Τα «σημάδια» που αποκαλύπτουν πως ήρθε η ώρα να δώσεις ένα τέλος στη σχέση σου

Τα «σημάδια» που αποκαλύπτουν πως ήρθε η ώρα να δώσεις ένα τέλος στη σχέση σου

Η αλήθεια είναι πως η στιγμή που πρέπει να ανοίξουμε την πόρτα και να φύγουμε από μία σχέση, δεν είναι ποτέ ιδιαίτερα ευδιάκριτη. Ακόμη και τις φορές που έχει προηγηθεί ένας επικός καυγάς ή κάποιο αξιοσημείωτο περιστατικό που είναι πασίδηλο πως μας προειδοποιεί να πάρουμε το καπελάκι μας και να αποχωρήσουμε με το κεφάλι ψηλά, ο χρόνος και τα συναισθήματα που έχουμε επενδύσει στον σύντροφό μας, είναι αυτά που τελικά μας πείθουν να δώσουμε «τόπο» στην οργή και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τη σχέση μας, δίνοντας μία μικρή παράταση. Γιατί, ας είμαστε ειλικρινείς, λίγες είναι οι φορές που ο σύντροφός μας είναι όντως ο λόγος που επιμένουμε να μένουμε σε μία σχέση, η οποία κατά βάθος γνωρίζουμε πως έχει οδηγηθεί σε ένα τέλμα.

Αυτός είναι και ο λόγος που μετά από μήνες ή χρόνια, πιάνουμε τον εαυτό μας να λέει πάνω σε μία φιλική συζήτηση και σε μία απρόσμενη κρίση ειλικρίνειας -απέναντι στον εαυτό μας- «Έπρεπε να είχα χωρίσει νωρίτερα» ή «Είχα καταλάβει πως η σχέση είχε τελειώσει αλλά ήθελα να προσπαθήσω». Κι όμως, εκτός από μερικά δικά μου παραδείγματα, έχω αρκετές φίλες και γνωστές που επέλεξαν να παραμείνουν σε μία σχέση, προασπίζοντας μία επιλογή που ήξεραν πως δεν οδηγεί πουθενά, για να καταλήξουν διπλά πληγωμένες και με ελάχιστα αποθέματα υπομονής. Νομίζω πως το λάθος που κάνουμε σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, είναι πως ακριβώς επειδή δυσκολευόμαστε να παραδεχτούμε ότι ήμασταν λάθος και ότι ο σύντροφός μας τελικά δεν ήταν το πρόσωπο που μπορούσε να εκπληρώσει τις επιθυμίες μας, αλλά η πλέον ακατάλληλη επιλογή, το ζύγι τελικά γέρνει υπέρ της σχέσης, την οποία είμαστε διατεθειμένες να διαφυλάξουμε με κάθε προσωπικό κόστος.

Από την άλλη βέβαια, υπάρχουν μερικές φορές που αυτό το «προσωπικό κόστος» είναι υπέρογκο και δεν αξίζει να το διαθέσουμε, ούτε αυτό, ούτε την ενέργεια, ούτε τον χρόνο μας. Παρακάτω, λοιπόν, έχω συγκεντρώσει μερικά από αυτά τα παραδείγματα και τα «σημάδια» που αποκαλύπτουν πως το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να φύγεις… τρέχοντας από τη σχέση σου.

Κακά τα ψέματα «Once a liar always a lie»

Δεν έχω καμία απολύτως ιδέες ποιος έβγαλε πρώτος το παραπάνω συμπέρασμα, όμως ξέρω σίγουρα πως είναι πέρα για πέρα αληθινό. Οι ανθρώπινες σχέσεις, ανεξάρτητα από το αν είναι φιλικές ή ερωτικές, βασίζονται κατά κύριο λόγο στην εμπιστοσύνη και την ειλικρίνεια που διέπει τα μέλη της. Αυτά τα δύο «συστατικά» είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία «χτίζουμε» τις σχέσεις μας με τους άλλους και εάν δεν υπάρχουν, τότε αργά ή γρήγορα το οικοδόμημα που έχουμε φτιάξει με τον άλλο θα γκρεμιστεί. Εάν έχεις πιάσει τον σύντροφό σου να σου λέει ψέματα ή εάν υποψιάζεσαι πως σου λέει, σημαίνει πως πίσω από τα ψέματα που σου αραδιάζει, ίσως «κρύβεται» κάτι μεγαλύτερο (όχι απαραίτητα μία άλλη σχέση αλλά κάτι εξίσου μεγάλο) που δεν θέλει να γνωρίζεις. Και ποιος θέλει να είναι σε μία σχέση με κάποιον που κρατάει μυστικά και δεν μοιράζεται πραγματικά τον εαυτό του; Στην προκείμενη περίπτωση, το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να ξεσκεπάσεις τον σύντροφό σου, ακόμη και αν αυτή η τακτική είναι ιδιαίτερα σκληρή. Φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με το ψέμα του, θα του δώσεις τη δυνατότητα να σου αποκαλύψει όλη την αλήθεια και από εκεί και έπειτα, θα ξέρεις εάν αξίζει ακόμη να συνυπάρχεις μαζί του.

Lies GIF from John GIFs

Είναι ευγενικός μαζί σου αλλά όχι με όλους τους άλλους

Ο Dave Barry, ένας Αμερικανός δημοσιογράφος βραβευμένος με το «Pulitzer Prize for Commentary» το 1988, είχε γράψει κάποτε «If someone is nice to you but rude to the waiter, they are not a nice person». Και παρότι η παραπάνω φράση μοιάζει να είναι μία αλματώδη γενίκευση, δεν παύει να είναι αληθινή. Η ευγένεια είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν λειτουργεί κατ’ εξαίρεση. Ένας άνθρωπος που είναι όντως ευγενικός, θα παραμείνει ευγενικός ανεξάρτητα από τις συνθήκες της περίστασης. Αυτό δεν σημαίνει πως θα χωρίσεις επειδή ο σύντροφός σου παραπονέθηκε -υπέρ του δέοντος- για την εξυπηρέτηση που έλαβε σε κάποιο κατάστημα, αλλά θα προσπαθήσεις να καταλάβεις εάν ο απότομος τρόπος και η αγένειά του είναι τελικά ένα αναπόσπαστο στοιχείο του χαρακτήρα του. Πώς θα το καταλάβεις; Παρατηρώντας λίγο περισσότερο τη συμπεριφορά του ή τον τρόπο με τον οποίο σου απευθύνεται, όταν υπάρχει ένταση μεταξύ σας. Επιπλέον, να θυμάσαι πως σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πραγματικός χαρακτήρας ενός ανθρώπου φαίνεται, από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους που τον εξυπηρετούν, είτε είναι σερβιτόροι, είτε πωλητές, γιατί αισθάνεται μία μεγαλύτερη υπεροχή.

Rude GIF from Rude GIFs

Είσαι εκείνη που βγαίνει πάντα λάθος

Μία υγιείς και ισότιμη σχέση, βασίζεται στον σεβασμό, την ουσιαστική, ανοιχτή επικοινωνία και τις αμοιβαίες υποχωρήσεις που δεν καταπατούν τα όρια και τις ελευθερίες του άλλου. Εάν ο σύντροφός σου επιμένει πως «Σκέφτεσαι λάθος», πως «Εσύ δεν ξέρεις», πως «Πρέπει να δεις τα πράγματα διαφορετικά», μάλλον θα πρέπει να αρχίσεις να αναρωτιέσαι, εάν η ΔΙΚΗ ΤΟΥ άποψη πάνω στα πράγματα, είναι και τελικά και η μόνη σωστή για εκείνον. Να ξέρεις πως «αθώες» φράσεις όπως οι παραπάνω, σκοπό έχουν να σε κατευθύνουν σε έναν φαύλο και επίπονο κύκλο gaslighting από υποχωρήσεις, όπου εσύ θα έχεις υιοθετήσει απόλυτα τη φιλοσοφία του συντρόφου σου, θα αμφιβάλεις για τον εαυτό σου και τα δικά σου πιστεύω αφού «είσαι παντού λάθος» και εκείνος, θα μπορεί αν σε manipulάρει ακόμη πιο εύκολα. Αυτό δεν σημαίνει πως οι απόψεις σου θα πρέπει να είναι πάντα συμπαγείς και αμετάβλητες. Σημασία έχει να μπορείς να διακρίνεις πότε δεν είσαι εσύ η… τρελή της υπόθεση, αλλά ο σύντροφός σου αυτός που προσπαθεί να σε τρελάνει και να τον στείλεις «πακέτο» στο σπίτι του.

Lindsay Lohan Mean Girls GIF from Lindsaylohan GIFs

Περνάει τη συμπεριφορά σου από… κόσκινο

Όλοι θέλουμε να βλέπουμε τους συντρόφους μας να εξελίσσονται, να γίνονται καλύτεροι, να οδηγούνται με εμάς στο πλάι τους, στην καλύτερη δυνατή εκδοχή τους. Ή μήπως, όχι; Ναι, όλοι έχουμε προτερήματα και ελαττώματα, όμως κανένας -ούτε καν οι γονείς μας- δεν έχει το δικαίωμα να μας κάνει να νιώθουμε άσχημα για αυτό που είμαστε. Ένας πραγματικά καλός σύντροφος δεν θα περάσει τη συμπεριφορά σου από «κόσκινο» επισημαίνοντας ξανά και ξανά πως λες ανοησίες, είσαι πολυλογού, αθυρόστομη, σπάταλη, ονειροπαρμένη, τεμπέλα και ό,τι άλλο κοσμητικό επίθετο προκύψει στο μυαλό του. Γιατί, ακόμη και αν όντως είσαι κάτι από όλα τα παραπάνω ή και όλα τα παραπάνω μαζί, η ζωή μας δεν είναι casting και κανένας δεν του ζήτησε να αναλάβει τον ρόλο του κριτή. Οι άνθρωποι που σε αγαπούν πραγματικά για αυτό που είσαι, έχουν τον τρόπο να μας υποδεικνύουν τα ελαττώματά μας, χωρίς να μας πληγώνουν ή να μας κάνουν να νιώθουμε υποδεέστερες και έναν τέτοιο άνθρωπο αξίζει να έχεις στο πλάι σου, για να μπορέσεις όντως να γίνει η γυναίκα που ονειρεύεσαι.

This Is Who IAm This Is Me GIF from Thisiswhoiam GIFs

Κλείνοντας, να θυμάσαι πως όλα τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι βγαλμένα από την ζωή και μπορούν να συμβούν και στις καλύτερες οικογένειες. Συνεπώς, πριν βιαστείς να πεις «αντίο» στη σχέση σου, καλό θα ήταν να κάνεις μία κρούση στον συντροφό σου και ανάλογα με τη συμπεριφορά του, να αποφασίσεις εάν ήρθε η ώρα να γυρίσεις σελίδα στην ζωή σου.