The X-files: Πριν στείλεις μήνυμα στον πρώην σου διάβασε αυτό το κείμενο

The X-files: Πριν στείλεις μήνυμα στον πρώην σου διάβασε αυτό το κείμενο

Οι Γάλλοι το αποκαλούν «l'appel du vide», μία φράση που μεταφράζεται αυτολεξεί στα Ελληνικά ως «το κάλεσμα του κενού». Σε μία ακόμη πιο ελεύθερη μετάφραση, σημαίνει να στέκεσαι στο χείλος του γκρεμού ή να έχεις απλά την διακαή επιθυμία να στείλεις μήνυμα στον πρώην σου. Γιατί, κακά τα ψέματα, στην πραγματικότητα είναι και τα δύο εξίσου επικίνδυνα. Μην πεις πως δεν σε προειδοποίησα. Όταν η έννοια «μήνυμα» συναντάει στην ίδια πρόταση την έννοια «πρώην», τότε μιλάμε για ολικό βραχυκύκλωμα φίλη μου. Σαφώς, δεν αναφέρομαι στις διαδικαστικές περιπτώσεις που ακολουθούν έπειτα από έναν χωρισμό, του τύπου: «Έχω κάτι σουτιέν/πιάτα/βιβλία σπίτι σου. Πότε μπορώ να περάσω να τα πάρω», αλλά για τις φορές που έπειτα από ημέρες, μήνες, χρόνια απόλυτης, σχεδόν νεκρικής σιωπής, αποφασίζεις να σπάσεις το φράγμα του χρόνου σαν F16 έτοιμο για απογείωση. Ξέρεις πολύ καλά σε ποιο πράγμα αναφέρομαι. Σε εκείνο το εξόφθαλμα αμήχανο μήνυμα που προσπαθεί να φανεί cool και ξεκινάει συνήθως με τις ultimate awkward φράσεις «Γειά. Τι κάνεις; Όλα καλά»; Όχι.

Ας μην κρυβόμαστε άλλο πίσω από δάχτυλό μας. Όλοι λίγο πολύ έχουμε ξεπεράσει τον εγωισμό, τον εαυτό και ενίοτε την αξιοπρέπειά μας, έχοντας πληκτρολογήσει χωρίς ίχνος ντροπής τις παραπάνω φράσεις σε κάποιον πρώην. Παρότι οι περισσότεροι θα λάμβαναν ένα τέτοιο μήνυμα ως δείγμα καλής θέλησης και ανθρωπιάς, υπάρχουν κάποιες άλλες περιπτώσεις στις οποίες θα μπορούσε να θεωρηθεί πως πλησιάζει επικίνδυνα τα όρια της καφρίλας, όπως για παράδειγμα, τις φορές που ο χωρισμός ήταν εξαιρετικά πρόσφατος ή πραγματοποιήθηκε κάτω από… εμπόλεμες συνθήκες. Ακριβώς για αυτό, εύλογο θα ήταν πριν προβούμε σε μία τέτοια επονείδιστη πράξη, να στύψουμε καλά το μυαλό μας, να σιγουρευτούμε για το ποιες είναι ακριβώς οι προθέσεις μας μέσα από αυτό το μήνυμα και έπειτα από πολύ ώριμη σκέψη να αποφανθούμε αν είναι όντως μία έξυπνη και ενήλικη κίνηση.

Σε κάθε περίπτωση, αν ο διακαής πόθος να στείλεις το ρημαδομήνυμα στο πρώην σου, πηγάζει από κάποιο παράδειγμα όπως τα παρακάτω, φαντάσου απλά ένα κατακόκκινο απαγορευτικό να αναβοσβήνει σε μορφή pop up διαφήμισης στην οθόνη του smartphone σου και ξανά σκέψου το.

Σε πυρπολούν τα αφόρητα vibes της νοσταλγίας

Βγήκε επιτέλους η τελευταία σεζόν από τη σειρά που παρακολουθούσατε μαζί, είδες την ξαδέρφη του τυχαία στην αποβάθρα του μετρό, άκουσες στο ράδιο εκείνο το τραγούδι που έπαιζε στο πρώτο σας ραντεβού και η θλίψη σε κάνει κυριολεκτικά και μεταφορικά ασυγκράτητη. Αρχικά, άσε το smartphone από τα χέρια σου, καταχώνιασε το κάπου μέσα στο σπίτι, πάρε τη μαμά σου τηλέφωνο μέχρι να ξεχαστείς. Μπορεί οι προθέσεις σου να είναι ολωσδιόλου αγνές, αλλά όσο κι αν προσπαθήσεις να του το αποδείξεις, δύσκολα θα καταφέρεις να τoν πείσεις πως δεν επικοινώνησες έχοντας πονηρές προθέσεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες πραγματικά αξιόλογες υπενθυμίσεις της σχέσης σας, αλλά όσες αναφέρθηκαν παραπάνω και άλλες παρόμοιες με αυτές, δεν αρκούν για να «σπάσεις» μία σιωπή μηνών, πόσω μάλλον χρόνων. Σε κάθε περίπτωση, είναι απόλυτα φυσιολογικό και θεμιτό να σου λείπει πολύ ένας άνθρωπος που είχε για κάποια στιγμή στο παρελθόν τον συμπρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία της ζωής σου. Πιθανότατα να έχει σκεφτεί και εκείνος το ίδιο για εσένα κάποιες στιγμές, όμως σίγουρα αυτή η στιγμή δεν είναι μία από αυτές.

Blinking Girl GIF from Blinking GIFs

Συνεχίζεις να ενδιαφέρεσαι για εκείνον

Όχι, δεν εννοώ πως παριστάνεις ότι ανησυχείς για να του πιάσεις την κουβέντα, αλλά πως όντως σε απασχολεί πώς είναι και τι κάνει στη ζωή του, όσο εσύ δεν είσαι εκεί. Όλοι έχουμε πέσει τυχαία πάνω σε κάποιον καλοθελητή που μόλις μας είδε έσπευσε να μας ενημερώσει πως ο πρώην μας έχασε τον σκύλο του, έχει τον μπαμπά του μέρες στο νοσοκομείο, απολύθηκε, έσπασε το πόδι του. Άλλωστε, όλα μέσα στη ζωή είναι και είναι ανθρώπινο και ιδιαίτερα τιμητικό εκ μέρους σου να δείξεις ενδιαφέρον. Όχι όμως στην περίπτωση που η σχέση σας έληξε κάπως άδοξα, επίπονα και άκομψα, με εκείνον να σε «στολίζει» και εσένα να του φωνάζεις πως είναι τρελός, ψεύτης, υποκριτής ή ό,τι χειρότερο κατέβασε το κεφάλι σου εκείνη τη στιγμή. Όπως και να έχει, καθησύχασε τον εαυτό σου πως ο πρώην σου έχει γύρω του αρκετούς ανθρώπους που θα τον στηρίξουν σε μία δύσκολη στιγμή και μην επιμένεις να παίξεις έναν ρόλο που δεν σου δόθηκε από κανέναν. Δεν είναι ανάγκη να τον επιβαρύνεις συναισθηματικά, στέλνοντάς του out of blue και κάνοντάς τον να αναρωτιέται αν όντως ενδιαφέρεσαι για τον σκύλο, τον μπαμπά, το σπασμένο πόδι του ή απλά έχει βγεις στο... κυνήγι ψάχνοντας κάτι άλλο.

Extra tip: Εάν έχετε κρατήσει μια φιλική υποτυπώδη επικοινωνία όλο αυτό το διάστημα και «κλείσατε» το κεφάλαιό σας με αξιοπρέπεια και το κεφάλι ψηλά, τότε μπορείς να στείλεις ένα απλό μήνυμα το οποίο θα δίνει έμφαση στο γεγονός για το οποίο στέλνεις και δεν θα περιλαμβάνει σούπερ τζιζ φράσεις όπως, «μου έλειψες», «θέλεις να περάσω από εκεί» ή «σε σκεφτόμουν συνέχεια».

Well You Know What ICare GIF from Wellyouknowwhat GIFs

Θέλεις έστω και αργά να ζητήσεις συγνώμη

Πραγματοποίησες μερικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας και πλέον είσαι στην ευχάριστη #not θέση, ώστε να μπορείς να αναγνωρίσεις πόσο απαράδεκτη υπήρξες στη σχέση σας. Δεν πειράζει, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Είτε έχεις ωριμάσει αρκετά, είτε μετά από εκείνον έφαγες γερή «φόλα» στην επόμενη σχέση σου, σημασία έχει πως έγινες μέσα από όλα αυτά τα ευτράπελα ένας καλύτερος άνθρωπος. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει απαραίτητα να αφορά τον πρώην σου αυτό το ταξίδι αυτογνωσίας, αλλά αν θες τόσο πολύ να το μοιραστείς και να ζητήσεις συγνώμη, be my guest. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζω θα δεχόντουσαν πρόθυμα τη συγνώμη σου, όσο μεγάλο ή βαθύ κι αν υπήρξε κάποτε το ράγισμα στην καρδιά τους. Αν δεν ξέρεις πως να ξεκινήσεις το μήνυμα, το ιδανικότερο θα ήταν να ποντάρεις στο φύλλο «αυτογνωσία» και να γράψεις κάτι του τύπου «Ξέρω πως ίσως δεν θες να έχεις καμία απολύτως επαφή μαζί μου αλλά…», μπλα μπλα, «δεν περιμένω κάποια απάντηση απλά ένιωσα την ανάγκη να το κάνω», μπλα μπλα, ξέρεις περίπου πώς πάει. Σε κάθε περίπτωση κράτα μικρό καλάθι. Το γεγονός πως θέλησες να ζητήσεις συγνώμη έστω και με μία μικρή καθυστέρηση, δεν σημαίνει πως θα την έχεις κιόλας.

Sorry :( GIF from Sorry GIFs