«Οδηγός ευτυχίας»: Έξι συμβουλές που μας υπόσχονται ότι θα ξυπνάμε ευτυχισμένες κάθε πρωί

Ιωάννα Κατσίμπα
«Οδηγός ευτυχίας»: Έξι συμβουλές που μας υπόσχονται ότι θα ξυπνάμε ευτυχισμένες κάθε πρωί

Λένε πως ένα χαρούμενο πρωινό αποτελεί το «έναυσμα» για μία ευτυχισμένη ημέρα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός πως το «morning routine» πολλών wellness bloggers, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς τους, αφού είναι μία διαδικασία που ωφελεί, όχι μόνο για τον οργανισμό, το σώμα, την επιδερμίδα τους, αλλά και για τη διάθεσή τους.

Ειδικά στην εποχή της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης που διανύουμε, λοιπόν, λόγω των αλλαγών στην καθημερινότητά μας και του έντονου άγχους που συχνά αισθανόμαστε, έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ μία πρωινή «ιεροτελεστία», η οποία θα μας δίνει την ώθηση να ξεκινάμε την κάθε μας ημέρα με περισσότερη αισιοδοξία, ενώ θα εμπλουτίζει με μία wellness «νότα» τα πρωινά μας.

Μπορούμε όμως να ξεκινάμε τις ημέρες μας νιώθοντας περισσότερο ευτυχισμένες; Σίγουρα αυτή η αλλαγή δεν μπορεί να έρθει από τη μία στιγμή στην άλλη όμως, υιοθετώντας απλές, ωφέλιμες συνήθειες και φροντίζοντάς μας περισσότερο, μπορούμε σιγά-σιγά να μετατρέψουμε την πρωινή μας ρουτίνα στο μέσο που θα μας οδηγήσει σε έναν καλύτερο τρόπο ζωής.

Ιδού, λοιπόν, έξι συνήθειες που αξίζει να υιοθετήσουμε, προκειμένου να αναβαθμίσουμε την πρωινή μας ρουτίνα.

Ξεκινάμε απολαμβάνοντας ένα «πλούσιο» πρωινό σαν βασίλισσες

Όλες ξέρουμε πως το πρωινό θεωρείται και είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Λαμβάνοντας ένα «πλούσιο» και θρεπτικό γεύμα το πρωί, ο οργανισμός μας παίρνει όλα τα εφόδια που χρειάζεται για να αντεπεξέρχεται στους απαιτητικούς και γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Με άλλα λόγια, είναι το «κλειδί» για να αισθανόμαστε γεμάτες ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας, ενώ ένα καλό πρωινό που περιλαμβάνει βιταμίνες και φυτικές ίνες, μπορεί να συμβάλλει θετικά στη συγκέντρωσή μας, επηρεάζοντας σημαντικά την παραγωγικότητα και τις εργασιακές μας επιδόσεις. Έτσι, για να αποφύγουμε αυτό το αίσθημα κόπωσης που μας πιάνει συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, χρειάζεται να δώσουμε στον εαυτό μας όλα τα «καύσιμα» που έχει ανάγκη από το πρώτο κιόλας γεύμα. Τι λέτε, λοιπόν, για ένα χορταστικό μπολ με βρώμη, γάλα αμυγδάλου, μέλι και ταχίνι ή για ένα γιαούρτι εμπλουτισμένο με φρούτα εποχής;

Δίνουμε στον εαυτό μας το κίνητρο για να κάνει θετικές σκέψεις

Λέγοντας κάτι για το οποίο νιώθουμε ευγνωμοσύνη ή επαναλαμβάνοντας μερικά θετικά μάντρα, κοιτώντας την αντανάκλασή μας στον καθρέφτη και προσφέροντάς του ένα κομπλιμέντο, δίνουμε κουράγιο, ώθηση και κίνητρο σε εμάς τις ίδιες, να συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τα όποια απρόοπτα της ζωής με θάρρος και υπομονή και να είμαστε έτοιμες να αντεπεξέλθουμε σε όλους τους ρόλους, στους οποίους καλούμαστε να ανταποκριθούμε καθημερινά. Αυτό το tip μας βοηθά να είμαστε ήρεμες, ενώ την ίδια στιγμή είναι ένας καλός τρόπος να βάλουμε στη ζωή μας τη θετική σκέψη και την αισιοδοξία.

Δεν ξεχνάμε τη σοφή ρήση «νους υγιής ενσώματι υγιεί»

Η σωματική άσκηση είναι αναπόσπαστο μέρος ενός ωφέλιμου τρόπους ζωής και συνεπώς, μίας ευτυχισμένης καθημερινότητας. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν πως με την πρωινή άσκηση, αισθανόμαστε πιο παραγωγικές, έχουμε περισσότερη ενέργεια και λιγότερο στρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προκειμένου να μην αμελούμε, λοιπόν, την πρωινή μας γυμναστική, καλό είναι να οργανώνουμε τον χρόνο μας καταλλήλως και να διαμορφώνουμε ένα διαφορετικό πρόγραμμα προπόνησης ανά εβδομάδα. Όπως και να έχει, ένα τέταρτο της ώρας αρκεί για να ξυπνήσουμε και να τονώσουμε το σώμα μας, οπότε αρκεί να βρούμε στο YouTube ή μέσω ενός ειδικούς fitness app, τα προγράμματα γυμναστικής που μας ταιριάζουν περισσότερο. Το σίγουρο είναι πως θέτοντας μικρούς στόχους κάθε μήνα, οι οποίοι αφορούν στη σωματική άσκηση, θα έχουμε αρκετά κίνητρα για να παραμείνουμε πιστές στις προπονήσεις μας.

Επενδύουμε σε εμφανίσεις που μας ανεβάζουν τη διάθεση

Αφού απολαύσουμε ένα θρεπτικό πρωινό και κάνουμε τη γυμναστική μας, έρχεται η στιγμή που καλούμαστε να ανοίξουμε τη ντουλάπα και να προετοιμαστούμε για το γραφείο. Ακόμη, λοιπόν, και τα... δύσκολα πρωινά που ξυπνάμε με πεσμένη διάθεση και δεν έχουμε όρεξη να μας περιποιηθούμε όπως άλλες φορές, είναι σημαντικό να καταβάλλουμε μία μικρή αλλά σημαντική προσπάθεια, ώστε να φροντίσουμε λίγο περισσότερο το ντύσιμο και το μακιγιάζ μας, χωρίς να κάνουμε υπερβολές. Διότι όπως όλες γνωρίζουμε, όταν δημιουργούμε ένα look που μας αντιπροσωπεύει και μας εκφράζει, νιώθουμε πολύ πιο άνετα και -ακόμη και χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε- δίνουμε πιθανότητες να ανέβει η διάθεσή μας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Διαμορφώνουμε μία βραδινή ρουτίνα και κερδίζουμε χρόνο

Αν θέλεις να βελτιώσεις τα πρωινά σου, να ξέρεις πως η προετοιμασία είναι το μυστικό για να το πετύχεις! Οι χαρούμενοι άνθρωποι προετοιμάζουν από το προηγούμενο βράδυ ό,τι χρειάζονται για το επόμενο πρωί, ώστε να μπορούν να διατηρούν την πρωινή τους ρουτίνα απλή. Ακριβώς για αυτό, δεν βιάζονται και δεν αγχώνονται, μόλις χτυπάει το ξυπνητήρι. Μπορούμε, λοιπόν, να ετοιμάζουμε τα ρούχα, την τσάντα, το μεσημεριανό μας γεύμα και αν είναι δυνατόν το πρωινό μας από το προηγούμενο βράδυ, ούτως ώστε να περιορίζουμε όσο περισσότερο γίνεται το πρωινό στρες και την πίεση που αισθανόμαστε με τον χρόνο.

Δεν ξεκινάμε να εργαζόμαστε πριν φτάσουμε στον χώρο εργασίας

Το σπίτι είναι μέρος χαλάρωσης και ηρεμίας -ή τουλάχιστον προσπαθούμε να το κάνουμε, έπειτα από πολλούς μήνες τηλεργασίας. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να μην διοχετεύουμε στον συγκεκριμένο χώρο το εργασιακό μας άγχος. Ειδικά στην πρωινή μας «ιεροτελεστία», δεν υπάρχει χώρος ή χρόνος για emails, μηνύματα και calls που αφορούν στην απασχόλησή μας. Ακόμη και αν έχουμε να διαθέσουμε 10 λεπτά το πρωί για το «morning routine» μας, είναι προτιμότερο να τα αφιερώσουμε στον εαυτό μας και μόνο! Συνεπώς, δεν πρέπει να αφήνουμε την πίεση της απασχόλησής μας να «εισβάλλει» κατευθείαν στο μυαλό μας από νωρίς το πρωί, διότι έτσι δημιουργεί έναν... πονοκέφαλο, ο οποίος είναι βέβαιο πως θα μας συνοδεύει καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να θυμάσαι πως τα βήματα προς την ευτυχία είναι απλά και στηρίζονται στην αγάπη και τον σεβασμό προς τον εαυτό μας. Ο οργανισμός μας, είναι το μέσο που θα μας προσφέρει μία γεμάτη και ευτυχισμένη ζωή, επομένως δεν πρέπει να τον παραμελούμε, να τον πιέζουμε και να τον στρεσάρουμε. Άλλωστε, όπως έλεγε και ο Ναζίμ Χικμέτ «τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα», οπότε ας προετοιμαστούμε από το πρωί, γιατί κανείς δεν ξέρει πόσα συναρπαστικά πράγματα μας περιμένουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.