπο επίλυσης και να αγκαλιάσουμε τον εαυτό μας, μαζί με τα λάθη του;

Μην αφήνεις τα συναισθήματα να επηρεάζουν τις αποφάσεις σου

Πολλά πράγματα στην ζωή μας θα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά, εάν τη στιγμή που θέταμε στον εαυτό μας το δίλημμα «μυαλό ή καρδία», επιλέγαμε το μυαλό. Ναι, δεν υπάρχει τίποτα πιο απελευθερωτικό από το να ακούς τα συναισθήματα σου, όμως να είσαι σίγουρη πως δεν είναι λίγες οι φορές που σκοπό έχουν να σε... ξεγελάσουν. Ειδικότερα τις φορές που στη θέση της «καρδιάς» βρίσκεται ο φόβος, τα πράγματα μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα πολύπλοκα, αφού ακόμη και το ίδιο το μυαλό παρασύρεται και δεν μπορεί να σκεφτεί καθαρά. Για να μην γίνεσαι, λοιπόν, ένα έρμαιο των συναισθημάτων σου, να θυμάσαι πως η χαρά, ο θυμός , η λύπη, ακόμη και ο φόβος, είναι πρόσκαιρα, έχουν μια αρχή και ένα τέλος. Αυτό θα σε βοηθήσει να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου, να εξετάσεις την κάθε κατάσταση με ψυχραιμία και να πάρεις όντως την καλύτερη απόφαση για εσένα.