Η single ζωή σου μοιάζει ατελείωτη; Να γιατί δεν πρέπει να αισθάνεσαι ενοχές!

Ιωάννα Κατσίμπα
Η single ζωή σου μοιάζει ατελείωτη; Να γιατί δεν πρέπει να αισθάνεσαι ενοχές!

Συνήθως η ζωή μίας single γυναίκας είναι πολύ πιο δραστήρια, ανατρεπτική και spicy από την καθημερινότητα μιας γυναίκας που βρίσκεται σε σχέση. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που στη ζωή μας, επιθυμούμε να μην βρισκόμαστε μονίμως σε «ταραγμένα νερά», αλλά να έχουμε ένα απάγκιο, ένα λιμάνι -όπως λέμε- και να απολαμβάνουμε την ηρεμία της όποιας μονιμότητας.

Στην ανάγκη αυτή, μεγάλο ρόλο παίζουν αναμφισβήτητα τα κοινωνικά στερεότυπα και ο κοινωνικός περίγυρος, για τα οποία όσο και εάν θέλεις να αδιαφορήσεις, κάποιες φορές αυτό μοιάζει αδύνατο.


Ένας κόσμος ιδανικά φτιαγμένος για ευτυχισμένα ζευγάρια

Από τον καφέ που θα παραγγείλουμε το πρωί στο γραφείο, βλέποντας στο εκάστοτε app την προσφορά για το έτερον ήμισυ, μέχρι τον διαγωνισμό που θα ακούσουμε στο ραδιόφωνο για ένα απολαυστικό τριήμερο για εμάς και το ταίρι μας και από την κράτηση που θα κάνουμε στο αγαπημένο μας εστιατόριο, ακούγοντας τον υπάλληλο στο τηλέφωνο να μας ρωτά εάν θέλουμε τραπέζι για δύο κοντά στη θάλασσα: Όλα μοιάζουν να είναι ιδανικά φτιαγμένα για έναν κόσμο γεμάτο ευτυχισμένα ζευγάρια, βγαλμένα από ταινίες όπως το «The Notebook».

Mόνο που ο δικός μας Ράιαν Γκόσλινγκ είναι ακόμη μία φιγούρα στη μεγάλη οθόνη και η δική μας καθημερινότητα, δεν είναι βγαλμένη από ρομαντική κομεντί. Και κάπου εκεί, ανάμεσα στα ζευγαράκια που περπατούν χέρι-χέρι παρά τον καύσωνα, την κολλητή σου που το επόμενο Σαββατοκύριακο θα πάει στην Ύδρα με τον φίλο της, τα ερωτικά καβγαδάκια για τα οποία συμβούλευες τον αδερφό σου καθόλη τη διάρκεια της καραντίνας και τους απανωτούς γάμους που έχεις να πας μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, βρίσκεσαι εσύ, single για πάνω από πέντε χρόνια και κάπως απογοητευμένη.


Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και μην πιέζεις καταστάσεις

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι είμαι από τη φύση μου αισιόδοξο άτομο και ξέρω ότι δεν είμαι ούτε η πρώτη, αλλά ούτε η τελευταία που βρίσκεται σε αυτή την flat φάση. Ξέρω ότι κάποια στιγμή θα αλλάξουν και πάλι τα πράγματα, όπως ξέρω επίσης πως είναι σημαντικό να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας και να μην αφήνουμε τα κοινωνικά «πρέπει» ή τα status των φίλων μας στο Facebook να μας κάνουν να οδηγούμαστε σε βιαστικές αποφάσεις. Με λίγα λόγια, καλό είναι να μην πιέζουμε τις όποιες καταστάσεις. Εάν διαβάζεις αυτές τις γραμμές και παίρνεις μία βαθιά ανάσα ανακούφισης, μάλλον με καταλαβαίνεις πολύ καλά και συναισθάνεσαι όλα αυτά για τα οποία γράφω.

Ο «πολύτιμος» κοινός χρόνος που περνάς με τον εαυτό σου

Σίγουρα τα πέντε χρόνια που προανέφερα δεν ήταν όλα τα ίδια. Υπήρχαν στιγμές που η ελευθερία μου έμοιαζε το πιο πολύτιμο αγαθό στον κόσμο, που το φλερτ φάνταζε αγγαρεία και τα «thank you next» διαδέχονταν το ένα το άλλο, αδιακρίτως. Όμως ήταν και εκείνες οι άλλες φορές, οι πιο δύσκολες, οι πιο μοναχικές, που είχα ανάγκη να ακούσω ένα «καλημέρα», πριν προλάβει να χτυπήσει το ξυπνητήρι και να αισθανθώ ένα χάδι να με ξυπνά. Γιατί η συντροφικότητα, είναι μία ανάγκη που υπάρχει ανεξαρτήτως χαρακτήρα, συνθηκών και κοινωνικού περίγυρου. Ωστόσο, αν είσαι single αυτή την περίοδο, όμως όχι από επιλογή, τότε προσπάθησε να δεις τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Σκέψου πόσο σημαντικός είναι ο χρόνος που περνάς με τον εαυτό σου, αφιέρωσε τις στιγμές σου για την προσωπική σου φροντίδα και περιποίηση και πάνω από όλα, πάρε τον χρόνο για να σκεφτείς τι αναζητάς σε αυτό το στάδιο της ζωής σου από έναν σύντροφο. Σίγουρα ο έρωτας πολλές φορές σε εκπλήσσει και μπορεί να ανατρέψει από τη μία στιγμή στην άλλη τα σχέδιά σου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποιες είναι οι αξίες που σε αντιπροσωπεύουν και τις οποίες θα ήθελες να έχει το μελλοντικό σου ταίρι.

Μπορεί οι γονείς σου, οι κολλητές σου ή τα βιβλία σου, συνήθως να δίνουν τις πιο σωστές και αληθινές συμβουλές, όμως ξέρουμε και οι δυο πως η οποιαδήποτε σύγκριση θα ήταν ατυχής και άδικη. Διότι δεν μπορείς να ξέρεις ούτε πότε, ούτε πώς, ούτε για πόσο θα περιμένεις, ωστόσο, όταν έρθει εκείνη η πολυπόθητη στιγμή, που το «εγώ» θα γίνει «εμείς», να είσαι έτοιμη να δώσεις όλη την αγάπη που έχεις μέσα σου, όλο τον χώρο που κράτησες για τον εαυτό σου και όλο τον σεβασμό που οφείλουμε οι άνθρωποι ο ένας στον άλλον. Γιατί μόνο έτσι το «εμείς» δεν θα είναι το κοινωνικό στερεότυπο που μέχρι πρότινος απέρριπτες, αλλά μία υγιής, γεμάτη και αληθινή σχέση, που θα στηρίζεται πάνω στις στιγμές που θα ζήσεις, με εκείνον που θα καταφέρει να σε κάνει να αισθανθείς μοναδική, βγάζοντάς σε από τα «κουτάκια» των συγκρίσεων και τα «χτυποκάρδια» της ανασφάλειάς σου.