Βαλεντίνα Τερεσκόβα: Η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης που ο ουρανός της «έβγαλε» το καπέλο

Βαλεντίνα Τερεσκόβα: Η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης που ο ουρανός της «έβγαλε» το καπέλο

Στις 6 Μαρτίου του 1937, 84 χρόνια πριν σε μία επαρχιακή πόλη της Κεντρικής Ρωσίας στις όχθες του ποταμού Βόλγα, στο μικρό χωριό Μασλενίκοβο, γεννήθηκε ένα μικρό κορίτσι. Ένα μικρό κορίτσι που έμελλε να κάνει ένα μεγάλο και γενναίο βήμα για την ανθρωπότητα και το γυναικείο φύλο, καταρρίπτοντας τα στερεότυπα και πραγματοποιώντας ένα ταξίδι ανάμεσα στα αστέρια. Η Βαλεντίνα Τερεσκόβα ήταν το δεύτερο από τα τρία παιδιά του Βλαδιμήρ Τερεσκόβ και της Έλενα Φιοδωρόβνα Τερέσκοβα, μετανάστες από τη Λευκορωσία. Ο πατέρας της ήταν πρώην οδηγός τρακτέρ και έχασε τη ζωή του το 1939, όταν η Βαλεντίνα ήταν μόλις δύο ετών, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό το γεγονός ήταν η αφορμή που η μητέρα μαζί με τα τρία παιδιά της, μεταφέρθηκαν στην περιοχή Γιάροσλαβλ, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας και η «σκιά» του πολέμου ήταν οι λόγοι που η μικρή Βαλεντίνα άργησε να εγγραφεί στο σχολείο. Η εκπαίδευσή της ξεκίνησε στην τρυφερή ηλικία των 8 ετών, ενώ σύντομα εγκατέλειψε τα θρανία για να ενισχύσει το οικογενειακό εισόδημα, ενώ προσπαθούσε να παρακολουθεί τα μαθήματά της μέσω αλληλογραφίας. Παρότι λίγα είναι γνωστά για την παιδική της ηλικίας, σύμφωνα με συνεντεύξεις που έδωσε στο παρελθόν, η πρώτη της επαφή με τον… ουρανό, έγινε πολύ αργότερα, στα 26 της χρόνια, συγκεκριμένα στις 21 Μαΐου του 1959, όταν πραγματοποίησε την πρώτη της πτώση με αλεξίπτωτο στην τοπική αερολέσχη.

Αυτό που δεν γνώριζε βέβαια τότε η Βαλεντίνα, ήταν πως αυτό το άλμα θα ήταν μόνο η αρχή μίας μεγάλης καριέρας και ο βασικός λόγος που θα κέρδιζε μία θέση στο διαστημικό πρόγραμμα της Σοβιετικής Ένωσης. Πληρώντας όλες τις προδιαγραφές για να το καταφέρει, ή Βαλεντίνα κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα στις 400 υποψήφιες που έλαβαν μέρος, να κερδίσει την προσοχή του Νικίτα Σεργκιέγιεβιτς Χρουστσόφ και να γίνει η πρώτη γυναίκα που επιβιβάστηκε στο «Βοστόκ 6» και ταξίδεψε στο διάστημα. Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικές βασικές πληροφορίες που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζεις, για την πρώτη γυναίκα που αψήφησε κάθε σύμβαση και η φήμη της έφτασε μέχρι τα αστέρια!

Το χόμπι της ήταν που την «απογείωσε» στην κορυφή

Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία της «The First Lady of Space: In Her Own Words» την οποία εξέδωσε το 2015, όταν ενημερώθηκε πως στην περιοχή της πραγματοποιούνται μαθήματα για αλεξιπτωτιστές, σκέφτηκε πως δεν είναι αρκετά ικανή ή θαρραλέα για να λάβει μέρος. Ωστόσο, ο ίδιος της ο εαυτός τη διέψευσε με τον πιο απρόσμενο τρόπο, αφού όταν βρέθηκε πάνω στο ελικόπτερο μαζί με τον εκπαιδευτή της, «βούτηξε» στο κενό χωρίς να λάβει καμία προειδοποίηση από τον υπεύθυνό της, αφού όπως αναφέρει και η ίδια, ένιωθε την αδρεναλίνη να την καλεί και δεν μπορούσε να αντισταθεί. Έκτοτε πραγματοποίησε πολλές πτώσεις, ενώ για να νιώσει ακόμη πιο έντονα το συναρπαστικό συναίσθημα της «πρώτης φοράς», όσο πιο πολύ εξοικειωνόταν με τη διαδικασία, τόσο καθυστερούσε να τραβήξει το μοχλό που ανοίγει το αλεξίπτωτο. Αυτή η ενασχόλησή της αυτή ήταν που την έφερε ανάμεσα στις επικρατέστερες επιλαχούσες για την αποστολή «Βοστόκ 6» και τελικά την… εκτόξευσε στο διάστημα!

«Ουρανέ, βγάλε το καπέλο σου» στην Τσάικα

Τη μεγάλη ημέρα της 16η Ιουνίου του 1963, η Βαλεντίνα Τερεσκόβα ήταν πλέον έτοιμη να λάβει θέση στο μονοθέσιο διαστημικό σκάφος και να γράψει τη δική της ιστορία με το κωδικό όνομα «Τσάικα» που σημαίνει «γλάρος» στα Ρώσικα. Το προηγούμενο διάστημα είχε προηγηθεί μία εντατική εκπαίδευση, η οποία περιλάμβανε πτήσεις σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, τεστ απομόνωσης, θεωρία των πυραύλων, μηχανική διαστημοπλοίων, 120 πτώσεις με αλεξίπτωτο και εκπαίδευση στη διακυβέρνηση αεριωθούμενων πολεμικών αεροσκαφών. Ωστόσο, μπορεί ο χρόνος της να πλέον μετρούσε αντίστροφα για να κατακτήσει το διάστημα, όμως η ίδια δεν είχε αποκαλύψει μέχρι εκείνη τη στιγμή την αλήθεια στην οικογένειά της. Δεν άργησαν βέβαια να το μάθουν, όταν άκουσαν στο ραδιόφωνο τη φωνή της να λέει τρέμοντας από συγκίνηση «Ουρανέ, βγάλε το καπέλο σου», έναν στίχο από το γνωστό ποίημα του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, «Σύννεφο με παντελόνια». Η διαμονή της στο διάστημα διήρκησε σχεδόν τρεις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποίησε σημαντικές επιστημονικές μελέτες για την επιφάνεια της Γης, τον Ήλιο, τη Σελήνη και τα αστέρια. Προσεδαφίστηκε χρησιμοποιώντας το αλεξίπτωτό της στις 19 Ιουνίου του 1963, σε μία περιοχή κοντά στο Μπαϊκονούρ.

Η παρουσία της εκπροσώπησε ένα όνειρο και μία ολόκληρη εποχή

Καλώς ή κακώς, στο πρόσωπο της Βαλεντίνα Τερεσκόβα καθρεφτίστηκε το όνειρο της τότε Σοβιετικής Ένωσης και η ίδια έγινε ένα ιερό σύμβολο για τους συμπολίτες της. Η φτωχή καταγωγή της, τα σκοτεινά παιδικά χρόνια, η διαμόρφωση της προσωπικότητάς της τα δύσκολα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ακόμη και ο πρώιμος χαμός του πατέρας της πάνω στη μάχη, ήταν μόνο μερικοί από τους λόγους που η Τερεσκόβα αποτέλεσε και θεωρείται ακόμη και σήμερα, το εθνικό καμάρι της Ρωσίας. Το γεγονός πως χρειάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο και να εργάζεται σκληρά στη βαμβακοπαραγωγή, σε ένα εργοστάσιο ελαστικών και στους μύλους της περιοχής που διέμενε, για να καταφέρει στα 22 της χρόνια να φτάσει μέχρι το διάστημα, έδωσε ελπίδα στους συνανθρώπους της και δύναμη να συνεχίσουν να ονειρεύονται, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν. Το πρόσωπό της υπήρχε παντού, σε περιοδικά, εφημερίδες, σφραγίδες, γραμματόσημα, πλάκες, αγαλματίδια. Ακόμη και ο πρώτος γάμος της με τον συνάδελφό της Άντριαν Νικολάγιεφ στις 3 Νοεμβρίου του 1963, τιτλοφορήθηκε από τις εφημερίδες ως ένα «παραμύθι» που έγινε πραγματικότητα.