Ηonesty bombing: Πόση ειλικρίνεια μπορεί να αντέξει τελικά μία σχέση;

Ηonesty bombing: Πόση ειλικρίνεια μπορεί να αντέξει τελικά μία σχέση;

Λένε πως η ειλικρίνεια αποτελεί ένα από τα βασικά «συστατικά» μιας υγιούς σχέσης και η αλήθεια είναι πως αν δεν μοιραζόμαστε με το άλλο μας μισό όσα πραγματικά πιστεύουμε και αισθανόμαστε, τότε αργά ή γρήγορα, μπορεί να προκληθούν μικρά κυματάκια που σε βάθος χρόνου, θα εξελιχθούν σε… τρικυμία που θα μας παρασύρει.

Αλήθεια όμως, πόση ειλικρίνεια μπορεί να αντέξει μία σχέση που βρίσκεται στα πρώτα της στάδια; Άραγε, πόσο ειλικρινείς μπορούμε ή αξίζει να είμαστε με ένα πρόσωπο το οποίο μας ενδιαφέρει, αλλά η σχέση μας μαζί του δεν έχει περάσει καν στα βασικά; Μπορεί τελικά η υπερβολική ειλικρίνεια να τρομάξει και να απομακρύνει ανθρώπους από το πλευρό μας ή μήπως συνιστά το «κλειδί» για μία ουσιαστική σχέση;

Τα παραπάνω ερωτήματα άρχισαν να τριγυρνούν στο μυαλό μου από τη στιγμή που διάβασα την ονομασία που οι «γκουρού» του κόσμου των ραντεβού, έδωσαν στο νέο dating trend της post-lockdown εποχής. Ο λόγος για το honesty bombing, αγγλιστί.

Από τον «βομβαρδισμό» ειλικρίνειας στην αποδοχή

Όπως η ίδια η ονομασία του αποκαλύπτει, το honesty bombing, σημαίνει πως όσοι έχουν την όρεξη και την ανάγκη να βγουν ξανά ραντεβού την περίοδο που διανύουμε, χαρακτηρίζονται από μία διάθεση να είναι αρκετά έως υπερβολικά ειλικρινείς. Με λίγα λόγια, όσοι βρεθούν στον δρόμο τους, θα έχουν να αντιμετωπίσουν έναν… «βομβαρδισμό» ειλικρίνειας.

Αυτό υποστηρίζει, τουλάχιστον το δημοφιλές dating app Badoo, το οποίο ονόμασε honesty bombing την τάση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε παγκόσμιο επίπεδο, σε ό,τι έχει να κάνει με τα ραντεβού, υποστηρίζοντας πως όσοι επιστρέφουν τώρα στον dating κόσμο δεν έχουν χρόνο για χάσιμο -όπου και αν αυτό μπορεί να οδηγήσει, όπως θα ανακαλύψεις παρακάτω.

Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα που πραγματοποίησαν οι ειδικοί του γνωστού app γνωριμιών, το 69% των ατόμων που δηλώνουν μόνοι -δηλαδή οι singles- δηλώνει πως δεν έχει διάθεση για «παιχνίδια» σε ό,τι αφορά στην ερωτική του ζωή. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις δε -δηλαδή το 72%- υποστηρίζουν ότι μετά τα απανωτά lockdowns είναι έτοιμοι να είναι απολύτως ειλικρινείς και ξεκάθαροι αναφορικά με το ποιοι είναι και τι θέλουν από μία σχέση.

Όταν δεν έχεις χρόνο για χάσιμο, ούτε για την αγάπη

Με λίγα λόγια, φαίνεται πως όσοι είναι μόνοι, επιθυμούν τώρα να επενδύσουν σε μία περισσότερο ουσιαστική σχέση και κυρίως, δεν έχουν σκοπό να κάνουν εκπτώσεις στο τι θέλουν και να κρύψουν ή να περιορίσουν τα συναισθήματά ή τα στοιχεία που τους κάνουν να ξεχωρίζουν. Θα είναι συνεπώς περισσότερο ειλικρινείς, ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως θα χάσουν ευκαιρίες ή θα φανούν δυσάρεστοι σε κάποιους.

Αυτό ακριβώς σημαίνει honesty bombing, σύμφωνα με το Badoo. Δηλαδή, το να είναι κάποιος ο αληθινός του εαυτός αμέσως μόλις γνωρίζει ένα καινούριο πρόσωπο, το να μην χάνει χρόνο «χτίζοντας» ένα ψεύτικο προφίλ για να εντυπωσιάσει κάποιον, μόνο και μόνο για να φανερώσει τον πραγματικό του εαυτό, μόλις η σχέση προχωρήσει. Διότι όταν το άλλο άτομο αρχίσει να δημιουργεί πραγματικά και πιο βαθιά συναισθήματα για το άλλο του μισό, τότε θα του είναι ενδεχομένως πιο δύσκολο να βγει από τη σχέση, ακόμη και αν αρχίζει να βλέπει… το ένα red flag μετά το άλλο.

Αν το καλοσκεφτούμε, πάντως, ακόμη και αν η απόλυτη ειλικρίνεια, μπορεί να μας στερήσει την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μία νέα σχέση, στην πραγματικότητα βοηθά τόσο εμάς, όσο και το άλλο πρόσωπο, να κερδίσουμε χρόνο και ενέργεια και φυσικά, να μείνουμε μακριά από ένα ακόμη ερωτικό δράμα. Και είναι πραγματικά εύκολο να κατανοήσουμε πώς και γιατί δημιουργήθηκε αυτή η τάση, αυτή η ανάγκη να είμαστε ειλικρινείς. Διότι έχοντας περάσει τόσο χρόνο στο σπίτι, έχοντας χάσει πολύτιμες στιγμές από συναντήσεις με την παρέα, ραντεβού και ταξίδια, νιώθουμε ότι δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο.

Με λίγα λόγια, έχουμε αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά την αξία του χρόνου και έχουμε καταλάβει τη σημασία του να μην σπαταλάμε τις στιγμές μας με πρόσωπα που ενδεχομένως δεν το αξίζουν ή δεν μας ταιριάζουν.

Επενδύοντας στην ουσία

Μία άλλη τάση που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες σε ό,τι αφορά στο σύγχρονο dating και σχετίζεται ως έναν βαθμό με το «honesty bombing», είναι το ότι όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν χρόνο για να γνωρίσουν καλά κάποιον, προτού προχωρήσουν σε μία ερωτική σχέση μαζί του. Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι dating experts, αφού σύμφωνα με στοιχεία από διάφορες εφαρμογές για ραντεβού, παρατηρείται σημαντική άνοσος στη χρονική διάρκεια των συζητήσεων μεταξύ των μελών τους, σε αντίθεση με την εποχή πριν την πανδημία.

Φαίνεται, λοιπόν, πως στις μέρες μας, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να είμαστε ειλικρινείς και ξεκάθαροι όσον αφορά στο ποιοι είμαστε και τι θέλουμε από μία σχέση, ώστε να αποφύγουμε να στείλουμε και να λάβουμε μπερδεμένα μηνύματα, που μπορεί να οδηγήσουν στο μέλλον σε μία ερωτική απογοήτευση και δη, να «κλέψουν» πολύτιμο χρόνο από τη ζωή μας.

Σε κάθε περίπτωση, είναι τουλάχιστον αισιόδοξο το γεγονός ότι όλο και περισσότερες γυναίκες εμφανίζονται πλέον περισσότερο έτοιμες και σίγουρες να μιλήσουν για αυτά που θέλουν, να δείξουν τον πραγματικό τους εαυτό, να διεκδικήσουν όσα θέλουν, να είναι αληθινές με τους εαυτούς.

Όσο ενοχλητικό και αν είναι για κάποιους, λοιπόν, το honesty bombing, φαίνεται πως αποτελεί το «κλειδί» που θα μας επιτρέψει να μπούμε σε μία περισσότερο ουσιαστική σχέση, που θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στη ζωή που θέλουμε να ζήσουμε. Την επόμενη φορά που θα βγεις ραντεβού, λοιπόν, δοκίμασε να είσαι ειλικρινής, ακόμη και αν χρειαστεί να ακολουθήσουν πολλά ακόμη ραντεβού μέχρι να βρεις τον άνθρωπο ο οποίος θα εκτιμήσει την ειλικρίνειά σου, θα λατρέψει τις ιδιαιτερότητές σου και πάνω από όλα, θα έχει στόχους και αξίες που συμβαδίζουν με τις δικές σου!