Αυτά είναι τα βήματα που θα σε οδηγήσουν σε μία καλύτερη σχέση με τον εαυτό σου

Αυτά είναι τα βήματα που θα σε οδηγήσουν σε μία καλύτερη σχέση με τον εαυτό σου

Υπάρχει ένα κομμάτι της Lizzo, το ξεσηκωτικό «Love Myself», στο οποίο η αγαπημένη μας τραγουδίστρια λέει «Smile on my lips and I don't know why. I think I'm in love, I think I'm in love, I think I'm in love with myself», για να ξεδιπλώσει στη συνέχεια ένα μανιφέστο για το πόσο αχρείαστος σου είναι ένας «πρίγκιπας», όταν εσύ νιώθεις μία βασίλισσα του εαυτού σου. Ομολογουμένως, όλες έχουμε αναλογιστεί πως εάν είχαμε έστω μία «στάλα» από την αυτοπεποίθηση, το coolness και το ταλέντο της Lizzo, ίσως να μην πέφταμε τόσο συχνά στη λούπα του αυτό-σαμποτάζ, ίσως να μπορούσαμε να γράψουμε και εμείς ένα εκρηκτικό μανιφέστο, ένα ανάλογο γράμμα αγάπης προς τον εαυτό μας.

Γιατί όμως, ενώ ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να μας αγαπήσουμε εμείς οι ίδιες πρώτα, αυτό που διαρκώς επιδιώκουμε είναι την αγάπη και την αποδοχή των άλλων; Μήπως ήρθε η ώρα να ανατρέψουμε αυτή την ακολουθία και να γίνουμε και εμείς οι queenettes του εαυτού μας; Η αλήθεια είναι πως ζώντας σε έναν κόσμο που σε θέλει να αμφιβάλεις διαρκώς για εσένα, είναι κάπως δύσκολο και επαναστατικό να πεις «I think I'm in love with myself» και να το εννοείς απόλυτα. Και επειδή ο δρόμος της αυτοεκτίμησης και του self-love δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά ανηφορικός και δύσβατος -πώς αλλιώς θα φτάσεις στην κορυφή-, παρακάτω έχω συγκεντρώσει μερικά από τα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις, για να σε οδηγήσουν τα βήματά σου σε μία καλύτερη σχέση με τον εαυτό σου.

Ξανά συστήσουμε τη γυναίκα που είσαι πραγματικά

Από τη μέρα που γεννήθηκες περνάς κάθε δευτερόλεπτο της ζωής σου με τον εαυτό σου. Όσους συντρόφους ή φίλους και αν έχεις αλλάξει, εσύ είσαι το πρόσωπο με το οποίο ξυπνάς και κοιμάσαι κάθε μέρα, από όταν θυμάσαι τον εαυτό σου. Ωστόσο, πόσο σίγουρη είσαι ότι γνωρίζεις αυτό το πρόσωπο; Ξέρεις όντως ποια είναι τα πράγματα που μπορούν να σε κάνουν ευτυχισμένη; Τι επιδιώκεις από την ζωή σου; Όταν δεν μπορείς να δώσεις μία απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, είναι δύσκολο να σε αγαπήσεις, γιατί εσύ η ίδια δεν γνωρίζεις ποια είσαι. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσεις να σε δεις καθαρά, πέρα από τις φοβίες και τις ανασφάλειες -που δυστυχώς είναι και αυτές μέσα στο παιχνίδι-, είναι να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Η αληθινή αγάπη προϋποθέτει ειλικρίνεια και υπευθυνότητα. Συνεπώς, όσο «δουλεύεις» με αυτά τα δύο θα καταφέρεις να φτάσεις στην αυτογνωσία, θα σταματήσεις να δικαιολόγησε, θα είσαι ο εαυτός σου αμετανόητα και ίσως, μπορέσεις να σε αποδεχτείς.

Hello Its Me Saturday Night Live GIF from Helloitsme GIFs

«Αγκάλιασε»και μίλα στο παιδί που κρύβεται μέσα σου

Κάθε λεπτό που περνάει, μέσα στο μυαλό μας υπάρχει ένας ασταμάτητος διάλογος, ο οποίος παίζει καθοριστικό ρόλο στη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία να καταλάβουμε, είναι πως δεν είμαστε η φωνή μέσα στο κεφάλι μας, αλλά η απέναντι πλευρά, αυτή που ακούει. Και όσο επιμένεις να ακούς τη φωνή του προσωπικού σου… σαμποτέρ, τη φωνή της αμφιβολίας, θα αρχίσεις να πιστεύεις πως είσαι όντως αυτό που σου λέει ο κακός σου εαυτός. Με άλλα λόγια, ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεσαι και συνομιλείς με εσένα την ίδια, δεν είναι απαραίτητα αυτό που πραγματικά είσαι. Συνεπώς, εάν θέλεις να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο σε βλέπεις, ήρθε η ώρα να αλλάξεις τον τρόπο που σου μιλάς. Πώς θα το καταφέρεις; Αναγνωρίζοντας πως μέσα σου υπάρχει ένα μικρό παιδί, ένα παιδί που πρέπει να του μιλήσεις με ευγένεια, συμπόνια και στοργή, ακόμη και όταν κάνει ζημιές. Όταν καταφέρεις να γίνεις πιο επιεικής με τον εαυτό σου, αυτόματα η ανήλεη αυτοκριτική μέσα στο κεφάλι σου θα σωπάσει και θα έχεις -επιτέλους- τη δυνατότητα να σε δεις όπως πραγματικά είσαι.

Mila Stauffer Whatever GIF from Milastauffer GIFs

Συγχώρησε τονεαυτό σου και πήγαινε παρακάτω

Νομίζω πως εάν μπορούσε κάποιος να πραγματοποιήσει μία ευχή μου, θα ζήταγα να μπορούσα με κάποιον τρόπο να πάρω πίσω όσα βράδια έχω περάσει από την ζωή μου, στριφογυρίζοντας στο κρεβάτι και ανακαλώντας ασήμαντα ή σημαντικά λάθη που έκανα στο παρελθόν. Όλοι έχουμε μελανά σημεία στην ιστορία μας, μία άσχημη συμπεριφορά, κάποια λάθος επιλογή, μία ενοχλητική στιγμή, που ανήκει στο παρελθόν, όμως ακόμη και σήμερα επιμένουμε να την επαναφέρουμε, ως ένα αποδεικτικό στοιχείο που επιβεβαιώνει τις αμφιβολίες που τρέφουμε για τον εαυτό μας. Κάπως έτσι, ο χρόνος περνάει με εμάς κολλημένες εκεί, αρνούμενες να δούμε τον δρόμο που έχουμε διανύσει και πόσο διαφορετικές είμαστε πλέον. Εάν όμως μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε την ιστορία μας ως μία εξέλιξη μέσα στον χρόνο και όχι ως μία συλλογή αποτυχιών ή στιγμιαίων λαθών, θα ήταν πολύ πιο εύκολο να πάμε παρακάτω και σταδιακά, να εξελιχθούμε σε αυτό που επιθυμούμε να γίνουμε.

Forgive You GIF from Forgive GIFs

Δώσε στονεαυτό σου την αγάπη που δίνεις στους άλλους

Ναι, είναι κάπως κλισέ, όμως η πιο σημαντική σχέση που έχεις στην ζωή σου, είναι αυτή που έχεις με τον εαυτό σου, γιατί από αυτή εξαρτώνται και όλες οι υπόλοιπες. Δεν το λέω εγώ, αλλά ο Όσκαρ Γουάιλντ σε ένα από τα πιο γνωστά του αποφθέγματα. Γιατί, λοιπόν, να μην σου δείξεις την ίδια αγάπη που δίνεις στην κολλητή, τη μαμά, τον μπαμπά, τον σύντροφό σου; Πώς θα το καταφέρεις; Κάνοντας για εσένα, ό,τι θα έκανες για εκείνους. Δίνοντάς σου κομπλιμέντα, λίγη παραπάνω φροντίδα -εσωτερικά και εξωτερικά-, δωράκια, εκπλήξεις, ευκαιρίες για νέες εμπειρίες και γνωριμίες, ένα «καληνύχτα» πριν πέσεις για ύπνο, λόγια αγάπης, σκληρές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις. Επιπλέον, μην ξεχνάς να είσαι παρούσα όταν σε χρειάζεσαι περισσότερο από ποτέ, κάνοντας ένα «pause» από την καθημερινότητα, απολαμβάνοντας την παρέα σου και τα πράγματα που σε κάνουν χαρούμενη, όποια και αν είναι αυτά.

Self Love GIF from Obama GIFs

Μάθε να λες«όχι» όταν θέλεις να πεις «όχι»

Εάν δεν ήσουν άνθρωπος και ήσουν μία χώρα, μία μικροσκοπική κουκίδα στον παγκόσμιο χάρτη, τα «όχι» σου θα ήταν τα όρια, τα σύνορα που καθορίζουν, που αρχίζεις και που σταματάς, ποια είσαι και τι περιλαμβάνεις. Με άλλα λόγια, λέγοντας «όχι» όταν θέλεις να πεις «όχι», όχι μόνο αναγνωρίζεις καλύτερα ποια είσαι, αλλά δίνεις και στους άλλους τη δυνατότητα να γνωρίζουν ποιον άνθρωπο έχουν απέναντί τους. Όταν λες «ναι» ενώ θα ήθελες να μπορούσες να πεις «όχι», αυτόματα θέτεις τον εαυτό σου σε δεύτερη θέση, δίνοντας προτεραιότητα στις ανάγκες και τις επιθυμίες των άλλων, όταν αυτό που πρέπει να σε νοιάζει, είναι πως αισθάνεσαι εσύ. Σίγουρα, υπάρχουν άτομα για τα οποία θα κάνεις υποχωρήσεις, θα «ανοίξεις» τα σύνορα, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να καταφέρεις να διακρίνεις ποιος είναι αυτό που το αξίζει πραγματικά και δεν προσπαθεί να παραβιάσει εν αγνοία σου, τα όρια που εσύ θέτεις για τον εαυτό σου.

No GIF from No GIFs