Πώς ένα σαπούνι κατάφερε να αναβαθμίσει τις συνήθειες ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων

Πώς ένα σαπούνι κατάφερε να αναβαθμίσει τις συνήθειες ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων

Η καθημερινότητά μας αποτελείται από μικρές, αλλά σημαντικές «ιεροτελεστίες». Ακόμη και αν ο τρόπος ζωής που έχει επιλέξει η καθεμιά από εμάς διαφέρει σημαντικά, υπάρχουν μερικές συνήθειες που όλες μοιραζόμαστε. Και το πλύσιμο των χεριών είναι μία από αυτές.

Ειδικότερα την περίοδο που διανύουμε, με την επιστημονική κοινότητα να συνιστά ως απαραίτητο μέτρο πρόληψης το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, δεν χάνουμε ευκαιρία να τρυπώσουμε στο μπάνιο και να ακολουθήσουμε βήμα-βήμα τις απαραίτητες οδηγίες. Διότι μπορεί η συγκεκριμένη «ιεροτελεστία» να είναι κάτι που διδαχθήκαμε σε μικρή ηλικία, όμως έπρεπε να φτάσουμε λίγο πριν τα… 30, για να της αφιερώσουμε τον χρόνο και την προσοχή που της αναλογεί. Άλλωστε, πλέον οι περισσότερες από εμάς δεν αντιμετωπίζουμε απλώς το πλύσιμο των χεριών ως μία υποχρέωση, αλλά ως ένα μέσο για να προφυλάξουμε την υγεία μας και να νιώσουμε καθαρές και περιποιημένες.

Αν αναλογιστούμε πως ένα από τα πρώτα πράγματα που μας έμαθαν οι γονείς μας, ήταν πώς να πλένουμε σωστά τα χέρια μας, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για μία συνήθεια που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Και αυτό ισχύει για όλους και όλες μας. Ουσιαστικά, το πλύσιμο των χεριών είναι κατά κάποιον τρόπο ένας «κοινός τόπος», μία «ιεροτελεστία» που μας συσπειρώνει ενάντια σε σοβαρούς κινδύνους -όπως η παγκόσμια πανδημία που αντιμετωπίζουμε την περίοδο που διανύουμε- και σκοπό έχει, όχι μόνο να μας προστατεύσει, αλλά να διαδώσει το μήνυμα ότι ακολουθώντας αυτή την υγιεινή συνήθεια, μπορούμε να προφυλάξουμε τόσο εμάς, όσο και τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν.

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν θα είχε επιτευχθεί, εάν δεν διαθέταμε στη «φαρέτρα» μας το σαπούνι, τον ισχυρό αντιβακτηριδιακό «σύμμαχο», που μας σύστησε πρώτος ο αρχαίος γιατρός Γαληνός για την πρόληψη των δερματικών παθήσεων. Φτάνοντας στο σήμερα, η αγορά πλέον διαθέτει χιλιάδες διαφορετικές υφές, αρώματα, συσκευασίες και είδη σαπουνιού, όμως εδώ και 127 χρόνια, κανένα δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τη χαρακτηριστική κόκκινη «μπάρα» σαπουνιού Lifebuoy, το πρωτοποριακό και θρυλικό προϊόν που βελτίωσε την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων και με τον τρόπο του, άλλαξε την ιστορία ολόκληρης της ανθρωπότητας!

Από τη βικτωριανή Αγγλία στην Ισπανία του 20ου αιώνα

Παρότι η βικτωριανή εποχή έχει μείνει στην ιστορία ως μία περίοδος ευημερίας και εθνικής υπερηφάνειας για τη Βρετανία, στην πραγματικότητα τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά. Η διαρκής στασιμότητα των θετικών επιστημών, της ιατρικής και της φαρμακολογίας, είχαν ως αποτέλεσμα την έξαρση επιδημιών και ασθενειών, όπως η χολέρα και η οστρακιά. Κάπως έτσι, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της εποχής, έχασε τη ζωή του από αίτια που σήμερα είναι θεραπεύσιμα.

Όλα τα παραπάνω ήταν που παρακίνησαν τον Βρετανό εφευρέτη και ανθρωπιστή Ουίλιαμ Χέσκεθ Λέβερ να δημιουργήσει το 1894 ένα προσιτό και καινοτόμο σαπούνι με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, το οποίο θα προωθούσε με άμεσο τρόπο την αποστολή του, δηλαδή το να εξοικειώσει τους Βρετανούς με τη συνήθεια του πλυσίματος των χεριών και να καταστήσει την καθαριότητα ως έναν «κοινό τόπο για όλους». Τελικά, ο Λέβερ πέτυχε τον στόχο του και έτσι, με την εμφάνιση της επιθετικής ισπανικής γρίπης το 1918, το δημοφιλές σαπούνι «σωσίβιο», δηλαδή το Lifebuoy, ήταν ήδη εκεί για να περιορίσει τη διασπορά της ασθένειας, αφού εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες είχαν εκπαιδευτεί χάρη σε αυτό, στη σημασία της υγιεινής των χεριών.

Μία τεράστια εκστρατεία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως η προσφορά του διάσημου σαπουνιού δεν περιορίστηκε μόνο στις παραπάνω περιπτώσεις, αλλά συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου, όταν και οι άνθρωποι του Lifebuoyτοποθέτησαν κινητές μονάδες λουτρών για τους κατοίκους του βομβαρδισμένου Λονδίνου. Αυτή η ανθρώπινη κίνηση, ήταν η αφορμή για να εξαπλωθεί σταδιακά η φήμη αλλά και το όραμα του σαπουνιού σε όλον τον κόσμο. Παρόλα αυτά, ακόμη και σήμερα, που έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στην κατηγορία σαπουνιών υγείας, το Lifebuoy επιμένει και συνεχίζει να δίνει διαρκώς το παρών μέσα από το ανθρωπιστικό του έργο, στηρίζοντας την ανθρωπότητα σε κάθε κρίσιμη στιγμή.

Να αναφέρουμε απλώς ότι το 2010 τέθηκε ο δεύτερος μεγαλύτερος κοινωνικός στόχος της εταιρείας, από την ημέρα της ίδρυσής της. Ποιο ήταν αυτός; Το να εκπαιδεύσει μέχρι το 2020 πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους στο σωστό πλύσιμο των χεριών, μία ιδιαίτερα απλή διαδικασία, η οποία προστατεύει από τη διάδοση επικίνδυνων ασθενειών. Με αυτό τον τρόπο και μέσω ειδικά σχεδιασμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 30 χώρες παγκοσμίως, κατάφερε να βελτιώσει και να αναβαθμίσει την προσωπική υγιεινή μικρών και μεγάλων, πραγματοποιώντας συγχρόνως μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες εκστρατείες όλων των εποχών.

Παράλληλα με τις παραπάνω δράσεις, το σαπούνι Lifebuoy έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας μία ακόμη μεγάλη πρωτοβουλία, το πρόγραμμα «Help a Child Reach 5», μέσα από το οποίο θέλει να βοηθήσει τα παιδία του αναπτυσσόμενου κόσμου, να ξεπεράσουν το «σκαλοπάτι» των πέντε ετών. Λαμβάνοντας υπόψη πως κάθε χρόνο, περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια παιδιά χάνουν πρόωρα την ζωή τους εξαιτίας κοινών ασθενειών, όπως η διάρροια και η πνευμονία, το σωστό και τακτικό πλύσιμο των χεριών με το κατάλληλο αντιβακτηριδιακό σαπούνι, αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά η πιο αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα και ένας τρόπος για να αποφευχθούν οι απώλειες.

Εάν θέλεις και εσύ, λοιπόν, να γίνεις ένα ακόμη κομμάτι αυτής της τεράστιας ιστορίας, να ξέρεις πως σύντομα το θρυλικό σαπούνι «σωσίβιο» Lifebuoy, μαζί με όλα τα προϊόντα της ομώνυμης σειράς, θα είναι διαθέσιμα και στα καταστήματα της χώρας μας. Ειδικότερα εν μέσω αυτών των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, ένα αντιβακτηριδιακό σαπούνι είναι το βασικό μας «όπλο» για να εξουδετερώσουμε τον αόρατο «εχθρό». Να είσαι σίγουρη πως προσθέτοντας αυτόν τον πολύτιμο «σύμμαχο» στο μπάνιο σου, όχι μόνο θα αναβαθμίσεις την «ιεροτελεστία» του πλυσίματος των χεριών, αλλά θα συμβάλεις στην παγκόσμια προσπάθεια που κάνει το Lifebuoy για έναν καλύτερο κόσμο, γεμάτο υγεία!