Φτιάξε γρανίτες παγωτά και δροσιστικά ροφήματα για τις ζεστές ημέρες του Αυγούστου

Φτιάξε γρανίτες παγωτά και δροσιστικά ροφήματα για τις ζεστές ημέρες του Αυγούστου

Διανύουμε αισίως τον τελευταίο, πιο «καυτό» μήνα του καλοκαιριού και όσες από εμάς δεν έχουμε καταφέρει να αποδράσουμε από το κλεινόν άστυ για κάποιον παραθαλάσσιο επίγειο «παράδεισο» της Ελλάδας, κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βγούμε αλώβητες από το «κύμα» καύσωνα που «λιώνει» την πόλη. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν ημέρες που η ζέστη στην πρωτεύουσα μπορεί να γίνει κυριολεκτικά αφόρητη, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να ξεμυτίσουμε από το σπίτι, ούτε για να πάμε μέχρι το κοντινότερο περίπτερο, καθώς έχουμε γίνει αχώριστες με τον ανεμιστήρα, το κλιματιστικό, το aircooler μας.

Ωστόσο, για να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τη ζέστη στην πόλη, δεν αρκεί να έχουμε στον προσωπικό μας χώρο κάποιον «σύμμαχο» δροσιάς, αλλά χρειάζεται να παρέχουμε και στον οργανισμό μας την ενυδάτωση που χρειάζεται, για να διατηρήσει τη φυσιολογική θερμοκρασία του. Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μία λίστα από δροσιστικές συνταγές, οι οποίες υπόσχονται πως θα μας ανακουφίσουν από τη ζέστη, ενώ θα μας γίνουν μία λαχταριστή αφορμή για να προσκαλέσουμε την παρέα στην ταράτσα ή το μπαλκόνι μας.

Smoothie από καρπούζι με άρωμα λάιμ και φρέσκο δυόσμο

Πριν βιαστείς να ρίξεις στον κάδο των απορριμμάτων το καρπούζι που έχει ξεμείνει μερικές ημέρες στο ψυγείο σου, δοκίμασε να φτιάξεις ένα σπιτικό smoothie από καρπούζι! Όταν το καρπούζι μαραίνεται ελαφρώς στο πάνω μέρος και η υφή του αλλοιώνεται, δεν τρώγεται το ίδιο ευχάριστα σε κομμάτια, όμως μπορεί να καταναλωθεί σε ένα απολαυστικό ρόφημα. Για να ετοιμάσεις το smoothie από καρπούζι άρωμα λάιμ και φρέσκο δύοσμο, θα χρειαστείς τα εξής υλικά:

• δύο φέτες καρπούζι (μεσαίο προς μεγάλο)

• χυμός από δύο λάιμ

• 1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο

• ανθόνερο

• 1 κ.σ. ζάχαρη ή μέλι

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή για σπιτικό smoothie καρπουζιού, προετοιμάζοντας τα υλικά σου. Θα κόψεις δύο φέτες από το καρπούζι, θα αφαιρέσεις τη σάρκα και θα την κόψεις σε μικρά κομμάτια. Έπειτα, θα στύψεις τα λάιμ για να δημιουργήσεις τον χυμό και θα ψιλοκόψεις τον δυόσμο.

Στη συνέχεια, θα προσθέσεις όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ, εκτός από το ανθόνερο. Θα τα χτυπήσεις καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως. Αναλόγως με το πόσο πηχτό θα είναι το μείγμα σου, θα προσθέσεις την ανάλογη ποσότητα από ανθόνερο. Έπειτα, θα μοιράσεις το μείγμα σε ποτήρια, θα προσθέσεις μερικά παγάκια και μπορείς να το απολαύσεις.

Σπιτικό παγωτό με «πλούσια» γεύση βερίκοκο, λεμόνι και μέλι

Μπορεί οι περισσότερες συνταγές σπιτικού παγωτού να απαιτούν παγωτομηχανή, όμως υπάρχουν πολλές γευστικές επιλογές, τις οποίες έχεις τη δυνατότητα να πραγματοποιήσεις με υλικά και εργαλεία που διαθέτεις ήδη στην κουζίνα σου. Μία από αυτές είναι και το σπιτικό παγωτό από βερίκοκο, λεμόνι και μέλι. Για να το παρασκευάσεις, θα χρειαστείς τα εξής υλικά:

• 500γρ. ώριμα βερίκοκα

• ¾ φλιτζανιού νερό

• ½ φλιτζάνι μέλι

• 1½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

• 1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή σου προετοιμάζοντας τα βερίκοκα. Θα τα πλύνεις καλά, θα τα ανοίξεις στη μέση και έπειτα, θα τα κόψεις σε κομμάτια. Θα γεμίσεις μία κατσαρόλα μέχρι τη μέση με νερό και θα ρίξεις μέσα τα κομμάτια από τα βερίκοκα. Θα την τοποθετήσεις στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά και θα τα σιγοβράσεις για 8 με 10 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν.

Στη συνέχεια, θα αφαιρέσεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και θα ρίξεις το μέλι. Θα ανακατέψεις καλά το μείγμα με ένα κουτάλι, μέχρι το μέλι να διαλυθεί στο νερό. Θα αφήσεις στην άκρη το μείγμα και θα περιμένεις να κρυώσει. Έπειτα, θα βάλεις τα βερίκοκα σε ένα μπλέντερ, θα τα πολτοποιήσεις και θα ρίξεις το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ.

Θα χτυπήσεις την κρέμα γάλακτος, μέχρι να αποκτήσει την κρεμώδη υφή ενός γιαουρτιού και θα τη ρίξεις στο μπολ με τον πολτό από τα βερίκοκα. Θα προσθέσεις μέσα τον χυμό από το λεμόνι και θα ανακατέψεις καλά, έως ότου το μείγμα γίνει μία αφράτη και ομοιόμορφη κρέμα.

Τέλος, θα βάλεις το μπολ στον καταψύκτη και θα περιμένεις δύο ώρες, μέχρι να παγώσει. Όταν θα το βγάλεις από τον καταψύκτη θα το χτυπήσεις καλά με ένα σύρμα μαγειρικής και θα το βάλεις πάλι στην κατάψυξη για τρεις ώρες. Έπειτα, μπορείς να το απολαύσεις προσθέτοντας σταφίδες, ξηρούς καρπούς ή τριμμένη καρύδα για γαρνιτούρα.

Λαχταριστή homemade γρανίτα λεμόνι mojito χωρίς αλκοόλ

Θυμάσαι τα παιδικά καλοκαίρια στην παραλία, που παρακαλούσες τη μαμά σου να πάρεις μία ακόμη γρανίτα λεμόνι ή φράουλα από το beach bar και πάντα άκουγες την ανυπόστατη δικαιολογία «θα πάθει τίποτα το στομάχι σου»; Πλέον, μπορείς να απολαύσεις στο σπίτι σου και δύο και τρία ποτήρια γρανίτας, αρκεί να ακολουθήσεις τη συνταγή που ακολουθεί. Για να την πραγματοποιήσεις θα χρειαστείς τα εξής υλικά:

• 400 ml χυμό λεμονιού

• 1 ½ φλιτζάνι νερό

• 1/2 φλιτζάνι γλυκαντικό

• 1 κάψουλα βανίλιας

• φλούδα από ένα λεμόνι

• φύλλα φρέσκου δυόσμου

Θα ξεκινήσεις την προετοιμασία της γρανίτας λεμόνι, γεμίζοντας μία κατσαρόλα μέχρι τη μέση με νερό. Θα ρίξεις μέσα το γλυκαντικό μαζί με τη φλούδα λεμονιού, θα βάλεις την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και θα περιμένεις να βράσει. Έπειτα, θα αφαιρέσεις την κατσαρόλα από το μάτι και θα περιμένεις να κρυώσει το σιρόπι. Όταν θα έχει κρυώσει το σιρόπι, θα προσθέσεις μέσα τη βανίλια.

Στη συνέχεια, θα βάλεις σε ένα μπολ τον χυμό λεμονιού, θα ρίξεις μέσα το κρύο σιρόπι και θα ανακατέψεις καλά τα υλικά. Θα ρίξεις το μείγμα σε ένα μεγαλύτερο μπολ και θα το βάλεις στην κατάψυξη. Δύο ώρες μετά, θα βγάλεις το μείγμα από την κατάψυξη και χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι ή ένα κουτάλι, θα ξεκολλήσεις από τα τοιχώματα του μπολ το μείγμα. Έπειτα, θα ανακατέψεις καλά. Θα τοποθετήσεις πάλι το μείγμα στον καταψύκτη και θα επαναλάβεις την ίδια διαδικασία μετά από δύο ώρες. Σκοπός είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία παγώματος, χωρίς όμως το μείγμα σου να μετατραπεί σε έναν ενιαίο πάγο.

Όταν το μείγμα θα έχει πάρει την υφή χιονιού, θα γεμίσεις ένα ψηλό ποτήρι με 2/3 από το μείγμα και θα συμπληρώσεις με παγωμένο νερό. Θα προσθέσεις μερικά φύλλα φρέσκου δυόσμου, μία φέτα λεμονιού, θα ανακατέψεις καλά το περιεχόμενο του ποτηριού και έπειτα, μπορείς να απολαύσεις τη σπιτική γρανίτα σου.

Κλείνοντας, να θυμάσαι πως οι παραπάνω συνταγές είναι ενδεικτικές και σκοπό έχουν να σου χαρίσουν έμπνευση για να δημιουργήσεις τα δικά σου σπιτικά ροφήματα ή παγωτά για τον Αύγουστο. Συνεπώς, μη διαστάσεις να κάνει μικρές μετατροπές ή προσθήκες στη λίστα των υλικών, ώστε να δημιουργήσεις ένα άκρως γευστικό και απολαυστικό αποτέλεσμα, που θα εμπλουτίσει με δροσιστικές φρουτώδεις «πινελιές» απογεύματα του καλοκαιριού.