Μύθος ή Αλήθεια: Άραγε μπορεί να κρίνει το τρίτο ραντεβού το μέλλον μίας σχέσης

Μύθος ή Αλήθεια: Άραγε μπορεί να κρίνει το τρίτο ραντεβού το μέλλον μίας σχέσης

Μπορεί οι περισσότεροι άνθρωποι να ανυπομονούν και να αγωνιούν για το πρώτο ραντεβού με το πρόσωπο που τους ενδιαφέρει, όμως όταν εγώ ντύνομαι, στολίζομαι, παρφουμαρίζομαι και ετοιμάζομαι να βγω το τρίτο ραντεβού με κάποιον τύπο, το άγχος μου χτυπάει «κόκκινο». Ειλικρινά, δεν μπορώ να το εξηγήσω. Ίσως οφείλεται στο γεγονός πως γνωρίζω ότι υπάρχει διάθεση για επικοινωνία από την άλλη πλευρά, χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρη για τις προθέσεις της, ενώ το ενδεχόμενο να ακυρώσει ο τύπος το ραντεβού καθώς εγώ θα πηγαίνω στο σημειο συνάντησης ή -χειρότερα- να μου κάνει ghosting φύγοντας, χωρίς να μου δίνει το δικαίωμα να ρωτήσω μετά «γιατί ρε φίλε», μου προκαλεί ενθουσιασμό και ανασφάλεια.

Θεωρώ πως φτάνοντας το ορόσημο του τρίτου ραντεβού, σημαίνει πως έχεις απολαύσει τα προηγούμενα δύο, πως έχεις εντοπίσει κάτι ενδιαφέρον στο πρόσωπο που έχεις απέναντί σου και θέλεις να το εξερευνήσεις ακόμη περισσότερο. Και πρακτικά να το δούμε, ποιος θα έδινε περισσότερες από δύο ευκαιρίες στον άλλο για να τον εντυπωσιάσει; Νομίζω κανείς. Οπότε, αν όλα πάνε καλά, το τρίτο ραντεβού θα «κλείσει» με ένα φιλί, ένα μήνυμα για καληνύχτα, το οποίο θα επικυρώνει την επιτυχία, λέγοντας, «Μόλις έφτασα. Τι κάνεις αύριο;».

Καλώς ή κακώς, το τρίτο ραντεβού δείχνει να είναι κομβικό, χωρίς να οδηγεί απαραίτητα στο happily ever after. Ακόμη και αν δεν υπάρχει κάποιο manual, το οποίο να μας εξασφαλίζει την απόλυτη επιτυχία του, είναι μία καλή ευκαιρία να «ανοίξουν» έγκαιρα τα χαρτιά τους και οι δύο πλευρές. Παρόλα αυτά, υπάρχει ένα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο: Μπορεί το τρίτο ραντεβού να μας αποκαλύψει πράγματα για το μέλλον μίας σχέσης;

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που καθιστούν κομβικό το τρίτοραντεβού

Ας ξεκινήσουμε με μία γενική παραδοχή: Ο καθένας από εμάς ψάχνει κάτι διαφορετικό βγαίνοντας ραντεβού. Κάποιος θέλει να γνωρίσει καινούργιους ανθρώπους με την ελπίδα πως θα κάνει νέους φίλους ή αν σταθεί αρκετά τυχερός, θα βρει το άλλο του μισό, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν κάτι πολύ, πολύ πιο συγκεκριμένο στο μυαλό τους. Όσο για εκείνους που δηλώνουν από το πρώτο λεπτό πως «δεν είναι για σχέση» πριν καν γνωριστούμε και μας προειδοποιούν να μην τους ερωτευτούμε γιατί είναι μεγάλοι καρδιοκατακτητές και players, αυτοί είναι μία κατηγορία από μόνοι τους.

Ανεξάρτητα ποιες είναι οι προθέσεις μας όταν μπαίνουμε στη διαδικασία να γνωρίσουμε νέα πρόσωπα, το σίγουρο είναι πως στο τρίτο ραντεβού μπορούμε πλέον να διαπιστώσουμε αν υπάρχει ερωτική διάθεση και έλξη με την άλλη πλευρά. Τα αμήχανα τυχαία αγγίγματα, ο ηλεκτρισμός που δημιουργείται ανάμεσα στα σώματα που περπατούν πλάι πλάι, είναι τα «σημάδια» που δίνουν το πράσινο φως για να προχωρήσει το τρίτο ραντεβού στο πρώτο φιλί. Αν όχι, μπορούμε απλά να μείνουμε φίλοι και no hard feelings.

Τελικά ποιες μπορούν να είναι οι προσδοκίες μας από το τρίτοραντεβού

Σε έναν ιδανικό κόσμο, όπου οι άνθρωποι θα ξέραμε τι θέλουμε, τα τρίτα ραντεβού θα είχαν μεγαλύτερη αξία. Η αλήθεια είναι πως τρεις συναντήσεις δεν είναι επ’ ουδενί αρκετές για να έχουμε αποφασίσει αν θέλουμε να μπούμε σε σχέση με το άτομο που στέκεται απέναντί μας –καθώς δεν το γνωρίζουμε-. Παρόλα αυτά, είναι τόσες ώστε να μπορούμε να αποκαλύψουμε άνετα και άφοβα τις δικές μας προθέσεις, «πετώντας» το μπαλάκι στον άλλο και ελπίζοντας πως θα μας αποκαλύψει πως βλέπει το πράγμα μεταξύ μας.

Για παράδειγμα, δεν είναι ανάγκη να βάλουμε το μαχαίρι στον λαιμό του άλλου ρωτώντας, «τι κάνουμε εμείς οι δύο εδώ», όμως μπορούμε να εκφράσουμε τους λόγους που βγήκαμε ξανά μαζί του, περιμένοντας να ακούσουμε και τη δική του πλευρά. Όπως και να έχει, τα πρώτα δύο ραντεβού είναι πάντα αναγνωριστικά, οπότε στο τρίτο αρχίζουν να γίνονται λίγο βαθύτερες οι συζητήσεις, να αφορούν σε πιο προσωπικά θέματα, οπότε δημιουργείται και το κατάλληλο έδαφος για να δούμε αν βρισκόμαστε on the same page με τον άλλο.

Το «άγραφο» savoir vivre του τρίτου ραντεβού

Θα ήταν τέλειο να υπήρχε κάποιος οδηγός που θα βοηθούσε να λάμψουμε στο τρίτο ραντεβού και να κατακτήσουμε την καρδιά του τύπου που μας ενδιαφέρει, ώστε να μην μας «τρώει» το άγχος «θα στείλει/δεν θα στείλει» της επόμενης ημέρας. Παρόλα αυτά, όσο κλισέ και αν μοιάζει, το «άγραφο» savoir vivre του τρίτου ραντεβού επιβάλλει να είμαστε ο εαυτός μας αμετανόητα. Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει πια το άγχος ή η θολούρα της πρώτης και της δεύτερης φοράς (μόνο η καρδούλα μου το ξέρει), μπορούν και οι δύο πλευρές να είναι πιο άνετες και να εκφραστούν πιο εύκολα.

Επιπλέον, για να είμαστε σίγουρες πως δεν θα χάσουμε τον πολύτιμο χρόνο μας με πολλά επόμενα ραντεβού, το τρίτο ραντεβού είναι η κατάλληλη στιγμή να ρωτήσουμε για θέματα που μας «καίνε», χωρίς να μας απασχολεί πως προτρέχουμε ή πως θα φανούμε κολλημένες. Για παράδειγμα, μπορούμε να ζητήσουμε τη γνώμη του τύπου για την απαγόρευση των αμβλώσεων ή για τα high tech τσιπάκια του Bill Gates στα εμβόλια. Έχοντας τα αυτιά μας ανοιχτά, ώστε να ακούσουμε τα «καμπανάκια» που μας λένε να απομακρυνθούμε διακριτικά, θα ξέρουμε αν αξίζει να επαναλάβουμε το ραντεβού μας με το συγκεκριμένο άτομο.

Μπορεί το κομβικό τρίτο ραντεβού να κρίνει το μέλλον μίαςσχέσης

Όσο περίπλοκα πλάσματα και αν είμαστε, όσο πολύπλοκες και αν γίνονται οι ανθρώπινες σχέσεις μερικές φορές, ένα τρίτο ραντεβού μπορεί να ξεκαθαρίσει αρκετά το τοπίο. Είναι η συνάντηση που υποδηλώνει πως υπάρχει ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές, αφού και οι δύο εμπλεκόμενοι επενδύουν χρόνο και ενέργεια γνωρίζοντας καλύτερα ο ένας τον άλλο. Ακριβώς για αυτό, χρειάζεται να είμαστε προσεκτικές στα πρώτα ραντεβού, να μην παρασυρόμαστε από τον ενθουσιασμό ή την επιθυμία μας να γίνουμε αρεστές, διότι ο άλλος άθελά του μπορεί να μας δίνει τα «σημάδια» που αποκαλύπτουν πως δεν είναι για εμάς και εμείς να μην τα διακρίνουμε.

Όπως και να έχει, το τρίτο ραντεβού δεν καθορίζει το μέλλον μίας σχέσης, αλλά μπορεί να γίνει η αφορμή για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε αν θέλουμε να προχωρήσουμε με το συγκεκριμένο πρόσωπο. Και αυτό από μόνο του είναι ακρετά σημαντικό. Ακριβώς για αυτό, πριν βιαστούμε να κανονίσουμε ένα τέταρτο ή ένα πέμπτο ραντεβού, μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας τις εξής ερωτήσεις: Είναι ένα άτομο που μπορούμε να φανταστούμε στο πλάι μας; Θα θέλαμε να τον γνωρίσουμε στους φίλους ή την οικογένειά μας; Και το κυριότερο: Αισθανόμαστε άνετα και όμορφα όταν είμαστε μαζί του ή προσπαθούμε διαρκώς να αποδείξούμε πως είμαστε αρκετές καλές για να κερδίσουμε τo ενδιαφέρον του;