It's complicated: Πώς θα καταλάβεις εγκαίρως ότι βρίσκεσαι σε μία τοξική σχέση

It's complicated: Πώς θα καταλάβεις εγκαίρως ότι βρίσκεσαι σε μία τοξική σχέση

Πολλές από εμάς έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή στη ζωή μας σε μία τοξική σχέση, δηλαδή σε μία σχέση που μας βλάπτει, αντί να μας κάνει καλό. Εκείνο όμως που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, είναι το πώς δεν καταφέραμε να δούμε εγκαίρως τα προειδοποιητικά σημάδια και να ακούσουμε το ένστικτο μας. Μέσα μας γνωρίζαμε ή αισθανόμασταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά σε αυτή τη σχέση όμως, η ελπίδα ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν και η χειριστική συμπεριφορά του συντρόφου μας, μας έκανε να παραμείνουμε σε αυτή.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που την περίοδο που διανύουμε βρίσκεσαι σε μία σχέση η οποία σε κάνει συχνά να προβληματίζεσαι, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες η σχέση σου να είναι τοξική για εσένα.

Συνέχισε, λοιπόν, να διαβάζεις για να ανακαλύψεις ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που αξίζει να προσέξεις και πώς θα καταφέρεις να ακούσεις τι πραγματικά προσπαθεί να σου πει το ένστικτο σου.

Προσπάθησε ναακούσεις το σώμα σου

Πώς μπορεί το σώμα σου να σου αποκαλύψει αν η σχέση στην οποία βρίσκεσαι είναι τοξική; Με πολλούς τρόπους, αρκεί να το ακούσεις προσεκτικά. Αν κάθε φορά που βρίσκεσαι με τον σύντροφό σου νιώθεις άβολα, αισθάνεσαι άγχος ή ανησυχία κάθε φορά που θέλεις να εκφράσεις μια αντίθεση άποψη ή νιώθεις ότι πρέπει να συμπεριφέρεσαι με έναν συγκεκριμένο τρόπο προκειμένου να λαμβάνεις την αγάπη, την προσοχή και την αποδοχή του συντρόφου σου, τότε ενδεχομένως ο σύντροφός σου είναι τοξικός για εσένα.

Φράσεις όπως «αν με αγαπούσες, θα το έκανες αυτό για εμένα…» ή «πρέπει να νιώθεις ευγνωμοσύνη που με έχεις…», λέγονται συχνά από τα χείλη ενός χειριστικού -δηλαδή τοξικού ανθρώπου- οπότε, αν τις ακούς συχνά, τότε μην παραβλέπεις τον αρνητικό τους χαρακτήρα.

Σίγουρα στα πρώτα στάδια μιας σχέσης, όλες μας νιώθουμε άγχος στην προσπάθειά μας να ικανοποιήσουμε και να χαροποιήσουμε τον σύντροφό μας. Ωστόσο, όταν αυτό το άγχος δεν υποχωρεί όσο η σχέση εξελίσσεται, τότε πιθανότατα δεν οφείλεται απλώς στην επιθυμία σου να «κερδίσεις» τον καλό σου. Ουσιαστικά, μια τοξική σχέση ρίχνει την αυτοπεποίθησή σου και σε κάνει να νιώθεις συχνά απελπισία ή στρες. Φρόντισε, λοιπόν, να κατανοήσεις πώς αισθάνεται το σώμα σου και αν το άγχος να πεις ή να κάνεις ό,τι ο σύντροφός σου θέλει ή θεωρεί σωστό υπερισχύει, μάλλον ήρθε η ώρα να πεις «αντίο».

Μήπως ο σύντροφος σου προσπαθεί να σε απομονώσει;

Όσο παράξενο και αν φαντάζει, το γεγονός ότι ο σύντροφός σου απορρίπτει συχνά τις προτάσεις σου να δείτε τους φίλους σου και σου ζητά να περνάς τον ελεύθερό σου χρόνο μαζί του, μπορεί να σημαίνει ότι προσπαθεί σιγά-σιγά να σε απομονώσει κοινωνικά. Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο στοιχείο μιας τοξικής σχέσης, το οποίο μακροπρόθεσμα θα επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή σου και φυσικά, τη σχέση σας. Αν δεν του αρέσουν οι φίλοι, οι γονείς, οι συνάδελφοί, αν κάνει συχνά κακεντρεχή σχόλια για εκείνους και προσπαθεί να σε στρέψει εναντίον τους, τότε ενδεχομένως η σχέση στην οποία βρίσκεσαι δεν είναι υγιής.

Οι οικονομικόςέλεγχος

Μπορεί να είσαι ανεξάρτητη οικονομικά όμως, ο τοξικός σύντροφος θα βρίσκει πάντα τρόπους να σχολιάζει το πώς επιλέγεις να ξοδεύεις τον μισθό σου. Θα σχολιάζει συχνά, λοιπόν, ότι ξοδεύεις πολλά χρήματα για τον εαυτό σου ή ότι δαπανάς πολλά σε πράγματα που δεν χρειάζεσαι. Μέσα από αυτόν τον τρόπο, προσπαθεί να αποκτήσει έναν έλεγχο σε ό,τι αφορά στη δική σου, οικονομική διαχείριση. Και μπορεί όταν βρίσκεσαι στις αρχές μιας σχέσης να μην αντιλαμβάνεσαι πού είναι το κακό στο να σου δίνει ο καλός σου οικονομικές συμβουλές όμως, αναλογίσου πόσο πιεστικός και ακόμη πιο χειριστικός μπορεί να γίνει αν και όταν η σχέση σας σοβαρέψει, πόσω μάλλον αν παντρευτείτε.

Σε κάνει νααισθάνεσαι συνεχώς ενοχές και να ζητάς συγγνώμη

Αλήθεια, τον έχεις ακούσει να ζητά έστω και μια φορά συγγνώμη για τη συμπεριφορά του; Ο χειριστικός και τοξικός σύντροφος προσπαθεί να σε κάνει να νιώθεις συνεχώς ότι εσύ –και μόνο εσύ- ευθύνεσαι για τα «κακώς κείμενα» της σχέσης σας. Έτσι, καταλήγεις συχνά να νιώθεις τύψεις και ενοχές και να ζητάς συγγνώμη, ακόμη και αν βαθιά μέσα σου ξέρεις ότι είχες δίκιο σε αυτό τον τσακωμό.

Σου κάνει gaslighting

Ο άνθρωπος που σου κάνει gaslighting χρησιμοποιεί ψέματα και αντιφάσεις για να σε παραπλανήσει και να απαξιώσει τα λόγια και τις απόψεις σου. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία μέθοδο ψυχολογικής χειραγώγησης, με σκοπό να σου δημιουργήσει αμφιβολίες και να σε κάνει να μην είσαι σίγουρη για το είπες, είδες ή άκουσες. Μέσα από το gaslighting, λοιπόν, ένας τοξικός σύντροφος επιδιώκει να σε παραπλανήσει, ούτως ώστε να καλύψει τις δικές του λάθος συμπεριφορές. Με λίγα λόγια, προσπαθεί να σε βγάλει… τρελή. Ιδού μερικές φράσεις, που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις καλύτερα τι σημαίνει gaslighting: «Ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο…» και «όλα είναι στη φαντασία σου…».

Σε τιμωρεί μέσα από τη συμπεριφορά του όταν κάτι τον ενοχλεί

Δεν έκανες αυτό που σου ζήτησε ή τον εκνεύρισες κατά τη διάρκεια μις συζήτησης; Ο τοξικός σύντροφος δεν θα κάτσει να συζητήσει μαζί σου προκειμένου να κατανοήσει τη θέση σου. Αντιθέτως, θα σε τιμωρήσει, αποκτώντας μια «παγωμένη» στάση και συμπεριφορά. Αυτό σημαίνει ότι θα σταματήσει να είναι τρυφερός ή δεν θα απαντά στα μηνύματά σου, μέχρι να λυγίσεις και… να ζητήσεις συγγνώμη ή να κάνεις αυτό που θέλει. Ουσιαστικά, είναι σαν να σου κάνει ghosting κάποιος με τον οποίο βρίσκεσαι σε σχέση.

Πολλές από τις παραπάνω συμπεριφορές μπορεί να φαίνονται «αθώες» όταν βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας σχέσης, όμως σε βάθος χρόνου, μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες για την ψυχική μας υγεία. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να είμαστε σε θέση να ακούμε το ένστικτό μας και να βλέπουμε τα σημάδια που μας προειδοποιούν ότι η σχέση στην οποία βρισκόμαστε, είναι ενδεχομένως τοξική, βάζοντας εγκαίρως ένα τέλος σε αυτές. Να θυμάσαι απλώς ότι ακόμη και αν οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν, πρέπει πάντα να τους κρίνεις με βάση τις συμπεριφορές τους και όχι τις υποσχέσεις τους.