Πέντε γυναίκες που «πλημμύρισαν» τις καρδιές μας με ελπίδα το 2020

Πέντε γυναίκες που «πλημμύρισαν» τις καρδιές μας με ελπίδα το 2020

Μπορεί το 2020 να ήταν για όλους μας μία τεράστια πρόκληση, όμως μέσα στις «σκοτεινές» ημέρες που διανύσαμε, υπήρχαν μικρές αναλαμπές που «πλημμύρισαν» την καρδιά μας ελπίδα! Και επειδή βρισκόμαστε στην εκπνοή μίας χρονιάς που δεν βλέπουμε την ώρα να αποχαιρετήσουμε, είναι σημαντικό να κάνουμε μία καταγραφή όλων των στιγμών, των ανθρώπων και των καταστάσεων που θέλουμε να κρατήσουμε από τους προηγούμενους μήνες. Γιατί όλα αυτά τα παραδείγματα είναι που θα μας δώσουν ώθηση και έμπνευση, θα μας βοηθήσουν να παραμείνουμε πιστά αισιόδοξες και να επιδιώκουμε κάτι καλύτερο από την χρονιά που ανοίγεται μπροστά μας.

Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να πούμε «αντίο» στο 2020, φτιάχνοντας μία λίστα με τις γυναίκες που ξεχώρισαν μέσα στη χρονιά και μέσα από τις πράξεις, τηνστάση και τα λόγια τους, έγιναν ένα «φωτεινό» παράδειγμα για εκατομμύρια γυναίκες σε κάθε άκρη του πλανήτη;

Nancy Pelosi

Η Nancy Pelosi ξεκίνησε την καριέρα της στην πολιτική το μακρινό 1987, έπειτα από την εκλογή της στο Κογκρέσο, ενώ μέχρι στιγμής είναι η μόνη γυναίκα που έχει αναλάβει την προεδρική θέση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που αξίζει δικαιωματικά τον θαυμασμό μας, αφού ήταν από τους ελάχιστους πολιτικούς που στάθηκαν απέναντι στον George W. Bush για τον πόλεμο στο Ιράκ και εκείνη που υποστήριξε σθεναρά τις αποφάσεις του Barack Obama για ένα καλύτερο και πιο συμπεριληπτικό σύστημα υγείας. Ωστόσο, ο λόγος που συμπεριλαμβάνεται στη συγκεκριμένη λίστα, ήταν η θαρραλέα και συμβολική κίνηση να σκίσει επιδεικτικά το αντίτυπο με την ομιλία του Donald Τrump στις 4 Φεβρουαρίου, αφού όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ενώπιων όλων, δεν μπορούσα να βρει μία σελίδα που να μην έχει ένα ψέμα, αποσπώντας ένα θερμό χειροκρότημα εκ μέρους της κοινοβουλευτικής της ομάδας.

Nancy Pelosi Nancy Rips GIF from Nancypelosi GIFs

Billie Eilish

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το 2020 ήταν η χρονιά που το αστέρι της μικρής Billie Eilish έλαμψε όσο κανενός άλλου, αφού με το άλμπουμ της «When we all fall asleep, where do we go» σάρωσε τα φετινά GRAMMY’S φεύγοντας με έξι βραβεία στην αγκαλιά της, μεταξύ των οποίων «Καλύτερου Άλμπουμ», «Καλύτερου Τραγουδιού» για το «Bad Guy» και «Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη». Όπως ήταν λογικό, με τόσες πολλές νίκες θα αποκτούσε και τους ανάλογους... εχθρούς, πιο συγκεκριμένα τα media, τα οποία «έτριβαν» τα χέρια τους και προσπαθούσαν να βρουν ένα ψεγάδι στο «παιδί θαύμα» για να αποσπάσουν ένα ευπώλητο εξώφυλλο ή μερικά παραπάνω «κλικ». Έτσι, επιστράτευσαν το «όπλο» του body shaming, στήνοντας την Billie στον τοίχο για τον τρόπο που ντύνεται και για τα κιλά της, όμως δεν ήξεραν πως εκείνη είναι o ορισμός του bad guy και δεν... μασάει, οπότε τους απάντησε με το short film που ακολουθεί παρακάτω.

https://www.youtube.com/watch?v=ZlvfYmfefSI

AlexandriaOcasio-Cortez

Τη χρονιά που η Λατίνα Alexandria Ocasio-Cortez εκλέχθηκε ως εκπρόσωπος της 14ης εκλογικής περιφέρειας του Κογκρέσου, έγινε ένα ίνδαλμα για εκατομμύρια κορίτσια σε κάθε άκρη του κόσμου και ένας λόγος για να χάσει ο αντίπαλός της Joe Crowley τα... λογικά του. Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από τη νίκη της το 2018, δεν δίστασε να αφήσει άφωνο τον διεθνή τύπο, δηλώνοντας πως «δεν είναι αρκετά μεγάλη για να ασκεί το εκλογικό της δικαίωμα». Αυτή βέβαια δεν ήταν η μόνη φορά που δέχθηκε επίθεση από έναν πολιτικό, αφού τον Ιούλιο που μας πέρασες, ο ρεπουμπλικάνος την αποκάλεσε «σκύλα» σε μία δημόσια ομιλία του, για να λάβει από την Alexandria της αποστομωτική απάντηση που αξίζει να γίνει για όλες μας ένα μάθημα ζωής:

«Ο κύριος Yoho ανέφερε πως είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες. Είμαι δύο χρόνια μικρότερη από την πιο μικρή κόρη του. Είμαι και εγώ κόρη κάποιου. Ο πατέρας μου, ευτυχώς, δεν ζει για να δει πως συμπεριφέρονται στην κόρη του. Η μητέρα μου όμως, αναγκάστηκε να δει όσα είπε για εμένα και είμαι εδώ για να δείξω στους γονείς μου ότι είμαι η κόρη τους και πως δεν με μεγάλωσαν για να ανέχομαι βία από κανέναν άντρα... Όταν κάνεις αυτό που έκανε ο κύριος Yoho στην οποιαδήποτε γυναίκα, δίνεις την άδεια σε κάθε άντρα να το κάνει στις κόρες σου. Χρησιμοποιώντας αυτή την γλώσσα, μπροστά στον Τύπο, δίνει το δικαίωμα σε κάθε άντρα να την χρησιμοποιήσουν ενάντια στην γυναίκα σου, στις κόρες σου, στις δικές σου γυναίκες και στέκομαι εδώ για να πω ότι αυτό είναι απαράδεχτο».

Aoc Alexandria Ocasio Cortez GIF from Aoc GIFs

Μαρία Λεπενιώτη

Μπορεί η φετινή χρονιά να μας πήρε τη δικαστή Ruth Bader Ginsburg, η οποία μέσα από την μακριά πορεία της στα έδρανα του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ αποτέλεσε «την ενσάρκωση της ελπίδας», όπως έγραψε η Dahlia Lithwick στο περιοδικό The Atlantic, όμως μας σύστησε λίγο καλύτερα τη Μαρία Λεπενιώτη. Την Αρεοπαγίτισσα που με το ήθος, την αξιοπρέπεια και το θάρρος της, έγινε ένα «σύμβολο» της δικαιοσύνης, καταδικάζοντας τον φασισμό και ρίχνοντας τίτλους τέλους στην πολύχρονη εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, εκείνη ήταν που είχε αναλάβει πριν 15 χρόνια την υπόθεση για την επίθεση στον Δημήτρη Κουσουρή το 1998, έπειτα από τη σύλληψη του -τότε- χρυσαυγίτη Περίανδρου το 2015. Σύμφωνα με τους συναδέλφους της η Λεπενιώτη θεωρείται «Ο,τι καλύτερο έχει αυτή τη στιγμή η ελληνική Δικαιοσύνη», αφού από το 1986 που μπήκε στο δικαστικό σώμα μέχρι και σήμερα, έχει διανύσει μία υποδειγματική πορεία, η οποία επιβεβαιώνει περίτρανα πως η οικογένεια και η μητρότητα, είναι δύο παράγοντες που δεν καθορίζουν τον επαγγελματισμό ή την καριέρα μίας γυναίκας, αφού η ίδια έχει αποκτήσει δύο παιδιά με τον διακεκριμένο ιατροδικαστή Νίκο Καρακούκη.

https://www.youtube.com/watch?v=GFRn1w337bg

Chrissy Teigen

Λένε πως «μία εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις» και αυτό αποδείχτηκε περίτρανα φέτος, μέσα από μία ανάρτηση της Chrissy Teigen στο Instagram. Στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη, το διάσημο μοντέλο δημοσίευσε προσωπικές τις φωτογραφίες, με την ίδια να κλαίει μέσα στο δωμάτιο του νοσοκομείου, έπειτα από την απροσδόκητη απώλεια του νεογέννητου βρέφους της. Αυτό πυροδότησε ένα τεράστιο «κύμα» αρνητικών αντιδράσεων, με τους επικριτές της να ισχυρίζονται πως εκμεταλλεύεται τον χαμό του παιδιού για να «τραβήξει» την προσοχή των media. Εμείς πάλι ακόμη αναρωτιόμαστε πόσο μεγάλο θάρρος και σθένος χρειάζεται να έχεις, για να μοιραστείς ένα τόσο βαρύ πένθος με τον κόσμο, θέλοντας να δώσεις δύναμη στις μαμάδες που τα μικρά τους δεν κατάφεραν να κρατηθούν στην ζωή. Ακόμη και αν υποθέσουμε πως οι προθέσεις τις δεν ήταν αυτές, η μικροψυχία που «κρύβει» η στάση των επικριτών της, είναι σίγουρα πολύ χειρότερη. Σε κάθε περίπτωση, εμείς της «βγάζουμε» το καπέλο γιατί όπως είπε και η ίδια «Αυτές οι φωτογραφίες είναι μόνο για όσους τις χρειάζονται και οι σκέψεις των υπολοίπων δεν έχουν καμία σημασία».

Pounding The Gavel Chrissy Teigen GIF from Poundingthegavel GIFs