Αυτές είναι οι μικρές δικαιολογίες που σαμποτάρουν το κυνήγι σου προς την ευτυχία

Αυτές είναι οι μικρές δικαιολογίες που σαμποτάρουν το κυνήγι σου προς την ευτυχία

Αλήθεια, έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι μπορεί να είναι αυτό που σε κρατάει μακριά από την προσωπική σου ευτυχία; Άραγε, είναι θέμα τύχης, λάθος επιλογών ή απλώς, δεν είσαι… προγραμματισμένη να ευτυχίσεις; Ομολογουμένως, η παραπάνω ερώτηση μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επώδυνη, ειδικότερα εάν βάλεις τον εαυτό σου στη διαδικασία να αναλογιστεί την απάντηση που κρύβεται από πίσω. Η αλήθεια είναι πως έχω αρκετές φίλες που σε μία στιγμή κορυφαίας απελπισίας μου αποκάλυψαν πως έχουν παραιτηθεί, έχουν χάσει πλέον κάθε ελπίδα και δεν μπορούν ούτε να φανταστούν τον εαυτό τους ευτυχισμένο. Είναι αυτό όμως, το μοναδικό εμπόδιο που τις κρατάει μακριά από όσα επιθυμούν και θέλουν να ζήσουν; Ή μήπως όντως, πρέπει να επαναπρογραμματίσουν το «σύστημα», ώστε να φέρουν το σύμπαν, την τύχη ή όποια ανώτερη δύναμη τέλος πάντων με το μέρος τους;

Σύμφωνα με τον δημοφιλή νόμο του Μέρφυ, «Αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει» και όταν όλα πάνε κατ’ εξακολούθηση στραβά, είναι πολύ πιθανό να αρχίσεις να αμφιβάλεις, για το αν είσαι και εσύ μία από τους εκλεκτούς που θα γευτούν κάποια στιγμή τον γλυκό «καρπό» της ευτυχίας. Ωστόσο, κανένας γραπτός ή άγραφος νόμος, δεν είναι αρκετός για να διακόψει το «κυνήγι» σου προς την ευτυχία και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το ξεχνάς ούτε στιγμή. Πιθανότατα, αυτό που χρειάζεται να κάνεις, είναι να σταματήσεις να προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου πως δεν σου αξίζει να είσαι ευτυχισμένη, για να έρθει αργά ή γρήγορα η στιγμή, που το βλέμμα σου θα «λάμπει» από ευτυχία. Πώς θα το καταφέρεις; Πατώντας delete στις σκέψεις που υπάρχουν στη λίστα που ακολουθεί παρακάτω.

«Περιμένω ναέρθει η κατάλληλη στιγμή»

Η παραπάνω φράση δεν είναι μόνο μία «κακή» δικαιολογία που λέμε στον εαυτό μας για να παραμείνουμε λίγο ακόμη στο άνετο «κουκούλι» του comfort zone μας, αλλά και ένα τεράστιο ψέμα που μας απομακρύνει από όσα θέλουμε να γίνουμε. Καμία στιγμή δεν είναι καταλληλότερη από αυτή ακριβώς τη στιγμή, για να αρχίσεις να διεκδικείς όσα εσύ επιθυμείς, για να γυρίσεις σελίδα στην ζωή σου, για να αρχίσεις πάλι από την αρχή. Η ζωή σου συμβαίνει τώρα, αυτή τη στιγμή που διαβάζεις αυτές τις λέξεις και αν ήμουν στη θέση σου, δεν θα έχανα άλλο χρόνο. Ό,τι και αν είναι αυτό που ονειρεύεσαι, ένα ταξίδι, μία καλύτερη απασχόληση, η δημιουργία οικογένειας, σήμερα είναι η μέρα για να αρχίζεις να το χτίζεις, λιθαράκι-λιθαράκι.

Like Now Missy Moreno GIF from Likenow GIFs

«Είμαι πολύμεγάλη / πολύ μικρή για κάτι τέτοιο»

Κανένας μα κανένας, ούτε καν η ημερομηνία γέννησης που αναγράφεται ταυτότητά σου, δεν είναι πιο καθοριστική ή σημαντική, από τον τρόπο που εσύ βλέπεις τον εαυτό σου. Βάζοντας χρονικά όρια και τακτοποιώντας κάτι τόσο πολύπλοκο όπως η προσωπικότητά σου με έναν ξερό αριθμό, το μόνο που θα καταφέρεις, είναι να σε καλουπώσεις σε ένα «στενό» στερεότυπο, να παραβλέπεις το πώς εσύ αισθάνεσαι, για να ακολουθήσεις τις κοινωνικές απαιτήσεις. Κανένας δεν σου επιβάλει να σπουδάσεις στα 20 ή να αποκτήσεις παιδιά πριν «κλείσεις» τα 35. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος να σε απασχολεί η γνώμη των άλλων, εάν ο τρόπος ζωής και οι επιδιώξεις σου συμβαδίζουν με την ηλικία σου, γιατί ποτέ δεν είναι πολύ αργά ή πολύ νωρίς, για να βγεις στον πηγαιμό για τη δική σου «Ιθάκη».

Age Im This Many Years Old GIF from Age GIFs

«Φοβάμαι πωςόλα θα πάνε στραβά»

Εάν ήμουν φίλη σου και ξεστόμιζες μπροστά μου την παραπάνω φράση, θα σου απαντούσα «Και τι έγινε;». Ξέρω πως η απάντησή μου δεν είναι αρκετά ικανοποιητική, όμως έχει σημασία να καταλάβεις πως ο φόβος της αποτυχίας είναι αυτός που δεν σου επιτρέπει να δεις και να εκμεταλλευτείς τις ευκαιρίες που εμφανίζονται μπροστά σου. Ωστόσο, αυτό που ίσως ξεχνάς, είναι πως η πραγματική αποτυχία, είναι το να στερείς στον εαυτό σου το δικαίωμα να προσπαθήσει. Ναι, μερικές φορές και μόνο η σκέψη πως όλα μπορεί να πάνε στραβά, είναι αρκετή για να μας αποθαρρύνει και να μας πάει ένα βήμα πίσω, όμως ακόμη και αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν σύμφωνα με το πλάνο, μπορούμε να προσπαθήσουμε πάλι, ξανά και ξανά, να δούμε τα πράγματα από μία άλλη οπτική, να αποτύχουμε πάλι. Γιατί όπως έγραψε κάποτε και ο Μπέκετ «Try again. Fail again. Fail better» και μην φοβάσαι τίποτα και κανέναν.

Goodnight Peace GIF from Goodnight GIFs

«Δεν έχω ιδέααπό πού να ξεκινήσω»

Σύμφωνα με τον Πλάτωνα «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» και ομολογουμένως, «κάθε αρχή και δύσκολη». Ωστόσο, αντί να ψάχνεις την άκρη του νήματος και ποιο θα είναι το πρώτο σου βήμα, μήπως να περάσεις από τη θεωρεία στην πράξη; Αυτό που προσπαθώ να σου πω είναι πως όσο σκέφτεσαι και εξετάζεις την κατάσταση, αναζητώντας την ιδανική αρχή, να είσαι σίγουρη πως δεν θα τη βρεις ποτέ και πουθενά. Το μόνο που μπορείς να κάνεις, είναι μικρές απόπειρες εκκίνησης, πειράματα και δοκιμές. Πού ξέρεις, ίσως κάποια από αυτές σε φέρει πολύ πιο σύντομα από όσο πιστεύεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, πριν ξεκινήσεις μην ξεχάσεις να λάβεις υπόψη σου αυτή τη μικρή «φωνούλα» που έρχεται από τα βάθη της καρδιάς σου, γιατί εκείνη είναι που θα σε βοηθήσει να επιλέξεις το καταλληλότερο μονοπάτι για εσένα.

Dancing In The Car - Trip GIF from Trip GIFs