Μήπως χρειάζεσαι λίγο περισσότερο χώρο μέσα στη σχέση σου;

Μήπως χρειάζεσαι λίγο περισσότερο χώρο μέσα στη σχέση σου;

Υπάρχουν μερικές συγκεκριμένες φράσεις, τις οποίες κανείς και ποτέ δεν θέλει να ακούσει από τον σύντροφό του. «Πρέπει να μιλήσουμε» ή «Χρειάζομαι λίγο χώρο» είναι σίγουρα μέσα στη λίστα των top ten. Ωστόσο, εάν το σκεφτούμε λίγο παραπάνω, καμία από τις δύο δεν είναι πραγματικά μία φράση, για την οποία αξίζει να μας «λούσει» κρύος ιδρώτας. Ας είμαστε ειλικρινείς, ακόμη και οι άνθρωποι που βρίσκονται σε μία όμορφη, ζωντανή σχέση, χρειάζονται πού και πού λίγο χρόνο για τον εαυτό τους. Όχι γιατί θέλουν να ξεκουραστούν από τα συντροφικά τους καθήκοντα, αλλά γιατί στην πραγματικότητα, είναι… ανθυγιεινό για εκείνον τον ίδιο, να μην θέλει ή να μην έχει την ανάγκη να περάσει λίγο χρόνο με τον εαυτό του.

Ουσιαστικά, το λεγόμενο «me time» είναι η ευκαιρία που μας δίνεται να εστιάσουμε απόλυτα στον εαυτό μας, στα πράγματα που μας ευχαριστούν και μας ενδιαφέρουν πέρα από τη σχέση μας, στους ανθρώπους που μας περιβάλλον -εκτός από το ταίρι μας-. Κάνοντας ένα σύντομο «pause» και απολαμβάνοντας λίγο τη μοναξιά μας, είναι ένας τρόπος να ωριμάζουμε εσωτερικά και να αντικρίσουμε τις καταστάσεις με μεγαλύτερη νηφαλιότητα. Συνεπώς, πού είναι το κακό, όταν ο φίλος σου ζήτησε λίγο χρόνο για τον εαυτό του; Έχεις αναρωτηθεί πως μπορεί ακόμη και εσύ η ίδια, να έχεις την ίδια ανάγκη αλλά να μην το έχεις διαπιστώσεις ακόμη;

Αρχικά, το συγκεκριμένο κείμενο επ’ ουδενί δεν θέλει να σε πείσει πως εγώ – ή οποιοσδήποτε άλλος- ξέρω καλύτερα από εσένα τι συμβαίνει στη σχέση και το μυαλό σου. Αυτό που προσπαθώ, είναι να σε βοηθήσω να καταλάβεις, εάν όντως έχεις μέσα στη σχέση σου τον απαραίτητο ζωτικό χώρο και χρόνο, που κάθε άνθρωπος χρειάζεται για τον εαυτό του και για να λειτουργεί η σχέση του ομαλά. Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχω συγκεντρώσει τέσσερα αλάνθαστα «σημάδια», τα οποία αποκαλύπτουν πως ο μόνος τρόπος για να αναζωογονηθεί η σχέση σου αλλά και εσύ η ίδια, είναι να ζητήσεις -επιτέλους- λίγο χρόνο για εσένα.

Τσακώνεστεδιαρκώς χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος

Πριν τα «βάψεις» μαύρα και πανικοβληθείς πως η σχέση σου έχει φτάσει στο απροχώρητο, καλό θα ήταν να αναρωτηθείς, εάν ο χρόνος που περνάς με τον σύντροφό σου είναι όντως εποικοδομητικός. Δεν είναι ψέμα πως η διαρκής τριβή ανάμεσα στους ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά και ανώφελους τσακωμούς, για τους πιο ανόητους λόγους. Όταν είμαστε προσκολλημένοι ο ένας πάνω στον άλλο, είναι κάπως δύσκολο να δούμε τα πράγματα καθαρά, να σκεφτούμε πώς και τί, συνεπώς πρέπει να δώσουμε μία «απάντηση» στα πάντα, πριν καν «βουτήξουμε» τη γλώσσα στο κεφάλι μας. Μήπως θα ήταν καλύτερο, λοιπόν, να πάρει για λίγο ο καθένας τον χρόνο και τον χώρο του, για να επιστρέψετε με μεγαλύτερη όρεξη και διάθεση ο ένας στην αγκαλιά του άλλου, αντί να τσακώνεστε για… ψύλλου πήδημα;

Boxing Lets Fight GIF from Boxing GIFs

Κάποιος απότους δύο σας έχει χάσει τον εαυτό του

Η αλήθεια είναι πως μέσα σε μία σχέση, πόσω μάλλον πολύχρονη, είναι κάπως δύσκολο να διακρίνεις ποιος από τους δύο έχει αφομοιωθεί από αυτή. Η στενή επαφή μας με τον άλλο, μας κάνει πολλές φορές να αποποιούμαστε κομμάτια του εαυτού μας, να θέτουμε τις δικές μας ανάγκες και επιθυμίες σε δεύτερη μοίρα, ακολουθώντας τον «αρχηγό» την ομάδας. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αρκεί να μην αναλαμβάνει μονίμως ο ένας από τους δύο, τον άτυπο ρόλο του leader. Εάν έχεις παρατηρήσεις πως εσύ είσαι εκείνη που συνήθως παίρνει τις αποφάσεις και για τους δύο, εάν ακούς από το στόμα του διαρκώς ένα «ναι», εάν έχεις παρατηρήσει πως είναι… επικίνδυνα συγκαταβατικός και σε ρωτάει για τα πάντα πριν πάρει μία απόφαση που αφορά τον ίδιο, προτείνω να του δώσεις λίγο χώρο, χωρίς να τον αναγκάσεις να στο ζητήσει. Αρχικά για να διαπιστώσεις εάν θες όντως να είσαι ακόμη μαζί του ή ποια θα είναι η αντίδρασή του σε αυτό το πείραμα και δεύτερον, για να του δώσεις την ευκαιρία να σκεφτεί μόνος, χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη πως πρέπει να σε ικανοποιήσει.

Who Are You? GIF from Spiderman GIFs

Οι στιγμέςβαρεμάρας δεν είναι πια το ίδιο διασκεδαστικές

Όσοι έχουμε περάσει το στάδιο «βαρεμάρας» μέσα σε μία σχέση, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσο ζωτικό και διασκεδαστικό μπορεί να είναι για τη σχέση μας. Είναι η στιγμή που έχεις έρθει πολύ κοντά με τον άλλο, υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη, άνεση, οικειότητα, με αποτέλεσμα να μην νιώθεις διαρκώς την ανάγκη ή την ευθύνη να τον διασκεδάσεις, να τον εντυπωσιάσεις, να τον εκπλήξεις και απλά μπορείτε να μοιραστείτε τη σιωπή σας, χωρίς να σας κυριεύει η αμηχανία. Είναι η απελευθερωτική στιγμή που παραδέχεσαι πως μερικές φορές βαριέσαι ακόμη και εσύ η ίδια τον εαυτό σου και αυτό είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό, ανακουφιστικό και ξεκούραστο. Ωστόσο, εάν αυτή η κατάσταση σε κάνει να θες να απομακρυνθείς από κοντά του, βλέπεις πως τον ζορίζει και σταδιακά σας αποξενώνει, μάλλον χρειάζεται να κάνετε ένα βήμα πίσω, να αναλογιστείτε τι σας περιμένει από εδώ και πέρα και αν όντως θέλετε να συνεχίσετε να συμπορεύεστε.

DOOL Days Of Our Lives GIF from Dool GIFs

Κάποιος απότους δύο θέλει χώρο αλλά δεν τον ζητάει

Έχεις πιάσει τον σύντροφό σου να είναι σκεπτικός και όταν τον ρωτάς «Τι έχεις» εκείνος απαντά «Τίποτα» παριστάνοντας πως όντως δεν συμβαίνει κάτι, ενώ εσύ είσαι σίγουρη πως κάτι τρέχει; Ναι, ομολογουμένως είναι πολύ αστείο όταν τα στερεότυπα αντιστρέφονται, όμως εκεί που πρέπει να εστιάσεις, είναι στο ότι οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να ξέρουν πάντα πώς ακριβώς αισθάνονται και ειδικότερα όταν βρίσκονται μέσα σε μία σχέση, όπου χρειάζεται να συμπεριλάβουν και την απέναντι πλευρά. Εάν θέλεις να βοηθήσεις τον σύντροφό σου να απεμπλακεί από το κουβάρι των σκέψεών του, με το να ρωτάς επίμονα «Τι συμβαίνει», το μόνο που θα καταφέρεις είναι να κερδίσεις μία βιαστική απάντηση και εκείνος μία προσωρινή και επιφανειακή ανακούφιση. Δώσε στον σύντροφό σου χώρο και χρόνο να σκεφτείς τι είναι αυτό που τον απασχολεί και να είσαι σίγουρη πως αργά ή γρήγορα, όταν εκείνος αισθανθεί έτοιμος, θα το μοιραστεί μαζί σου. Εάν πάλι είσαι εσύ ο… σκεπτόμενος του Ροντέν στη σχέση σας, τι θα έλεγες να πας ένα περίπατο με την κολλητή σου και να σε βοηθήσει να βάλεις τους προβληματισμούς σου σε μία σειρά;

Oh, My Personal Space GIF from Ryanreynolds GIFs

Κλείνοντας, να θυμάσαι πως παίρνοντας χρόνο και χώρο δεν σημαίνει αυτόματα πως είσαι και ένα βήμα πριν τον χωρισμό. Συνεπώς, μην μεγεθύνεις τις καταστάσεις στο μυαλό σου, γιατί μερικές φορές τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά, από ό,τι εμείς θέλουμε να πιστεύουμε.