Décor συμβουλές για να δείχνει το μικρό «παλατάκι» σου ακόμη πιο ευρύχωρο

Décor συμβουλές για να δείχνει το μικρό «παλατάκι» σου ακόμη πιο ευρύχωρο

Όσες από εμάς είχαμε την τύχη και την... ατυχία να περάσουμε από τη διαδικασία εύρεσης σπιτιού, γνωρίζουμε από την καλή αλλά και την ανάποδη πως πρόκειται για μία διαδικασία που τεστάρει την υπομονή μας, μέχρι να βρεθεί η ιδανική επιλογή που θα φιλοξενήσει τις μελλοντικές αναμνήσεις μας. Για να μην χάσουμε πολύτιμο χρόνο και το κουράγιο μας, μέχρι να έρθει αυτή η λυτρωτική στιγμή, είναι απαραίτητο να λάβουμε υπόψη μερικά κριτήρια, όπως την περιοχή που μας εξυπηρετεί, το ποσό που επιθυμούμε να δώσουμε, τα έπιπλα, τις συσκευές και τα αντικείμενα που διαθέτουμε. Και εδώ προκύπτει η βασική δυσκολία του εγχειρήματος. Όλα τα παραπάνω κριτήρια περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές μας, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στη διόλου ευχάριστη θέση, να κάνουμε εκπτώσεις στο dream house μας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως το ιδανικό σπίτι για εμάς, δεν είναι απαραίτητα αυτό που έχουμε σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια στο μυαλό μας, αλλά κάποιο που θα μας παρέχει μία άνετη, εύκολη και απόλυτα chill καθημερινότητα. Και να είσαι σίγουρη πως κάτι τέτοιο μπορείς να το πετύχεις, ανεξάρτητα αν το σπίτι έχει ένα ή δύο υπνοδωμάτια, μεγάλη ή στενή βεράντα, τεράστιο ή μικρό σαλόνι. Γιατί η άνεση που θα σου παρέχει δεν κρίνεται μόνο από την αρχιτεκτονική του σπιτιού, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο εσύ θα διαχειριστείς τον χώρο που διαθέτεις.

Εάν και εσύ, λοιπόν, κατέληξες από ένα δυάρι σε μία γκαρσονιέρα και θες να κάνεις το περιβάλλον σου να δείχνει πιο μεγάλο, ώστε να το απολαμβάνεις περισσότερο, παρακάτω έχω συγκεντρώσει μερικές απλές αλλά μεγαλοφυείς décor συμβουλές, που υπόσχονται πως θα κάνουν το μικροσκοπικό «παλάτι» σου ακόμη πιο ευρύχωρο και άνετο!

1. «Παίζοντας» με τα κατάλληλα χρώματα

Είμαι σίγουρη πως δεν περίμενες αυτό το κείμενο για να μάθεις πως το λευκό χρώμα των τοίχων είναι αυτό που θα κάνει τον χώρο να δείχνει μεγαλύτερος, αυτό όμως που πιθανότατα δεν γνώριζες, είναι πως το λευκό δεν είναι η μόνη σου επιλογή. Κάθε φυσική, ανοιχτή και «ήσυχη» απόχρωση μπορεί να σου δώσει το ανάλογο αποτέλεσμα, οπότε δεν χρειάζεται να περιοριστείς αποκλειστικά στο άσπρο. Χρώματα όπως το γκρι-πράσινο sage, το lavender και το basil της Pantone, είναι αυτά που θα αναδείξουν τα αντικείμενα που υπάρχουν στον χώρο, χωρίς να τον φορτώνουν. Επιπλέον, καλό θα ήταν να μην «παίζεις» με διαφορετικά χρώματα στον κάθε τοίχο, καθώς έτσι θα δημιουργήσεις περισσότερο οπτικό «θόρυβο» και περισπασμούς που θα γεμίσουν ξανά το δωμάτιο.

2. Δεν χρειάζεται τα έπιπλα να είναι κολλημένα στον τοίχο

Ειλικρινά, δεν φαντάζεσαι πόσους μήνες μου πήρε μέχρι να βρω την κατάλληλη θέση για το κάθε έπιπλο μέσα στο μικρό μου διαμέρισμα. Φυσικά, η πρώτη μου σκέψη ήταν να κολλήσω το κρεβάτι, τον καναπέ, την πολυθρόνα και το γραφείο στον τοίχο, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στο κέντρο του χώρου, το οποίο έμενε ανεκμετάλλευτο όλες τις ώρες της ημέρας, εκτός από αυτές που επιδιδόμουν σε χορευτικές φιγούρες. Για να μην την «πατήσεις», λοιπόν, όπως εγώ, και το σπίτι σου δείχνει άδειο χωρίς όμως να φαίνεται μεγαλύτερο, προσπάθησε να είσαι προσεκτική με τον τρόπο που θα ταξινομήσεις τα έπιπλα στον χώρο και δοκίμασε διάφορες εναλλακτικές, πριν καταλήξεις στην τελική τους θέση. Ακόμη και αν δεν έχεις άλλη επιλογή πέρα από το να κολλήσεις το πίσω μέρος των επίπλων στον τοίχο, άφησε ελάχιστα εκατοστά απόσταση, γιατί αυτή η ελάχιστη διαφορά θα δημιουργήσει την οπτική «ψευδαίσθηση» ενός μεγαλύτερου βάθους.

3. LET – THE – SUNSHINE – IN

Από όλες τις συμβουλές που βρίσκονται μέσα σε αυτό το κείμενο, η συγκεκριμένη είναι η πιο σημαντική, αφού όλες ξέρουμε πόσο καθοριστικό ρόλο παίζει το φως στον χώρο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε καθημερινά και πως είναι ένας λόγος που μπορεί να μεταβάλλει ακόμη και την τιμή ενός ακινήτου. Ακριβώς για αυτό, επέλεξε λεπτές και ανοιχτόχρωμες κουρτίνες που δεν εμποδίζουν το φως του ήλιου να φτάσει στον χώρο σου και εάν έχεις τη δυνατότητα, απομάκρυνε τα ογκώδη έπιπλα όπως η ντουλάπα ή ο μπουφές από τα πλαϊνά του παραθύρου, καθώς εμποδίζουν τη διάχυση του φωτός στο δωμάτιό σου. Όσο για τον τεχνητό φωτισμό του χώρου, μην βασιστείς μόνο σε ένα φωτιστικό οροφής, αλλά τοποθέτησε ένα λεπτό, ψηλό φωτιστικό δαπέδου σε κάποια ανεκμετάλλευτη γωνία του χώρου και κάποιο επιτοίχιο φωτιστικό το οποίο θα δημιουργεί την ιδανική ατμόσφαιρα, χωρίς να «κλέβει» εμβαδόν.

4. Επέλεξε τα έπιπλα που ταιριάζουν στον χώρο και το γούστο σου

Πολλοί θεωρούν πως ένα μικρό διαμέρισμα απαιτεί και μικρά έπιπλα, αυτό όμως είναι μία «παγίδα» που μπορεί να κάνει τον χώρο σου να δείχνει φορτωμένος χωρίς να είναι στην πραγματικότητα. Ακόμη και αν το σπίτι σου είναι μία μικρή γκαρσονιέρα, δεν είναι αποτρεπτικό να την εμπλουτίσεις με μεγάλα κομμάτια, αρκεί να συμβαδίζουν με την αρχιτεκτονική του χώρου και να μην εμποδίζουν τη μετακίνησή σου. Να θυμάσαι πως δεν έχει σημασία ο όγκος ενός επίπλου, όσο το στυλ του, αφού εάν το design ενός κομματιού είναι κομψό και λεπτεπίλεπτο αφήνει περισσότερο «αέρα» στον χώρο. Για παράδειγμα, ένας καναπές me μεγάλα μπράτσα, είναι πολύ πιο άβολος στην συγκεκριμένη περίπτωση, από έναν που είναι low-armed ή δεν έχει καθόλου.

5. Μην αφήνεις τους τοίχους σου ανεκμετάλλευτους

Ένα «μυστικό» που μοιραζόμαστε όσοι κατοικούμε σε σπίτια λίγων τετραγωνικών, είναι πως οι τοίχοι των σπιτιών μας, είναι οι «σύμμαχοί» μας για να εξοικονομήσουμε επιπλέον χώρο. Γιατί οι πείρα μας έχει διδάξει πως με τις κατάλληλες προσθήκες και κατασκευές, οι τοίχοι του σπιτιού μπορούν να εξελιχθούν σε ένα αληθινό έργο τέχνης! Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να τοποθετήσεις μία μακρόστενη ραφιέρα περιμετρικά των τοίχων, να κρεμάσεις σε αυτούς τις γλάστρες ή του πίνακές σου και να απελευθερώσεις ένα σημαντικό κομμάτι του χώρου σου, δίνοντας περισσότερο στυλ και φινέτσα στο σπίτι σου.