Τέσσερα πράγματα που οφείλεις να πεις στη φίλη σου όταν βρίσκεται σε μία τοξική σχέση

Τέσσερα πράγματα που οφείλεις να πεις στη φίλη σου όταν βρίσκεται σε μία τοξική σχέση

Καλώς ή κακώς, όλοι έχουμε μία τοξική σχέση στο βιογραφικό μας. Είναι η σχέση που μας έμαθε ποιους ανθρώπους δεν θέλουμε να υπάρχουν στη ζωή μας. Μία σχέση για την οποία μας προειδοποιούσαν οι γύρω μας, όμως εμείς κλείναμε πεισματικά τα αυτιά και κάναμε πως δεν ακούμε τα... καμπαναριά που χτυπούσαν. Σαφώς, όπως λέει και ο σοφός λαός, «όποιος είναι έξω από τον χορό, ξέρει πολλά τραγούδια», ωστόσο, τις περισσότερες φορές αυτός που δεν χορεύει τον ίδιο χορό μαζί μας, αλλά είναι απλώς παρατηρητής, μπορεί να έχει μία πιο διαυγή εικόνα της κατάστασης. Τι γίνεται, όμως, όταν εμείς παρατηρούμε έναν δικό μας άνθρωπο να χορεύει ζαλισμένος στους ξέφρενους ρυθμούς μίας τοξικής σχέσης;

Στην προκειμένη περίπτωση τα πράγματα είναι περίπλοκα και απλά ταυτόχρονα. Διότι ενώ είναι ξεκάθαρο πως οφείλουμε να γίνουμε μία ασπίδα προστασίας για τη φίλη ή την αδερφή μας, η οποία βρίσκεται σε μία άσχημη σχέση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η πρόθεσή μας να γυρίσει εναντίον μας. Ακριβώς επειδή το πρόσωπο που βρίσκεται μέσα σε μία τοξική σχέση πολλές φορές τη δικαιολογεί, δεν είναι σε θέση να δει καθαρά ή να αντιληφθεί τις πραγματικές διαστάσεις της κατάστασης, μπορεί να μας απομακρύνει από τη ζωή του, γεγονός που το δένει ακόμη περισσότερο με τη σχέση, από την οποία χρειάζεται να απαγκιστρωθεί.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως μία τοξική σχέση είναι σαν ιστός αράχνης. Όσο περίτεχνα έχει δημιουργηθεί, με τόση λεπτότητα και προσοχή χρειάζεται να τραβήξουμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο από αυτή. Σε κάθε περίπτωση, όσο μεγάλο και αν είναι το ρίσκο που θα πάρουμε, αποφασίζοντας να ανοίξουμε τα μάτια μίας φίλης, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικά πράγματα που οφείλουμε να της πούμε, με την ελπίδα πως θα ξυπνήσει από τα «μάγια» της σχέσης και δεν θα μας κατηγορήσει πως ζηλεύουμε την "ευτυχία" της.

#1 Καλύτερα να είσαιμόνη παρά να είσαι σε σχέση με τον λάθος άνθρωπο

Ένας βασικός λόγος που αρκετοί άνθρωποι παραμένουν σε τοξικές ή κακές σχέσεις, είναι ο απατηλός φόβος της μοναξιάς. Ειδικότερα για εμάς τις γυναίκες, αυτός ο φόβος είναι παράλογα μεγεθυμένος, αφού η σκέψη πως θα περάσουν τα χρόνια, θα περάσουν τα πρώτα –άντα μαζί με τη νιότη και εμείς δεν θα έχουμε βρει έναν σύντροφο, ο οποίος μελλοντικά μπορεί να μας εξασφαλίσει μία οικογένεια, μας πείθει να παραμένουμε με ανθρώπους που δεν αξίζουν μία θέση στη ζωή μας, πόσω μάλλον τον ρόλο του πατέρα των παιδιών μας. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να θυμίσουμε στη φίλη μας πως όσο παραμένει σε μία άσχημη σχέση, μειώνει από μόνη της τις πιθανότητες να γνωρίσει έναν άλλο άνθρωπο, ο οποίος θα την κάνει πραγματικά ευτυχισμένη και θα της χαρίσει την οικογένεια που ονειρεύεται ή εναλλακτικά, να βρει ένα μοναχικό «μονοπάτι» το οποίο θα οδηγεί στη δική της προσωπική ευτυχία.

#2 Αν σε στενοχωρεί αντί να σε κάνει χαρούμενη δεν αξίζει τον χρόνο σου

Σύμφωνα με τον Φίλιππο Πλιάτσικα, «ό,τι αξίζει πονάει κι είναι δύσκολο», κι ίσως αν κάποιος είχε απαγορεύσει εδώ και δύο δεκαετίες την αναπαραγωγή του συγκεκριμένου τραγουδιού, να μην υπήρχαν γύρω μας τόσες τοξικές σχέσεις, οι οποίες είναι εξιδανικευμένες στο μυαλό των άμεσα εμπλεκόμενων. Διότι όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που θεωρούν πως αν δεν κλάψουν γοερά, δεν απογοητευτούν, δεν ματαιωθούν, δεν κυλιστούν στα πατώματα, δεν υπάρχει λόγος να συνυπάρχουν σε μία σχέση, καταδικάζοντας τον εαυτό τους σε έναν πόνο δίχως τέλος. Ακριβώς για αυτό, φρόντισε να ενημερώσεις έγκαιρα τη φίλη σου πως κανένας δεν θα την επιβραβεύσει στο τέλος, για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλει για τη σχέση της ή για τον πολύτιμο χρόνο που χάνει υπομένοντας καταστάσεις και συμπεριφορές που τη στεναχωρούν, τη θυμώμουν, την κάνουν να βαριέται ή απλώς, να αισθάνεται περισσότερο μόνη.

#3 Μην «ντύνεις» ταάσχημα συναισθήματα με το περιτύλιγμα της αγάπης

Ένας εξίσου δημοφιλής λόγος για τον οποίο επιλέγουμε να περιμένουμε σε άσχημες σχέσεις, είναι η αγάπη ή μάλλον, ο φόβος, η ανασφάλεια, η εξάρτηση, τα οποία έχουμε «ντύσει» με το περιτύλιγμα της αγάπης. Η αλήθεια είναι πως ακόμη και αν δεν μπορείς να τρυπώσεις στο μυαλό της φίλη σου, για να είσαι σίγουρη πως δεν αγαπά ή αγαπά τον σύντροφό της, είσαι σε θέση να καταλάβεις αν αυτή η αγάπη είναι παράγωγο μίας υγιούς σχέση, η οποία την ωφελεί και την κάνει να αισθάνεται ασφάλεια. Γιατί ακόμη και η αγάπη, όσο δυνατή και αν είναι, δεν είναι ένας αρκετά καλός λόγος για να συνεχίσει να συνυπάρχει σε μία τοξική σχέση που υποσκάπτει τη σημαντικότερη σχέση, αυτή με τον εαυτό της. Προσπάθησε, λοιπόν, να βοηθήσεις τη φίλη σου να αναγνωρίσει και να αποδεχθεί τα συναισθήματά της και αν κρίνεις πως είναι απαραίτητο, μπορείς να της συστήσεις να ζητήσει τη συμβουλή και την καθοδήγηση ενός ειδικού.

#4 Διέγραψε το «αν»από το λεξιλόγιο και θα αντικρίσεις την πραγματικότητα

Και τώρα, ας κάνουμε ενός λεπτού σιγή για όλες εκείνες τις φορές που παραμείναμε σε μία σχέση επειδή «αν...» . Όλες τις φορές που εμπιστευτήκαμε το υποθετικό σενάριο ή την υποθετική εικόνα του ανθρώπου που είχαμε δημιουργήσει στο μυαλό μας περισσότερο από τα γεγονότα και την ίδια την πραγματικότητα, ελπίζοντας πως ΑΝ δώσουμε λίγο χρόνο, ΑΝ κάνουμε λίγη υπομονή, θα γίνει πραγματικότητα. Αναπόφευκτα το μυαλό μου πηγαίνει σε ιστορίες εξωσυζυγικών σχέσεων, στις οποίες ΑΝ δεν υπήρχαν τα παιδιά/το κοινό ταμείο, ο παντρεμένος θα είχε πάρει διαζύγιο για να ζήσει τον έρωτά του. Αν έχεις πιάσει, λοιπόν, τη φίλη σου να χρησιμοποιεί υποθετικές σκέψεις για να δικαιολογήσει τον σύντροφό της ή για να εξηγήσει τους λόγους που παραμένει στη συγκεκριμένη σχέση, θύμισέ της πως αυτό στο οποίο αναφέρεται είναι η ζωή της και όχι η πλοκή κάποιας ταινία ή κάποιου μυθιστορήματος.

Τέλος, μην ξεχάσεις να της υπενθυμίσεις πως όποια και αν είναι η απόφασή της, ακόμη και αν αυτή σε βρίσκει κάθετα αντίθετη, εσύ θα παραμείνεις στο πλάι της και πως υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω, φίλοι ή μελλοντικοί σύντροφοι, οι οποίοι θα τη γεμίζουν χαρά και θα την κάνουν να αισθάνεται όμορφα με τον εαυτό της.