Τα wellness trends που θα βλέπουμε παντού γύρω μας το 2021

Τα wellness trends που θα βλέπουμε παντού γύρω μας το 2021

Όπως κάθε χρόνο αυτή την εποχή, έτσι και φέτος, κάνουμε τη διαδικτυακή μας έρευνα προκειμένου να ανακαλύψουμε και να μελετήσουμε τις τάσεις που θα κυριαρχήσουν τη νέα χρονιά στον τομέα της ευεξίας.

Τα τελευταία χρόνια, ακούμε και διαβάζουμε σχεδόν σε καθημερινή βάση, τη λέξη ευεξία -wellness, αγγλιστί- και το γεγονός αυτό αποδεικνύει πως έχει γίνει ή αρχίζει να γίνεται μέρος του σύγχρονου lifestyle. Είτε τα ακολουθήσουμε, είτε όχι, λοιπόν, σε κάθε περίπτωση έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι -σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών- τα wellness trends που θα κυριαρχήσουν το 2021.

Η συνειδητή καιβιώσιμη διατροφή

Το 2021 θα επιλέξουμε να τρεφόμαστε πιο συνειδητά και να κάνουμε περισσότερο βιώσιμες διατροφικές επιλογές, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς. Η πλειονότητα των ανθρώπων θα πει «όχι» στις αυστηρές δίαιτες, ειδικότερα εκείνες οι οποίες δαιμονοποιούν πολλές κατηγορίες τροφών και συστατικά, ενώ ακόμη περισσότεροι θα είναι εκείνοι οι οποίοι θα εντάξουν στη διατροφή τους περισσότερα λαχανικά και θα κάνουν τρόπο ζωής τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του food waste.

Οι υπερτροφές«κερδίζουν» έδαφος

Σε ό,τι αφορά στη διατροφή συγκεκριμένα, εκτός από πιο συνειδητή, αναμένεται να γίνει και περισσότερο «καθαρή». Πολλοί θα είναι εκείνοι οι οποίοι θα δουν τη διατροφή τους ως ένα μέσο για να διατηρήσουν μακροπρόθεσμα την υγείας τους. Για αυτόν τον λόγο, θα εμπλουτίσουν το διατροφικό τους μενού με υπερτροφές και γενικότερα, με τροφές που φέρονται να εύνουν την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς και με συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες, ενώ θα πουν «όχι» στα ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η ψηφιακή αποτοξίνωση

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αναφερθεί στη σημασία του να κάνουμε συχνά μερικά digital detoxes, προκειμένου να ξεκουράζουμε το μυαλό και τα μάτια μας από τη συνεχή έκθεσή μας στις οθόνες των κινητών και των υπολογιστών μας και δη, από τον καταιγισμό πληροφοριών που δεχόμαστε μέσω διαδικτύου και ακόμη περισσότερο, μέσα από τα social media. Η έννοια της ψηφιακής αποτοξίνωσης, λοιπόν, φαίνεται πως θα γίνει ακόμη πιο διαδεδομένη το 2021. Ενδεχομένως το έχουμε ανάγκη, έπειτα από τόσους μήνες που μείναμε σπίτι και τα smartphones μας... μετατράπηκαν στις προεκτάσεις των χεριών μας.

Η «μεταβολική υγεία»

Για τις περισσότερες από εμάς, πρόκειται για μία άγνωστη έννοια όμως, όπως όλα δείχνουν, το 2021 θα έχουμε την ευκαιρία και ενδεχομένως την επιθυμία να την ανακαλύψουμε. Η «μεταβολική υγεία» επιτάσσει ουσιαστικά το να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στον δείκτη μάζας του σώματός μας -ο οποίος υπολογίζεται με βάση τα κιλά και το ύψος- προκειμένου να αξιολογήσουμε αν το βάρος μας είναι φυσιολογικό και συνεπώς, αν η υγεία μας απειλείται ή όχι. Με λίγα λόγια, η «μεταβολική υγεία» ταυτίζεται σε σημαντικό βαθμό με το σωματικό βάρος, ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι με περιττά κιλά κακή μεταβολική υγεία, ούτε όλοι οι άνθρωποι με φυσιολογικό βάρος είναι απαραιτήτως μεταβολικά υγιείς.

Η ομορφιά τηςαπλότητας

Για εμάς που λατρεύουμε να παρακολουθούμε και να μελετούμε τις τάσεις στον τομέα της ομορφιάς, το 2021 θα έχει ενδιαφέρον διότι θα φέρει την απλότητα σε πρώτο πλάνο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών στον τομέα της ομορφιάς, η πανδημία έστρεψε πολλές γυναίκες στο να αγαπήσουν και να υιοθετήσουν πιο απλές ρουτίνες ομορφιάς και περιποίησης, μια τάση που όπως όλα δείχνουν θα κυριαρχήσει τη χρονιά που διανύουμε. Ουσιαστικά, συνειδητοποιήσαμε πως δεν χρειαζόμαστε τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης ομορφιάς και μακιγιάζ για να νιώθουμε και να είμαστε όμορφες.

Τα κρύα ντους και τα παγόλουτρα ως μορφές θεραπείας

Αν παρακολούθησες το Goop Lab με την Γκουίνεθ Πάλτροου στο Netflix, τότε μάλλον θα είδες το επεισόδιο με τον Ολλανδό «Iceman» Γουίμ Χοφ, ο οποίος ορκίζεται στα θεραπευτικά οφέλη του κρύο νερού και δη, των παγόλουτρων για τον ανθρώπινο οργανισμό. Όσο αποτρεπτική και αν φαντάζει η σκέψη ενός παγωμένου ντους, φαίνεται πως όλο και περισσότεροι θα είναι εκείνοι οι οποίοι θα την κάνουν μέρος της καθημερινότητάς τους το 2021, αφού το κρύο ντους ως μέθοδος θεραπείας από το άγχος και άλλες παθήσεις, φαίνεται πως θα αποτελέσει ένα από τα κυρίαρχα wellness trends της χρονιάς που διανύουμε.

Η πνευματική ευεξία σεπρώτο πλάνο

Άγχος, στρες, αβεβαιότητα, μοναξιά. Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους μας. Αν κάτι αντιληφθήκαμε, λοιπόν, τους τελευταίους μήνες, είναι η σημασία του να φροντίζουμε και την πνευματική μας υγεία. Αυτός είναι ο λόγος που το 2021 το πνευματικό μας wellbeing έρχεται σε πρώτο πλάνο, ωθώντας μας μεταξύ άλλων σε τεχνικές που φέρονται να μας ενδυναμώνουν πνευματικά και να μας απαλλάσσουν από το άγχος, όπως ο διαλογισμός. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες, πολλοί πήραν την απόφαση να «κατεβάσουν» meditation apps στα κινητά τους τηλέφωνα.

Η άνοδος της τηλεϊατρικής

Τέλος, η τηλεϊατρική αναμένεται να γίνει ακόμη πιο δημοφιλής το 2021. Πλέον, μάθαμε να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο για να φέρνουμε εις πέρας μια πληθώρα καθημερινών υποχρεώσεων και όπως φαίνεται, ακόμη και για να φροντίζουμε την υγεία μας. Να αναφέρουμε απλώς ότι σύμφωνα με μελέτες, μόνο στις ΗΠΑ η τηλεϊατρική σημείωσε άνοδο που έφτασε από το 11% το 2019 στο 46% το 2020!

Αυτά είναι, λοιπόν, κάποια από τα wellness trends που αναμένεται να κυριαρχήσουν το 2021, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών. Το αν θα κάνουν «θραύση» στη χώρα μας, μένει να το δούμε. Το σίγουρο είναι πως έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σε πολλές περιπτώσεις, δύνανται να ωφελήσουν την υγεία μας και δη, την ευεξία μας.